„Îmi place teribil să fiu femeie, vulnerabilă, feminină. Și să mă îndrăgostesc de bărbați”

1nicoleta Dabija

Dimensiune font:

| 25-03-2023 09:12

* dialog cu poeta Nicoleta Dabija, coordonatorul Casei Muzeelor 

 O întâlnire cu un scriitor nu este niciodată ușoară, mai ales când vrei să-i propui un interviu. Este nevoie să te gândești bine la întrebări ca nu cumva vreuna să i se pară nelalocul ei sau de-a dreptul absurdă (ca să nu mai zic de banală....). Iar când scriitorul este și poet, deci și mai sensibil, lucrurile par mai complicate. Doar par, iar dialogul cu poeta Nicoleta Dabija, coordonatorul casei Muzeelor, confirmă această impresie. Am stat de vorbă într-un mod mai diferit decât de obicei, într-un martie postpandemic al unei primăveri mult așteptate.

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați? Dar dacă ar fi să fiți descrisă într-o poezie, cum ar suna?

- De fiecare dată când a încercat vreun artist să-mi surprindă trăsăturile, a ieșit prost. Unul dintre ei, pentru a ieși din impas, mi-a pictat întocmai corpul, iar capul l-a lăsat așa, fantomatic, un fel de ghem de lumină. Se pare că nu am un chip care să se lase imortalizat (ce cuvânt urât!). Și oricum, aș prefera să-mi fie căutat sufletul prin Camera din Arles a lui Vincent van Gogh. În poezie, cred că am reușit să mă descriu și singură: sunt tot mai subțire/mai ferită de carne/o funie neagră liniștind/un grumaz înflorit.

- Am lansat o provocare despre care nu știam cum va fi primită.

- Se pare că am acceptat-o, nu? De ce Camera din Arles? E tabloul care mă tulbură teribil la orice vedere și revedere. Pentru că fiecare piesă de mobilier care-l compune e un strigăt de ajutor, un urlet al singurătății artistului. Deopotrivă, este spațiul în care toți cei care scriem, pictăm, compunem etc, ne regăsim, e nevoie să ne regăsim ori ... măcar să ne căutăm. Și apoi, sunt sclipirile acelea de galben ale nebuniei, lamele existenței, atât de luminoase, de calde încât nici nu simți când ți-au tăiat venele. Despre poezie, ce să zic? E definiția mea de vreo doi ani. Iar definițiile nu se prea comentează.

- Cine este dna Nicoleta Dabija? Cum v-ați ales profesia? De ce poezie?

- Habar n-am cine sunt, dar știu cine încerc să fiu: un om căruia să nu-i fie rușine cu nimic din ce este și trăiește. Uneori îmi iese, alteori nu. Important e să nu renunț... Cum am renunțat la profesii, în ultimele decenii. Dar gata, m-am liniștit. Acum coordonez Casa Muzeelor. Sunt, de fapt, muzeograf. Și am libertatea să fac tot felul de proiecte, iar de idei nu duc lipsă. Cred că e profesia care răspunde cel mai mult firii mele mereu în căutare de ceva nou, mereu luptând să-și depășească limitele, chiar să le sfideze, dacă se poate.

Poezia nu e compatibilă cu niciun de ce. Nici nu vreau să chem în ajutor clișeul cu ea m-a ales pe mine. Pentru că, în realitate, aș vrea să înțeleg dacă ea face parte, într-adevăr, din destinul meu. Seamănă, mai curând, cu un oaspete care vine și pleacă, un oaspete foarte intim, pentru că-i permit să vină pe neașteptate și să dispară tot așa. Îi permit orice, doar să se întoarcă. Mda, ca-n dragostea unică în viață, pe care o lași să te facă pilaf, cum spunea Brumaru, pentru că e prea mult și prea intens, scapi frâiele.

- V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

- Singurul loc în care mă simt marginalizată e dimineața, la piscină. Mai ales când sunt toate culoarele ocupate. La ora 8.00, sunt exclusiv bărbați în bazinul de înot. Iar când înoată vertiginos și mă fac să mă simt ca un peștișor în derivă, chiar sufăr. Dar nu înjur, pentru că n-am învățat până la vârsta aceasta măcar atâta lucru.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ati simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Se vorbește. În ultima vreme, exagerat de mult. Aproape ni se bagă degetele în ochi. Iar discriminarea feminină e doar o felie din tortul cu discriminări. Sigur că ele există și sunt condamnabile. Sigur că nu ne fac bine, nici cinste. Și fiindcă nu-mi amintesc, din experiența proprie, un exemplu concret, îmi dați voie să am o oarecare reticență la exagerări? Poate am fost doar inconștientă și nu le-am observat, dacă ele s-au întâmplat cu adevărat în viața mea. Însă nu, nu m-am simțit vreodată discriminată (nici nu discriminez). Ba, dimpotrivă, m-am simțit protejată, oriunde am mers, intrat, trăit, de bărbați. Nu știu, poate atitudinea mea de fetiță neajutorată îi face să fie atenți, să se poarte cu grijă. Sunt norocoasă. Să nu mai spun că îmi place teribil să fiu femeie, vulnerabilă, feminină. Și să mă îndrăgostesc de bărbați. Și sper să-mi placă la fel de tare și-ntr-o viață viitoare.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

- Rolul de a fi om, înainte de orice. Mi se pare cel mai greu și, totodată, cel mai demn de râvnit. Restul e interpretare, cum ar zice filosoful. Sigur, n-am obținut nimic repede, fără multă muncă. Dar am satisfacția că m-am construit și am construit un rost pentru fiecare etapă a existenței mele. Mi-am pierdut, în repetate rânduri și ca fiecare, încrederea în unii oameni, bărbați sau femei, nu contează, am suferit, m-am ridicat și am continuat de unde am rămas. Când a murit sora mea, la 32 de ani, mi-am mai luat o viață de trăit. În două e mai bine, muncim în echipă. Eu vin cu ideea, ea îmi dă curajul.

- De ce scrieți și pentru cine scrieți? Ce v-a atras la condei?

- Puneți întrebări bune. Îmi dau seama de asta fiindcă nu știu să răspund la ele. Scrisul e pentru mine, foarte simplu spus, cea mai frumoasă și mai plină de sens formă de a fi. Așa îl simt, așa l-am simțit de când i-am dat de gust. Și e un gust tot mai rar. Pe măsură ce trece vremea, sunt tot mai exigentă, păstrez tot mai puțin din ce scriu. Din păcate, și scriu mai puțin. Reversul faptului că-mi place prea mult munca de la Casa Muzeelor.

Mi-e un pic rușine să recunosc, dar scriu pentru mine. Procesul în sine, retragerea aceea deplină pe dinăuntru, sunt ale mele. Din fericire, nici nu se pot împărți. Dai celorlalți ceva ce s-a terminat, ceva un pic mort, în definitiv.

M-a atras condeiul însuși. Îmi place să scriu de mână. Și dacă tot îmi place, m-am hotărât într-o zi să scriu ceva cu rost. De fapt, au fost niște modele, masculine, iată!, care m-au încurajat să scriu.

- Cum sunt privite doamnele în literatura română? Care vă sunt cele mai dragi? Dar din spațiul internațional?

- În ultimii ani, cel puțin, scriitoarele sunt tot mai vizibile, nu am nicio îndoială în această privință. Și e specială și prețioasă literatura scrisă de femei. Mă inspiră adesea. Cel mai mult, din spațiul românesc, o citesc pe Nora Iuga. Iar din cel internațional, pe Anne Sexton, o poetă americană din secolul XX. Mai e poezia Alejandrei Pizarnik, pe care am descoperit-o în urmă cu câțiva ani, absolut fabuloasă.

- Ce alte pasiuni aveți? Ce faceți atunci când nu sunteți la masa de lucru?

- Masa de lucru a devenit, cum scriam și mai devreme, un fel de desert, pe care nu prea mi-l mai permit, din nefericire. Însă nu intru în panică, am învățat asta în timp, știu că așa funcționez, cu perioade de scris intens și altele fără scris ori foarte puțin scris. E bine, nu avem mereu ceva esențial de comunicat, de ce aș forța, ce rost ar avea? Cât despre pasiuni... Iubesc oamenii și marea, să citesc, să merg la teatru, să văd expoziții de artă, să ascult muzică clasică. Și să visez. Pasiuni pe viață.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Incendiu la un depozit de furaje din Tutova
28/05/2023 12:30

Un incendiu puternic a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, intr-o hală pentru depozitarea furajelor situată in curtea unei ferme de păsări din localitatea Tutova. Detaşamentul de pompierii B ...

Urșii au dat iama prin Vaslui
28/05/2023 12:16

 Prezenţa unui urs a fost semnalată, duminică dimineaţă, intr-o suburbie a municipiului Vaslui, cetăţenii fiind avertizaţi prim mesaj RO-Alert. „Duminică, in jurul orei 05,45, un echipaj d ...

Incendiu la Mănăstirea din Podu Coşnei
28/05/2023 12:01

Chiliile şi paraclisul din cadrul mănăstirii din Podu Coşnei au fost grav afectate de un incendiu, duminică, a informat purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ...

VIDEO Interviul Zilei: Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea
28/05/2023 10:27

Invitat in redacţia Evenimentului Regional al Moldovei, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a a vorbit despre proiectele implementate sau in curs de implementare in localitatea ieşeană. Edilul comunei a ...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la fermierii din Vaslui
27/05/2023 09:00

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a onorat invitatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, intalnindu-se cu fermieri din Vaslui, dar si cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari ...

O vasluiancă își acuză tatăl și fratele de viol
26/05/2023 15:45

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări in cazul unei femei in varstă de 34 de ani, care ar fi fost abuzată sexual de tatăl şi de fratele său. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie ...

„Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală”
26/05/2023 13:20

  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale Romaniei - Filia ...

535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ
26/05/2023 11:30

Vineri, 26 mai, se implinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecăţii de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pig ...

Trasee redeschise în weel-end pe Ceahlău
26/05/2023 11:20

Salvamontistii nemteni dau o veste bună celor care iubesc muntele si drumetiile. ”Începand de astazi toate traseele din Masivul Ceahlău sunt practicabile in conditiile unei echipări corespunzăt ...

 Primăria cheltuie şase milioane de lei pentru transportul participanţilor la Mondialele de Esports
26/05/2023 10:14

Oraşul Iasi va găzdui la finalul acestei veri Campionatul Mondial de Esports, in cadrul evenimentului Digital Throne. Astfel, in perioada 24 august - 3 septembrie, peste 700 de jucători din 120 tări din int ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei