A început noul an universitar, la Iași

1universitate

Dimensiune font:

| 02-10-2023 22:23

* cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au decis să păstreze tradiţia şi au deschis ieri noul an universitar în Aula „Mihai Eminescu” * , TUIASI  a organizat festivitatea în aer liber, pe gazonul dintre două cămine din campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” * „Începem noul an universitar cu 26.500 de studenţi și cu patru specializări noi”, a spus rectorul UAIC, prof.univ. dr Tudorel Toader

Deschidem astăzi anul universitar, cel de-al 133-lea, la prima universitate a României Moderne, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, ceea ce iniţial la începuturi se numea Universitatea din Iaşi. Spiritul academic cultivat de universitatea noastră îşi regăseşte filonul în urmă cu 460 de ani, la Colegiul de Cotnari, Colegiul de la Mănăstirea Trei Ierarhi, la Academia Domnească din Iaşi, la Academia Mihăileană, un spirit care s-a iniţiat, dezvoltat şi consolidat în universitatea în care cu toţii ne aflăm şi ne bucurăm. Începem noul an universitar cu 26.500 de studenţi. Transmitem Bun venit! studenţilor din anul I. Începem anul universitar cu patru specializări noi, din care trei la licenţă şi una la masterat”, a spus rectorul UAIC, prof.univ. dr Tudorel Toader.

Gabriel Iancu, preşedintele Senatului UAIC a vorbit despre rolul important al educaţiei şi importanţa unei diplome de absolvent de studii superioare. „Educaţia oferă stabilitate în viaţă şi este un lucru pe care nimeni nu vi-l poate lua vreodată. Fiind bine educat şi deţinând o diplomă de colegiu, de universitate, cresc şansele de a avea oportunităţi profesionale mai bune şi vor deschide noi uşi”, a spus preşedintele Senatului UAIC.

An universitar deschis pe gazonul dintre cămine

În timp ce Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a decis să păstreze tradiţia deschiderii noului an universitar în Aula Magna Mihai Eminescu, cei de la Politehnică au organizat festivitatea în aer liber, pe gazonul dintre două cămine din campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu”. „Prima zi de şcoală este în acest an sub semnul celor 210 ani de înfiinţare a primei şcoli de inginerie în limba română din  ţară. Suntem într-un campus plin, mai plin parcă decât oricând. Un campus vesel şi plin de energie, o energie care ne dorim să învăluie nu doar campusul studenţesc ci şi pe cele din campusul didactic. Astăzi voi încerca să reintru în pielea bobocilor. Sentimentele care mă copleşesc sunt multiple, chiar contradictorii, chiar neliniştitoare... Pentru mulţi dintre boboci este o zi dintr-un alt oraş, pentru unii chiar într-o altă ţară. O zi cu mulţi colegi noi în jur şi mai ales profesori noi, un altfel de profesori”, a spus Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Iulian Ciocoiu, reprezentantul Senatului TUIASI a vorbit studenţilor, mai ales bobocilor despre cei care au dat renumele şcolii tehnice ieşene. „Printr-un joc ciudat al memoriei mi-am reamintit titlul unui album al celebrei al celebrei formaţii din anii 70, Phoenix, Cei ce ne-au dat nume. Gândul meu a zburat la cei care au dat nume şi renume şcolii tehnice ieşene de-a lungul a numeroase decenii presărate cu realizări remarcabile dar şi necesitatea de a depăşi numeroase obstacole deopotrivă istorice şi meschin umane până la dobândirea autonomiei statutului şi prestigiului de care ne bucurăm în prezent", a spus preşedintele Senatului TUIASI.

Și UNAGE și-a primit, ieri, studenții

Și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași a avut loc, ieri, festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024. Au fost invitați reprezentanți ai Parlamentului, ai autorităților locale și județene, ai celorlalte universități ieșene și ai Bisericilor Ortodoxă și Catolică. Cadrele didactice și studenții au participat, de asemenea, în număr mare la evenimentul care s-a desfășurat în Sala „Eduard Caudella”, de la Casa Balș. Rectorul Universității, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a vorbit despre proiectele instituției de învățământ superior, dar și despre faptul că două noi sedii de pe Strada Sărăriei au intrat în posesia universității, prin hotărâre de guvern. Clădirile vor fi renovate pentru a fi folosite de studenții de la UNAGE. „Avem anul ăsta mai mulți studenți boboci care încep studiile la licență, masterat sau doctorat, în anul întâi, și concurența pentru admitere anul acesta a fost foarte bună. Pe de altă parte, veștile bune sunt legate de infrastructura, zicem noi, excelentă a universității, care în continuare se dezvoltă. Și, în anul trecut, am beneficiat de două hotărâri de Guvern prin care am primit două spații și clădirile aferente în patrimoniul Universității. Urmează să ne ocupăm de renovarea acestor clădiri și să le dăm în folosul studenților și a cadrelor didactice de la universitatea noastră, pentru că Iașul merită, într-adevăr, o universitate de învățământ artistic de elită”, a spus rectorul UNAGE, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță. Laura RADU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Tânăr din Iași, adus la spital cu arsuri grave, după ce a aruncat o petardă lângă o canistră în care era combustibil
02/12/2023 20:38

Un tanăr a fost adus in stare gravă la spitalul „Sfantul Spiridon” din Iaşi, cu arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, după ce ar fi aruncat o petardă in apropierea unei canistre in care era combustibi ...

Modernizări la LPS Iaşi cu bani de la bugetul local
02/12/2023 12:59

  Ca urmare a unei interpelări formulate de social-democratului Liviu Mihai Gavril, Executivul Primăriei a confirmat faptul că investiţiile la baza de recuperare a liceului vor continua, sumele necesa ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
02/12/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
02/12/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
02/12/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
02/12/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Doar condamnări cu suspendare după lupta de stradă de la Hârlău
02/12/2023 09:15

* asta pentru că victima şi-a retras plangerea * cel bătut nu era nici el uşă de biserică, iar certificatul medico-legal a specificat doar trei zile de ingrijiri medicale * inculpaţii au fost judecaţi d ...

Agresorul autorănit, evacuat din casă pentru un an
02/12/2023 09:00

 * bărbatul işi atacase soţie, dar, de beat ce era, s-a tăiat cu cuţitul * degeaba, n-a scăpat de pedeapsă * victima a fost avertizată de către judecători Alaltăieri, magistraţii de la Judecă ...

„Undă verde” pentru A8!
02/12/2023 08:55

Secţiunea montană a autostrăzii Unirii (A8), Miercurea Nirajului - Leghin, are indicatorii tehnico - economici aprobaţi, urmand să se treacă la pregătirea documentaţiei pentru lansarea in licitaţie a c ...

De la o zi la alta, elevii sunt tot mai agresivi!
02/12/2023 08:51

Mai ceva ca in ringul de box, mai multe fete de gimnaziu au dat dovadă de o violentă extremă chiar pe strada din fata scolii din comuna Dumesti, sat Păusesti. Fetele, de 13 si 14 ani, se certau deja de cate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei