„Muzica va fi definiția carierei mele”

1interviu

Dimensiune font:

| 24-05-2024 10:06

 * dialog cu Ana Karina Voion, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, deținătoare a numeroase premii internaționale și prezentă mereu pe podiumul olimpiadei naționale

În inima orașului, într-o sală mică și luminoasă, sunete delicate încep să danseze în aer. Mâinile mici ale copiilor se mișcă grațios pe clapele pianului, creând o simfonie plină de emoție și profunzime. Aici, în această lume sonoră, se naște ceva mai mult decât simpla muzică - se naște o pasiune, un dar ce dăruiește pentru viață.

Pianul nu este doar un instrument; este o poartă către dezvoltarea armonioasă a copiilor. În spatele fiecărui sunet, se ascunde o poveste, o emoție, și, mai presus de toate, o lecție. De la prima notă până la compozițiile complexe, copiii învață mult mai mult decât notele muzicale. Ei învață disciplină, perseverență și concentrare.

În timp ce degetele lor dansează pe clape, mintea lor se deschide către noi orizonturi. Studiul pianului stimulează creierul în moduri unice, îmbunătățind abilitățile cognitive, memoria și capacitatea de rezolvare a problemelor. În această sală de clasă, se cultivă nu doar muzicieni talentați, ci și minți agere și curioase.

Dar mai presus de toate, muzica îi învață pe copii să simtă. Ea le oferă un limbaj universal prin care să-și exprime emoțiile și să se conecteze cu ceilalți într-un mod profund și autentic. De la bucurie la tristețe, de la extaz la melancolie, fiecare notă este o călătorie în lumea interioară a copiilor, o călătorie care îi învață să fie empatici și să înțeleagă frumusețea din jurul lor.

Mai mult decât orice, muzica îi învață pe copii să creadă în ei înșiși. În fața pianului, ei descoperă puterea de a-și depăși limitele și de a-și atinge visurile. Fiecare acord cântat este o dovadă a potențialului lor neînfrânt și a capacității lor de a influența lumea înconjurătoare într-un mod profund. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Ana Karina Voion, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, o pianistă talentată, cu multe premii în palmares, pe care cu siguranță o vom auzi peste ani cântând pe scene mari ale lumii. Deținătoare a numeroase premii internaționale, prezentă mereu pe podiumul olimpiadei naționale, Karina a susținut importante recitaluri atât în țară, dar și în Norvegia.

- Care este prima amintire pe care o ai legată de pian?

- Prima amintire este legată chiar de cea dintâi interacțiune cu acest instrument, când am întâlnit-o pe doamna profesor Raluca Amariei, pentru a ne cunoaște și a-mi testa „abilitățile”. S-a dovedit că sunt compatibilă cu lumea muzicii, iar dumneaei a urmat să fie primul meu mentor.

- Ce te-a inspirat să începi să studiezi pianul?

- Călătoria mea a început la vârsta de doar 5 ani când, împreună cu mama, ascultam o înregistrare cu un băiețel de vârsta mea, participând la o competiție. Atracția a fost imediată, iar un an mai târziu am devenit elevă a Colegiului de Artă, unde doamnele profesor Ana Macovei și lector univ. dr. Roxana Ota îmi sunt alături de șapte ani. Le datorez recunoștință și le voi purta mereu în suflet.

- Cum te pregătești mental și emoțional pentru concursuri importante?

- Pregătirea este una neîncetată, aș putea spune. Constă într-o rutină strictă, bazată pe studiu intens și în mod egal, odihnă. Când te pregătești pentru evenimente mari, orice alte activități ies din program. Nu îți permiți să fii distras de ceva, căci toată energia trebuie concentrată în acel lucru.

- Cum reușești să echilibrezi studiul pentru școală cu orele de studiu la pian?

- Cu siguranță nu e o sarcină ușoară. Fiind o fire destul de ambițioasă și exigentă cu sine, reușesc să excelez pe ambele laturi. Chiar recent m-am calificat la etapa națională a Concursului național de creație literară „Tinere condeie” și, pe această cale, îi mulțumesc doamnei profesor Mihaela Crupenschi pentru îndrumare.

- Ai un ritual sau o rutină specifică înainte de a urca pe scenă?

- Momentele din culise sunt mereu definite de tehnici de respirație, meditații și hidratare intensă. De asemenea, studiul mintal, cu partiturile în față, este foarte important pentru mine.

- Ce înseamnă pentru tine să câștigi un premiu la un concurs?

- Pe lângă satisfacție, bucuria depășirii unei noi provocări, plusul adus parcursului meu sau experienței scenice, premiile câștigate vin întotdeauna sub forma unei confirmări că sunt pe drumul cel bun.

- Cum te motivezi în momentele de descurajare sau oboseală?

- Astfel de momente dificile, cu siguranță, există și este important să le tratăm ca atare. Motivația vine, desigur, din dragostea nebună pentru muzică. Fără aceasta e foarte ușor să renunți, căci nu e un drum ușor și necesită dedicare totală și muncă asiduă. Când pur și simplu respiri muzică, indiferent cât de neplăcut e momentul prin care treci, te simți inspirat și salvat.

- Ce sfaturi ai pentru alți tineri muzicieni care își doresc să atingă performanțe înalte?

- Bucurați-vă de muzică în fiecare zi și trăiți prin pasiunea pentru acest dar etern, căci viața de muzician nu se rezumă doar la clipele de pe scenă sau la orele petrecute studiind, ci e o sinteză de experiențe valoroase. Ascultați cât mai mult, participați la diverse concerte, documentați-vă, lecturați, fiți într-o continuă sete de cunoaștere.

- Cum îți imaginezi viitorul în muzică? Îți dorești o carieră în acest domeniu?

- Muzica va fi, incontestabil, definiția carierei mele. Nu m-aș putea imagina făcând altceva. Fiecare experiență are sensul ei și am încredere că munca îmi va fi răsplatită, căci Dumnezeu le rânduiește pe toate pentru a exista la vremea lor.

- Ce rol joacă familia și prietenii în parcursul tău muzical?

- Sunt, cu siguranță, pilonul meu de susținere și aș vrea să le mulțumesc pe această cale. Atât părinții, cât și prietenii îmi sunt alături în orice moment, mă motivează, mă inspiră și mă susțin din orice punct de vedere.

- Există un moment deosebit din cariera ta de pianistă care îți este foarte drag?

- Debutul ca solist, cu orchestra, este probabil cel mai prețios. Alături de orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța și de maestrul dirijor Cristian Brâncuși am interpretat Concerul nr. 3 de Dmitri Kabalevsky. A fost o experiență cu adevărat magică, iar la momentele petrecute pe scenă m-aș întoarce oricând.

- Ce crezi că este cel mai important lucru pe care l-ai învățat din muzică și pe care îl aplici și în alte aspecte ale vieții tale?

- Muzica te dezvoltă continuu, pe diverse planuri. Dacă ar fi să numesc câteva, ar fi disciplina, răbdarea, atenția, dăruirea și dragostea necondiționată.

În ritmul vieții noastre cotidiene, sunetul unei note de pian poate fi o sursă de liniște și de echilibru. Este o chemare către o călătorie de auto-descoperire și dezvoltare personală care începe în copilărie și durează o viață întreagă. entru mulți, studiul pianului și al muzicii nu este doar o activitate de agrement, ci o călătorie profundă de auto-descoperire și dezvoltare personală, care începe încă din copilărie și durează o viață întreagă.

A consemnat Maura ANGHEL

În timp ce degetele mici ale copiilor se mișcă grațios pe clapele pianului, se deschide o lume întreagă de posibilități și descoperiri. Studiul pianului în copilărie nu este doar despre a învăța note și tehnici; este despre dezvoltarea abilităților motorii fine, concentrare, disciplină și perseverență. De la primele lor lecții, copiii învață nu doar cum să cânte, ci și cum să asculte, să simtă și să exprime emoții prin sunet.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Piaţa ieşeană a muncii solicită tot mai mulţi intelectuali
20/06/2024 08:21

* e mare nevoie de arhitecti, economisti, experti in achizitii publice, chimisti, horticultori, programatori de sisteme informatice, veterinari... * şi necalificaţii au destule oferte * scade necesarul de per ...

Iașul, sufocat din cauza traficului. Soluția municipalității: transportul în comun
20/06/2024 08:18

  * „Transportul public rămane cea mai importantă alternativă de mobilitate in orasele mari, atat transportul intern cat si transportul metropolitan. Parcul auto al Romaniei este unul total inade ...

Căminele de pensionari, dotate cu panouri fotovoltaice!
20/06/2024 08:00

Întruniti in sedintă extraordinară de indată, consilierii locali au aprobat, miercuri, in unanimitate, depunerea spre finantare prin programul privind instalarea de panouri fotovoltaice pentru producer ...

Cursul euro a atins 4,976 lei, a doua dată în această lună
20/06/2024 07:22

Presiunea pe leu s-a temperat la jumătatea săptămanii, evolutie asemănătoare cu cea a altor monede din regiune. Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9766 la 4,9763 lei, valoare identică cu cea din 6 iun ...

Trei zile de sex forţat cu soţia egal cinci ani de închisoare!
20/06/2024 07:18

* sătenii i-au băgat tot felul de „fitile”, cum că nevastă-sa l-ar inşela zdravăn cu un coleg de serviciu * intr-o zi, el s-a invoit de la serviciu, convins că-şi va prinde nevasta in fapt * ...

„Cazul Strunga”, închis de DSP
20/06/2024 07:16

* „Avand in vedere că din probele recoltate de la pacienti nu a fost izolat niciun germene patogen, se infirmă diagnosticul de toxiinfecţie alimentară şi evenimentul se clasifică Focar de gastroente ...

Consilierii de probațiune au ieșit, din nou, în stradă!
20/06/2024 07:13

* sindicalistii se plang că, in ciuda faptului că salariile angajatilor din sistemul de probatiune au fost recunoscute atat de către instanţele judecătoreşti, cat si de insusi ministrul Justiţiei, prin O ...

Canicula face ravagii, la Iași!
20/06/2024 07:00

* Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi a fost luată cu asalt de sute de pacienti in doar 24 de ore * conform cadrelor medicale, nu mai putin de 350 de persoane au avut ...

Iașul, gazda Campionatului Balcanic de Volei pe Nisip (Under 20)
20/06/2024 06:23

Asociatia Club Sportiv RUDALI Iaşi in parteneriat cu Federatia Balcanică de Volei - Balkan Voleyball Association (BVA) organizează in perioada 1 – 4 august, la Baza Sportivă Brizo din Aroneanu, Campio ...

Stația CTP de la Palatul Culturii va fi mutată
20/06/2024 06:17

Compania de Transport Public (CTP) a inceput amenajarea noii statii de asteptare pentru călători de la Palatul Culturii, pe sensul de mers dinspre Podu Ros spre Targu Cucu. Aceasta va fi mutată in fata celei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei