„Vreau să promovăm România pentru apele minerale grozave pe care le are”

1interviu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 15:17

* dialog cu Silvia Șerban Ștefănucă, somelier de apă

Apa, un element esențial pentru viață, este adesea subestimată în ceea ce privește gustul și complexitatea sa. Cu toate acestea, degustările de apă au devenit tot mai populare în ultimii ani, evidențiind varietatea și subtilitățile pe care această resursă le poate oferi.

Apa este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru organismul nostru, reprezentând aproximativ 60% din greutatea corporală. Acest lichid vital este implicat într-o serie de procese esențiale, cum ar fi digestia, transportul substanțelor nutritive, reglarea temperaturii corpului și multe altele. Cu toate acestea, puțini dintre noi acordăm atenția cuvenită gustului și calităților apei pe care o consumăm în mod obișnuit.

Degustările de apă sunt procese prin care indivizii analizează și apreciază apa în funcție de diverse criterii, cum ar fi gustul, mirosul, textura și temperatura. De obicei, degustările de apă implică o varietate de surse de apă, cum ar fi izvoare minerale, apă de izvor, apă de la robinet sau apă purificată, pentru a identifica diferențele subtile dintre ele. Acest proces este similar cu degustările de vin sau de cafea, dar se concentrează pe caracteristicile apei. Despre aceste lucruri am discutat cu Silvia Ștefănucă, somelier de apă.

- Cum ai ales această profesie? Cum poți identifica sursa apei (de exemplu, apă de izvor, apă de la robinet, apă distilată) bazându-te pe gustul și textura ei?

- La bază sunt creator de experiențe în HoReCa - am început cu studii în turism și comerț, apoi specializări în Menu Engineering, Food & Beverage Innovation, etc. Din 2012 sunt coordonator pe Departamentul de Băuturi și Mâncare, cu precădere pe inovație, evenimente, concepte. În perioada pandemiei și imediat după ce s-a născut băiețelul, am început câteva proiecte noi și încercând să înțeleg cum să promovez o gamă de băuturi non-alcoolice am ajuns la comunitatea internațională de Somelieri de Apă, în care imediat m-am simțit înțeleasă. Încă de mică am avut impresia că apa are gust, unele ape mi se păreau de-a dreptul delicioase. În perioada sarcinii am simțit foarte puternic diferențele dintre ape așa că atunci când am auzit că există un cadru în care gustul apei este luat în serios, am zis că „asta e de mine”! Sursele apelor sunt fascinante, în special sursele apelor minerale naturale. Suntem conștienți cu toții de gustul neatrăgător al apei de la robinet, apa de rețea, un gust greu, cu un miros pregnant de clor și chimicale. Apă distilată este o apă moartă, care merită folosită doar în cazul echipamentelor sau electrocasnicelor. Apa filtrată este bună doar dacă folosim un filtru care nu lasă să treacă și sărurile din apă (de exemplu, nu recomand un filtru cu osmoză inversă).

„Dacă ne îndepărtăm de latura epicuriană a apelor minerale și mergem în zona de sănătate, subiectul mineralelor din ape este și mai vast - avem ape cu un conținut ridicat de fier, de potasiu, ape ale căror combinații de minerale devin curative - gastrite, constipație, migrene, carențe și deficiențe chiar - pentru fiecare afecțiune putem găsi remediu în apa gândită și băută correct”.

- Cum influențează mineralele prezențe în apă gustul și calitatea acesteia?

- Una dintre caracteristile tehnice importante, dacă nu cea mai importantă, atunci când vorbim de o apă minerală naturală este TDS (total dissolved solids) sau ce vedem pe etichetă - Reziduu sec măsurat la diverse grade. Acest număr ne arată cât de mineralizată este o apă minerală naturală și ne ghidează pașii în înțelegerea apei. După acest criteriu, apele se clasifică de la foarte slab mineralizate, până la foarte mineralizate. Apele foarte slab mineralizate sunt, de regulă, ape cu un gust foarte proaspăt, câteodată le simțim reci, deși sunt la temperatura camerei. Sunt ape bune pentru a acompania stridii, sushi sau alte preparate extrem de delicate. Aici putem încadra și apa de ploaie, care de exemplu, în țări cu poluare foarte scăzută este consumată ca o apă de zi cu zi. Pe măsură ce creștem cantitatea de minerale, apa începe să capete nuanțe - de exemplu, un bogată în Siliciu va fi resimțită ca fiind dulce, o apă bogată în Magneziu mai amăruie. Evident, o apă bogată în Sodiu va avea un gust sărat. Combinația unică de minerale în apele naturale poate crea note de citrice, de caramel etc. Dacă ne îndepărtăm de latura epicuriană a apelor minerale și mergem în zona de sănătate, subiectul mineralelor din ape este și mai vast - avem ape cu un conținut ridicat de fier, de potasiu, ape ale căror combinații de minerale devin curative - gastrite, constipație, migrene, carențe și deficiențe chiar - pentru fiecare afecțiune putem găsi remediu în apa gândită și băută corect. Atât pentru adulți, cât și pentru copii.

- Ce tehnici de degustare folosești pentru a evalua calitatea apei?

- Apa se degustă în pahare mari de vin - da, în pahare care lăsa la fel apa să se desfacă, să găsească suficient contact cu oxigenul cât să-i simți gustul. În aceeași măsură ca și vinul, apa se plimbă în gură li se înghite pentru a observa gustul, post-gustul și „mouthfeel” - modul în care se simte ca un întreg în gură.

- Care sunt componentele principale ale gustului apei care contribuie la profilul său senzorial?

- Vorbeam anterior de reziduu sec - cantitatea totală de minerale. Alte componente care influențează gustul - pH-ul, prezența și cantitatea de CO2, raportul dintre Calciu și Magneziu (duritatea apei), cât de pură și nepoluată este sursa, istoria apei. Gândiți-vă că apa pe care o bem acum este acumulată din ploi de acum zeci, sute, mii de ani sau topită din ghețari. Apa trece prin numeroase straturi de rocă, argila, nisip și „adună” toate bunătățile naturii, rezultânt gusturi și profile senzoriale unice.

„Trebuie să înțelegem că degustarea de ape este în sine o experiență epicuriană. Ca urmare, mediul înconjurător, starea de spirit, fumatul, alimentele consumate anterior, aerul din încăpere, toate influențează. Mai ales pentru că nuanțele sunt fine și ai nevoie de concentrare și imersiune în lumea apelor pentru a le prinde pe toate”.

- Cum compari diferitele tipuri de apă? De exemplu, cum diferă apa plată de cea minerală sau carbogazoasă?

- Apele, ca și vinurile și alte băuturi, se degustă pe categorii - plate, carbogazoase, curățate. În cazul celor plate, despărțim pe categorii de mineralitate de la foarte scăzută, la foarte ridicată. În cazul apelor carbogazoase diferențiem și ape natural carbogazoase, respectiv ape cu CO2 adăugat. În ultima categorie, apele curățate, evaluăm unicitatea (vorbim de ape care la bază sunt minerale naturale, dar la care s-au adăugat diverse săruri și minerale pentru a le îmbunătăți). După această clasificare, încep degustările propriu-zise (legenda spune că un somelier de apă trebuie să știe mereu unde este baia), în care se evaluează prospețimea, aromele întâlnite, duritatea, cum rămâne paleta bucală ulterior. În categorie separată, se jurizează și ambalajul, un element important mai ales în zilele noastre, design-ul, sustenabilitatea, inovația etc. Avem ape românești premiate pentru gust chiar în Summit-ul de la Atena (un eveniment foarte important în industria de profil - n.r.). Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase.

- Există factori externi care pot influența experiența de degustare, cum ar fi mediul înconjurător sau starea de spirit a degustatorului?

- Oo, absolut! Trebuie să înțelegem că degustarea de ape este în sine o experiență epicuriană. Ca urmare, mediul înconjurător, starea de spirit, fumatul, alimentele consumate anterior, aerul din încăpere, toate influențează. Mai ales pentru că nuanțele sunt fine și ai nevoie de concentrare și imersiune în lumea apelor pentru a le prinde pe toate.

„Îmi doresc să oferim ape cât mai variate copiilor, să promovăm consumul de ape minerale în grădinițe și în școli, să venim în ajutorul persoanelor cu alergii și intoleranțe care, de exemplu, au carențe în diferite minerale”.

-  Cum vezi viitorul industriei de degustare a apei, în special în contextul schimbărilor climatice și al resurselor de apă din ce în ce mai limitate?

- Planeta noastră nu va rămâne niciodată fără apă. Este drept că multă apă nu este utilizabilă potabil sau în agricultură și că apa în sine este o resursa finită, însă cantitatea este suficientă. Important este să avem un cadru legal eficient care să nu lase îmbuteliatorii să abuzeze de sursele de apă, să avem un cadru legal care să țină pânzele freatice curate și să reducă poluarea, să avem politici de reciclare bine implementate. Somelierii de apă și, în general, oamenii din HoReCa trebuie să identifice cât mai multe ape, să le aducă în față, să le ofere oamenilor variante. Înainte de gustul apei există un alt principiu și mai important - rotația apelor minerale. Este crucial să nu bem aceeași apă minerală o perioadă îndelungată. Trebuie să le rotim, să le schimbăm. Aici intervenim noi cu degustările și discuțiile despre apă!

- Există vreun impact social sau de mediu asociat cu munca ta?

- Da, exista clar. Îmi doresc să oferim ape cât mai variate copiilor, să promovăm consumul de ape minerale în grădinițe și în școli, să venim în ajutorul persoanelor cu alergii și intoleranțe care, de exemplu, au carențe în diferite minerale. De ce nu, să promovăm România pentru apele minerale grozave pe care le are. Dacă regii vremurilor alegeau să urmeze cure de ape minerale la noi în țară, cred că știau foarte bine ce comori subterane avem.

Apele minerale au fost de secole un dar al naturii pentru umanitate. Cu un sol bogat și un peisaj care îmbină frumusețea naturală cu bogățiile subterane, România se profilează ca un centru important în lumea apelor minerale. Lista apelor  minerale naturale recunoscute, publicată de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, include 78 de izvoare, 19 fiind din județul Suceava, patru din Neamț și unul din Iași.

Apele minerale sunt mai mult decât o simplă sursă de hidratare. Ele reprezintă un amestec unic de minerale și oligoelemente, filtrate natural prin straturile de roci ale solului bogat al regiunii. Această compoziție le conferă proprietăți terapeutice recunoscute, făcând din aceste ape o resursă prețioasă pentru sănătate.

De la îmbunătățirea digestiei până la ameliorarea afecțiunilor reumatice și dermatologice, aceste ape sunt folosite în cure de băut, băi terapeutice și alte tratamente balneare. În industria frumuseții, apele minerale din Suceava sunt utilizate într-o gamă largă de produse, de la cosmetice la tratamente spa. Bogate în minerale esențiale, aceste ape ajută la menținerea unui ten sănătos.

Degustările de apă ne oferă oportunitatea de a explora și de a aprecia subtilitățile apei, un element esențial al vieții noastre. Prin acest proces, putem învăța să identificăm diferențele între sursele de apă, să dezvoltăm un gust mai rafinat și să apreciem importanța apei de calitate în alimentația noastră. În cele din urmă, degustările de apă ne pot ajuta să conștientizăm că apa este mult mai mult decât un lichid comun - este o sursă de bucurie pentru simțurile noastre și un aspect crucial al existenței noastre.

Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
FOTO -- Festivalul „Dealul cu povești” de la Horlești, locul unde literatura devine sărbătoare comunitară
15/09/2025 07:00

Horlestiul a prins viată odată cu editia din acest an a Festivalului de literatură „Dealul cu povesti”, organizat de Asociatia Rediu Tătar si initiat de profesoara de limba romană Monica Cotofa ...

Feerie în lumini și muzică la Palas. Opera din Iași a transformat seara într-o poveste
15/09/2025 06:28

Cateva sute de ieseni au asistat, duminică seară, la cea de-a XIV-a editie a galei „Magia serii in sunet si lumină”, un spectacol care a adus muzica lirică in inima orasului, intr-un decor plin ...

Mai multe persoane, amendate de jandarmii băcăuani după ce au intrat cu ATV-uri și motociclete în pădure
14/09/2025 19:06

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean 'Stefan cel Mare' Bacău au identificat si sanctionat, sambătă, peste zece persoane care au pătruns ilegal in fondul forestier, in zonele Plopu si Va ...

Toamna podgorenilor. În timp ce sudul arde, nordul Moldovei dă semne de recoltă bună
14/09/2025 17:35

Romania viticolă trăieste, in 2025, aceeasi fractură pe care o simte intreaga tară: un sud lovit de secetă si geruri, cu productii prăbusite, si un nord care, paradoxal, rezistă si chiar se anuntă mai p ...

Iașul încarcerat între betoane. Psihologia blocului comunist ne bagă în spital
14/09/2025 16:42

Cartierele gri din Iasi sunt mai mult decat relicvele unei epoci care a mutilat orasele. Ele sunt mărturia vie a unei psihologii colective clădite pe lipsă de libertate si pe claustrare. Apartamentele comuni ...

FILIT 2025: Literatura mondială vine la Iași, într-un festival care nu mai acceptă tăcerea. Cine sunt primii invitați
14/09/2025 15:46

Într-o lume fragmentată, in care literatura e tot mai des impinsă spre rafturi uitate sau festivaluri de fatadă, Iasul face un gest curajos. Nu unul de imagine, ci unul de substantă. Festivalul Intern ...

Postul cu apă – curaj, vindecare și redescoperirea de sine
14/09/2025 15:01

Postul cu apă, practicat de secole in traditiile spirituale si tot mai des confirmat de cercetările stiintifice moderne, este mai mult decat o simplă abtinere de la hrană. El devine o terapie profundă a tr ...

Iașul face un nou pas spre energie verde: parc fotovoltaic la CET 2
14/09/2025 15:00

Primăria Municipiului Iasi a lansat licitatia pentru construirea unui parc fotovoltaic de mari dimensiuni pe terenul CET 2 Holboca, un proiect considerat esential in tranzitia energetică a orasului. Valoarea ...

O mie de boboci încep anul universitar, la Agronomie
14/09/2025 14:59

Emoţii intense pentru peste 1.000 de tineri aflaţi in primul an de studii la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iaşi. De luni, acestia incep anul universitar. Lor ...

Luciana Antoci vrea schimbări majore în şcoli
14/09/2025 14:58

* Antoci, noul consilier al premierului, crede că scoala are nevoie de dialog, nu de decizii impuse, iar soluţiile pentru educaţie trebuie adaptate comunităţilor În ultima conferinţă de presă sus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei