Adulții nu mai au acces pe terenurile de sport ale şcolilor

1terenuri sport 3

Dimensiune font:

| 20-03-2023 09:41

Ieşenii atrag atenţia că, în continuare, terenurile de sport din incinta unităţilor şcolare nu pot fi folosite de amatorii de sport * speţa a făcut subiectul unei dispute în instanţă, iar Curtea Constituţională a admis că proiectul de lege prin care era permisă utilizarea terenurilor de sport din incinta școlilor în afara orelor de program este neconstituţional * parlamentarii au susţinut că decizia Curţii s-a făcut la presiunea directorilor de şcoli, care scot bani frumoşi din închirierea terenurilor * ulterior, proiectul de lege a fost îmbunătăţit, fiind introdusă prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost” * pe 5 ianuarie, legea a fost promulgată de preşedintele României, iar începând cu luna aprilie, directorii de şcoli trebuie să o aplice * la Iaşi există şi o hotărâre de CL, iar în scurt timp va apărea şi regulamentul * potrivit acestuia, terenurile pot fi folosite  de copii până în 18 ani în afara orelor de curs, fiind interzis accesul adulţilor

La finalul anului 2021, deputatul ieşean Filip Havârneanu anunţa că proiectul „Fără lacăte pe curtea şcolii” a fost adoptat în Camera Deputaţilor, astfel că elevii şi părinţii vor putea folosi terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile. „Iniţiativa-manifest Fără lacăte pe curtea şcolii, unde sunt co-iniţiator, devine lege. Plenul Camerei Deputaţilor, care este şi for decizional, a adoptat astăzi proiectul care prevede ca elevii şi părinţii să aibă acces şi să folosească terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile şi să interzică dreptul la mişcare al copiilor”, a susţinut deputatul USR în decembrie 2021. El a afirmat că joaca multor copii s-a mutat în stradă, unde pericolul devine iminent, astfel că acest proiect vizează şi siguranţa celor mici.

Scurt istoric

Pe 13 ianuarie 2022, Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, menționând în sesizarea către CCR că proiectul are formulări neclare. CCR a declarat neconstituțional proiectul de lege, existând, la un moment dat suspiciuni că decizia a fost una politică. „PNL au fost cei care s-au opus vehement în comisii la ordinul lui Sorin Cîmpeanu. Miza este reprezentată de banii pe care îi fac directorii de școli din închirierea terenurilor din curtea școlii, dar mai ales din interior”, au spus unii parlamentari. USR a redepus în Parlament proiectul de lege îmbunătăţit introducând prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost”. „Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu 2plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, s-a menţionat în proiectul de lege. Acesta nu a mai fost atacat la CCR, deputaţii l-au votat ulterior, iar pe 5 ianuarie, preşedintele Iohannis a promulgat legea. Unitățile de învătământ au la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport. Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare va fi afișat într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției.

Chirica: „Le dăm drumul”

Însă probleme continuă. O intervenţie a unui părinte în cadrul audienţelor televizate pe care primarul Chirica le acordă săptămânal a scos la iveală faptul că, în continuare, terenuri de sport sunt închise cu lacătul. Edilul-şef a menţionat faptul că, în curând, o astfel de situaţie va deveni istorie. „Noi nu suntem împotriva deschiderii terenurilor. Dar nu pot să o fac cu forţa. Dacă Consiliile de Administraţie ale şcolilor, respectiv conducerile şcolilor nu sunt de acord, eu, ca primar nu pot face nimic, aş fi acuzat de abuz. Motiv pentru care s-a luat o iniţiativă la nivelul Parlamentului, ca aceste terenuri să fie deschise în afare orarului şcolililor pentru toţi cei care vor să facă sport. Am avut întâlniri nenumărate cu inspectorii şcolari pentru sport, am făcut o comisie, un regulament, care va deveni lege. De azi încolo terenurile rămân deschise, desigur, cu anumite condiţii : să nu se intre cu crampoane pe terenurile sintetice sau cu tartan, să existe un om la pază care să urmărească aceste lucruri. E o chesttiune de timp, le dăm drumul în mod organizat”, a spus primarul. Mihai Chirica a subliniat faptul că adulţii nu vor avea acces pe terenuri. „Terenurile şcolare trebuie să fie petru copii, până în 18 ani, nu au ce căuta adulţii. Când intră adulţii, apar ţigările, băutură, înjurăturile, cei mari îi alungă pe cei mici. Se va vandaliza tot, aia mici vor fi împinşi afară, iar directorii de şcoli vor avea motive să spună că nu a fost un proiect bun. Repet, le dăm drumul, chiar dacă aceasta va presupune angajarea unui om suplimentar la pază”, a  spus primarul Iaşului.

În Consiliul Local Iaşi s-a decis, în 2021, un proiect de hotărâre care reglementează accesul şi folosirea gratuită a bazelor sportive aflate în incinta unităţilor şcolare preuniversitare ale municipiului Iaşi pe întreaga durată a anului şcolar, a vacanţelor şcolare, precum şi în week-end-uri. Potrivit proiectului de hotărâre, Primăria Iaşi împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean va întocmi un regulament privind accesul elevilor/studenţilor pe terenurile de sport ale şcolilor, precum şi desfăşurarea de activităţi sportive pe întreaga durată a anului şcolar, a vacanţelor şcolare, precum şi în week end-uri. Activităţile sportive se vor desfăşura cu respectarea tuturor recomandărilor autorităţilor, precum şi cu respectarea cadrului legal impus de prevederile în vigoare. Accesul în incinta bazei sportive a elevilor se va face cu respectarea principiului nediscriminării şi înlăturarea oricărei forme de încălcare a demnităţii.

În vederea bunei desfăşurări a acestei iniţiaitve, Primăria Municipiului Iaşi va încheia un protocol de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul Voluntar de Ambulanţă, unităţile şcolare implicate în proiect, Poliţia Locală şi Asociaţia As Natura. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la fermierii din Vaslui
27/05/2023 09:00

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a onorat invitatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, intalnindu-se cu fermieri din Vaslui, dar si cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari ...

O vasluiancă își acuză tatăl și fratele de viol
26/05/2023 15:45

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări in cazul unei femei in varstă de 34 de ani, care ar fi fost abuzată sexual de tatăl şi de fratele său. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie ...

„Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală”
26/05/2023 13:20

  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale Romaniei - Filia ...

535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ
26/05/2023 11:30

Vineri, 26 mai, se implinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecăţii de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pig ...

Trasee redeschise în weel-end pe Ceahlău
26/05/2023 11:20

Salvamontistii nemteni dau o veste bună celor care iubesc muntele si drumetiile. ”Începand de astazi toate traseele din Masivul Ceahlău sunt practicabile in conditiile unei echipări corespunzăt ...

 Primăria cheltuie şase milioane de lei pentru transportul participanţilor la Mondialele de Esports
26/05/2023 10:14

Oraşul Iasi va găzdui la finalul acestei veri Campionatul Mondial de Esports, in cadrul evenimentului Digital Throne. Astfel, in perioada 24 august - 3 septembrie, peste 700 de jucători din 120 tări din int ...

Constructorii ieşeni, invitaţi să se înfrupte dintr-un „tort” de şase milioane de euro
26/05/2023 09:59

    Primăria Iasi a scos la licitaţie lucrările de reabilitare termică a Corpurilor C1, C5, C6 si C8 ale Colegiului Tehnic „Ion C. Stefănescu”. Prevederea financiară a procedurii e ...

Va fi inaugurat primul parc pentru persoanele cu dizabilități
26/05/2023 09:59

Primăria Municipiului Iasi pregăteste inaugurarea unui parc de joacă pentru copiii cu dizabilităti si a unei zone de relaxare pentru adultii cu dizabilităti. Noul spatiu are o suprafată de 1.200 de metri ...

Consilierii locali, chemaţi să voteze cuantumul ajutoarelor sociale
26/05/2023 08:59

La viitoarea şedinţă a Consiliului Local, pe ordinea de zi figurează un proiect de hotărare privind acordarea beneficiilor de asistentă socială in municipiul Iasi. Potrivit documentului, primarul Iaşulu ...

Bătaie pe alimentele trimise de Uniunea Europeană
25/05/2023 23:59

În data de 27 martie 2023 Directia de Asistentă Socială Iasi a receptionat 1.385 de pachete cu produse alimentare – transa a VI-a din cadrul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavant ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei