Amintiri din comunism. Gusturi uitate și cozi interminabile

alimente1-IS
index_converted

Dimensiune font:

| 06-10-2024 16:09

 * când privești abundența de mărfuri din timpurile prezente este de greu de crezut că în urmă cu peste 30 de ani mesele românilor aveau un aer auster * singurul ingredient nelipstit era ingeniozitatea * atunci, când magazinele alimentare erau pustii, iar coșurile de cumpărături erau sărăcăcioase, se nășteau rețete simple, uneori improvizate, dar cu gusturi de neuitat * fiecare aliment era o raritate, iar oamenii își exersau răbdarea în lungile cozi pentru carne, lapte, pâine sau portocale, care deveniseră mai degrabă un simbol al sărbătorilor decât un fruct obișnuit

Îți amintești mirosul de parizer proaspăt feliat într-o dimineață rece de iarnă, fumul care se ridica din oalele în care fierbeau bucăți de pește congelat sau clipele când, în sfârșit, după ore de așteptare în frig, te întorceai acasă cu un pachet de margarină sau o sticlă de lapte? Aceste amintiri ne întorc în anii comunismului, într-o Românie unde cozile interminabile erau parte din cotidian, iar portocalele aveau gustul sărbătorilor de iarnă. Această perioadă, atât de provocatoare pentru bunicii și părinții noștri, a lăsat în urma sa nu doar amintiri, ci și gusturi unice, ce poartă încă o încărcătură emoțională puternică.

Parizerul și bucuria simplității

În fiecare dimineață, străzile Iașului erau animate de oameni care se grăbeau să prindă o bucată de parizer, una dintre puținele mezeluri accesibile și disponibile în acele vremuri. Era simplu, ieftin și, în lipsa altor alternative, devenise un fel de delicatesă populară. Printre alimentele de bază ale vremii se număra faimosul parizer, un produs omniprezent în frigiderul fiecărei familii. Deși gustul său nu era tocmai memorabil, era o sursă constantă de proteine. Feliat subțire și servit pe pâine unsă cu margarină, acest mezel ieftin era nelipsit de pe mesele sărace. Copiii îl mâncau în sandvișuri, adesea „îmbunătățit” cu muștar, iar adulții îl transformau, din necesitate, într-un fel principal la cină. Își avea locul și în micul dejun, în salata boeuf sau prăjit în tigaie pentru prânzul din weekend. „Când ajungeai acasă cu parizerul, de multe ori cumpărat în cantități limitate, îl tăiai felii subțiri, aproape ritualic, așezându-l pe pâine cu margarină. Pentru mulți copii, acesta era gustul copilăriei, un gust care astăzi poate părea banal, dar care atunci avea o valoare neprețuită. Eu mai mănânc și astăzi, cu pâine caldă și muștar, îmi amintește de copilărie”, a zâmbit Ioana Vasiliu. Cu toate că nu era un produs care să stârnească nostalgii culinare, parizerul era un simbol al supraviețuirii zilnice, al ingeniozității femeilor care reușeau să hrănească familii întregi cu resurse limitate.

Peștele oceanic, din ape la congelator

Peștele congelat era o constantă în rafturile frigorifice ale magazinelor alimentare. Provenea de obicei din captura din Marea Neagră sau din apele Dunării, dar până ajungea la consumator, își pierdea mult din prospețime. Gospodinele încercau să-l readucă la viață cu diverse sosuri, prăjeli și garnituri, deși textura lui lăsa mult de dorit. În perioada sărbătorilor, peștele era considerat un înlocuitor pentru carne, care era greu de găsit. În posturile religioase, devenea aproape singura alternativă de proteine.

Margarina, untul săracilor

Margarina era cel mai des întâlnită în borcanele mari, albicioase, cu un gust greu de descris. În absența untului, devenea un ingredient-cheie în prepararea prăjiturilor de casă, a sandwichurilor și chiar a unor feluri principale. Femeile gospodine o foloseau ca bază pentru orice, de la creme de prăjituri până la untura în care prăjeau ouăle sau parizerul. Puțini și-ar mai dori să reguste margarina de atunci, dar face parte din moștenirea culinară a unei perioade în care orice sursă de grăsime era prețuită.

Carnea la conservă chinezească, un deliciu rar

O amintire emblematică a perioadei comuniste este conserva de carne chinezească. Deși venea dintr-o țară îndepărtată, era una dintre puținele surse de carne disponibile. Conserva avea un gust metalic și un miros puternic, dar, pentru românii lipsiți de alternative, era o adevărată binecuvântare. Folosită în tocănițe, supe sau pur și simplu încălzită pe aragaz, conserva era păstrată cu grijă și consumată cu moderație.

Cozi la carne și lapte, ritualul cumpărăturilor

O altă imagine iconică a vremii comuniste erau cozile. La orice oră din zi, în fața magazinelor alimentare se formau cozi lungi de oameni care sperau să prindă măcar o bucată de carne, lapte sau unt. Odată ajuns în magazin, erai întâmpinat de rafturi goale și de stive de conserve și borcane care nu atrăgeau pe nimeni. Dar, de fiecare dată când apărea marfă „de calitate,” vestea circula rapid, iar oamenii se așezau la coadă ore întregi, de multe ori fără garanția că vor pleca acasă cu ceea ce și-au dorit. „Obiceiul a rămas și astăzi, printre vârstnici. Îi văd deseori cum se așează la diferite rânduri și aproape că întreabă – Aici ce se dă?, a râs Ioana Vasiliu.

Portocalele, miracolul de Crăciun

Poate cel mai puternic simbol al sărăciei alimentare din acea perioadă rămâne portocala. Acest fruct exotic ajungea pe mesele românilor doar o dată pe an, în preajma Crăciunului. Copiii visau la portocale și le considerau un deliciu suprem. În zilele de sărbătoare, casele erau pline de mirosul proaspăt al cojilor de portocale, iar fiecare felie era savurată cu grijă. Adulții foloseau coaja în prăjituri și o păstrau pentru mult timp, ca pe un suvenir al vremurilor mai bune.

Întoarcerea la gusturile de altădată

Privind înapoi la gusturile și obiceiurile alimentare din comunism, mulți își amintesc de simplitatea și creativitatea care caracterizau acele vremuri. Lipsurile constante au modelat o generație de gospodine care știau să facă magie cu resurse limitate. Deși astăzi avem acces la o abundență de produse, amintirile acelor vremuri ne arată cât de valoroasă este fiecare masă și ne învață să prețuim bucuriile mici și rare, precum o portocală de Crăciun.

Aceste gusturi, deși nu sunt cele mai rafinate, rămân o parte din identitatea culinară a unei generații care a crescut sub semnul lipsurilor, dar și al solidarității și al speranței că, într-o zi, lucrurile se vor schimba. Și s-au schimbat, chiar dacă nu în foarte bine, cele mai multe alimente fiind procesate foarte mult și pline de „chimicale”…

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Renovarea energetică moderată a clădirilor, o soluție cu impact social și ecologic
03/11/2024 20:19

Renovarea energetică moderată presupune interventii tehnice si structurale asupra clădirilor existente, fără a ajunge la o reabilitare completă si costisitoare. Acest tip de renovare se concentrează pe o ...

Glugile de coceni, cazematele tainice ale toamnelor
03/11/2024 16:32

La prima vedere, sunt doar niste grămezi de tulpini uscate ce par lăsate de izbeliste pe campurile intinse ale toamnei. Dacă te opresti si privesti mai atent, vezi cum fiecare glugă poartă povestea unui me ...

Reciclarea, o sursă de bani din gunoiul altora
03/11/2024 15:49

În fiecare zi, prima lumină a diminetii se impleteste cu miscarea monotonă si precisă a camionelor de salubritate care colindă străzile Iasului incă adormite. Din spatele blocurilor se aud sunetele ...

Mascații au descins în 'punctul fierbinte' din Vaslui: Percheziţii la 'urmașii lui Ștefan cel Mare', acuzați de mai multe infracțiuni
03/11/2024 14:27

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui au efectuat, duminică, o razie in oraşul Murgeni, in cadrul căreia, sub supravegherea Parchetului de pe langă Judecătoria Barlad, au fost pus ...

 Filmul „Enescu, jupuit de viu” și-a început turneul național de gală
03/11/2024 12:57

Sala Unirii a găzduit, sambătă seara, lansarea filmului „Enescu jupuit de viu”, eveniment ce  marchează inceputul unui turneu cinematografic prin Romania dedicat acestei productii. Regizat ...

Imagini de groază pe un drum din Vaslui. Un camion plin cu lemne a luat foc și a ars ca o torță
03/11/2024 12:31

Un camion incărcat cu lemne si balast a luat foc pe DN 24, intre Solesti si Miclesti. Soferul a scăpat nevătămat, dar camionul a ars aproape in totalitate, in ciuda interventiei rapide a pompierilor, care a ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
03/11/2024 10:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Alegeri în Basarabia. La Iași sunt deschise două secții de votare
03/11/2024 09:37

Două sectii de votare au fost amenajate la Iasi pentru turul II al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Acestea sunt la Casa de Cultură a Studentilor si la Scoala primară „Gh. Asachi” ...

Dialoguri despre reciclare în bisericile ortodoxe și romano-catolice
03/11/2024 09:28

Preotii din toate cele cinci protopopiate iesene au fost instruiti cum să predice in biserică despre colectarea selectivă a deseurilor. Un protocol de colaborare incheiat anul trecut intre Arhiepiscopia Iasi ...

Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei