Căldura din case, la mâna consilierilor locali

1sedinta

Dimensiune font:

| 29-09-2023 07:59

Sala Vasile Pogor a Palatului Roznovanu va găzdui astăzi, de la ora 10.00, şedinţa ordinară a Consiliului Local aferentă lunii septembrie. O şedinţă extrem de importantă, mai ales din perspectiva asigurării agentului termic pentru la iarnă, subiect care, în mod sigur, va genera dispute. Alte proiecte aflate la mapa aleşilor locali se referă la asigurarea banilor pentru confinanţarea proiectelor europene, realizarea unei rute noi către Aeroportul Iaşi şi acordarea a şase titluri noi de Cetăţeni de Onoare ai Iaşului

 

 

Aşa cum v-am mai informat, Primăria iaşi intenţionează să acceseze un împrumut bancar pentru o perioadă de cinci ani, suma cerută fiind 200 milioane lei, bani necesari achiziţiei de combustibili pentru CET 1 şi CET II. În acest moment, Primăria dispune de un stoc de 3.000 de tone de cărbune şi o rezervă contractată de 32.000 tone, dar care trebuie plătită. „Vestea bună este că autorităţile locale se pot împrumuta pentru susţinerea termoficarii în iarna care urmează, lucru care nu a mai fost posibil în ultimii 20 ani”, a menţionat primarul Iaşului. Însă deja au apărut primii contestatri ai proiectului care va fi votat astăzi. „Vineri va ajunge la vot aprobarea contractării unui împrumut de 200 mil lei de la Guvern.

Destinația banilor este în majoritate pentru plata cărbunelui și a gazului folosit la CET-uri. Pe lângă faptul că 5 ani vom plăti ratele, se pune problema faptului că încă 5 ani CET-urile vor mai acumula datorii.

Se știe că anul trecut am atras atenția asupra prețului exorbitant al cărbunelui, dar și asupra cantității record contractate.

Iar această ofertă de împrumut a Guvernului reprezintă și o formă de ipocrizie mascată. Adică le e mai ușor să mute datoria pe spatele generației/guvernului următor, decât să aibă curajul unor decizii ample, care să umble la cauză (investiții în modernizare), nu la efect (datorii acumulate)”, spune Iulian Huşanu (USR)

La sistemul de termoficare al Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.

Cale nouă de acces către Aeroport

Municipalitatea face demersuri pentru a construi o rută de acces care să faciliteze transportul auto și pietonal către Aeroportul Internațional laşi. În ședința de astăzi vor fi discutate două proiecte care prevăd, pe de o parte, completarea domeniului privat al municipiului laşi cu două suprafețe de teren necesare realizării obiectivului de investiţii „Proiectare strada Aeroportului”, iar, pe de altă parte, transmiterea unui teren și a unei construcții din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului laşi.

În primul caz este vorba de un teren cu o suprafaţă de 3.503 mp și un altul cu o suprafață de 185 mp, situate în zona Aeroportului.

Al doilea proiect privește transmiterea în domeniul public al municipiului laşi a unei construcții și unui teren în suprafaţă de 1070 mp, situate în str. Aeroportului nr. 2 și aflate în prezent în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Aceste demersuri rezidă din necesitatea modernizării străzii Aeroportului din cartierul Aviaţiei, pentru a conferi condiţii de siguranţă și confort în trafic pe strada care asigură legătura între Aeroportul International laşi și oraș, cu acces din strada Aurel Vlaicu.

Împrumut pentru cofinanţări

Primăria Iaşi mai intenţionează să contracteze o finanţare rambursabilă de 8,85 milioane lei în vederea susţinerii cheltuielilor necesare finalizării unor proiecte care beneficizază de fonduri de la Uniunea Europeană. Motivul este cât se poate de simplu: termenul de finalizare a POR 2014-2020 este 31 decembrie 2023, iar necesarul de fonduri ce trebuie asigurat de municipalitate este considerabil, ţinând cont de resursele limitate ale bugetului local, orientate, în principal către susţinerea serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în sarcina unităţii adminsitrativ - teritoriale: alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizare, iluminat public, transportul local de călători. „Din analiza datelor furnizate de către compartimentul de specialitate, în corelare cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică, precum şi cu luarea în considerare a informaţiilor primite de la Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, municipiul Iaşi poate contracta un împrumut în valoare de 8.854.900 lei în vederea susţinerii cheltuielilor necesare finalizării unor proiecte beneficiare de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi care se regăsesc în contractele de finanţare încheiate cu autoritatea de management”, se arată într-o notă de fundamentare a Primăriei Iaşi.

Aproximativ 2,32 milioane de lei sunt necesare finalizării proiectului Reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 13 Iaşi (contract de finanţare nr. 6308/18.11.2020). Alţi 1,19 milioane de lei sunt necesari pentru finalizarea Proiectului integrat de regenerare urbană şi socială în zona Cicoarei - Centrul multifuncţional Cicoarei (contract de finanţare nr. 5453/05.05.2020). Însă suma cea mai mare, peste cinci milioane de lei este destinată finalizării proiectului Modernizare campus şcolar tehnic Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi (contract datat 11.05.2020). În fine, alţi 297.260 lei sunt necesari pentru finalizarea zonei de agrement din C. Rosetti (contract din 14.11.2019).

Proiect transfrontalier

Tot în şedinţa de astăzi Consiliul Local Iași va analiza și un proiect de hotărâre care va consolida colaborarea între unitățile spitalicești din Iași și orașul Ungheni din Republica Moldova. Mai exact, proiectul se referă la încheierea unui Acord de asociere între Municipiul laşi, prin Spitalul Clinic de Recuperare laşi, şi Centrul de Sănătate Ungheni din Republica Moldova în vederea depunerii proiectului „BREATH - Balneo-REhAbiliTation Health - reabilitarea medicală prin terapii moderne” în Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova.

Proiectul are ca obiective încurajarea schimbului de expertiză în domeniul reabilitării medicale între specialişti din cadrul Spitalului de Recuperare laşi şi specialişti ai IMSP Centrul de Sănătate Ungheni, creşterea gradului de acces la serviciile de reabilitare medicală moderne prin dotarea cu echipamente specifice utilizate a Spitalului de Recuperare laşi, precum și diversificarea gamei de servicii medicale destinate serviciilor balneo-terapeutice şi recuperare neuronală din municipiul Ungheni, prin modernizarea unui bazin cu apă termală şi amenajarea a trei noi spaţii destinate gamei de serviciilor medicale de recuperare.

Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea asigurată de către beneficiari, care trebuie să reprezinte 10% din cheltuielile eligibile.

Şase  noi cetăţeni de onoare ai Iaşului

Primăria Iaşi se pregăteşte să adauge pe lista cetăţenilor de onoare ai urbei alte şase nume. Primul îi aparţine preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Medicul Eugen Târcoveanu este a doua nominalizare de pe această listă, care îi mai cuprinde pe inginerul Constantin Firtea, expert retaurator structuri istorice şi expert în domeniul construcţiilor civile, arhitectul Ioan Sassu, compozitorul Titel Popovici (post mortem) şi Tereza Irene Sinigalia, decanul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”. Lucian STATE

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Dr. Sidonia Susanu a, decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de „Cavaler”
01/12/2023 14:16

Cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei, in semn de apreciere pentru rezultatele importante avute de-a lungul carierei profesionale, pentru excelenta cu care a asigurat un act medical de inaltă calificare şi ...

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa
30/11/2023 17:46

In judetul Botosani se află singurul muzeu din Romania dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botosani, situat in incinta Statiunii de Cercetare a Ovinelor si Caprinelor Popouti. Rasa Karaku ...

Un polițist și-a pus capăt zilelor, în cimitir, chiar pe mormântul fetiței sale pe care o chema Andreea
30/11/2023 12:50

Un poliţist a fost găsit mort, astăzi, in cimitirul din Vlăsineşti, judeţul Botoşani, Un bătran, care voia să aprindă o lumanare, a făcut descoperirea şi a sunat la numărul de urgenţă 112. „As ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
30/11/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
30/11/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
30/11/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?
30/11/2023 09:28

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?ezonul festiv se apropie, iar găsirea cadoului perfect pentru iubitul tău poate fi o misiune plină de emotie si anticipatie. Astfel, in căutarea unui cadou unic si mem ...

Benzile unice revin în actualitate
30/11/2023 09:20

Indiferent de ultimele transformări, transportul public rămane o castană fierbinte in mana actualei administratii. Problemele, dar mai ales activitatea Companiei de Transport Iasi a fost repuse pe tapet ieri ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
30/11/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei