Canicula face ravagii, la Iași!

1canicula4

Dimensiune font:

| 20-06-2024 07:00

* Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a fost luată cu asalt de sute de pacienți în doar 24 de ore * conform cadrelor medicale, nu mai puțin de 350 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, acesta fiind un record pentru anul 2024 * medicii ne recomandă să nu facem prea mult efort fizic, mai ales în ceea ce-i privește pe agricultori

Printre ieșenii care au ajuns pe mâinile doctorilor, având nevoie de îngrijiri de specialitate, s-au numărat și persoane cu insolație, dar și zeci de persoane care puteau solicita internare de zi sau internare continuă. „A fost înregistrat un număr de 350 pacienți în 24 ore. Vorbim despre un record în acest an. Totodată, cel puțin 50 de pacienți puteau să se programeze pentru internare de zi sau continuă. Printre pacienții care au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe s-au numărat și doi pacienți cu insolație”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Numărul pacienților ar putea crește în următoarea perioadă

Cadrele medicale trag un semnal de alarmă în rândul ieșenilor și îi îndeamnă să fie foarte atenți în această perioadă a anului, în care temperaturile din termometre sunt extrem de ridicate. Astfel, există categorii de persoane predispusă la a dezvolta probleme grave de sănătate din cauza caniculei. „Este important ca în această perioadă în care este alertă de caniculă și în România este anunțat un val de căldură fără precedent în ultimii o sută de ani, să ținem cont de anumite aspecte, mai ales când vine vorba despre persoanele vulnerabile. Trebuie să menținem legătura cu persoanele în vârstă, fie că este vorba despre rude, vecini sau persoane cu dizabilități. Trebuie să ne interesăm de starea de sănătate a acestora și să le oferim asistență ori de câte ori au nevoie”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Totodată, cadrele medicale îi îndeamnă pe ieșeni să se deplaseze doar la primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Deplasarea trebuie alternată cu repausul în spații răcoroase, dotate cu aer condiționat, precum magazine sau alte spații comerciale sau în spații fără fără expunere directă la soare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, reactivat de caniculă!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben valabilă pentru județul Iași, în care se precizează că în următoarele zile valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. De asemenea, local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius. „Având în vedere avertizările meteorologilor, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a fost aprobată o hotărâre prin care au fost stabilite măsurile și acțiunile specifice în vederea prevenirii, combaterii și gestionării efectelor cauzate de fenomenele meteorologice determinate de creșterea  tempraturilor coroborate cu apariția  efectelor caniculei asociată cu seceta hidrologică și cea pedologică”, a declarat prefectul Felix Guzgă.

Printre măsurile dispuse comitetelor locale pentru situații de urgență și structurilor deconcentrate din teritoriu se numără identificarea persoanelor în vârstă, persoanelor care nu se pot deplasa și persoanelor aflate în dificultate care sunt singure și monitorizarea acestora în toată această perioadă. „De asemenea, instituțiile vor asigura accesul pentru adăpostire și apă oricăror personae care au nevoie de ajutor în condiții de caniculă. O altă măsură vizează amenajarea de puncte de prim ajutor și de adăpostire a populației, semnalizate corespunzător, astfel încât să fie identificate cu ușurință de către cetățeni. Spațiile respective trebuie să fie dotate cu aparate de aer condiționat și apă care să fie distribuită în mod gratuit populației”, a mai precizat Felix Guzgă.

Bolnavii cronici, invitați să consulte medical curant

Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunțat că au fost dispuse totodată și o serie de măsuri de protecție a populației pe timpul caniciulei, după cum urmează: evitarea pe cât posibil a deplasărilor și expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11 – 18 și hidratarea corespunzatoare (ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi).

Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile, iar consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei este interzis. „Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, a mai precizat prefectul.

Reamintim că, potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele zile, valul de căldură se va extinde în toată țara. În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade Celsius și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius. În zilele următoare, vremea va continua să se încălzească, iar disconfortul termic va fi tot mai accentuat, avertizeză meteorologii.

La orele de vârf, trebuie evitat efortul fizic excesiv

În această perioadă caniculară persoanele cu diverse patologii trebuie să îşi adapteze medicaţia în funcţie de modificările de temperaturi. Medicii ne recomandă să nu facem prea mult efort fizic, mai ales în ceea ce-i privește pe agricultori. „Excesul de efort fizic, pe lângă faptul că se consumă multe calorii, prin vasodilataţie poate să ducă la scăderi tensionale, la tahicardie, la subfrecvenţe cardiace ale pulsului. Astfel, în aceste ore de vârf trebuie evitat efortul fizic excesiv, mai ales în exterior. Deci trebuie să fim atenţi şi la activitatea fizică excesivă care, prin transpiraţie, prin vasodilataţie, poate să ducă chiar la accidente coronariene. Şi au fost astfel de situaţii. Pacienţii care aveau diferite stenoze coronariene, prin efort fizic excesiv, au făcut un infarct miocardic sau alte evenimente cerebrovasculare”, spune prof.univ.dr Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Recuperare.        

În perioadele în care termometrele ne indică temperaturi caniculare este bine ca  toată medicaţia să fie supravegheată de un specialist. „Sunt persoane care au diferite comorbidităţi. Mă refer aici la pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii cu complicaţii cardiovasculare, accidente vasculare, care au suferit diferite intervenţii cardiace. Aceşti pacienţi trebuie să fie atenţi în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei şi prin vasodilataţie putem avea variaţii tensionale, atât creşteri, dar şi scăderi de tensiune arterială”, a spus dr. Florin Mitu.

Pe de altă parte, în aceste zile nu doar hidratarea joacă un rol important, dar şi mineralele. „Trebuie să fim atenţi la minerale, la adăugarea în alimentaţie în special de crudităţi care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienţi cu boli coronariene şi cardiovasculare. Şi atunci această alimentaţie poate să aducă supliment de astfel de electroliţi care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcţionarea normală a inimii”, a spus dr Mitu.

Dacă avem ameţeli, palpitaţii, dureri toracice, nu trebuie trecute cu vederea. Trebuie anunţat întotdeauna medicul curant pentru a vedea dacă este pe o problemă cardiovasculară adăugată sau pe anumite elemente care ţin de expunerea excesivă la căldură. „Persoanele fragile trebuie să fie foarte atente în această perioadă şi să evite expunerea la temperaturile ridicate, să folosească, dacă se poate, încăperi mai răcoroase, aerisire adecvată şi hidratarea care este destul de importantă, însă cu limitele ei”, spune dr. Mitu.

În această perioadă, nu doar cei cu patologii cardiorespiratorii sunt afectaţi de caniculă, ci şi persoanele care suferă de diabet. Ei trebuie să fie atenţi şi la crizele de hipoglicemie care pot să apară fie datorită deficitelor din alimentaţie, dar şi a unor eforturi fizice excesive.  Laura RADU,  Edi MACRI, Cristian ANDREI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Un copil de 8 ani a murit după ce o poartă de fotbal la care doi adolescenți încercau să facă tracțiuni i-a căzut în cap
21/07/2024 21:51

Un copil de 8 ani din judeţul Suceava a murit după ce o poartă de pe stadionul comunei Vama a căzut peste el in timp ce doi adolescenti incercau să facă tractiuni. Incidentul a avut vineri, unde pe stadi ...

Afacerile cu microplante, profituri din agricultura de sufragerie
21/07/2024 21:12

Microplantele, cunoscute si sub denumirea de microgreens, sunt plante tinere, cultivate pentru a fi consumate la o varstă foarte fragedă, de obicei intre 7 si 21 de zile după germinare. În acest stadiu ...

Accident grav la Suceava. Un microbuz s-a izbit de un TIR
21/07/2024 18:12

Autoritătile din Suceava sunt in alertă, in urma unui accident intre un microbuz si un TIR. Accidentul rutier a avut loc in localitatea Prisaca Dornei, pe DN 17. „Avand in vedere numărul persoanelor ...

Telefonul Amintirilor, o reconstituire a unor vieți din alte lumi
21/07/2024 14:00

  Telefonul Amintirilor este o punte intre generatii, elementul de legătură intre diferite varste, interactiv, emotional si educativ. Cei care doresc să afle fragmente sonore din vietile celor car ...

Canicula a ucis o parte din peștii din Lacul Ciric
20/07/2024 12:06

Din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă, in Lacul Ciric 1 a fost observată prezenta unui număr semnificativ de pesti morti, aspect semnalat si de Administratia Bazinală Ape Prut – Barl ...

Tineri cu dizabilități ținuți în sclavie la Iaşi
20/07/2024 11:26

Un bărbat este cercetat pentru că ar fi supus la muncă forţată, intr-o fermă situată intr-o comună din judeţul Iaşi, trei persoane cu dizabilităţi, folosind acte de constrangere fizică şi psihică ...

Canicula a secat fântânile din Botoșani
20/07/2024 11:08

Prefectul de Botosani, Sorin Cornilă, a spus că ia in calcul declararea stării de alertă pe fondul lipsei de reacţie a operatorului de apă din judeţ, Nova Apaserv, in contextul caniculei prelungite din u ...

Un cadru medical, aflat în moarte cerebrală, a salvat două vieți
20/07/2024 08:03

Donarea inseamnă viaţă, o viaţă mai bună pentru sute de persoane bolnave aflate pe lungile liste de aşteptare ale Centrului de Transplant Renal Iaşi. Familia unui cadru medical aflat in moarte cerebral ...

Proiectul noii linii feroviare Iași – Chișinău – Odessa ar putea fi relansat!
20/07/2024 08:02

Un proiect mai vechi, lansat in urmă cu cativa ani de autoritătile din Romania, Republica Moldova si Ucraina, dar care a fost abandonat intre timp din cauza  agresiunii Federatiei Ruse asupra Ucrainei, a ...

O escroacă a ajuns la puşcărie din pricina unui... şlap!
20/07/2024 07:05

* tanăra are in spate un cazier foarte stufos, fiind axată pe furturi şi inşelăciuni * acum s-a dat drept avocată, l-a „făcut” pe un bătran de 5.000 lei, dar a mai vrut incă 10.000 * şi-a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei