Daune morale de mii de euro primite de trei familii de români, cazate într-un hotel de cinci stele din Grecia. În loc de vedere la mare, priveliște spre parcare

ciocan  justitie

Dimensiune font:

| 08-07-2022 21:08

Trei familii de români (șase persoane) au obținut în instanță daune morale de 3.000 de euro (500 de euro de persoană) pentru că, în momentul în care au ajuns la un hotel din Creta (Grecia) camerele erau ocupate și au fost nevoite să doarmă două nopți în alt hotel.

Tribunalul Botoșani a pronunțat cea de-a doua sentință dintr-un dosar în care șase români se judecă cu o agenție de turism pentru un sejur în Grecia. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Litigiul dintre turiști și agenție a apărut în 2019, când cele șase persoane au cumpărat un pachet turistic în Creta care conținea: șapte nopți de cazare la hotel Almyra din Koutsounari patru stele, cameră tip bungalow sea view, masă all inclusive. Costul pachetului turistic pentru cele trei familii: 3.570 euro.

Ajunși în Grecia, românii au constatat că în camerele lor sunt cazați alți turiști, fiind făcută o suprarezervare. Astfel, turiștii români au fost mutați pentru două nopți la un alt hotel: Sunshine Beach. Nemulțumiți de condițiile de la hotelul în care au fost mutați pentru două nopți, românii au dat în judecată agenția, cerând daune materiale de 1020 de euro (echivalentul a două nopți de cazare la hotelul în care nu au mai avut loc) și daune morale de 3.000 de euro (500 de euro pentru fiecare persoană).

„Condiţiile hotelului Sunshine Beach nu corespundeau celor ale hotelului inițial. Camerele erau învechite, nu aveau vedere la mare, ci într-o parcare și spre locul de încărcare/descărcare alimente hotel, toaletele aveau mobilier degradat, lenjeria de pat era uzată”, s-au plâns reclamanții în instanță.
 

Turiștii au mai arătat că au fost puși în situația „fie de a accepta condițiile din hotelul Sunshine, fie de a dormi afară”. Reclamanții au mai arătat că „li s-a oferit drept compensație un platou cu fructe, o sticlă de vin, 30 min. de tratament spa și o mașină pentru două zile”. „Deși reclamanții au refuzat această compensație, după revenirea la hotel Almyra, în camere au fost aduse o sticlă de vin și un ”platou de fructe” care de fapt era o farfurie cu fructe tăiate rămase de la masă”, s-a mai arătat în cererea de chemare în judecată.

„Pachetul de servicii trebuia să includă un număr de șapte nopți de cazare la hotel Almyra de 4 stele și masă în regim all inclusive – fiind cazaţi două nopți la un hotel care oferea condiții de cel mult două stele”, s-au mai plâns reclamanții.

Apărarea agenției

În proces, agenția de turism s-a apărat spunând că „faptul că reclamanţii nu au beneficiat de rezervări în nopţile de 12-13 august 2019 a fost integral vina hotelului.
 

„Din textul cererii de chemare în judecată nu s-a distins vreo faptă ilicită săvârșită de societate, ci doar fapta ilicită săvârșită de hotel care, din eroare, a închiriat camerele rezervate de către reclamanţi. Mai mult, neajunsul situației că reclamanţii au fost cazaţi pentru 2 (doua) nopţi la un alt hotel a fost compensat cu alte servicii: deşi au plătit cazare la un hotel de 4 stele, în cele 2 (două) nopţi reclamanţii au stat la Hotel Sunshine Beach, un hotel de 5 stele, aspect dovedit prin certificatul emis de Ministerul Turismului şi aflat la dosar. Afirmaţiile reclamanţilor în sensul că Hotel Sunshine Beach (5 stele) oferea condiţii mai proaste decât Hotel Almyra (4 stele) au fost nedovedite, fiind contrazise cu actele oficiale aflate la dosar”, s-a apărat agenția.

Decizia judecătorilor

În primă instanță, procesul s-a judecat la Judecătoria Botoșani. Judecătorii au admis cererea turiștilor și au obligat agenția să le plătească turiștilor 1020 de euro contravaloarea celor două nopți de cazare pe care nu le-au putut dormi în hotelul Almyra și 3.000 de euro daune morale.
 

În recurs, Tribunalul Botoșani a redus daunele pentru contravaloarea celor două nopți de cazare la 294 de euro, dar a menținut valoarea daunelor morale.

„Reclamanților din cauza de față nu le-a fost acordată posibilitatea de a opta, ci au fost cazați la un alt hotel, pe de o parte, iar pe de altă parte, reclamanților nu le-a fost recunoscut dreptul la reducerea prețului și despăgubiri. Nerespectarea obligației de informare de către pârâtă îndeplinește condițiile unei fapte ilicite.

Pe lângă nerespectarea acestei obligații de către pârâtă, din înscrisurile anexate la dosar reiese că hotelul la care au fost cazați reclamanții în perioada 12 – 14 august dispunea de condiții inferioare față de cel rezervat.

Din corespondența electronică, depusă la dosarul cauzei, reiese că pârâta a recunoscut implicit calitatea serviciilor de cazare inferioare oferite reclamanților având în vedere că a făcut o ofertă acestora, pentru compensarea neplăcerilor cauzate de cazarea la un alt hotel”, au arătat judecătorii.

Sentința finală va fi pronunțată de Curtea de Apel Suceava. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Primarul se scuză, părinţii acuză!
23/03/2023 09:47

Primarul Mihai Chirica a declarat, in cadrul unei conferinţe de presă, că decizia relocării elevilor şi profesorilor de la Colegiul Pedagogic a fost luată in contextul cutremurelor inregistrate in Turcia ...

Peste 600 de locuri de muncă disponibile, la Iași
23/03/2023 09:46

Pe măsură ce inaintăm in primăvară, numărul locurilor de muncă disponibile la nivel de judeţ continuă să crească. Dacă săptămana trecută erau 591 posturi vacante, acum s-a ajuns la 608. Din acest ...

Deputatul Alexandru Muraru cheamă în judecată premierul Ungariei
23/03/2023 09:46

La inceputul acestei săptămani, pe rolul Curţii de Apel Iaşi a fost inregistrat un dosar cu totul inedit, avand ca obiect „anulare act administrativ”. Reclamantul este preşedintele filialei l ...

Tot mai puține dosare pe rolul Curții de Apel din Iași
23/03/2023 09:46

În anul 2022, cu un volum de 6.155 de cauze nou intrate, Curtea de Apel Iasi a ocupat locul 3 la nivel national, in raport de media complexitătii cauzelor nou inregistrate. Cauzele penale au reprezentat ...

Judeţul Iaşi are, oficial, 8.501 şomeri
23/03/2023 09:42

Conform evidenţelor AJOFM, la finele lunii februarie a acestui an erau inregistraţi 8.501 şomeri in tot judeţul Iaşi. Procentual, asta inseamnă 3,17% din totalul forţei de muncă. Aproximativ aceeaşi si ...

Locul de joacă din Parcul Expoziției va fi inaugurat pe 1 mai
23/03/2023 08:59

  În octombrie 2021, consilierii locali au votat un proiect legat de reabilitarea locului de joacă din Parcul Expozitiei. Pentru proiectul privind reabilitarea locului de joacă, Primăria Iasi urm ...

Elevii ieșeni au de recuperate cursurile pierdute din cauza simulărilor naționale
23/03/2023 08:18

Elevii din Iasi care au sustinut simularea Evaluării Nationale la clasa a VIII-a vor recupera, in format fizic, zilele de cursuri pierdute din cauza examenelor. Prevederea este valabilă si pentru clasele ale ...

Condamnări cu suspendare pentru dealerii de droguri din campusurile universitare
23/03/2023 08:00

 Arestaţi pe 19 mai 2022, in urma unor descinderi ale procurorilor DIICOT, cei patru dealeri de droguri ce operau in zona campusurilor universitare iesene şi-au primit, alaltăieri, sentinţele. Magistra ...

Ieșean prins la volan beat și fără permis de conducere
23/03/2023 07:19

Un tanăr din comuna Voinesti, judetul Iasi, s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins la volanul unui vehicul fără permis de conducere. Pe langă faptul că nu detine permis de conducere, ieseanul s-a ur ...

„Îmi place teribil să fiu femeie, vulnerabilă, feminină. Și să mă îndrăgostesc de bărbați”
23/03/2023 07:12

 O intalnire cu un scriitor nu este niciodată usoară, mai ales cand vrei să-i propui un interviu. Este nevoie să te gandesti bine la intrebări ca nu cumva vreuna să i se pară nelalocul ei sau de-a d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei