Două ieşence şi-au înjunghiat partenerii de viaţă

05 06 cutitare

Dimensiune font:

| 06-06-2023 06:59

 * una a scăpat cu o condamnare cu suspendare, cealaltă s-a ales cu patru ani de detenţie * faptele sunt aproape identice * amândouă curăţau peşte şi au acţionat sub impulsul momentului


Cazurile de mai jos sunt cel mai recent şi poate cel mai elocvent exemplu că justiţia românească nu este deloc unitară. Pentru fapte similare, pedepsele pot diferi substanţial. Două ieşence şi-au înjunghiat partenerii de viaţă, au fost judecate pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei şi s-au ales cu condamnări total diferite. Sentinţe confirmate, săptămâna trecută, de către Curtea de Apel, sunt definitive.

 Trei decenii de certuri, scandaluri şi bătăi

Florentina A. s-a măritat cu Gheorghe pe când ea avea doar 16 ani, el fiind cu zece ani mai mare. Asta se întâmpla acum trei decenii, ea era deja gravidă. Din relaţia lor, au mai rezultat încă trei copii, acum sunt cu toţii majori. Fata cea mare are 30 de ani, este plecată în Austria, unde lucrează ca instructor de patinaj. Primul băiat al cuplului este în vârstă de 28 de ani, şi el munceşte în străinătate. Mijlociul (27 de ani) e bolnav, încadrat în gradul I de handicap (encefalopatie cranio-cerebrală), are nevoie de îngrijire permanentă. Mezinul (25 de ani) locuieşte şi el cu părinţii.

Cu toate astea, relaţia dintre cei doi soţi nu a fost niciodată una liniştită. Gheorghe a suferit, de la bun început, de gelozie cronică, mereu a acuzat-o pe Florentina de infidelitate. Certuri aproape zilnice, situaţia s-a degradat continuu, mai cu seamă după decesul părinţilor femeii. Ea a început să bea din ce în ce mai mult, bătăile dintre ei au intrat în peisajul cotidian. De fiecare dată, fiul cel mic lua partea mamei.

Momentul culminant al îndelungatului conflict a fost seara de Revelion a anului 2019. Gheorghe plecase cu uratul prin sat, s-a îmbătat bine. Florentina abia îşi scosese ghipsul de la mâna dreaptă, avea nevoie de ajutor la pregătirile pentru noaptea de Anul Nou, s-a enervat treptat văzând că soţul nu mai ajunge acasă, nu se putea descurca singură cu toate treburile gospodăreşti.

 Femeia a dat cu cuţitul nervoasă că el n-o ajută la pregătirile pentru Revelion

Pe la ora 22.00, băiatul lor s-a întors beat acasă, i-a spus Florentinei că Gheorghe nu se mai ţine nici el pe picioare şi a rămas la un vecin, apoi s-a dus la culcare. Femeia trebăluia de zor în bucătărie, se apropia miezul nopţii, era tare în urmă cu pregătirile şi înjura copios în gând partenerul.

Mai era cam jumătate de oră până la trecerea în noul an şi, în loc să ciocnească paharele cu şampanie, a fost cât pe ce să se ajungă la omor. Florentina ţinea în mână cuţitul şi curăţa nişte peşte, Gheorghe a intrat în casă, a trecut pe lângă ea, cu gând să meargă la somn. Consoarta a izbucnit, i-a înfipt cuţitul între picioare, cu intenţia clară de a-i aplica o lovitură în zona genitală. Bărbatul s-a târât, sângerând abundent, până în camera fiului, spunându-i acestuia că îl omoară maică-sa. Tânărul a sunat imediat la 112, salvându-şi astfel tatăl de la o moarte iminentă.

Florentina a fost încătuşată, i s-a deschis dosar penal pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei, avocatul a izbutit să obţină schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, iar magistraţii de la Tribunalul Iaşi s-au dovedit extrem de indulgenţi cu inculpata. Prin sentinţa pronunţată pe 23 septembrie 2022, s-a ales doar cu o condamnare de trei ani, dar cu suspendare. Procurorii au atacat decizia, invocând că soluţia dată în dosar este nelegală şi netemeinică. Florentina îşi recunoscuse tentativa de omor şi solicitase să fie judecată în procedură simplificată.

Acuzatorii n-au avut succes nici la Curtea de Apel. Magistraţii de aici, având în vedere faptul că între soţi a intervenit separarea de domiciliu, deci nu mai există vreun pericol de violenţe între soţi, au respins demersul procurorilor.

 Beată fiind, Viorica s-a speriat şi a înfipt cuţitul în pieptul iubitului

Al doilea caz are protagonişti mult mai tineri, Viorica I. şi Ionel T. trăiau în concubinaj, au un copil ce abia a împlinit patru ani, femeia nu-l va putea vedea în prima lui zi de şcoală. Mai are de stat trei ani şi ceva în Penitenciarul de Femei Tîrgşor. Condamnată pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei. Fapta comisă pare trasă la indigo cu cea de mai sus.

Cuplul locuia în casa părinţilor bărbatului, acolo stând şi fratele lui Ionel, cioban de meserie. În cameră separată, dar cu uşă de acces direct între încăperi. Concubinii consumau frecvent alcool, la fel au stat lucrurile şi în data de 22 ianuarie 2022. Viorica a plecat în sat, la o pomană, a băut zdravăn acolo şi s-a întors seara acasă, umblând pe trei cărări. Avea o sacoşă plină cu peşte, s-a dus în bucătărie să-l cureţe şi să-l prăjească.

Ionel băuse doar bere, două peturi a câte 2,5 litri, s-a dus grămadă peste Viorica, reproşându-i că a venit foarte târziu acasă şi că e beată. Luată prin suprindere, femeia s-a întors şi a înfipt cuţitul în pieptul partenerului. A lovit o singură dată, Ionel s-a prăbuşit, apucând totuşi să strige după fratele său pentru a-l chema în ajutor.

Viorica n-a lăsat cuţitul din mâini, a luat-o la fugă şi a dormit peste noapte într-o casă părăsită de la marginea satului. Iubitul ei a fost luat cu ambulanţa, operat de urgenţă, a avut noroc, scăpând cu doar trei zile de internare.

Tânăra cuţitară de ocazie a fost încătuşată, judecată şi condamnată, în data de 26 ianuarie a.c., la patru ani de detenţie. I s-a părut o sentinţă nedreaptă, a atacat-o imediat la Curtea de Apel Iaşi. În motivarea demersului ei, a scris că instanţa de fond a făcut o greşită interpretare a probatoriului, o greşită încadrare juridică cu consecinţa pronunţării unei sentinţe nelegale.

Reaudiată, Viorica a menţionat că a lovit de frică, n-a avut deloc intenţia să-şi ucidă partenerul. Pledoarie zadarnică. Magistraţii i-au respins apelul, păstrând sentinţa primei instanţe.

 ***

 Două cazuri care seamănă izbitor, însă justiţia română a luat decizii total diferite. Şi e vorba de aceeaşi Curte de Apel Iaşi, verdictele finale fiind date la doar câteva zile distanţă. Sentinţe definitive. Marcel FLUERARU, Claudiu CONSTANTIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Psihologii trag semnalul de alarmă: Copiii ieșenilor, pândiți de pericole, la tot pasul
23/09/2023 09:52

* „Nu trebuie să ne mai mirăm că foarte multi tineri, minori, fumează si consumă alcool. Aceste lucruri apar din cauza presiunii la care ii supune societatea, din cauza dorintei de a fi la modă, de ...

Asfaltări în ritm de melc!
23/09/2023 08:59

Consilierul local Iulian Huşanu (USR), cel care a făcut recent o analiză a asfaltărilor pe care echipele municipalităţii ieşene le-au realizat in 2022, revine pe subiectul lentorii cu care angajaţii soc ...

Magistrații ieșeni i-au scos din Arestul IPJ pe „fabricanții de vise” de la Balciu
23/09/2023 08:51

După cele 121 de percheziţii făcute aproape in toată ţara, urmate de 28 de reţineri, instanţa de judecată a decis ca in majoritatea cazurilor să fie impuse arestări la domiciliu şi plasarea sub contr ...

Trafic normal în Ziua fără Maşini!
23/09/2023 07:59

    Spre deosebire de alti ani, cand restrictiona accesul autoturismelor in jumătate din oras, Primăria Iasi a decis să nu mai ia astfel de decizii, nici măcar cu ocazia „Zilei Internation ...

Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea o mită 1,25 milioane de lei. Mascații sunt acum la locuința lui din județ. Reacția lui Ciolacu
23/09/2023 07:53

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins in flagrant de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui cont ...

Oază de verdeață pentru pacienţii de la „Recuperare”
23/09/2023 06:59

  Investiţiile pe care municipalitatea ieşeană le-a demarat in ceea ce priveşte eficienţa energică sau dotările Spitalului de Recuperare au fost dublate de cele vizand crearea unui cadru adecvat in ...

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Este acuzat de procurori că a primit mită 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract
22/09/2023 20:36

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins in flagrant de procurorii DNA vineri seara, in timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract, au declara ...

UAIC a inaugurat noul sediu al liceului Universității și proiectează deja campusul viitorului, în zona Moara de Vânt!
22/09/2023 15:25

* Primăria Municipiului Iasi a anuntat un parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” privind alocarea unei suprafete „consistente” de teren in zona Moara de Vant, in vederea rea ...

Incendiu la o casă din Solca
22/09/2023 15:03

Un incendiu a cuprins, vineri, o casă de locuit din oraşul Solca din judeţul Suceava, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Potrivit acestuia, pentru sting ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei