Gabriel Brehuescu, tânărul care și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea

1matematician 2
1matematician1

Dimensiune font:

| 01-04-2023 10:15

 Pentru doar câțiva dintre noi, matematica reprezintă o minune care se săvârșește în fiecare zi. Pentru toți ceilalți, disciplina aceasta imposibil de îmblânzit capătă felurite forme detesatabile, mereu altele, însă mereu respingătoare.

Nu știu dacă matematica este limbajul utilizat de Dumnezeu pentru a proiecta lumea, cum a spus-o Galileo Galilei, însă numerele n-au rămas, pentru unii, cu siguranță, doar bază de raționamente, ci s-au transformat în sursă de imaginație.

Gabriel Brehuescu este un nume care nu spune, deocamdată, mare lucru în lumea matematicienilor. Dar o va face, cu siguranță, pentru că tânărul acesta și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea.

Gabriel Brehuescu este student în anul al doilea la Facultatea de Matematică a Universității „Alexandru Iona Cuza” din Iași, vine din Botoșani și a cucerit deja, la prima apariție pe tărâmul competițiilor matematicienilor, o medalie. Și nu una oarecare, ci chiar aurul, la cea de-a 17-a ediţie a competiţiei internaţionale studenţeşti SEEMOUS 2023 - South-Eastern European Mathematical Competition for University Students, desfășurată, în perioada 7 - 12 martie 2023, la Struga, în Macedonia de Nord.

„Declicul vine și din altă parte decât de la anumite persoane. Totul depinde de mediu. Eu am avut noroc  de un mediu în care am putut evolua, atât în familie, cât și în școală”.

Gabriel nu s-a născut genial, cum poate multă lume ar fi tentată să judece cazul, la prima vedere. O profesoară de matematică i-a deschis apetitul pentru acest domeniu, prin clasa a 7-a, iar el a reușit să se agațe de matematică și să meargă, împreună pe această cale. „De mic, m-au pasionat științele exacte. Declicul vine și din altă parte decât de la anumite persoane. Totul depinde de mediu. Eu am avut noroc  de un mediu în care am putut evolua, atât în familie, cât și în școală. În clasa a IX-a, pe când eram elev la Colegiul Național Mihai Eminescu din Botoșani, am fost la prima mea olimpiadă de matematică, faza județeană. Primul meu concurs. Un an mai târziu am reușit să mă calific la faza națională, însă n-am obținut o poziție în față...”, își amintește Gabriel.

Adolescentul nu s-a descurajat și, „îndrăgostit nebunește de matematică”, dar și cu susținerea totală a profesorilor din liceu, a mers mai departe.

Ar fi putut să aleagă orice altceva în viață, de la medicină la geologie, de la agronomie la arhitectură, însă el s-a încăpățânat să nu renunțe niciodată în viață la matematică. „Am fost pasionat doar de matematică. Lucram mereu din publicații de specialitate, în clasa a XI-a eram deja în stare să scriu eu însumi probleme mai complexe, pe care le trimiteam pe la diferite reviste, prin țară. Nu prea am avut alte pasiuni… Bun, dacă prin absurd s-ar fi întâmplat să nu aleg matematica, probabil că aș fi ales fizica, deci tot în sfera aceasta. Deși e greu de crezut, eram pasionat, încă din liceu, de aplicații ale matematicii în fizică, de modul în care pot lega matematica de acest domeniu, de biologie, de alte domenii”, povestește Gabriel.

Te poți naște genial? „Nu. Poți avea un IQ mare, dar pasiunea pentru un anumit domeniu e influențată doar de mediul în care te miști. Cei care nu-și găsesc pasiunile nu vor avea determinarea de a lucra. O vor face în momentul în care vor descoperi pasiunea”.

Logic, trecerea la Facultatea de Matematică de la Iași a fost una firească. Pasul a fost unul uriaș pentru tânărul venit de la Botoșani, însă adaptarea a venit destul de repede. „Aici e totul diferit… Nu mai există abordarea aceea copilărească din liceu, putem colabora cu profesorii, avem discuții libere. Aici, profesorii sunt foarte atașați de studenți. Ei fac totul pentru ca discuțiile, abordările să fie de la egal la egal. Profii sunt mai deschiși la idei noi, la orice... Sunt grele examenele, e multă muncă, dar și satisfacțiile sunt mari”, consideră proaspătul medaliat cu aur la SEEMOUS 2023, care nu a „încasat”, în facultate, decât medii de 10!

Concursul de la Struga a fost, de fapt, primul său concurs studențesc și, mai mult, prima sa ieșire în afara granițelor țării. „În primul an, sincer, mi-a fost frică. Pierdusem un pic din acea competitivitate din liceu, dar anul acesta am decis să încerc”, mărturisește Gabriel, un tip genial, cum îl caracterizează, pe nerăsuflate, colegii. Dar, oare, te poți naște genial? „Nu. Poți avea un IQ mare, dar pasiunea pentru un anumit domeniu e influențată doar de mediul în care te miști. Cei care nu-și găsesc pasiunile nu vor avea determinarea de a lucra. O vor face în momentul în care vor descoperi pasiunea. Iar momentul acela va veni, cu siguranță, mai devreme sau mai târziu”, mărturisește, astăzi, Gabriel Brehuescu.

Cât despre nivelul matematicii, astăzi, în școlile românești, Gabriel Brehuescu îl consideră... „în ascensiune”. „Nivelul a crescut mult și se cunoaște… Dacă ne uităm la câteva probleme de olimpiadă din ultimii ani, comparative cu anii anteriori, s-a trecut la un nivel mai înalt. Dacă ne uităm la culegerile anilor 2000, problemele sunt mult mai dificile, însă în culegerile anilor 70, de exemplu, problemele erau mult mai grele. Și eu mă pregătesc astăzi de pe culegeri ale dlui Sirețchi, de prin anii 70. Chiar și recomandările profesorilor sunt către culegeri din anii 60 sau 70... Dacă ne raportăm doar la ultimii 15 ani, nivelul e mai bun astăzi. A crescut de atunci și e în creștere”, adaugă tânărul matematician, care colaborează cu diverse publicații de specialitate, printre care Gazeta matematică, Recreații matematice.

„Abia aștept vacanțele pentru a putea lucra mai mult! De obicei, lucrez 8-9 ore pe zi, uneori chiar și 10 ore”

Ce va face tânărul Gabriel Brehuescu după ce-și va termina studiile universitare de licență? „N-am aplicat pentru vreo universitate din străinătate, mai ales că putem avea acces, astăzi, la toate resursele informaționale și contează mai puțin țara unde îți urmezi cursurile universitare. Am vrut aici, pentru că nici nu cred că m-aș fi adaptat foarte bine în străinătate, sunt mai timid, nu știu cum m-aș descurca într-o limbă străină, deși vorbesc destul de bine engleza, dar am avut impulsul acesta de a rămâne... Aș vrea să continui aici, la Cuza, și masterul și doctoratul, căci UAIC e o universitate performantă, iar Facultatea de Matematică una de top”, susține Gabriel.

Logic, vă veți întreba cât lucrează un asemenea student, zilnic, pentru a-și împlini visul, ce sacrificii face... „Abia aștept vacanțele pentru a putea lucra mai mult! De obicei, lucrez 8-9 ore pe zi, uneori chiar și 10 ore”. Dacă se plictisește? „Nuuu! Dacă simt că îmi pierd energia, interesul de moment, schimb domeniul. Dar tot matematică fac! Trec, de exemplu, de la algebră la analiză matematică sau geometrie...”

Cât despre planurile de viitor... „Dacă mi se va oferi posibilitatea de a rămâne în UAIC, evident, voi rămâne aici! Dacă nu, voi studia posibilitățile de a continua ca profesor. Aș vrea o carieră didactică, însă voi vedera ce mi se va oferi pe parcurs… Și cariera de cercetător m-ar interesa, dar vreau să am planuri mai concrete, mai realiste, așa că pe primul loc rămâne o carieră didactică”, mărturisește Gabriel Brehuescu.

L-am întrebat pe Gabriel ce-și dorește, sub aspect profesional, dacă are în plan rezolvarea anumitor necunoscute din matematică, rămase fără soluție de ani și ani... „Nu fac din asta un scop. Toate la timpul lor. Întâi vreau să-mi creez bazele, să știu că sunt stăpân pe noțiunile acestea, pentru ca apoi să evoluez. Evident, m-am gândit și la asta, dacă aș încerca... dar nu am foarte clar în minte o astfel de problemă . Sunt la un nivel prea jos ca să pot gândi atât de departe”.

Dacă eliminăm matematica din viața sa, Gabriel Brehuescu rămâne un tânăr ca toți ceilalți. Poate ușor diferit... Cu regretul de a nu fi citit, în ultima perioadă, mai multe cărți, cu pasiunea pentru muzica anilor 60, ascultând melodiile lui Serge Gainsbourg sau Charles Aznavour…

Dar de ce-ar vrea să elimine el matematica, atâta vreme cât, devine evident, și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea?!

Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
  Daruri pentru copii la Teatrul „Luceafărul”,  de 1 Iunie
28/05/2023 16:15

Adresandu-se prin misiunea sa institutională publicului tanăr, Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafărul” din Iasi a imaginat si in acest an un program atrăgător pentru 1 Iunie. Programul va ...

Incendiu la un depozit de furaje din Tutova
28/05/2023 12:30

Un incendiu puternic a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, intr-o hală pentru depozitarea furajelor situată in curtea unei ferme de păsări din localitatea Tutova. Detaşamentul de pompierii B ...

Urșii au dat iama prin Vaslui
28/05/2023 12:16

 Prezenţa unui urs a fost semnalată, duminică dimineaţă, intr-o suburbie a municipiului Vaslui, cetăţenii fiind avertizaţi prim mesaj RO-Alert. „Duminică, in jurul orei 05,45, un echipaj d ...

Incendiu la Mănăstirea din Podu Coşnei
28/05/2023 12:01

Chiliile şi paraclisul din cadrul mănăstirii din Podu Coşnei au fost grav afectate de un incendiu, duminică, a informat purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ...

VIDEO Interviul Zilei: Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea
28/05/2023 10:27

Invitat in redacţia Evenimentului Regional al Moldovei, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a a vorbit despre proiectele implementate sau in curs de implementare in localitatea ieşeană. Edilul comunei a ...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la fermierii din Vaslui
27/05/2023 09:00

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a onorat invitatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, intalnindu-se cu fermieri din Vaslui, dar si cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari ...

O vasluiancă își acuză tatăl și fratele de viol
26/05/2023 15:45

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări in cazul unei femei in varstă de 34 de ani, care ar fi fost abuzată sexual de tatăl şi de fratele său. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie ...

„Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală”
26/05/2023 13:20

  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale Romaniei - Filia ...

535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ
26/05/2023 11:30

Vineri, 26 mai, se implinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecăţii de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pig ...

Trasee redeschise în weel-end pe Ceahlău
26/05/2023 11:20

Salvamontistii nemteni dau o veste bună celor care iubesc muntele si drumetiile. ”Începand de astazi toate traseele din Masivul Ceahlău sunt practicabile in conditiile unei echipări corespunzăt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei