Iașul va avea 877 milioane lei pentru funcționare și 601 milioane lei pentru dezvoltare

buget

Dimensiune font:

| 17-01-2022 00:00

În acest an, municipalitatea ieşeană pune accent pe două elemente: funcţionarea oraşului şi continuarea proiectelor începute, pentru care au fost semnate contracte * în condiţiile în care preluarea gestionării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică are un impact covârşitor asupra bugetului oraşului, secţiunea de dezvoltare va beneficia de mai puţin bani comparativ cu anii anteriori * după dezbaterile cu cetăţenii, în jurul datei de 1 februarie, va fi conturată o primă formă complexă a proiectului de buget

Mai devreme comparativ cu alți ani, Primăria Iași a elaborat proiectul de buget pe anul în curs - e adevărat, într-o formă simplificată -  pe care-l va supune în perioada următoare dezbaterii publice astfel încât, luna viitoare, acesta să poată fi votat de consilierii locali. În linii mari, bugetul 2022 se aproprie ca sumă de cel din anul anterior (1,9 miliarde lei), numai că, spre deosebire de alţi ani, sumele alocate  pe cele două secţiuni – „Dezvoltare” şi „Funcţionare” – nu mai sunt apropiate. Anul acesta, municipalitatea ieşeană a estimat cheltuieli pentru secțiunea de funcționare în sumă de 877 milioane lei şi 601 milioane lei pentru dezvoltare. La capitolul fonduri europene, municipalitatea a estimat venituri de peste 370 milioane lei. Primarul Mihai Chirica a explicat că preluarea serviciului de termoficare de către municipalitatea a determinat, printre altele, alocarea unor sume mai mari de bani pentru funcţionarea oraşului, dar cu toate acestea, nicio investiţie nu va fi uitată. „Proiectele începute, proiectele pentru care s-au semnat contracte - străzi, săli de sport, terenuri, locuri de joacă - toate proiectele europene pentru care avem cofinanţare, cele care vor fi implementat cu împrumuturile BERD, sunt obligatorii şi vor fi finanţare”, spune edilul-şef. Acesta mai spune că în jurul datei de 1 februarie va fi conturată o primă formă complexă a proiectului de buget, aceasta urmând a fi transmisă consilierilor locali, care vor putea să facă propuneri şi amendamente. În maxim 10 zile, adică în jurul datei de 11 februarie, se va putea intra cu dezbaterea şi adoptarea bugetului în plenul Consiliului Local.

Proiectele de infrastructură vizează continuarea celor vechi (linia de tramvai Iaşi – Dancu, cea de pe Calea Chişinăului), dar şi unele noi, cum ar fi demararea documentaţiilor şi studiilor pentru extinderea infrastructurii de tramvai în zona Tomeşti, zona Dancu şi zona ERA. Alte două proiecte vizează modernizarea Depoului Dacia, dar şi inițierea proiectării Depoului de la Fortus. 2022 va fi anul care va marca introducerea pe trasee a primelor autobuze electrice – sunt aşteptate să ajungă la Iaşi 44 de autobuze – în paralel cu înnoirea parcului de tramvaie. Nu a fost uitat nici transportul alternativ, dorindu-se implementarea proiectului Iaşi Velo-City (circa 1000 de biciclete) şi realizarea staţiile de îmbarcare aferente. Îmbunătățirea şi finalizarea strategiei Proiectul de Mobilitate Durabilă şi strategiei parcărilor, finalizarea parcării supraterane din Muşatini, realizarea pasajele din zonele Bucium, Anastasie Panu, Agronomie, Podu Roş (cu varianta unui studiu din suprateran în subteran), Cronicar Mustea şi finalizarea documentaţiilor pentru amenajarea unor park & ride în zonele CUG şi Valea Lupului sunt alte investiţii curpise la acest capitol. Evident, nu vor lipsi lucrările vizând refacerea unui număr important de străzi.

Cinematografe restaurate

În domeniul cultură şi obiective culturale, se doreşte continuarea documentaţiilor pentru reabilitarea şi modernizarea cinematografelor din oraş. Este vorba de fostul cinematograf Republica, Trianon în prezent, un posibil sediu al Operei, şi de Victoria, Dacia şi Tineretului. Ieşenii pot avea anul acesta un Muzeul al Copiilor în casa Buicliu din Păcurari, dar şi esplanade noi în Piaţa Unirii şi Piaţa Palatului Culturii (vor demarate concursuri de soluţii). Nu au fost uitate nici lăcaşuriule de cult, existând deja parteneriate cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în vederea reabilitării Mănăstirii Galata, Complexului Sf. Spiridon şi Mănăstirii Cetăţuia. „Vrem să alocăm fonduri necesare pentru investiţii în cimitirul Sf. Treime şi achiziţionarea unui teren pentru un cimitir nou”, a mai spus primarul.

Săli de sport şi spaţii verzi

Educaţia este un alt capitol prioritar pentru municipalitatea ieşeană. Şi în acest an vor continua finanţării pentru terenurile de sport (21), sălile de sport (4), locuri de joacă pentru copii, grădiniţe (4), creşe (2) şi documentaţiile pentru primele bazine de înot în cadrul grădiniţelor. La buget este prinsă finanţarea concursurilor, în parteneriat cu IŞJ, dar şi a proiectelor realizate în parteneriat cu Academia Română filiala Iaşi şi universităţile ieşene.

Tot anul acesta, suprafaţa spaţiilor verzi va creşte odată cu modernizarea şi extinderea celor din cartiere sau reabilitarea celor degradate (4 proiecte). De asemenea, se face eforturi pentru o finanţare europeană pentru modernizarea Plajei Nicolina. Nu în ultimul rând, 2022 ar putea aduce modernizarea Grădinii Copou şi demararea lucrărilor pentru Parcul Teatrului Naţional. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Circulație pe un singur sens pe podul de la Sârca începând de luni, 23 mai
20/05/2022 18:25

Începand de luni, 23 mai, pe podul de pe DN 28, km 40+232, Sarca, judetul Iasi, circulatia autovehiculelor se va desfăsura pe un sens, alternativ, dirijat prin semafoare. Măsura urmează a fi instituit ...

Spectacole-lectură la MNLR Iași pentru susținerea artiștilor din Ucraina
20/05/2022 18:15

Muzeul National al Literaturii Romane Iasi s-a alăturat campaniei Artisti romani pentru artisti ucraineni, proiect de strangere de fonduri initiat de UNITER (Uniunea Teatrală din Romania) pentru sustinerea ar ...

Condamnati la ani grei de închisoare, violatorii din Feresti se viseazã nevinovati si cer revizuirea pedepsei
20/05/2022 17:03

 Trimisi dupã gratii ani grei, Dorel Buhãescu si Vasile Moisei, doi bãrbati din comuna Feresti condamnati pentru viol in formã continuatã, se cred nevinovati si vin, cu t ...

Mafiotul infirm scapă, din nou, de puşcărie
20/05/2022 16:59

La prima vedere, pare un amărăştean lovit cumplit de soartă. Eduard Vasile Lesenciuc are doar 35 de ani, dar arată mai mult a pensionar. E infirm, stă intr-un scaun cu rotile, pentru orice mişcare are ne ...

Săptămâna viitoare se deschide Ştrandul Municipal
20/05/2022 16:22

    Autorităţile locale vor să se asigure că in momentul deschiderii Ştrandului Municipal vor fi oferite toate condiţiile pentru ca ieşenii, şi nu numai, să işi petreacă timpul liber intr ...

Încă un tramvai turcesc ajunge în Iaşi
20/05/2022 15:45

  Cel de-al saselea tramvai Bozankaya construit pentru orasul nostru a iesit din fabrica din Ankara si va ajunge in Depoul Companiei de Transport Public Iasi in cursul săptămanii viitoare! Primele trei ...

Adrian Corduneanu este audiat la Poliţie într-un nou dosar. Se pare că ar fi ameninţat o persoană
20/05/2022 14:30

Adrian Corduneanu, aflat in arest la domiciliu pentru şantaj, este audiat, vineri, de poliţişti intr-un alt dosar, după ce ar fi o ameninţat o persoană. Poliţiştii ieşeni au descins, vineri, la vi ...

Proiectul Autostrăzii Unirii, plin de întârzieri și probleme
20/05/2022 14:30

 Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor si vicepresedinte al Asociatiei „Împreună pentru A8” a explicat in detaliu in ce stadiu se află fiecare tronson al Autostrăzi ...

 Iaşul vrea să scape de 25.000 de rable!
20/05/2022 13:59

    Un nou program „Rabla”, prin care cei care işi casează maşinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de minim 3.000 de lei, fără a fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei