Iaşul, oraşul protestelor!

protest vasile lupu 1
WhatsApp-Image-2023-03-23-at-15.52.12

Dimensiune font:

| 24-03-2023 09:30

Ieri a fost o zi cu multă emoţie şi tensiune pentru sute de elevi, profesori, părinţi, legaţi, într-un fel sau altul, de soarta Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, dar şi pentru autorităţile din Iaşi. Pentru prima dată în ultimii ani, a fost organizat un marş de protest, început în Copou şi terminat în faţa Palatului Roznovanu, unde s-au scandat lozinci anti-primar, s-a huiduit, toate acestea în încercarea de a determina autorităţile să-şi schimbe decizia de mutarea a activităţii de la Pedagogic în Bulevardul Poitiers. Însă nu a fost singurul protest de ieri. La câţiva metri distanţă de Primăria Iaşi, în faţa Casei Pătrate, poliţiştii ieşeni s-au vărsat năduful cerând aplicarea integrală a legii salarizării unice precum și cea a pensiilor militare de stat.

Părinţii elevilor care au fost evacuaţi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale, au protestat ieri, faţă de decizia luată. Peste 600 de persoane au mărşăluit la orele amiezii dinspre Copou către Primăria Iaşi, însoţite de jandarmi şi un echipaj ISU, cerând relocarea într-o clădire din zona Copou şi nu în cea din Bulevardul Poitiers. „Nemulţumirea e că a trebuit să plecăm foarte repede de aici, din căminul nostru. Temerea noastră este că nu ne vom întoarce niciodată aici, având în vedere ce este în jurul nostru. Ştim de mult că ne vânează mult. Dacă tot am ajuns aici, nu ne dorim o locaţie care să nu ne facă cinste, în capătul celălalt al oraşului, ci una în centru. Dorinţa elevilor este la fel, mai ales programul de dimineaţă. Nu ştiu dacă este vreun liceu în care să înveţe elevii după amiază. Fugi de la un liceu la altul. Pentru ei şi nici pentru noi nu este plăcut”, a transmis Reta Costin, profesoara de Educație Fizică și dirigintă. La rândul său, secretarul Asociației de Părinți de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu ” din Iași, Cătălin Leonte, spune că elevii normalişti nu au ce căuta la Liceul Mangeron. „Ne dorim că elevii şi noi părinţii să revenim la viaţa normală pe care am avut-o înainte. Asta presupune că am dat un termen autorităţilor locale, un termen până pe 1 aprilie, pentru a ne găsi un corp de clădire în care să înveţe efectiv toţi elevii Colegii Pedagogic, toţi cei 840 de elevi, într-un singur corp de clădire în zona Copou, exclus în zona industrială sau altă zonă a oraşului şi revenirea la programul de dimineaţă", a declarat Cătălin Leonte, secretarul Asociaţiei de Părinţi.

Au plecat la protest fără a avea un dialog în prealabil cu Inspectoratul Școlar

Protestul a fost organizat de Asociaţia de Părinţi de la Colegiul Pedagogic, însă au participat şi părinţii care nu sunt membri ai asociaţiei. Elevii au scandat lozinci precum „Pedagogic!”, „Vrem educație, nu improvizație!”, „Vrem școală în Copou!”, „Normaliștii suntem noi, ne vrem școala înapoi!” „Normaliștii sunt uniți, vă rugăm, nu-i despărțiți!”. Pe traseul pe care a avut loc marşul, circulaţia s-a derulat cu dificultate.

La Primărie, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor de la Colegiul Pedagogic au fost invitaţi la masa discuţiilor. Şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi, Luciana Antoci, le-a dat asigurări că până la începutul săptămânii viitoare vor fi găsite soluţii pentru anul şcolar următor. Nu şi pentru acest semestru. 

„Nu a existat nicio solicitare oficială depusă la Inspectoratul Şcolar pentru a purta un dialog. Azi am discutat foarte detaliat solicitările lor şi am convenit că până la sfârşitul anului şcolar rămâne valabilă soluţia înaintată de Inspectoratul Şcolar şi aprobată de Consiliul de Administraţie al Colegiului Pedagogic. Începând de mâine, copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocaţi. Pe de altă parte, împreună cu Primăria căutăm soluţii pentru a reorganiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante de lucru. Avem câteva zile la dispoziţie, iar luni ne întâlnim cu părinţii să discutăm despre soluţiile identificate” a declarat inspectorul general Luciana Antoci. 

La rândul său, primarul Mihai Chirica a declarat şi el că au fost găsite mai multe soluţii. „Vorbim de viaţa copiilor. Prioritară a fost punerea lor în siguranţă. Măsurile au trebuit luate imperativ. Desigur, dialogul puteam să îl avem şi acum câteva luni în urmă. Discuţia a fost potrivită şi necesară. Copiii nu trebuie aduşi de la şcoala primară la protest. Soluţiile trebuie găsite de adulţi. Ceea ce am putut vedea acum e panica adulţilor care s-au folosit de copii în loc să discute cu Inspectoratul Şcolar şi Primărie. Soluţiile nu sunt foarte multe, dar au timpi de aplicare diferiţi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Variante ciudate: cursuri într-o unitate militară sau în containere!

Una dintre aceste soluţii ar fi desfiinţarea dormitoarelor, spargerea pereţilor despărţitori, şi înfiinţarea unor săli de curs pentru şcoala primară şi gimnazială. „Învăţământul liceal implică 23 de săli de curs, pentru toate formele de învăţământ. Pentru ei este nevoie de un corp de clădire liber, de săli de curs. Nu poţi să îi duci într-o unitate militară, cum a cerut unul dintre părinţi, sau într-un spital, cum a cerut altul. Trebuie să îi ducem într-o şcoală, astfel încât pe parcursul lucrărilor pe care le demarăm la Colegiul Vasile Lupu ei să facă educaţie. De asta poate depinde viitorul lor pentru toată viaţa. Din acest motiv s-a propus, ori învăţământ în două schimburi, după modelul în care învaţă elevii de la Cantemir şi Alecsandri, ori într-un schimb, la Colegiul Mangeron, numai că acolo nu se doreşte. A mai apărut varianta unei şcoli modulare tip containere. Personal nu o evit ca discuţie, dar experienţa mea îmi spune că e foarte greu să găseşti containere pentru 23 de clase care să funcţioneze cu avizele necesare şi de la ISU şi de la DSP”, a mai spus primarul.

Pe 27 februarie 2023 elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au fost evacuaţi din instituţia de învăţământ, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale.

Şi poliţiştii au ieşit în stradă

Aproximativ 300 de angajați ai Ministerului de Interne au protestat, tot ierti, timp de două ore, în fața Prefecturii Iași. Președintele sindicatului naţional al polițiștilor, Vasile Zelca, a declarat că solicită aplicarea integrală a legii salarizării unice precum și cea a pensiilor militare de stat. „Principalele revendicări sunt salarizarea precară, ne dorim aplicarea legii 153 din 2017, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament, ne dorim aplicarea legii 223 privind pensiile militare de stat, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament în 2015, ne dorim un Ghid al carierei polițistului, care acum lipsește cu desăvârșire. De asemenea, ne dorim modernizarea Statutului polițistului. Toate aceste revendicări nu pot duce decât către predictibilitate în ceea ce privește cariera polițistului, salarizarea acestuia și pensionare a acestuia”, a spus acesta. Laura RADU, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
  Daruri pentru copii la Teatrul „Luceafărul”,  de 1 Iunie
28/05/2023 16:15

Adresandu-se prin misiunea sa institutională publicului tanăr, Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafărul” din Iasi a imaginat si in acest an un program atrăgător pentru 1 Iunie. Programul va ...

Incendiu la un depozit de furaje din Tutova
28/05/2023 12:30

Un incendiu puternic a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, intr-o hală pentru depozitarea furajelor situată in curtea unei ferme de păsări din localitatea Tutova. Detaşamentul de pompierii B ...

Urșii au dat iama prin Vaslui
28/05/2023 12:16

 Prezenţa unui urs a fost semnalată, duminică dimineaţă, intr-o suburbie a municipiului Vaslui, cetăţenii fiind avertizaţi prim mesaj RO-Alert. „Duminică, in jurul orei 05,45, un echipaj d ...

Incendiu la Mănăstirea din Podu Coşnei
28/05/2023 12:01

Chiliile şi paraclisul din cadrul mănăstirii din Podu Coşnei au fost grav afectate de un incendiu, duminică, a informat purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ...

VIDEO Interviul Zilei: Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea
28/05/2023 10:27

Invitat in redacţia Evenimentului Regional al Moldovei, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a a vorbit despre proiectele implementate sau in curs de implementare in localitatea ieşeană. Edilul comunei a ...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la fermierii din Vaslui
27/05/2023 09:00

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a onorat invitatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, intalnindu-se cu fermieri din Vaslui, dar si cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari ...

O vasluiancă își acuză tatăl și fratele de viol
26/05/2023 15:45

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări in cazul unei femei in varstă de 34 de ani, care ar fi fost abuzată sexual de tatăl şi de fratele său. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie ...

„Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală”
26/05/2023 13:20

  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale Romaniei - Filia ...

535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ
26/05/2023 11:30

Vineri, 26 mai, se implinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecăţii de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pig ...

Trasee redeschise în weel-end pe Ceahlău
26/05/2023 11:20

Salvamontistii nemteni dau o veste bună celor care iubesc muntele si drumetiile. ”Începand de astazi toate traseele din Masivul Ceahlău sunt practicabile in conditiile unei echipări corespunzăt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei