Ieșeanul cu plantație de cannabis pe Dealul Șorogari, condamnat

1cannabis

Dimensiune font:

| 10-01-2021 23:30

* acesta a fost prins de un poliţist care urmărea traficanţi de ţigări * ieșeanul investise masiv în materiale şi utilaje necesare unei producţii profesioniste * printre altele, beneficia de diferite dispozitive pentru măsurarea conductibilităţii şi temperaturii solului, pentru măsurarea umidităţii, dispozitive cu ultrasunete pentru alungarea dăunătorilor, becuri cu conexiuni wi-fi, senzori cu conexiune bluetooth, camere de supraveghere

Săptămâna trecută, la Tribunalul Iaşi s-a încheiat procesul celui mai inventiv cultivator de cannabis din judeţ. Foarte probabil, acesta şi-ar fi continuat nestingherit producţia de stupefiante, deoarece şi-a gândit riguros afacerea şi a fost extrem de prevăzător, însă a avut parte de un ghinion la limita absurdului.

După ce a fost concediat de către firma de telefonie mobilă la care lucra, Claudiu R. (52 de ani) şi-a luat soarta în propriile mâini, devenind în scurt timp un antreprenor prosper. A construit patru apartamente la mansarda unui bloc din Păcurari, două le-a vândut, şi-a recuperat investiţia, ba chiar s-a ales cu un câştig frumuşel. Unul l-a ţinut pentru sine, iar celălalt i l-a donat fiului său.

Având altă situaţie materială acum, Claudiu a dorit să-şi împlinească un vechi vis din tinereţe, să încerce senzaţiile date de consumul de droguri. Şi-a procurat ceva cannabis, a prins gustul, apoi, ca om de afaceri ce este, a socotit că-i mult mai rentabil dacă se apuce de cultivat el însuşi, ca să nu mai fie nevoit să dea bani grei la dealeri.

S-a pus meticulos pe studiu, a intrat pe diverse site-uri, s-a documentat în amănunţime despre cum şi în ce condiţii se cultivă cannabisul. A ales varianta Outdoor şi nu s-a grăbit ca alţii să treacă imediat la treabă. A prospectat foarte atent împrejurimile Iaşului şi, după multe căutări, a găsit terenul ideal. O poieniţă de pe Dealul Şorogari, înconjurată de arbuşti şi scaieţi, o vegetaţie foarte deasă, ideală pentru ascunderea tarlalei  de ochii eventualilor curioşi.

Pasul următor a fost cel al dotării cu materiale şi utilaje necesare unei producţii profesioniste. Îngrăşăminte de cea mai bună calitate, fertilizatori, un dispozitiv pentru măsurarea conductibilităţii şi temperaturii solului, trei dispozitive pentru măsurarea umidităţii, ghivece biodegradabile pentru cultivarea răsadurilor, dispozitiv pentru irigare, altul cu ultrasunete pentru alungarea dăunătorilor, becuri cu conexiuni wi-fi, senzori cu conexiune bluetooth, camere de supraveghere. Ideea era să efectueze minim de deplasări la „fermă”, să nu bată la ochi. Chiar dacă aceasta se află în apropierea unei zone de agrement foarte populară în rândul ieşenilor, C.A.Rosetti.

Demarajul propriu-zis al afacerii s-a produs în 2019, dar în acel an a fost vorba mai mult de o producţie-pilot. Recoltă modestă, suficientă doar pentru consumul său propriu, al fiului şi al nepotului. Dar rezultatele au fost încurajatoare, aşa încât în 2020 a extins producţia, plantând 18 răsaduri.

Primăvara trecută fiind una călduroasă, Claudiu a pus răsadurile în pământ la începutul lui aprilie şi a urmărit foarte grijuliu creşterea plantelor. Venea la „fermă” de două ori pe lună, însă supravghea permanent de acasă tot ce se întâmplă acolo. La începutul lui august a recoltat primele şase plante.

Arestat chiar când se pregătea de aniversarea zilei de naştere

A revenit în data de 18 a aceleiaşi luni şi atunci l-a lovit ghinionul. Era în jurul orei 13.30 când a ajuns pe C.A.Rosetti. Şi-a parcat autoturismul Kia pe imaşul de la marginea drumul, a coborât şi s-a îndreptat agale către lizieră, fără să se uite în urmă.

Jos, pe cealaltă parte a străzii era parcată altă maşină, în care se afla agentul Marius T. de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Acesta era în civil şi stătea la pândă pentru a dibui traficanţii de ţigări ce veneau dinspre Sculeni. Iniţial, ofiţerul nu i-a dat prea multă atenţie lui Claudiu. S-a gândit că omul s-a fi dus să se aşureze. Însă, când l-a văzut pătrunzând în lizieră, a intrat la idei. „Dacă s-o fi dus să ia un colet cu ţigări de contrabandă?”, şi-a spus omul legii. A coborât imediat din maşină şi a început o urmărire discretă, exact ca-n filmele de acţiune.

Cultivatorul n-a simţit nimic, a ajuns pe plantaţie şi a început să ude, pentru a putea recolta mai uşor. Când a văzut despre ce-i vorba, agentul a făcut ochii mari, dar n-a ezitat niciun moment. I-a strigat lui Claudiu să stea pe loc şi să nu încerce vreo violenţă, şi-a declinat calitatea, apoi a solicitat telefonic sprijinul colegilor de la Antidrog. Aceştia au ajuns imediat la faţa locului, au scos cele 12 plante de cannabis din pământ şi le-au băgat în trei saci, doi din rafie şi unul din hârtie, aceştia fiind sigilaţi de faţă cu Claudiu. În afara sacilor, poliţiştii au mai luat „un dispozitiv antidăunători cu ultrasunete aflat în funcţiune, un scaun din material textil, o lopată marca Fiskars, un foarfece de culoare neagră, un cleşte de grădină cu mânerul de culoare verde, o pompă de culoare albă, o cană gradată, un dispozitiv de protecţie a rădăcinii de culoare neagră”.

Pasul următor a însemnat percheziţia autoturismului. Din portbagaj, cei de la Antidrog au ridicat două bidoane de plastic de câte cinci litri şi o pompă despre care Claudiu a mărturisit că e umplută cu soluţie fertilizatoare pentru plantele de cannabis.

De aici, cu Claudiu deja încătuşat, investigatorii au mers la domiciliul acestuia, precum şi la apartamentul fiului. Au ridicat de acolo restul de componente ale fluxului tehnologic, precum şi 8 grame de cannabis gata preparat. Probe suficiente pentru trimiterea antreprenorului în arestul preventiv. Care, la acel moment, se pregătea şi de aniversarea zilei de naştere, 21 august.

Duel dificil între procurori şi acuzat

Urmărirea penală a început încă de a doua zi. Pus în faţa evidenţelor, Claudiu n-a putut nega însă a susţinut că toată cultura este pentru uz personal, că mai fumează fiul şi nepotul uneori. Căuta să evite şi acuzaţia de „trafic de droguri de mare risc”. Pentru a-i demonta versiunea, poliţiştii au pus la uscat cele 5,5 kg de frunze, rezultând în final o cantitate de 1,95 kg. Ceva imens pentru uz personal. Ar acoperi necesarul pentru mai bine de un deceniu. I-au luat şi probe biologice acuzatului. Concluzia a fost că nu e vorba de un consumator constant de cannabis, ci de unul ocazional. Chiar împricinatul avea să recunoască asta. Nu mai fumase iarbă de vreo şase luni.

Duelul anchetatorilor cu Claudiu a fost unul dificil. Mai bine de două luni de interogatorii până la trimiterea dosarului în instanţă. Procurorii se chinuiau să dovedească faptul că recolta era destinată comercializării, în vreme ce acuzatul nega cu îndârjire. Chiar şi atunci când i s-au pus în faţă două borcane de câte 10 litri ce conţineau urme de THC (substanţa activă din cannabis), el a încropit o poveste cum că ar fi cules cânepă sălbatică de pe marginea unui drum din apropierea comunei Cuca, judeţul Galaţi.

Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Iaşi în data de 26 octombrie 2020. Atunci, judecătorii i-au arătat lui Claudiu că are „posibilitatea recunoaşterii acuzaţiilor, în integralitatea lor şi asumării probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, cu consecinţa renunţării voluntare şi conştiente la o serie de drepturi şi garanţii procesuale”. Sfătuit de avocat, acesta a ales să uzeze de procedura simplificată, pe baza recunoaşterii învinuirii.

O mişcare inteligentă, întrucât judecătorii au ţinut cont de toate circumstanţele. De faptul că „este o persoană necunoscută cu antecedente penale, integrată social, cu o familie reuşită, în cadrul căreia a crescut şi educat într-o manieră deosebită pe unicul fiu, absolvent de studii superioare şi care a fost, în mod constant, implicat în diverse activităţi extraşcolare/extraprofesionale utile comunităţii”, că după concediere şi-a câştigat onest existenţa „din activităţi independente, inclusiv din afaceri imobiliare, are o bună reputaţie în cercul de cunoştinţe”, precum şi că are o sănătate şubredă.

Claudiu a sperat până în ultima clipă că va primi o pedeapsă cu suspendare, dar n-a fost aşa. În motivarea sentinţei, magistraţii au subliniat: „fără îndoială că, aşa cum s-a reţinut anterior, inculpatul este la primul conflict cu legea penală, că este o persoană integrată în comunitatea din care face parte şi are o familie în cadrul căreia a stabilit relaţii productive şi de bunăstarea căreia se preocupă, însă aceste criterii de normalitate nu pot fi recompensate în procesul de individualizare a modalităţii de executare a pedepsei principale dacă avem în vedere gravitatea crescută a faptei; instanţa subliniază împrejurarea că inculpatul a avut permanent reprezentarea gravităţii faptei şi a consecinţelor pe care le poate avea comiterea acesteia, concluzie susţinută şi de împrejurarea că respectiva cultură de plante de cannabis a fost înfiinţată pe un teren situat în extravilanul localităţii de domiciliu, care nu îi aparţinea, astfel încât să nu existe riscul identificării sale facile”. Totuşi, despre verdictul dat săptămâna trecută nu se poate spune că a fost unul dur: „faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că, în cauza pendinte, scopul pedepsei nu va putea fi atins prin suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de un an şi patru luni închisoare, pentru asumarea unui mod de viaţă bazat pe respectarea legii fiind necesară executarea efectivă a pedepsei privative de libertate”.

Fiul şi nepotul au scăpat, fiind scoşi de sub urmărirea penală încă dinaintea întocmirii rechizitoriului. Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
 E 85 rămâne „drumul morții”
05/06/2023 21:04

  Romania continuă să ocupe prima pozitie in clasamentul accidentelor rutiere mortale din Uniunea Europeană. În 2022, avea cea mai mare rată a decelor in accidente rutiere din toată comuni ...

 „Îmi doresc să aduc o schimbare în percepția subiectivă a frumosului și a înțelegerii obiective a eleganței”
05/06/2023 20:30

În lumea contemporană de afaceri, femeile isi aduc contributia semnificativă prin combinatia de elegantă, inteligentă, spirit antreprenorial si abilitatea de a intelege si aplica principiile psih ...

Orasul Iasi ! 4 K/VIDEO
05/06/2023 17:22
 Românul cel mai bine plătit din Europa este un sucevean
05/06/2023 16:47

Una dintre cele mai mari companii din lume este condusă de un roman. Este vorba despre Silviu Popovici, care este seful Diviziei Europa a PepsiCo, o companie cu o cifră de afaceri de 13 miliade de dolari in 2 ...

 Ciprian Porumbescu, omagiat la Stupca
05/06/2023 13:25

Marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost comemorat astăzi la Stupca, locul nasterii sale. La manifestări, care au reunit si o slujbă religioasă, a participat si presedintele Consiliului Judetean Suceava, ...

 Artiștii lirici ai Iașului, prezenți la două festivaluri importante de operă
05/06/2023 12:56

Opera Natională Romană din Iasi va participa in această lună la DescOperă, un festival international organizat la Butuceni, in Republica Moldova. La inedita manifestare in aer liber, care a atras la fiecar ...

Ciprian Porumbescu, sărbătorit la Stupca
05/06/2023 11:55

Împlinirea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu va fi marcată luni, 5 iunie, la Stupca, printr-o serie de manifestări deschise cu o slujbă de pomenire, care va fi oficiată la ...

 Au apărut problemele pe autostrada A7
05/06/2023 11:43

La santierul deschis pentru construirea Autostrăzii A7 au apărut probleme. Unul dintre contractanti, asocierea Pizzarotti – Retter, a cerut si primit o prelungire de termen pentru finalizarea lucrărilo ...

Iertat de judecători, după ce a dat foc la grajdul vecinului
05/06/2023 08:59

Ion B. din Hartoape, comuna Vanători, a intrat in belea pe data (număr cu ghionion) de 13 aprilie 2020. Era in plină pandemie şi, neavand altceva mai bun de făcut, omul s-a apucat să-şi cureţe grădina. ...

VIDEO Serbările comunei Ciurea
05/06/2023 08:12

Autoritătile din Ciurea au marcat astăzi o nouă sărbătoare a comunei. Ciurenii, şi nu doar ei, au fost invitaţi la un program artistic si cultural susţinut de artişti profesionişti, care se va intinde ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei