Ieșeanul cu plantație de cannabis pe Dealul Șorogari, condamnat

1cannabis

Dimensiune font:

| 10-01-2021 23:30

* acesta a fost prins de un poliţist care urmărea traficanţi de ţigări * ieșeanul investise masiv în materiale şi utilaje necesare unei producţii profesioniste * printre altele, beneficia de diferite dispozitive pentru măsurarea conductibilităţii şi temperaturii solului, pentru măsurarea umidităţii, dispozitive cu ultrasunete pentru alungarea dăunătorilor, becuri cu conexiuni wi-fi, senzori cu conexiune bluetooth, camere de supraveghere

Săptămâna trecută, la Tribunalul Iaşi s-a încheiat procesul celui mai inventiv cultivator de cannabis din judeţ. Foarte probabil, acesta şi-ar fi continuat nestingherit producţia de stupefiante, deoarece şi-a gândit riguros afacerea şi a fost extrem de prevăzător, însă a avut parte de un ghinion la limita absurdului.

După ce a fost concediat de către firma de telefonie mobilă la care lucra, Claudiu R. (52 de ani) şi-a luat soarta în propriile mâini, devenind în scurt timp un antreprenor prosper. A construit patru apartamente la mansarda unui bloc din Păcurari, două le-a vândut, şi-a recuperat investiţia, ba chiar s-a ales cu un câştig frumuşel. Unul l-a ţinut pentru sine, iar celălalt i l-a donat fiului său.

Având altă situaţie materială acum, Claudiu a dorit să-şi împlinească un vechi vis din tinereţe, să încerce senzaţiile date de consumul de droguri. Şi-a procurat ceva cannabis, a prins gustul, apoi, ca om de afaceri ce este, a socotit că-i mult mai rentabil dacă se apuce de cultivat el însuşi, ca să nu mai fie nevoit să dea bani grei la dealeri.

S-a pus meticulos pe studiu, a intrat pe diverse site-uri, s-a documentat în amănunţime despre cum şi în ce condiţii se cultivă cannabisul. A ales varianta Outdoor şi nu s-a grăbit ca alţii să treacă imediat la treabă. A prospectat foarte atent împrejurimile Iaşului şi, după multe căutări, a găsit terenul ideal. O poieniţă de pe Dealul Şorogari, înconjurată de arbuşti şi scaieţi, o vegetaţie foarte deasă, ideală pentru ascunderea tarlalei  de ochii eventualilor curioşi.

Pasul următor a fost cel al dotării cu materiale şi utilaje necesare unei producţii profesioniste. Îngrăşăminte de cea mai bună calitate, fertilizatori, un dispozitiv pentru măsurarea conductibilităţii şi temperaturii solului, trei dispozitive pentru măsurarea umidităţii, ghivece biodegradabile pentru cultivarea răsadurilor, dispozitiv pentru irigare, altul cu ultrasunete pentru alungarea dăunătorilor, becuri cu conexiuni wi-fi, senzori cu conexiune bluetooth, camere de supraveghere. Ideea era să efectueze minim de deplasări la „fermă”, să nu bată la ochi. Chiar dacă aceasta se află în apropierea unei zone de agrement foarte populară în rândul ieşenilor, C.A.Rosetti.

Demarajul propriu-zis al afacerii s-a produs în 2019, dar în acel an a fost vorba mai mult de o producţie-pilot. Recoltă modestă, suficientă doar pentru consumul său propriu, al fiului şi al nepotului. Dar rezultatele au fost încurajatoare, aşa încât în 2020 a extins producţia, plantând 18 răsaduri.

Primăvara trecută fiind una călduroasă, Claudiu a pus răsadurile în pământ la începutul lui aprilie şi a urmărit foarte grijuliu creşterea plantelor. Venea la „fermă” de două ori pe lună, însă supravghea permanent de acasă tot ce se întâmplă acolo. La începutul lui august a recoltat primele şase plante.

Arestat chiar când se pregătea de aniversarea zilei de naştere

A revenit în data de 18 a aceleiaşi luni şi atunci l-a lovit ghinionul. Era în jurul orei 13.30 când a ajuns pe C.A.Rosetti. Şi-a parcat autoturismul Kia pe imaşul de la marginea drumul, a coborât şi s-a îndreptat agale către lizieră, fără să se uite în urmă.

Jos, pe cealaltă parte a străzii era parcată altă maşină, în care se afla agentul Marius T. de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Acesta era în civil şi stătea la pândă pentru a dibui traficanţii de ţigări ce veneau dinspre Sculeni. Iniţial, ofiţerul nu i-a dat prea multă atenţie lui Claudiu. S-a gândit că omul s-a fi dus să se aşureze. Însă, când l-a văzut pătrunzând în lizieră, a intrat la idei. „Dacă s-o fi dus să ia un colet cu ţigări de contrabandă?”, şi-a spus omul legii. A coborât imediat din maşină şi a început o urmărire discretă, exact ca-n filmele de acţiune.

Cultivatorul n-a simţit nimic, a ajuns pe plantaţie şi a început să ude, pentru a putea recolta mai uşor. Când a văzut despre ce-i vorba, agentul a făcut ochii mari, dar n-a ezitat niciun moment. I-a strigat lui Claudiu să stea pe loc şi să nu încerce vreo violenţă, şi-a declinat calitatea, apoi a solicitat telefonic sprijinul colegilor de la Antidrog. Aceştia au ajuns imediat la faţa locului, au scos cele 12 plante de cannabis din pământ şi le-au băgat în trei saci, doi din rafie şi unul din hârtie, aceştia fiind sigilaţi de faţă cu Claudiu. În afara sacilor, poliţiştii au mai luat „un dispozitiv antidăunători cu ultrasunete aflat în funcţiune, un scaun din material textil, o lopată marca Fiskars, un foarfece de culoare neagră, un cleşte de grădină cu mânerul de culoare verde, o pompă de culoare albă, o cană gradată, un dispozitiv de protecţie a rădăcinii de culoare neagră”.

Pasul următor a însemnat percheziţia autoturismului. Din portbagaj, cei de la Antidrog au ridicat două bidoane de plastic de câte cinci litri şi o pompă despre care Claudiu a mărturisit că e umplută cu soluţie fertilizatoare pentru plantele de cannabis.

De aici, cu Claudiu deja încătuşat, investigatorii au mers la domiciliul acestuia, precum şi la apartamentul fiului. Au ridicat de acolo restul de componente ale fluxului tehnologic, precum şi 8 grame de cannabis gata preparat. Probe suficiente pentru trimiterea antreprenorului în arestul preventiv. Care, la acel moment, se pregătea şi de aniversarea zilei de naştere, 21 august.

Duel dificil între procurori şi acuzat

Urmărirea penală a început încă de a doua zi. Pus în faţa evidenţelor, Claudiu n-a putut nega însă a susţinut că toată cultura este pentru uz personal, că mai fumează fiul şi nepotul uneori. Căuta să evite şi acuzaţia de „trafic de droguri de mare risc”. Pentru a-i demonta versiunea, poliţiştii au pus la uscat cele 5,5 kg de frunze, rezultând în final o cantitate de 1,95 kg. Ceva imens pentru uz personal. Ar acoperi necesarul pentru mai bine de un deceniu. I-au luat şi probe biologice acuzatului. Concluzia a fost că nu e vorba de un consumator constant de cannabis, ci de unul ocazional. Chiar împricinatul avea să recunoască asta. Nu mai fumase iarbă de vreo şase luni.

Duelul anchetatorilor cu Claudiu a fost unul dificil. Mai bine de două luni de interogatorii până la trimiterea dosarului în instanţă. Procurorii se chinuiau să dovedească faptul că recolta era destinată comercializării, în vreme ce acuzatul nega cu îndârjire. Chiar şi atunci când i s-au pus în faţă două borcane de câte 10 litri ce conţineau urme de THC (substanţa activă din cannabis), el a încropit o poveste cum că ar fi cules cânepă sălbatică de pe marginea unui drum din apropierea comunei Cuca, judeţul Galaţi.

Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Iaşi în data de 26 octombrie 2020. Atunci, judecătorii i-au arătat lui Claudiu că are „posibilitatea recunoaşterii acuzaţiilor, în integralitatea lor şi asumării probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, cu consecinţa renunţării voluntare şi conştiente la o serie de drepturi şi garanţii procesuale”. Sfătuit de avocat, acesta a ales să uzeze de procedura simplificată, pe baza recunoaşterii învinuirii.

O mişcare inteligentă, întrucât judecătorii au ţinut cont de toate circumstanţele. De faptul că „este o persoană necunoscută cu antecedente penale, integrată social, cu o familie reuşită, în cadrul căreia a crescut şi educat într-o manieră deosebită pe unicul fiu, absolvent de studii superioare şi care a fost, în mod constant, implicat în diverse activităţi extraşcolare/extraprofesionale utile comunităţii”, că după concediere şi-a câştigat onest existenţa „din activităţi independente, inclusiv din afaceri imobiliare, are o bună reputaţie în cercul de cunoştinţe”, precum şi că are o sănătate şubredă.

Claudiu a sperat până în ultima clipă că va primi o pedeapsă cu suspendare, dar n-a fost aşa. În motivarea sentinţei, magistraţii au subliniat: „fără îndoială că, aşa cum s-a reţinut anterior, inculpatul este la primul conflict cu legea penală, că este o persoană integrată în comunitatea din care face parte şi are o familie în cadrul căreia a stabilit relaţii productive şi de bunăstarea căreia se preocupă, însă aceste criterii de normalitate nu pot fi recompensate în procesul de individualizare a modalităţii de executare a pedepsei principale dacă avem în vedere gravitatea crescută a faptei; instanţa subliniază împrejurarea că inculpatul a avut permanent reprezentarea gravităţii faptei şi a consecinţelor pe care le poate avea comiterea acesteia, concluzie susţinută şi de împrejurarea că respectiva cultură de plante de cannabis a fost înfiinţată pe un teren situat în extravilanul localităţii de domiciliu, care nu îi aparţinea, astfel încât să nu existe riscul identificării sale facile”. Totuşi, despre verdictul dat săptămâna trecută nu se poate spune că a fost unul dur: „faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că, în cauza pendinte, scopul pedepsei nu va putea fi atins prin suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de un an şi patru luni închisoare, pentru asumarea unui mod de viaţă bazat pe respectarea legii fiind necesară executarea efectivă a pedepsei privative de libertate”.

Fiul şi nepotul au scăpat, fiind scoşi de sub urmărirea penală încă dinaintea întocmirii rechizitoriului. Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
 Moldovenii gătesc cele mai bune preparate din țară!
13/06/2024 22:13

* „ Mancarea este gustoasă deoarece folosim foarte des cimbru, usturoi, ceapă sau alte ierburi aromatice care dau aromă preparatelor… Chiar dacă avem influente din foarte multe colturi ale lumi ...

 Pentru mulți ieșeni, cabinetul stomatologic pare un moft
13/06/2024 22:10

Romanii nu stau prea bine cand vine vorba despre capitolul igienă orală, o demonstrează datele oferite de Institutul National de Statistică. Cifrele prezentate ne arată cp 63% dintre romani nu se spală pe ...

 Peste 5.300 de elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat
13/06/2024 22:09

Mai mult de 5.300 de elevi din ultimul an de liceu din Iaşi şi judeţ s-au inscris la examenul de Bacalaureat. Primele probe incep săptămana viitoare, cand vor fi evaluate competenţele lingvistice de comun ...

 Scandal și violență la o şcoală din comuna Dumeşti
13/06/2024 22:08

Cu doar cateva zile inainte de terminarea cursurilor, un bărbat de 61 de ani s-a ales cu dosar penal şi este cercetat pentru purtare abuzivă după ce ar fi agresat un elev. Incidentul a avut loc in incinta ...

Caz șocant. Un elev ar fi fost lovit până la leșin de un angajat al școlii, în pauza dintre ore
13/06/2024 20:55

Caz socant intr-o scoală din Iasi. Inspectoratul Scolar Judetean face verificări, după ce mama unui elev de 12 ani acuză că fiul ei ar fi fost lovit, pană la lesin, de către un angajat al unitătii de in ...

Un băiat în vârstă de 12 ani, din localitatea Dumeşti, a fost bătut în incinta şcolii în urma unor discuţii cu un bărbat de 61 ani
13/06/2024 14:25

Poliţiştii au demarat o anchetă după ce un băiat in varstă de 12 ani, din localitatea Dumeşti, a fost bătut in incinta şcolii in urma unor discuţii cu un bărbat de 61 ani. Potrivit unui comunicat de ...

„Unire de zâmbet prin vers” la Muzeul Unirii
13/06/2024 14:23

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi invită publicul sambătă, 15 iunie 2024, ora 12.00, la Muzeul Unirii, la evenimentul „Unire de zambet prin vers”, organizat in cadrul sedinte ...

Lumea culorilor dezlănțuite
13/06/2024 13:35

 Street art-ul, asa cum il cunoastem astăzi, si-a făcut aparitia in Romania la inceputul anilor '90, după căderea regimului comunist. Această perioadă de tranzitie a adus cu sine o deschidere către ...

Gheorghe Flutur face o criză de nervi, în ședința PNL: Ai vândut partidul! Gata, s-a umplut paharul!
13/06/2024 13:19

Prim-vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a pierdut, in mod total neasteptat, alegerile pentru sefia CJ Suceava. Intr-o sedintă cu mai multi lideri judeteni ai PNL, Gheorghe Flutur a avut o adevărată criz ...

Calendarul zilei 13 iunie: 383 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sf. Parascheva
13/06/2024 10:33

Pe 13 iunie 1641, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din Epivata Traciei au fost aduse la Iaşi, ca dar al Patriarhiei Ecumenice pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de această P ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei