Importatorii de cocaină la kilogram au primit o satisfacţie simbolică la recurs

1cocaina

Dimensiune font:

| 16-01-2022 23:15

 

 * capul bandei a câştigat aproape trei ani, aghiotantul său, doar doi

Despre cel cel mai specatulos caz de trafic internaţional de droguri din ultimul deceniu, având ca protagonişti trei ieşeni, am scris pe larg astă-vară. Vorbeam atunci de banda alcătuită din soţii Cristinel-Nicuşor (45 de ani) şi Mariana Vasiliu (32 de ani), împreună cu Bogdan-Marian Ababei (25 de ani). Primii doi, proprietarii societăţii TGV Family Partner SRL, o companie ca profil transportul internaţional de persoane şi colete, cu sediul în oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, în timp ce Ababei lucra ca şofer în cadrul firmei şi era omul de încredere al soţilor Vasiliu.

Ideea afacerii a aparţinut lui Cristinel-Nicuşor, poreclit Tinel. Facând parte dintr-o categorie socială cu situaţie financiară bună şi având conexiuni şi relaţii în mediile selecte din Iaşi, Tinel a ajuns la concluzia că n-are niciun sens să rişte, vânzând cantităţi mici de cocaină la colţ de stradă, unor clienţi dubioşi, chiar dacă preţul de 100 euro gramul nu-i de lepădat. A anticipat bine că e mult mai rentabil şi mai puţin riscant să comercializeze en-gros, să vândă cocaina la kilogram. În peregrinările sale pe afară, găsise în Amsterdam o sursă foarte bună de aprovizionare, precum şi clienţi în Anglia şi Scoţia, iar primele succese l-au îndemnat să încerce şi piaţa ieşeană.

Deosebit de prudent şi meticulos, Tinel a modificat unul din microbuzele firmei, un Mercedes Sprinter, astfel încât pachetele cu „marfa” să nu poată fi dibuite la eventualele controale ale patrulelor de poliţie. Cu furnizorii şi cu clienţii discuta exclusiv prin whatsapp pentru a evita interceptările ambientale, iar conversaţiile erau şterse imediat.

Pasul următor a fost cooptarea lui Ababei în afacere. După câteva drumuri împreună, pentru şcolarizare, Tinel şi-a lăsat şoferul să se ocupe singur de transporturi, el urmând a se concentra pe găsirea clienţilor în România. În special, în Iaşi. Primul drum al lui Ababei a fost unul cu peripeţii. A ajuns cu bine în Amsterdam, a luat marfa, a trecut Canalul Mânecii şi a livrat primul colet unui albanez din Londra, un anume Landi. Apoi s-a dus în Scoţia, unde a descărcat restul de colete, cele banale. Banii încasaţi pe cocaină i-a ascuns sub blocul motor. Ghinion. La trecerea prin Eurotunel către Franţa, din pricina căldurii emanate, bancnotele au ars. Speriat de boacăna făcută, Ababei a fotografiat bancnotele şi a trimis pozele patronului său. Acesta n-a fost prea îngrijorat, i-a spus că pagubele vor fi recuperate uşor. Să fie liniştit, să meargă la Amsterdam, de unde mai trebuia ridicat un colet „special”. Să fie atent la drum, să circule cu viteză regulamentară, să nu atragă în vreun fel atenţia. Iar la revenirea în ţară, să schimbe traseul şi să se întoarcă prin partea de nord a Germaniei, ulterior prin Cehia, pe unde nu se efectuează controale de către poliţie. Ababei s-a conformat şi, în seara de 28 februarie 2020, a părăsit Amsterdamul. Era bucuros că şeful îi promisese 10.000 euro pentru toată această acţiune.

Misteriosul Darius, agent sub acoperire ca-n filmele cu FBI

Între timp, Tinel a venit la Iaşi, în căutare de clienţi. Îi aborda în localurile selecte, le oferea gratuit câte o mostră de cocaină, apoi la spunea că poate aduce cantităţi de ordinul sutelor de grame, că nu se complică vânzând la colţ de stradă şi că e în căutare de dealeri de anvergură.

Cu toată prudenţa manifestată de traficant, despre încercările acestuia de a-şi face o reţea în oraş au aflat şi poliţiştii, care au sesizat DIICOT. Procurorii au decis trimiterea pe teren a unui investigator sub acoperire, cu numele de cod „Darius”. În seara de 23 februarie 2020, Darius s-a întâlnit cu Tinel, a primit mostra gratuită, iar a doua zi a adus-o la laborator. Analiza a confirmat suspiciunile, erau 0,55 grame de cocaină pură. Darius l-a sunat pe Tinel şi i-a spus că vrea să intre în afacere, întrebându-l când vine transportul. „În maxim o săptămână”, a răspuns Tinel.

Că să câştige încrederea traficantului, agentul i-a oferit 500 lei pentru un gram de drog, bani proveniţi din fondurile speciale M.A.I. Tinel îşi freca mâinile de fericire la gândul că a găsit un dealer serios, implicat şi pus pe treabă.

În dimineaţa de 4 martie, Ababei a intrat în ţară, la volanul Sprinterului, prin Vama Borş. În autoturism mai era doar şase pasageri şi un maldăr de colete. Unul dintre călători a coborât în Cluj, ceilalţi aveau ca destinaţie oraşul Flămânzi. Dar mai erau şi pachetele. Ababei a cerut instrucţiuni de la patronul său. Tinel i-a zis: „Mă suni din timp, iar după ce coboară toţi, îmi dai pachetul special! Abia după asta, faci celelalte livrări!”. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Tinel l-a sunat imediat pe Darius, spunându-i că în maxim o oră ajunge în Iaşi cu marfa. Era ora 20.00, iar cei doi şi-au dat întâlnire la un local din Rond Agronomie.

Fiind vorba de prima tranzacţie de anvergură cu Darius, Tinel şi-a luat toate măsurile de precauţie. Soţia sa, Mariana, a fost cea care a plecat cu drogurile la Iaşi, conducând un Volvo de culoare albă, pe ruta Hârlău – Tg.Frumos. El a apelat la unul dintre şoferii firmei, un anume Ionică B., să-l ducă la Iaşi cu maşina personală a acestuia, un Saab. Dar pe altă rută. Plugari – Vlădeni – Popricani, ajungând în Rond Agromie în jurul orei 21.30.

Tinel a coborât, a intrat în localul stabilit pentru întâlnirea cu Darius, discutând cu acesta aproximativ un sfert de oră. L-a întrebat dacă are banii. Agentul i-a împins geanta cu cei 45.000 euro (primiţi din fondurile speciale ale DIICOT, de această dată), aşteptând livrarea. „Nu aici!”, i-a răspuns Tinel. „Mergem în parcarea de la Gară!”. Traficantul a pornit înainte, agentul venind din urmă şi au parcat maşinile la câţiva metri una de alta.

Mariana ajunsese şi ea, îşi parcase maşina la McDonalds, scanase zona, nu văzuse nimic dubios, aşa încât i-a transmis soţului prin SMS că e OK.

 

În timpul imobilizării, bancnotele s-au împrăştiat pe caldarâm

Tinel i-a zis lui Darius să aştepte, a mers la maşina soţiei, de unde a luat sacoşa cu cocaină. Ionică a pornit Saab-ul, parcând apoi la câteva zeci de metri după Autogara Codreanu. Acolo şi-a aşteptat patronul. Acesta a urcat în maşina lui Darius, a dat marfa, a numărat banii, apoi a pornit fericit spre autoturismul în care-l aştepta şoferul. N-a mai apucat să urce. A fost momentul în care au acţionat agenţii de la Serviciul de Prinderi în Flagrant. În timpul imobilizării, Tinel a scăpat teancul cu bani, bancnotele împrăştiindu-se pe caldarâm.

Întrebat de provenienţa banilor, a indicat suma exactă, a spus că-i aparţin şi că a venit la Iaşi pentru a-şi cumpăra încă un microbuz pentru firmă. Poliţiştii au zâmbit. Banii erau marcaţi.

Totodată, a fost luată la întrebări şi Mariana. Femeia a răspuns senin că a venit la onomastica unei rude. Nu i-a convins pe anchetatori.

Imediat au sosit şi criminaliştii, care au cercetat amănunţit cele două autoturisme venite de la Flămânzi. Urme de cocaină în Volvo, amprente ale Marianei pe punga cu cocaină, amprente ale lui Tinel, dar şi ale lui Ababei. Soţii Vasiliu au fost încătuşaţi pe loc, Ababei a doua zi.

Niciun inculpat nu recunoaşte

Deşi probele au fost mai mult decât concludente, niciunul dintre inculpaţi n-a recunoscut faptele. Mariana a susţinut, în continuare, că sosirea ei şi-a lui Tinel la Iaşi, în acelaşi timp, dar cu două maşini diferite e o pură coincidenţă. Că ea habar nu are de droguri, că soţul o rugase să-i aducă respectiva sacoşă, deoarece el o uitase pe birou şi că ea nu cotrobăie prin lucrurile altora. Apoi, ca să impresioneze judecătorii, a invocat situaţia fetiţei ei, în vârstă de numai 7 ani, pe care nu are cine să o mai crească dacă va ajunge după gratii. Mariana a fost condamnată la trei ani de închisoare.

Ababei la luat pe „nu” în braţe, a declarat că el doar a condus microbuzul, că a preluat şi livrat coletele, dar nu a ştiut ce conţin aceastea. L-au dat de gol cele câteva convorbiri telefonice avute cu patronul şi interceptate de către oamenii legii. În cazul său, sentinţa a fost de 8 ani şi opt luni de închisoare.

Creierul afacerii, Tinel, intuind că va înfunda puşcăria vreme îndelungată, a fost şi cel mai agresiv în limbaj. Astfel, la judecata pe fond, el a acuzat că la dosar există doar trei probe „obţinute în mod nelegal şi nişte documente false şi lovite de nulitate”, că stă arestat în baza unei făcături a DIICOT. Degeaba, a primit 13 ani şi patru luni.

Socotind pedepsele exagerat de mari şi invocând faptul că n-au reuşit să dea vreo lovitură consistentă, Tinel şi Ababei au atacat sentinţa Tribunalului. În demersul lor, cei doi au invocat faptul că magistraţii de aici n-au luat în considerare nicio circumstanţă atenuantă. Mai ales în ceea ce-l priveşte pe Ababei, care a susţinut că a avut o atitudine sinceră şi a fost cooperant.

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă la mijlocul săptămânii trecute. Vasiliu a beneficiat de o reducere cu aproape trei ani a condamnării, rezultând o pedeapsă finală de zece ani şi opt luni închisoare. În ce-l priveşte pe Ababei, acesta urmează a executa şase ani şi opt luni, în loc de opt ani şi opt luni. Departe de ceea ce au sperat. Mariana a beneficiat deja de suspendarea executării pedepsei. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Circulație pe un singur sens pe podul de la Sârca începând de luni, 23 mai
20/05/2022 18:25

Începand de luni, 23 mai, pe podul de pe DN 28, km 40+232, Sarca, judetul Iasi, circulatia autovehiculelor se va desfăsura pe un sens, alternativ, dirijat prin semafoare. Măsura urmează a fi instituit ...

Spectacole-lectură la MNLR Iași pentru susținerea artiștilor din Ucraina
20/05/2022 18:15

Muzeul National al Literaturii Romane Iasi s-a alăturat campaniei Artisti romani pentru artisti ucraineni, proiect de strangere de fonduri initiat de UNITER (Uniunea Teatrală din Romania) pentru sustinerea ar ...

Condamnati la ani grei de închisoare, violatorii din Feresti se viseazã nevinovati si cer revizuirea pedepsei
20/05/2022 17:03

 Trimisi dupã gratii ani grei, Dorel Buhãescu si Vasile Moisei, doi bãrbati din comuna Feresti condamnati pentru viol in formã continuatã, se cred nevinovati si vin, cu t ...

Mafiotul infirm scapă, din nou, de puşcărie
20/05/2022 16:59

La prima vedere, pare un amărăştean lovit cumplit de soartă. Eduard Vasile Lesenciuc are doar 35 de ani, dar arată mai mult a pensionar. E infirm, stă intr-un scaun cu rotile, pentru orice mişcare are ne ...

Săptămâna viitoare se deschide Ştrandul Municipal
20/05/2022 16:22

    Autorităţile locale vor să se asigure că in momentul deschiderii Ştrandului Municipal vor fi oferite toate condiţiile pentru ca ieşenii, şi nu numai, să işi petreacă timpul liber intr ...

Încă un tramvai turcesc ajunge în Iaşi
20/05/2022 15:45

  Cel de-al saselea tramvai Bozankaya construit pentru orasul nostru a iesit din fabrica din Ankara si va ajunge in Depoul Companiei de Transport Public Iasi in cursul săptămanii viitoare! Primele trei ...

Adrian Corduneanu este audiat la Poliţie într-un nou dosar. Se pare că ar fi ameninţat o persoană
20/05/2022 14:30

Adrian Corduneanu, aflat in arest la domiciliu pentru şantaj, este audiat, vineri, de poliţişti intr-un alt dosar, după ce ar fi o ameninţat o persoană. Poliţiştii ieşeni au descins, vineri, la vi ...

Proiectul Autostrăzii Unirii, plin de întârzieri și probleme
20/05/2022 14:30

 Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor si vicepresedinte al Asociatiei „Împreună pentru A8” a explicat in detaliu in ce stadiu se află fiecare tronson al Autostrăzi ...

 Iaşul vrea să scape de 25.000 de rable!
20/05/2022 13:59

    Un nou program „Rabla”, prin care cei care işi casează maşinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de minim 3.000 de lei, fără a fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei