Între două lumi. Poveștile românilor care caută drumul spre casă

straini-IS

Dimensiune font:

| 26-08-2024 20:49

 * într-o Românie marcată de plecări tăcute și doruri nesfârșite, poveștile celor care au ales să-și caute norocul în străinătate se întrețes cu ale celor care, după ani de căutări, se întorc acasă * în timp ce unii trăiesc visul unui trai mai bun pe meleaguri străine, alții se luptă cu provocările reîntoarcerii și redescoperirii rădăcinilor * poveștile lor dezvăluie fragilitatea, dar și forța celor care, împărțiți între două lumi, încearcă să își regăsească drumul spre casă

În ultimele decenii, România a cunoscut un fenomen complex și profund, cunoscut sub numele de „migrația tăcută.” Milioane de oameni au ales să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun, lăsând în urmă familii, prieteni și o țară pe care mulți o considerau lipsită de oportunități. Acest exod, deși tăcut, a modelat destine, a frânt inimi și a schimbat pentru totdeauna chipul satelor și orașelor din România.

În spatele fiecărei plecări se află o poveste personală, o motivație puternică. Pentru mulți, decizia de a emigra nu este una ușoară, ci una dictată de necesitate. Lipsa locurilor de muncă bine plătite, instabilitatea economică și, uneori, corupția endemică i-au determinat pe mulți să caute o viață mai bună în alte țări. În același timp, atractivitatea salariilor mai mari, a condițiilor de muncă mai bune și a perspectivelor de dezvoltare profesională sunt factori ce înclină balanța.

A fost greu să plec...”

Pe o stradă liniștită din Gâlțești, un sat pitoresc din inima Moldovei, casele par înghețate în timp. Unele au geamurile întredeschise, altele sunt complet părăsite, acoperișurile lor amintind de zilele în care străzile erau pline de viață, de râsetele copiilor și de forfota zilnică. Acum, tot ce se mai aude este sunetul vântului care trece prin crengile uscate ale copacilor. În acest peisaj melancolic, povestea lui Ion, un bărbat de 45 de ani, capătă o semnificație aparte.

Ion a plecat în Italia în urmă cu 15 ani, lăsând în urmă o soție tânără și doi copii mici. Satul nu-i mai oferea nicio speranță, iar munca în construcții în Italia părea singura șansă de a le asigura un viitor decent. „A fost greu să plec”, își amintește Ion, cu ochii umeziți de amintiri. „Dar ce altă opțiune aveam? Salariul de aici nu ne ajungea nici pentru pâine, darămite pentru școală și haine”.

Ca Ion, milioane de români au ales să plece din țară în căutarea unui trai mai bun.

Maria are 38 de ani și locuiește în Italia de 15 ani. A plecat din Iași, lăsându-și în urmă copilul de 3 ani și speranța că într-o zi se va întoarce pentru a-i oferi o viață mai bună. „Nu a fost ușor să plec. Am plecat cu gândul că voi sta doar câțiva ani, dar viața aici m-a prins în mrejele ei. Acum am un job stabil, dar dorul de casă mă macină în fiecare zi”, a spus Maria.

În Spania, o altă româncă, Andreea, din satul ieșean Voinești, și-a găsit locul în agricultură. „Am plecat pentru că nu mai vedeam niciun viitor în România. Îmi doream doar un loc de muncă unde să fiu respectată și să pot să-mi întrețin familia. Aici am găsit asta, dar mi-am lăsat sufletul acasă. Nu trece o zi fără să mă gândesc la părinții mei care au rămas singuri”.

Dacă în anii '90 migrația era adesea temporară, mulți plecând sezonier, astăzi românii emigrează pentru perioade lungi sau chiar pentru totdeauna. În căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, mulți au devenit parte dintr-o diasporă românească extinsă în toate colțurile lumii.

Vieți împărțite între două lumi

Ana, o tânără de 30 de ani din Iași, a plecat în Germania acum cinci ani, la scurt timp după terminarea studiilor universitare. „Aveam o diplomă în IT, dar aici, în România, salariile erau mult sub așteptările mele. Mi-a fost dor de familie, dar am simțit că trebuie să-mi construiesc o carieră într-un loc unde munca mea era apreciată și recompensată corespunzător”, povestește Ana.

Totuși, viața în străinătate nu este întotdeauna așa cum se așteaptă cei care pleacă. Într-o țară străină, cu o cultură diferită și o limbă pe care abia o cunoști, dorul de casă devine uneori copleșitor. „Sunt zile în care mă simt atât de singură, încât îmi vine să las totul și să mă întorc acasă. Dar apoi mă gândesc la câte am realizat aici și la ce m-ar aștepta acolo. E greu să fii împărțit între două lumi”, spune Ana.

Pentru unii, adaptarea este mai ușoară, dar pentru alții, sentimentul de apartenență rămâne vag. În țară, familia și prietenii își continuă viețile fără ei, iar în străinătate, ei sunt mereu „cei din afară”. Această dualitate poate crea un gol emoțional greu de umplut.

Întoarcerea acasă: un vis sau o iluzie?

Pe măsură ce anii trec, mulți români încep să se gândească la întoarcerea acasă. Unii o fac din dorul de familie, alții dintr-un sentiment de datorie față de țară. Dar întoarcerea nu este întotdeauna ușoară. Sorin, un alt român care a lucrat în Spania timp de 12 ani, a decis să se întoarcă cu speranța de a-și începe propria afacere la Borca, satul nemțean pe care l-a lăsat în urmă cu mulți ani pentru o slujbă de bucătar în Germania. „Am crezut că o să fie simplu, că experiența acumulată în străinătate mă va ajuta să reușesc aici. Dar birocrația, corupția și lipsa de suport m-au lovit ca un zid”, povestește el dezamăgit.

În ciuda dificultăților, Sorin nu regretă decizia de a se întoarce. „Am realizat că, deși banii sunt mai mulți în străinătate, acasă este locul unde mă simt cel mai bine, unde familia și prietenii sunt aproape”, adaugă el.

Florin, un tânăr de 32 de ani, a petrecut 7 ani în Marea Britanie, lucrând în construcții: „M-am întors pentru că am realizat că aici este locul meu. Mi-am adunat banii, mi-am construit o casă și am început o mică afacere. Vreau să cred că pot construi ceva și aici, în țara mea, chiar dacă nu este ușor”.

Totuși, întoarcerea acasă nu este întotdeauna cum și-au imaginat. Mulți se confruntă cu dificultăți de reintegrare, cu un sistem birocratic dificil și cu dezamăgiri legate de lipsa schimbărilor reale în societatea românească. „Am crezut că, după tot ce am învățat afară, voi putea contribui la dezvoltarea comunității mele, dar am realizat că schimbările sunt lente, iar mentalitatea rămâne aceeași. Totuși, nu renunț”, a completat Mihai, un alt român întors din Germania.

Pentru unii, România nu mai este locul pe care l-au lăsat în urmă, iar readaptarea la realitățile locale poate fi un proces lung și dureros.

Un fenomen tăcut, dar puternic

Migrația românilor continuă, în ciuda eforturilor guvernelor de a oferi oportunități mai bune în țară. Poveștile celor care au plecat și ale celor care s-au întors rămân un testament al luptei pentru o viață mai bună.

Pe măsură ce țara se schimbă și se adaptează, rămâne de văzut dacă noile generații vor găsi motive să rămână sau să se întoarcă. Până atunci, migrația tăcută a românilor continuă, lăsând în urmă case goale, dar și visuri împlinite pe meleaguri străine. Aceasta este povestea unei națiuni care își caută calea între două lumi, în speranța că, într-o zi, cei plecați vor regăsi drumul înapoi spre casă.

Maura ANGHEL

Migrația românilor în străinătate este un fenomen complex, cu efecte profunde asupra societății. Deși pentru unii a adus prosperitate și șansa la o viață mai bună, pentru alții a însemnat sacrificii dureroase și doruri nemărginite. Această migrație tăcută continuă să redefinească identitatea românilor, atât pe cei care au ales să plece, cât și pe cei care rămân acasă, într-o Românie care luptă să-și găsească drumul între trecut și viitor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
01/11/2024 11:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei