Liceenii ieșeni au lansat o campanie de prevenire a risipei alimentare

1risipa

Dimensiune font:

| 02-10-2022 09:30

 

Direcția Agricolă şi un important colegiu din Iaşi, Colegiul Tehnuc „Ioan C.Ştefănescu”, derulează o campanie de prevenire a rispei alimentare. Campania a adus zâmbete pe buzele a zeci de elevi dar şi informaţii utile acestora. Și adulții au de învățat cum să reinventeze reţetele de salate şi alte alimente de prin frigider sau cum să facă cumpărături astfel încât să nu mai arunce nimic la gunoi.

 Andrei Podeanu este antreprenor. El i-a învăţat pe copii că niciodată nu se aruncă mâncarea la gunoi Chiar şi la restaurant. Mâncați la restaurant sau undeva o shaorma, o…nu știu ce. Când mergeți la un fast food nu puteți să mâncați tot. Nu poți să mănânci o shaorma din aia întreagă sau o porție întreagă de mâncare. Porțiile sunt destul de mari. De câte ori aţi luat la pachet ceea ce a rămas? Niciodată! Ce se întâmplă cu ce rămâne? Se aruncă! Nimeni nu ia și refolosește acel produs. Și atunci nu este o rușine să luăm acele produse la pachet, să cerem și la pachet, a spus Andrei Podoleanu. 

Antreprenorul Gicu Roșca le recomandă elevilor şi profesorilor acestora să reinventeze reţelele culinare cu ceea ce e prin frigider. Chiar dacă o să faceți altceva în viață, vă recomand întotdeauna să faceți lucrurile reinventate. Încercaţi să faceţi ceva cu ceea ce aveţi acasă, cu ceea ce găsiţi în frigider, să vă faceți feluri de mâncare în așa fel încât să fie invenţia voastră. Satisfacția o să fie cu totul alta și în plus alimentele voastre nu vor ajunge la gunoi. Nu mai luăm produse la ofertă de cumperi unul primești trei. Congelăm produsele care sunt în plus în frigider. Porționăm produsele în așa fel încât să le avem pentru o singură porţie de mâncare. Încercăm să reducem din cumpărături şi să inventăm. Salatele pot fi făcute cu absolut tot ce ai în frigider. Brânzeturi, chiar și carnea deja preparată. Putem să tăiem cubulețe și o punem într-o salată. Pâinea deja tare o putem face crutoate și să o adăugăm în salate, a spus Gicu Roşca.

Elevii au avut de învăţat chiar şi de la profesorii lor despre cum pot fi folosite legumele din frigifer la tratament faciale sau pentru supa cremă cu crutoane din pâine veche. Putem folosi legumele chiar şi la tratamente faciale. Dacă am făcut o salată și ne-au rămas legume, nu le aruncăm. Folosim pentru ochi, pentru ten. Mai avem pliculețele de ceai negru. Sunt foarte bune, le ținem la frigider, iar când ajungem acasă obosiți după o zi îndelungată le punem pe ploape și ne relaxăm 10 -15 minute. Cojile de ceapă și de nucă le folosim la nuanțarea părului sau tratarea părului. Dacă am văzut că leguminoasele din frigiderul meu s-au veștejit puțin le adun pe toate și facem o supă cremă de legume. Aleg pâinea cea mai veche şi fac crutoane. Și mai am un tips. Cozonacul. Eu prepar cozonacul acasă. Dacă fac mai mult patru-cinci și mai rămân nu-i arunc. Pun la congelator. Și scot atunci când vreau să fac ori frigănele ori budincă de cozonac la cuptor, a spus  Gina Ghiorghiu, maistru instructor la Colegiul Tehnic IC Ştefănescu.

Cei de la Direcţia Agricolă au spus că nu este deloc greu să împiedicăm risipa alimentară. Ei au anunţat că astfel de acţiuni vor mai fi făcute şi în viitor. Este o acţiune desfăşurată în parteneriat cu Liceul IC Ştefănescu dar şi în parteneriat cu antreprenorii locali care încearcă să le explice elevilor cum să proceseze şi să facă produsele cât mai accesibile, să nu mai fie aruncate inutil. Noi avem o mentalitate de a cumpăra foarte, foarte mult şi de a ne aglomera frigiderul. Producătorii locali şi aceşti elevi încearcă să demonstreze că din produse care se degradează în frigider se pot face meniuri, salate, foarte delicioase şi foarte bune, a spus Roxana Florea.

Statisticile arată că în România se risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 74 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra este uriașă şi ne plasează la jumătatea clasamentului european. Cele mai multe alimente se aruncă din gospodăriile individuale, urmate fiind de domeniul HoReCa. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:08

 

Lichidatorul judiciar desemnat prin Ȋncheierea nr. 40/18 noiembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 2183/89/2022, privind debitoarea S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 16445021, sediul social în mun. Vaslui, str. Căpitan Filote Claudiu, bl. 448, sc. A, et. 3, ap. 15, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/358/2004, notifică deschiderea procedurii simplificate de faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 23.12.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 19.01.2023. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 03.02.2023. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 23.01.2023, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
GALERIE FOTO - Daruri pentru copiii de la Țibănești din partea elevilor de la Școala Junior
09/12/2022 12:05

„Multumim din suflet pentru implicare si gestul frumos", a fost mesajul care a ajuns astăzi din partea Scolii Tibănesti unde ieri a fost mare veselie. Din microbuzul scolar au fost descărcate dar ...

La Botoșani, în fiecare lună o minoră devine mamă
09/12/2022 11:46

Statisticile arată că in Romania, numărul mamelor minore este in creştere in timp ce varsta medie continuă să scadă – a ajuns la 15 ani. Se intamplă şi in judeţul Botoşani, unde in fiecare lun ...

Seară culturală poloneză la Palatul Culturii
09/12/2022 11:42

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Uniunea Polonezilor din Romania „Dom Polski” – Fi ...

Un ieşean a devalizat banca la care lucra şi... n-a păţit nimic!
09/12/2022 08:59

Ionuţ B. a inceput să lucreze in sistemul bancar din vara lui 2009, mai intai pe funcţia de „customer services adviser” la Contact Center, apoi, după patru ani de ucenicie, a fost promovat la bi ...

Tâlharul s-a culcat sătul. Obiectul jafului: supă cu găluşte şi pârjoale cu sos picant
09/12/2022 08:15

 O glumă total neinspirată făcut anul trecut, pe vremea asta, i-a adus ieşeanului Narcis N. trei ani de puşcărie. Tanărul locuieşte intr-un bloc din cartierul Alexandru cel Bun, avea pe rol un dosa ...

Un hoţ de „răsărită”, neştiutor de carte, contestă rechizitoriul
09/12/2022 06:59

 Deşi analfabet absolut, neştiutor de carte, V.I. din Deleni a dovedit destulă inteligenţă atunci cand a contestat rechizitoriul intocmit de procurorul de caz. Săteanul a fost cercetat pentru faptul ...

Pompierii din cadrul ISU Iasi au donat sange in cadrul Campaniei nationale „Avem acelasi sange”
09/12/2022 06:22

Obişnuiţi să salveze vieţi in situaţii de urgenţă, pompierii ieşeni au găsit incă o modalitate ca să-şi ajute semenii, prin donare de sange, actiune incepută din data de 1 decembrie, unde ...

Colaborare între SABS și FEAA Iași
08/12/2022 23:59

SABS, companie romanească, activă de peste 18 ani in zona serviciilor si produselor IT, anuntă colaborarea cu Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitătii „Al. I. Cuza&r ...

Un păşcănean a fugărit poliţişti, a uzurpat o calitate oficială şi scapă de pedeapsă
08/12/2022 23:59

Cu toate că deţine o colecţie destul de consistentă de contravenţii şi infracţiuni, păşcăneanul Mihăiţă Sapciuc e la un pas să scape de pedeapsă. Asta după ce, pe 19 aprilie a.c., fusese condamn ...

Transformare radicală a pieţelor din oraş
08/12/2022 23:59

Directorul interimar al SC Ecopiaţa, Radu Botez, continuă să iniţieze proiecte menite a aduce pe un făgaş de normalitate activitatea societăţii pe care o păstoreşte. „La ora actuală mai avem mu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei