Lumea culorilor dezlănțuite

stret art

Dimensiune font:

| 13-06-2024 13:35

 Street art-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, și-a făcut apariția în România la începutul anilor '90, după căderea regimului comunist. Această perioadă de tranziție a adus cu sine o deschidere către libertatea de exprimare și către influențele culturale occidentale. Primele forme de street art au fost, în mare parte, graffiti-uri simple, mesaje politice și sociale scrise pe ziduri, poduri și clădiri abandonate. Aceste manifestări artistice reflectau frământările unei societăți aflate în schimbare și căutarea unei noi identități.

Primele colective de graffiti și street art au început să se formeze în marile orașe precum Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca, unde artiștii au găsit un teren fertil pentru a-și manifesta creativitatea.

Dezvoltarea și maturizarea curentului

De-a lungul anilor 2000, street art-ul românesc a evoluat de la simple tag-uri și inscripții la lucrări de artă complexe și bine executate. Artiștii au început să experimenteze cu diverse tehnici și materiale, de la spray-uri și vopsele acrilice, la paste-up-uri și instalații. Evenimente precum festivaluri de street art, expoziții și competiții au contribuit la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

Un moment semnificativ în istoria street art-ului din România a fost organizarea primelor festivaluri dedicate, cum ar fi Street Delivery și Art Factory, care au oferit artiștilor o platformă pentru a-și expune lucrările și pentru a interacționa cu publicul.

Street art-ul a avut un impact vizibil asupra aspectului estetic al orașelor din România. Lucrările de artă murale au transformat fațadele gri ale clădirilor în pânze vibrante și colorate, aducând viață și energie în spațiile urbane. Multe proiecte de street art au fost realizate în colaborare cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale, având ca scop revitalizarea cartierelor defavorizate și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Crearea de comunități și spații de exprimare

Street art-ul a jucat un rol important în crearea și consolidarea comunităților artistice urbane. Prin intermediul colectivelor și evenimentelor dedicate, artiștii au găsit un spațiu de exprimare liber și o platformă de colaborare și schimb de idei. Aceste comunități au fost esențiale în dezvoltarea și promovarea street art-ului, contribuind la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

În plus, a oferit tinerilor o alternativă pozitivă de petrecere a timpului liber și de exprimare a creativității. Mulți dintre acești tineri au găsit în street art o modalitate de a-și exprima identitatea și de a-și construi o carieră artistică. Cursurile și atelierele de street art organizate de diverse asociații și centre culturale au avut un rol important în formarea noilor generații de artiști urbani.

Impactul social și mesajele transmise

Street art-ul este adesea folosit ca un mijloc de comunicare și de transmitere a mesajelor sociale și politice. În România, artiștii urbani au abordat teme variate, de la probleme sociale și politice, la aspecte legate de mediu și cultură. Prin lucrările lor, aceștia au reușit să atragă atenția asupra unor subiecte importante și să provoace discuții și reflecții în rândul publicului.

Un exemplu notabil este lucrarea artistului Obie Platon, din Bacău, care a realizat o serie de murale dedicate problemelor de mediu și schimbărilor climatice. Aceste lucrări au fost apreciate nu doar pentru calitatea lor artistică, ci și pentru mesajele puternice pe care le transmit, contribuind la creșterea conștientizării asupra acestor probleme.

Harcea Parcea, un pseudonim binecunoscut în comunitatea de street art din Iași, este un artist urban cu o viziune distinctă și inovatoare. Lucrările sale se remarcă printr-o combinație de elemente abstracte și figurative, folosind culori vii și forme geometrice pentru a crea imagini captivante și dinamice.

Harcea Parcea a participat la numeroase evenimente și festivaluri de street art, atât la nivel național, cât și internațional, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea acestui curent artistic. Prin lucrările sale, artistul își propune să transforme spațiile urbane în locuri de interacțiune și reflecție, oferind publicului o experiență vizuală deosebită.

Centru important pentru cultura street art

Iașul a devenit un centru important pentru cultura street art-ului în România, găzduind numeroase evenimente și proiecte dedicate acestui curent artistic. Festivalul Street Art Iași este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente de profil din regiune, reunind artiști locali și internaționali pentru a transforma spațiile urbane în adevărate galerii de artă în aer liber.

Festivalul include diverse activități, de la realizarea de murale și graffiti-uri, la ateliere și expoziții, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă pentru artiști. Evenimentul atrage un public larg, contribuind la creșterea vizibilității street art-ului și la revitalizarea peisajului urban al orașului.

Street Delivery este unul dintre cele mai importante festivaluri de street art din România, organizat anual. Evenimentul reunește artiști urbani, arhitecți, designeri și comunitatea locală, transformând străzile într-un spațiu vibrant de creație și interacțiune. Festivalul își propune să promoveze arta urbană și să creeze un dialog între artiști și public, încurajând participarea activă a comunității. Pe parcursul evenimentului, au loc ateliere, expoziții, performance-uri și proiecții de filme, oferind o platformă diversificată de exprimare artistică.

Art Factory este un alt festival important de street art, care are loc în diverse locații industriale și neconvenționale din București. Evenimentul aduce împreună artiști urbani, muzicieni și performeri, oferind o experiență multisenzorială și o platformă de exprimare liberă.

Festivalul își propune să exploreze și să redefinească spațiile urbane, transformându-le în locuri de creație și interacțiune. Art Factory contribuie la promovarea street art-ului și la consolidarea comunității artistice, oferind o oportunitate de colaborare și schimb de idei între participanți.

Maura ANGHEL

 

Cultura street art-ului și artiștii urbani din România au parcurs un drum lung și provocator, de la primele graffiti-uri realizate în anii '90, până la lucrările complexe și apreciate la nivel internațional de astăzi. Acest curent artistic a adus o contribuție semnificativă la îmbogățirea peisajului cultural și la revitalizarea comunităților urbane, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă.

Street art-ul continuă să evolueze și să se dezvolte, susținut de inițiative și proiecte care promovează colaborarea și implicarea comunității. Prin puterea sa transformatoare, street art-ul reușește să inspire și să aducă un impact pozitiv în societate, demonstrând că arta poate fi un instrument eficient de schimbare și de consolidare a identității culturale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Un copil de 8 ani a murit după ce o poartă de fotbal la care doi adolescenți încercau să facă tracțiuni i-a căzut în cap
21/07/2024 21:51

Un copil de 8 ani din judeţul Suceava a murit după ce o poartă de pe stadionul comunei Vama a căzut peste el in timp ce doi adolescenti incercau să facă tractiuni. Incidentul a avut vineri, unde pe stadi ...

Afacerile cu microplante, profituri din agricultura de sufragerie
21/07/2024 21:12

Microplantele, cunoscute si sub denumirea de microgreens, sunt plante tinere, cultivate pentru a fi consumate la o varstă foarte fragedă, de obicei intre 7 si 21 de zile după germinare. În acest stadiu ...

Accident grav la Suceava. Un microbuz s-a izbit de un TIR
21/07/2024 18:12

Autoritătile din Suceava sunt in alertă, in urma unui accident intre un microbuz si un TIR. Accidentul rutier a avut loc in localitatea Prisaca Dornei, pe DN 17. „Avand in vedere numărul persoanelor ...

Telefonul Amintirilor, o reconstituire a unor vieți din alte lumi
21/07/2024 14:00

  Telefonul Amintirilor este o punte intre generatii, elementul de legătură intre diferite varste, interactiv, emotional si educativ. Cei care doresc să afle fragmente sonore din vietile celor car ...

Canicula a ucis o parte din peștii din Lacul Ciric
20/07/2024 12:06

Din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă, in Lacul Ciric 1 a fost observată prezenta unui număr semnificativ de pesti morti, aspect semnalat si de Administratia Bazinală Ape Prut – Barl ...

Tineri cu dizabilități ținuți în sclavie la Iaşi
20/07/2024 11:26

Un bărbat este cercetat pentru că ar fi supus la muncă forţată, intr-o fermă situată intr-o comună din judeţul Iaşi, trei persoane cu dizabilităţi, folosind acte de constrangere fizică şi psihică ...

Canicula a secat fântânile din Botoșani
20/07/2024 11:08

Prefectul de Botosani, Sorin Cornilă, a spus că ia in calcul declararea stării de alertă pe fondul lipsei de reacţie a operatorului de apă din judeţ, Nova Apaserv, in contextul caniculei prelungite din u ...

Un cadru medical, aflat în moarte cerebrală, a salvat două vieți
20/07/2024 08:03

Donarea inseamnă viaţă, o viaţă mai bună pentru sute de persoane bolnave aflate pe lungile liste de aşteptare ale Centrului de Transplant Renal Iaşi. Familia unui cadru medical aflat in moarte cerebral ...

Proiectul noii linii feroviare Iași – Chișinău – Odessa ar putea fi relansat!
20/07/2024 08:02

Un proiect mai vechi, lansat in urmă cu cativa ani de autoritătile din Romania, Republica Moldova si Ucraina, dar care a fost abandonat intre timp din cauza  agresiunii Federatiei Ruse asupra Ucrainei, a ...

O escroacă a ajuns la puşcărie din pricina unui... şlap!
20/07/2024 07:05

* tanăra are in spate un cazier foarte stufos, fiind axată pe furturi şi inşelăciuni * acum s-a dat drept avocată, l-a „făcut” pe un bătran de 5.000 lei, dar a mai vrut incă 10.000 * şi-a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei