Mai bine de un deceniu de puşcărie pentru un importator de cannabis

1traficanti

Dimensiune font:

| 28-11-2022 13:59

 * asociata sa a primit o pedeapsă cu suspendare * cei doi puseseră la punct o afacere ce părea infailibilă * deşi deţinea un apartament, traficantul şi iubita lui stăteau cu chirie * nu folosea maşina personală pentru transportarea stupefiantelor * femeia încasa banii de la dealeri, dar nu stătea cu ei în casă, îi expedia imediat băbatului prin Western Union * un investigator sub acoperire le-a stricat treaba

 În 2017, Constantin Cojocaru şi Maria Cristina Pascariu, ambii din Hârlău, au început o relaţie de concubinaj şi, la scurt timp, s-au apucat de făcut afaceri pe picior mare. Import şi distribuţie de droguri, în special cannabis.

Şi-au luat măsuri de precauţie şi, o vreme, le-a mers din plin. În primul rând, au închiriat un apartament în oraş şi s-au mutat acolo. Bărbatul deţinea o locuinţă proprietate personală, dar au folosit-o doar ca depozit. Nu treceau pe-acolo decât când şi când, s-au scos de la întreţinere, vecinii erau convinşi că nu stă nimeni acolo. A doua măsură luată a fost aceea că, în drumurile sale în Italia (de unde aducea marfa), Cojocaru se folosea de maşina tatălui său. Drogurile le disimula în fusta spoilerului din spate, ele fiind ambalate într-un sac menajer de culoare neagră, lipit cu bandă scotch.

Cristina se ocupa de distribuţie, vindea marfa către dealerii din Iaşi. Nu mai mult de 200 grame la o livrare. Toate conversaţiile se făceau prin WhatsApp. Din bani încasaţi, femeia ţinea în cash doar strictul necesar. Tot profitul îl trimitea imediat concubinului prin Western Union. Pentru ca, la o eventuală percheziţie domiciliară, să nu se găsească nimic incriminatoriu. În apartamentul unde locuiau cu chirie, nici urmă de drog şi bani doar pentru cheltuielile curente.

Părea un mecanism infailibil, conversaţiile nu puteau fi interceptate şi nici fluxul financiar nu putea fi verificat. Totuşi, cei doi aveau un punct vulnerabil şi, în cele din urmă, aici au fost loviţi de procurorii DIICOT. Dealerii. Printre aceştia, sunt şi destui investigatori sub acoperire. Unul dintre ei a început să cumpere marfă de la Maria. Periodic, dar cantităţi moderate, să nu bată la ochi. Nu-l interesa să intre în graţiile femeii, ci să desluşească mecanismul afacerii.

Inculpaţii au speculat la maxim principiul prezumţiei de nevinovăţie

După câteva luni de monitorizare, investigatorul sub acoperire a intuit cam cum stă treaba, a raportat tot ce ştia procurorilor. Bine, Maria avea mereu marfă de calitate şi în cantitate suficientă, dar de unde? Că nu primea colete de afară şi singurele ei drumuri erau Hârlău-Iaşi şi retur. Logic, primul suspectat de furnizarea drogurilor a devenit iubitul ei. Dar maşina acestuia stătea mereu parcată în faţa blocului. Iar el ieşea arareori din casă...

La un moment dat, unui membru al echipei ce se ocupa de acest caz i-a venit ideea să acceseze baza de date a Registrului Auto Român, să vadă ce autovehicule se află în proprietatea rudelor şi apropiaţilor celor doi. Aşa au descoperit că maşina tatălui lui Cojocaru iese frecvent din România, pe la Vama Borş de lângă Oradea şi că tot pe-acolo reintră în ţară. Procurorii au dat maşina în consemn şi au izbutit flagrantul. În urma unui control amănunţit al autoturismului, au găsit drogurile disimulate în fusta spoilerului din spate. Asta se întâmpla în vara lui 2018. Erau deja destule probe pentru inculparea celor doi concubini. Însă procurorii nu s-au repezit, au pus cap la cap toate piesele din acest domino şi au înaintat instanţei un rechizitoriu imposibil de demontat.

Procesul a început în mai 2019 şi a fost unul dintre cele mai dificile. Inculpaţii au speculat la maxim principiul prezumţiei de nevinovăţie, aşa că a fost nevoie de 35 termene de judecată până la sentinţă. Una aparent disproporţionată. Cojocaru s-a ales cu 11 ani şi două luni de închisoare, în timp ce consoarta lui a primit doar doi ani, cu suspendare.

Revoltat la culme, importatorul de cannabis a atacat-o în toate modurile posibile. Ultima lui speranţă: contestaţia în anulare. Nici aici n-a reuşit să schimbe nimic. Prin decizia de la finele săptămânii trecute, magistraţii ieşeni i-au respins, ca nefondat, întregul său demers. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Viitorul sediu al Operei, la mâna arhitecților ieșeni
23/06/2024 23:06

* „Ne-am intalnit cu reprezentantii conducerii Ordinului Arhitectilor din Romania – filial Iasi, pentru a pregăti nota conceptuală si tema de proiectare ale viitorului sediu al Operei iesene, astf ...

Se complică situația în cazul focarului de tuberculoză de la Rediu!
23/06/2024 23:01

Este anchetă epidemiologică la un club educational din cadrul unei grădinite private din localitatea Reidu, judetul Iasi. O angajată si un copil au fost depistati cu tuberculoză, iar alti sase copii au pre ...

ApaVital devine principalul operator de apă al municipiului Roman
23/06/2024 19:12

După ce a semnat, anul trecut, primul contract de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare in afara Romaniei, la Fălestii Noi, Republica Moldova, ApaVital SA continuă campania ex ...

Bani mai mulți pentru modernizarea infrastructurii de apă
23/06/2024 19:09

* pandemia si conflictul militar din regiunea Mării Negre, suprapuse pe o crestere de preturi in sectorul de energie si al materiilor prime, au făcut necesară o reajustare a preturilor, implicit a valorii co ...

Muzeul „Mihail Sadoveanu” intră în conservare
23/06/2024 19:08

Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi scos de pe lista muzeelor ce pot fi vizitate de către ieseni si turisti si inlocuit cu Muzeul „Nicolae Gane”, in cadrul „traseelor culturale” ...

Noi centre de zi destinate persoanelor cu dizabilități
23/06/2024 19:07

Începand cu 1 iulie, in judetul Iasi vor fi infiintate noi unităti de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităti, care vor functiona in cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ...

Zeci de bombe neexplodate, într-o pădure din Bârnova
23/06/2024 19:05

* primele elemente de muniţie au fost găsite de doi cetăţeni care se plimbau prin pădurea din localitatea Păun, zona Releu Bucium, comuna Barnova Un număr de 45 de bombe de aruncător, datand din Al Doi ...

Caporalul ţepar a fost condamnat. O prietenie veche de 40 de ani, năruită pentru câteva bancnote
23/06/2024 19:04

În sfarşit, la Tribunalul Militar Iaşi s-a dat sentinţa şi in altă speţă decat cele de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. E vorba de un dosar de inşelăciune, in care inculpat e un ...

Şofer ieşean angajat în curieratul britanic, condamnat pentru consum de droguri
23/06/2024 19:03

Ieşeanul D.I.L. are 31 de ani, este şofer profesionist şi găsise un post excelent in Marea Britanie. Asta incă de acum şase ani. Lucra ca livrator - curier pentru un lanţ de pizzerii din sud-estul Anglie ...

Ieșenii îmbrăcați cu ie vor circula gratuit cu tramvaiul!
23/06/2024 19:02

* „Tramvaiul Iei” aduce in prim plan, prin limbaj grafic, portul traditional romanesc, reprezentat in acest caz de ie, avand ca obiectiv sustinerea valorilor traditionale pe plan local si national. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei