Mititeii românești. Povestea savuroasă a celor mai iubiți mici la grătar, simbol al grătarelor de 1 Mai
Dimensiune font:
* cunoscuți ca „mici”, mititeii sunt simbolul verii românești și deliciul preferat de 1 Mai * cu o istorie fascinantă și rețetă clasică, ei au devenit parte din identitatea culinară națională
Pe grătarul încins al verii, mirosul mititeilor este inconfundabil. Puțini știu însă că acești cilindri de carne suculentă au o poveste care începe în Bucureștiul de secol XIX. Legenda spune că, la o cârciumă vestită numită „La o idee”, bucătarul a rămas fără mațe pentru cârnați și a pus carnea direct pe grătar. Reacția clienților? Entuziasm și poftă: „Dă-ne iar din ăia mici!”
Rețeta clasică de mititei include carne de vită (uneori amestecată cu porc sau oaie), sare, piper, cimbru, boia, usturoi proaspăt, bicarbonat de sodiu și supă de oase. Pasta de carne se lasă la rece cel puțin 24 de ore, apoi se modelează în forme egale și se frige pe grătar până prinde crustă crocantă la exterior, păstrând un miez suculent.
Mititeii, simbol al grătarelor de 1 Mai
Românii mănâncă anual milioane de mici, iar vârful de consum este 1 Mai, când tonetele, parcurile și curțile răsună de sfârâituri și voie bună. Fie că sunt făcuți acasă, comandați sau cumpărați gata prăjiți, mititeii sunt deliciul preferat al mini-vacanțelor.
Românii plecați peste hotare duc cu ei rețeta mititeilor, transformând grătarul într-un ritual de apartenență. Din Italia până în Canada, comunitățile românești organizează picnicuri și evenimente în jurul mititeilor, păstrând gustul copilăriei și legătura cu țara.
Mititeii nu sunt doar mâncare – sunt amintire, sărbătoare, tradiție. În fiecare 1 Mai, povestea lor sfârâie din nou pe grătarele României, purtând cu ea mirosul verii și gustul apartenenței.
Rețetă simplă de mici pentru grătarul de acasă
Ingrediente pentru 1 kg de carne:
600 g carne tocată de vită
200 g carne tocată de porc (opțional)
200 ml supă de oase sau apă minerală
4-5 căței de usturoi pisați
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță sare
1 linguriță piper
1 linguriță cimbru uscat
½ linguriță boia dulce
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele și se lasă la rece 24 de ore. Se modelează în forme cilindrice și se frig pe grătarul încins, 3-4 minute pe fiecare parte. Se servesc calzi, cu muștar, pâine și bere rece.
Adauga comentariul tau