Monumentele istorice, mărturiile de piatră ale trecutului

monument
monument2

Dimensiune font:

| 05-10-2023 07:00

 Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a găzduit ieri Simpozionul Internațional „Monumentul -  tradiție și viitor” * de 25 de ani, evenimentul, unic în România, reunește la Iași muzeografi, cadre universitare, experți în construcții și restaurare, arhitecți * la final, primarul Mihai Chirica a decernat patru titluri de Cetățean de Onoare unor specialiști cu rezultate notabile în domeniu

Pe străzile vechi ale Iașului, unde fiecare piatră pare să șoptească povești ale trecutului, monumentele istorice se înalță mândre, se contopesc cu cerul și pământul. Mărturii vii ale vremurilor pe care le-au traversat, ale faptelor bune și mai puțin bune, ale dezvoltării și ale identității naționale, clădirile au fost vedetele Simpozionului Internațional „Monumentul -  tradiție și viitor”. Evenimentul, unic în România, a reunit specialiști de la muzeele ieșene, istorici, cadre universitare, Muzeul Național Bruckenthal Sibiu, Arhivele Naționale Iași, Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Ateneului Național Iași, Institutului Național pentru Patrimoniu, Direcției Județene pentru Cultură, experți în construcții și restaurare, arhitecți, făcând ca Sala Mare a Teatrului Național să fie arhiplină. Monumentele istorice sunt pagini sculptate în piatră, păstrând în adâncul lor esența vremurilor apuse, care înnobilează prezentul și iluminează viitorul. Sunt pagini nescrise ale trecutului, mărturii de neprețuit ale moștenirii și frumuseții care ne leagă de rădăcinile noastre și ne inspiră în timpul ce va veni, de aceea este foarte important să-l celebrăm, să-i redăm valoarea, acolo unde este nevoie, să îi oferim locul pe care îl merită în comunitate, a spus, în deschidere, dr Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal și inițiator al simpozionului. „O manifestare pe care doar Iașul a avut curaj să o lanseze. 25 de ani înseamnă puțin raportat la vârsta monumentelor, dar este enorm dacă ținem cont că este o manifestare unică, prin care s-a pus focus pe clădirile emblematice ale țării, multe reușind astfel să fie salvate, potrivit aprecierilor ministrului Ioan Opriș.

„Am avut încă de la bun început sprijinul multor companii de construcții, am Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, al armatei, Institutului Național pentru Patrimoniu și împreună am parcurs un drum frumos, al reușit să restaurăm și să punem în valoare multe monumente, a adăugat dr Aurica Ichim, care, pentru meritele aduse în acest domeniu, a primit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, conferit de Patriarhia Română. Distincția i-a fost înmânată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a transmis și mesajul de la București. „Vai de cel singur, spun scrierile vechi, dar uite că împreună putem face multe lucruri bune și trainice și apreciez toate eforturile făcute pentru salvarea multor monumente, a spus IPS Teofan.

Istorii cuprinse în piatră

Monumentele istorice nu sunt doar pietre vechi și reci, sunt vii, sunt puncte de legătură între prezent și trecut. Ele ne oferă o perspectivă reală asupra rădăcinilor noastre, ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem și de unde venim. Monumentele istorice sunt, de asemenea, mărturii ale rezilienței și ale spiritului uman. În ciuda tuturor adversităților, războaielor și calamităților naturale, au rezistat, ca niște faruri de istorie care ne ghidează către înțelegerea unui trecut plin de semnificații. Pentru comunitățile locale, aceste monumente sunt surse de mândrie și reprezintă o parte vitală a identității lor. Educația și aprecierea față de aceste monumente în rândul tinerelor generații este crucială pentru a asigura conservarea și valorificarea lor pe termen lung, a punctat și primarul Mihai Chirica, apoi a adus în atenție edificiile restaurate cu fonduri europene, cum ar fi Mănăstirile Golia, Frumoasa, Palatul Braunstein, Casa Pogor, dar și cele cu bani oferiți de către Guvernul României - Teatrul Național, Palatul Culturii etc.  

Monumentele istorice sunt mai mult decât simple structuri arhitecturale, sunt voci ale trecutului care ne învață despre cine suntem, sunt faruri care ne ghidează în prezent și ne luminează drumul către viitor. Ca urmare, reverența făcută celor care au susținut aceste demersuri era mai mult decât necesară, întâlnirea încheindu-se cu decernarea titlurilor de Cetățean de onoare al Iașului unor personalități. Pe scenă au urcat prof. univ. Tereza Sinigalia, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă „George Enescu” din Iași, istoric de artă și specialist al nstitutului de Istoria și Teoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române, fost director al Institutului Național al Monumentelor Istorice, prof. univ. Eugen Târcoveanu, membru al Academiei de Științe Medicale din România, Constantin Fârtea, un expert care a participat la restaurarea multor monumente ieșene, la fel ca și arhitectul Ioan Sassu. De numele lor se leagă o serie de restituiri istorice în ceea ce privește patrimoniul construit.

Clădirile emblematice ale Iașului ne spun poveștile strămoșilor noștri, ale victoriilor și înfrângerilor lor, ale speranțelor și visurilor lor. E o legătură misterioasă și profundă între trecutul încrustat în piatră și prezentul efemer în care trăim.

Cu fiecare pas pe aleile străjuite de statui și plăci comemorative, simți cum pulsația istoriei te învăluie. Turiștii și localnicii deopotriva sunt atrași de magnitudinea și misterul pe care aceste monumente îl emană. Un ghid priceput poate deschide uși către epoci apuse, fiecare cameră și coridor vorbind despre oameni, evenimente și idei care au modelat destinul națiunii.

La un nivel mai profund, monumentele istorice sunt un reper de identitate culturală și națională. Ele sunt dovada palpabilă a continuității și rezilienței unei națiuni, simboluri ale trecerii timpului și ale istoriei împărtășite. În ciuda anilor pe care îi poartă, sunt vulnerabile. Timpul, vremea, neglijența umană și conflictul pot eroda și chiar distruge aceste legături cu trecutul. Eforturile de conservare și restaurare sunt cruciale pentru a asigura că aceste relicve prețioase vor continua să inspire și să educe generațiile viitoare. Fiecare zgârietură reparată, fiecare piatră repusă la loc, este o victorie mică în lupta împotriva uitării.

Maura ANGHEL, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Dr. Sidonia Susanu a, decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de „Cavaler”
01/12/2023 14:16

Cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei, in semn de apreciere pentru rezultatele importante avute de-a lungul carierei profesionale, pentru excelenta cu care a asigurat un act medical de inaltă calificare şi ...

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa
30/11/2023 17:46

In judetul Botosani se află singurul muzeu din Romania dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botosani, situat in incinta Statiunii de Cercetare a Ovinelor si Caprinelor Popouti. Rasa Karaku ...

Un polițist și-a pus capăt zilelor, în cimitir, chiar pe mormântul fetiței sale pe care o chema Andreea
30/11/2023 12:50

Un poliţist a fost găsit mort, astăzi, in cimitirul din Vlăsineşti, judeţul Botoşani, Un bătran, care voia să aprindă o lumanare, a făcut descoperirea şi a sunat la numărul de urgenţă 112. „As ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
30/11/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
30/11/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
30/11/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?
30/11/2023 09:28

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?ezonul festiv se apropie, iar găsirea cadoului perfect pentru iubitul tău poate fi o misiune plină de emotie si anticipatie. Astfel, in căutarea unui cadou unic si mem ...

Benzile unice revin în actualitate
30/11/2023 09:20

Indiferent de ultimele transformări, transportul public rămane o castană fierbinte in mana actualei administratii. Problemele, dar mai ales activitatea Companiei de Transport Iasi a fost repuse pe tapet ieri ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
30/11/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei