Motivarea din dosarul crimelor de la Onești: ”Dacă e cineva la ușă, îi omor pe amândoi”

Un-nou-termen-in-cazul-crimei-din-Onesti.-Ce-au-cerut-ambii-inculpati-prezenti-prin-videoconferinta

Dimensiune font:

| 17-10-2022 19:23

Dosarul dublului asasinat de la Onești, în care doi muncitori au fost luați ostatici și apoi uciși de fostul proprietar al imobilului în care lucrau, s-a încheiat cu o condamnare pe fond pentru ambii inculpați. Gheorghe Moroșan a primit 30 de ani de închisoare pentru omor calificat și lipsire de libertate, iar soția acestuia, Aurelia, va sta 12 ani în spatele gratiilor, pentru complicitate la lipsire de libertate.

Gheorghe Moroșan a sunat singur la 112 și a cerut să negocieze
Motivarea judecătorilor scoate la iveală informații noi care pun la îndoială capacitatea de răspuns a autorităților în astfel de situații, în care fiecare secundă contează.

Conform informațiilor din dosar, agresorul a sunat singur la numărul de urgență 112 pentru a anunța că a luat doi ostatici pe care îi va ucide dacă nu i se îndeplinesc condițiile. Moroșan a cerut să-i fie adusă hotărârea judecătorească de evacuare a sa din imobil, în urma unui litigiu, precum și suma de 300.000 de euro.

Până să ajungă la această etapă de negociere, Moroșan a dus o muncă serioasă de convingere cu operatorul de la 112 și cu reprezentantul IPJ Bacău, pentru ca aceștia să conștientizeze că este vorba despre o situație cât se poate de serioasă.

Stenograme în cazul Onești. Operator 112: ”Noi nu avem legături la ministrul Justiției”
”Operator 112: 112, ce urgență aveți?

Moroșan Gheorghe: Doamnă, Gheorghe Moroșan mă numesc, sunt pe strada Stirenului, …, apartamentul meu proprietate personală.

Operator 112: Gheorghe Moroșan, Gheorghe Moroșan da?

Moroșan Gheorghe: Exact, aici mi-a intrat Chimcomplexul și eu de 10 ani de zile li cer unde este hotărârea judecătorească de evacuare.

Operator 112: Da vă cred, da de ce sunați la 112?

Moroșan Gheorghe: Nu, mie îmi dați la ministrul Justiției și la ministrul de Interne.

Operator 112: Da nu avem legături la ministrul Justiției mă înțelegeți, aicea.

Moroșan Gheorghe: Nu este, am doi, doamnă, ascultați-mă bine ce vă spun acum.

Operator 112: Spuneți.

Moroșan Gheorghe: Am doi oameni, eu mai mult de două ore nu aștept, dacă nu, le iau gâturile, îi omor pe amândoi.

Operator 112: Ei nu rezolvați așa treaba.

Moroșan: ”Dacă e cineva la ușă, îi omor pe amândoi”
Moroșan Gheorghe: Eu am găsit doi oameni aici și gata.

Operator 112: Liniștiți-vă.

Moroșan Gheorghe: Nu domnule, ascultați ce vă spun eu, din momentul de față dacă în două ore nu vine am luat gâturile la amândoi (neinteligibil), niște bandiți de procurori și banditul de comandant al poliției de aici din Onești cu banditul de comandant al județului Bacău.

Operator 112: Vă pun în legătură cu Poliția Bacău.

Moroșan Gheorghe: Eu acum, ori e laie ori bălaie, din două una, nu stau după niște bandiți, hoarde de bandiți.

Operator 112: Eiii! Domnul Moroșan sunteți pe Stirenului…?

Moroșan Gheorghe: Apartamentul 11, să-mi vină în fața apartamentului să stea de vorbă cu mine, dar până nu vine ministrul Justiției, ministrul de Interne, nu aveți nicio șansă, în două ore îi omor, vă uitați cum îi omor.

Operator 112: Haideți domnule liniștiți-vă puțin, vă rog frumos, vorbiți cu poliția Bacău.

Moroșan Gheorghe: Nu mă liniștesc, nu stau la discuție cu nimeni, deci să fie clară situația, nu stau la discuție cu nimeni, dacă a încercat cineva la ușă sau să intre forțat îi omor, deci n-au nicio șansă să fie clar, cuțitul mi-i la mine în mână, le iau gâturile ca la broaște.

Operator 112: ”Poliția nu răspunde. Eu ce fac acuma, alo…”
Operator 112: Îîî… și mi-a închis! Deci poliția nu răspunde, mă auziți totuși alo, alo, bine că v-ați parcat, eu ce să fac acuma, alo…

Dispecer IPJ Bacău: Poliția Bacău, da!

Operator 112: Bună, uite am avut un nene foarte turat, care a amenințat, este pentru un litigiu.

Dispecer IPJ Bacău: Da, unde?

Operator 112: De 10 ani de zile.

Dispecer IPJ Bacău: Pe strada Livezilor, văd că e afișat la mine și mă interesează dacă aicea.

Operator 112: Stirenului, nu-i Livezilor, din Onești

Dispecer IPJ Bacău: Din Onești.

Operator 112: Stirenului nr. 1.

IPJ Brașov: ”Mai dau refresh”
Dispecer IPJ Bacău: Deci, mie îmi este deschisă fișa, strada Livezilor 8, de asta de întreb și deces 83 de ani, de asta zic, văd turat, nu prea, mai dau refresh să văd, ce … Stirenului.

Operator 112: Hai că închid, te mai sun odată.

Dispecer IPJ Bacău: Nu, nu, am găsit fișa, am intrat eu pe ea, bun solicită poliția, amenință.

Operator 112: Deci amenință, este într-o stare foarte proastă, e nervos și…

Dispecer IPJ Bacău: Poliția… trimitem aicea pe …

Dispecer Poliția Onești: Da trimitem un echipaj, ce problemă este acolo?”.

Soția lui Moroșan a sunat la o televiziune locală, însă reporterii au crezut că e o farsă
Nu doar autoritățile au reacționat cu întârziere ci și reprezentanții presei. Cei doi inculpați au încercat să ia legătura cu jurnaliștii unei televiziuni locale, cărora să le explice motivul pentru care au ajuns într-o astfel de situație, însă aceștia nu i-au luat în serios.

Astfel, în jurul orei 12:51, la aproape o oră după ce Moroșan intrase în casă, nimeni nu transmitea de la fața locului, așa că soția acestuia a pus mâna pe telefon și a sunat la o televiziune locală.

Angajata care a primit apelul a recunoscut, în timpul anchetei că a discutat cu inculpata, care i-a propus să vină la blocul în care soțul ei luase ostatici. Aceasta a crezut că este o glumă, și nu a luat apelul în serios.

”Întrucât era plecată la un alt eveniment, dar şi pentru că a considerat că apelul este o glumă realizată de colegii de breaslă, nu a dat curs acestei propuneri.

Inculpata Moroșan Aurelia a recunoscut că a sunat la televiziunea locală pentru a solicita prezenţa presei în faţa blocului, însă i s-a comunicat că nu poate veni nimeni la faţa locului, fiind plecaţi la un eveniment la Târgu Ocna”, se arată în dosar.

Cameramanul adus de poliție, instruit să nu filmeze în apartament
Reacția pasivă a autorităților și reprezentanților presei i-au creat lui Moroșan o stare de nervozitate, care a dus la o agravare a situației ostaticilor. Abia câteva ore mai târziu, la ora 16:30, polițiștii au solicitat intervenția unui cameraman de la o stație locală, tot la solicitarea agresorului. În mod bizar, acesta a primit indicații de la polițistul negociator ”în mod expres, să regizeze interviul, nu să-l filmeze”.

Cameramanul n-a mai apucat să ajungă în apartament, pentru a realiza un interviu cu Gheorghe Moroșan, pentru că acesta a început să-și ucidă victimele. Momentul declanșator a fost acela când unul dintre ostatici l-a lovit pe Moroșan cu piciorul. În acel moment trecuseră mai bine de 5 ore de la momentul luării de ostatici, timp în care aceștia fuseseră torturați ”fizic și psihic”.

În urma strigătelor disperate, polițiștii au intrat în forță în imobil. Pătrunderea a fost caracterizată de instanță ca fiind realizată ”cu dificultate”, fiind finalizată cu executarea de focuri de armă, atât cu muniție letală cât și neletală. Cele două victime au fost găsite conștiente, însă au decedat la scurtă vreme, din cauza rănilor multiple de cuțit.

Certificatul medico-legal arată că pe corpul uneia dintre victime au fost găsite răni provenite de la un ”posibil impact din ricoșare bile”, însă medicii au stabilit că acestea nu au legătură cu decesul. Moroșan a susținut că nu el i-a ucis pe muncitori ci doar i-a ”înțepat”cu cuțitul, moartea acestora provenind de la rănile provocare de gloanțele poliției. Judecătorii au respins această ipoteză, pentru că nu era susținută de constatările medicului legist. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Cea de-a doua cale de acces către aeroportul din Iași va intra în dezbatere în Consiliul Local
10/06/2023 16:30

Cea de-a doua cale de acces către aeroportul din Iasi va intra in dezbatere in Consiliul Local, a anuntat primarul Mihai Chirica. În momentul de fată se lucrează la proiectarea traseului. Noua cale d ...

În urma grevei, managerul spitalului din Boto;ani a demisionat
10/06/2023 16:08

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani, Doina Caba si-a dat demisia din functie după ce ieri peste 300 de angajaţi au organizat un protest spontan faţă de decizia ...

Trei ieșeni, pe scena unui mare concurs de operă de la Cluj
10/06/2023 16:05

Trei reprezentanţi ai Operei Naţionale Romane din Iaşi, care au fost prezenţi la concursul de interpretare muzicală – canto ‘Verum Solitus Vocal Competition’ de la Cluj-Napoca, au reuşit ...

A dispărut din proiectul A8 legătura spre Spitalul Regional de Urgente şi Aeroport
10/06/2023 12:42

 Reprezentanţii CNAIR spun că nu ar fi rentabilă realizarea ei, in timp ce reprezentanţii asociaţiilor pro-autostradă şi ai autorităţilor locale s-au arătat contrariaţi de modificare. Ce soluţi ...

Vechi rivalităţi locale: cazul dintre Bârlad şi Vaslui. De ce se cred bârlădenii mai cu moţ?
10/06/2023 10:24

Locuitorii oraşelor Vaslui şi Barlad, situate la o distanţă de aproximtiv 55 de kilometri, se contrazic şi se tachinează reciproc de aproape jumătate de secol. Replicile acide s-au meţinut in ciuda trec ...

Ciprian Porumbescu, din însorita Italie în mormântul de la Stupca
10/06/2023 10:22

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămane cel din faţa mării, in Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară in căsuţa lui din Stupca, neimp ...

Restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” se apropie de final
10/06/2023 10:21

Procesul de reabilitare a Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni, administrată de Muzeul Judetean de Istorie, institutie de cultură aflată in subordinea Consiliului Judetean, se apropie de final. In ...

Versantul Pacea se transformă într-o zonă complexă de agrement
10/06/2023 10:20

Săptămana trecută au inceput lucrările de amenajare a versantului Pacea, unde se va infiinta un parc pentru copii si se va monta o tiroliană. Zona va oferi numeroase oportunităti de petrecere a timpului ...

Bani irosiți în județul Botoșani: baraj neterminat de 35 de ani, pod în construcție de 30 de ani
10/06/2023 10:19

Două obiective foarte importante pentru locuitorii din nordul extrem al Moldovei, asteaptă de trei decenii să fie finalizate de statul roman. Este vorba despre un baraj si un pod peste raul Siret. Cu barajul ...

Președintele CJ reacționează în urma protestului de la Spitalul Județean. „Nimeni nu poate încălca legea”
10/06/2023 10:18

Presedintele Consiliului Judetean, Doina Federovici, a participat, la sediul Spitalului Judetean de Urgentă „Mavromati”, la o discutie cu reprezentantii cadrelor medicale care au protestat, vineri, fată d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei