Peste 200 de tineri participă la pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni”

pelerinaj-IS

Dimensiune font:

| 04-08-2024 12:21

 Evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție. Pelerinajul se desfășoară pe patru trasee distincte, fiecare oferind o perspectivă unică asupra peisajelor și monumentelor spirituale ale regiunii

O experiență de neuitat în inima spiritualității moldovenești, așa s-ar putea numi pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni”, un eveniment ajuns la cea de-a X-a ediție și organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor. Până pe 7 august, aproximativ 200 de participanți, inclusiv liceeni, studenți, voluntari și credincioși, se reunesc pentru a traversa trasee istorice și spirituale, într-o călătorie plină de semnificație și devotament.

Pelerinajul se desfășoară pe patru trasee distincte, fiecare oferind o perspectivă unică asupra peisajelor și monumentelor spirituale ale regiunii. Primul este Iași- Mănăstirea Neamț-Muntele Ceahlău-Mănăstirea Sihla. Pornind din inima Moldovei, pelerinii din Iași traversează câmpii și dealuri până la renumita Mănăstire Neamț. Aici, în mijlocul liniștii monahale, ei își adună forțele pentru ascensiunea pe Muntele Ceahlău, un loc sacru unde natura și credința se împletesc armonios. Destinația finală este Mănăstirea Sihla, un loc de pelerinaj venerat pentru peștera în care a trăit Sfânta Teodora.

Al doilea traseu este Botoșani-Mănăstirea Neamț-Muntele Ceahlău-Mănăstirea Sihla și este parcurs de grupul din Botoșani, care străbate păduri și sate pitorești până la Mănăstirea Neamț. Urcarea pe Ceahlău reprezintă un moment de introspecție și rugăciune, iar Mănăstirea Sihla îi așteaptă cu brațele deschise, oferindu-le un refugiu spiritual. Traseul cu numărul 3 urmează ruta Piatra Neamț-Mănăstirea Neamț-Muntele Ceahlău-Mănăstirea Sihla. Pornind din Piatra Neamț, pelerinii parcurg un drum presărat cu peisaje de o frumusețe rară. La Mănăstirea Neamț, ei vor participa astăzi la slujbele religioase dedicate hramului Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, apoi se vor îndreapta către Ceahlău, unde vor ajunge a doua zi, de sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului. Ultimul traseu este Pipirig-Mănăstirea Neamț-Muntele Ceahlău-Mănăstirea Sihla. Pelerinajul din Pipirig este o experiență deosebită, pelerinii urmând trasee ce dezvăluie farmecul rustic al zonei. La Mănăstirea Neamț, ei se vor alătura celorlalți credincioși pentru a celebra Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, înainte de a se aventura pe culmile Ceahlăului și a ajunge la Mănăstirea Sihla.

O călătorie spirituală și comunitară

Evenimentul din acest an adună tineri din toate colțurile Moldovei, unindu-i într-o călătorie a credinței și camaraderiei. Pelerinii nu doar călătoresc împreună, ci împărtășesc povești, experiențe și rugăciuni, creând legături puternice de prietenie și solidaritate.

La fiecare popas, participanții sunt întâmpinați cu ospitalitate de către comunitățile locale, care le oferă hrană și adăpost. Aceste momente de repaus sunt îmbogățite de slujbe religioase, discuții spirituale și activități de voluntariat, consolidându-le spiritul de comuniune și apartenență.

Momente de înălțare spirituală

Pe 5 august, pelerinii se vor adunala Seminarul Mănăstirii Neamț pentru a sărbători hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Slujbele religioase, acompaniate de cântările corului monahal, creează o atmosferă de profundă spiritualitate și reculegere.

În ziua următoare, grupul se va îndreapta spre Durău, de unde va începe ascensiunea pe Muntele Ceahlău. Urcarea pe acest munte sacru este un test de rezistență fizică și spirituală, dar efortul este răsplătit cu peisaje spectaculoase și o profundă simțire a prezenței divine. Pe 7 august, pelerinii vor ajunge la Mănăstirea Sihla, unde participă la hramul mănăstirii, un moment de mare încărcătură emoțională și spirituală. Aici, ei își vor încheia călătoria cu rugăciuni de mulțumire și speranță pentru viitor. Pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni” nu este doar o călătorie fizică, ci și una profund spirituală, care lasă o amprentă de neșters în sufletele participanților. Prin acest pelerinaj, tinerii își redescoperă credința, se conectează cu tradițiile și valorile strămoșești și învață importanța comunității și solidarității. Acest eveniment anual reprezintă o celebrare vibrantă a credinței și spiritualității moldovenești, consolidând legăturile dintre generații și cultivând speranța și devotamentul în inimile tuturor participanților.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
O rază de speranță după furtună. Inner Wheel Iași vine în ajutorul sinistraților din Slobozia Conachi
18/09/2024 09:35

Inundatiile care au lovit Romania au lăsat in urmă nu doar case dăramate si bunuri pierdute, ci si suflete apăsate de incertitudine si suferintă. În fata acestei tragedii, fiecare gest de solidarit ...

Autoritățile locale, răspunzătoare de inundațiile din  Moldova
18/09/2024 09:19

Inundatiile produse in aceste zile in judetele Galati, Vaslui si, partial, Iasi, au readus in atentie modul in care autoritătile locale au pus in aplicare, mai bine spus nu au pus in aplicare măsurile de prev ...

Încă două săptămâni răgaz pentru plata taxelor și impozitelor locale fără sancțiuni
18/09/2024 09:18

* potrivit reprezentantilor municipalitătii, neplata pană la scadentă a impozitelor si taxelor locale (30 septembrie 2024) atrage după sine aplicarea de majorări de intarziere in valoare de 1% pentru fieca ...

O petrecere între tinere femei s-a încheiat cu luptă ca-n comuna primitivă
18/09/2024 09:14

* s-a dat zdravăn cu ciomagul, principala victimă a stat aproape două sute de zile in spital, avand zdrobită gamba dreaptă * caştigătoarea e judecată pentru vătămare corporală  În urmă c ...

Locuitorii din mediul rural, încurajați să devină antreprenori sociali
18/09/2024 09:13

Persoanele din mediul rural care doresc să inceapă o afacere care să schimbe in bine viata oamenilor din comunitate pot beneficia de un ajutor in valoare de 61.000 de euro pentru lansarea investitiei in cadr ...

Medicii recomandă vaccinarea antigripală
18/09/2024 09:12

* „Este un vaccin care ne ajută să trecem cu bine peste sezonul rece, din noiembrie pană in luna martie. Posibilitatea cea mai de temut este de a face gripă undeva la sfarsitul sezonului, asta inseamn ...

Iașul a intrat în competiția „Oraș neutru din punct de vedere climatic”
18/09/2024 08:45

Orasele din Romania cu peste 50.000 de locuitori care au aplicat in perioada iunie-septembrie la Apelul pentru desemnarea celor 10 orase neutre climatic, lansat in cadrul proiectului M100, au intrat oficial in ...

Cea mai mare Maternitate din Moldova a primit o maşină de spălat şi sterilizat biberoane
18/09/2024 08:22

Asistentele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” nu vor mai spăla manual biberoanele nou născuţilor. O maşină de spălat şi sterilizat biberoane a fost donată de cei de la Salvaţi Copiii ...

Trei dintre cele mai mari sportive ale Iașului, recompensate acasă!
18/09/2024 08:21

* Amalia Bereş a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris, iar sora ei, Mădălina Bereş, este medaliată la campionate europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice din 2016 * Patricia-Andreea C ...

A fost răpusă ultima bandă de hoţi din mijloacele de transport în comun
18/09/2024 08:20

* trei minori (două fete şi un băiat) şi o tanără ce abia a implinit 18 ani au băgat groaza in călător * modul de operare, cel clasic, din anii '80 ai secolului trecut * hoţii nu s-au gandit că acum ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei