Povestea hotului din Vaslui care i-a invins de 2 ori in instanta pe politisti si trebuie sa primeasca daune morale de 1.000 de lei

00000  ULTIMA-ORA-pe

Dimensiune font:

| 29-04-2020 00:31

 Un hot capturat de un agent din cadrul Politiei Rutiere Vaslui, care se afla in timpul liber, trebuie sa primeasca daune morale de 1.000 de lei de la cel care l-a prins in flagrant, dar si de la IPJ Vaslui, potrivit unei decizii date de Curtea de Apel Iasi.

Instanta a confirmat astfel o hotarare similara a Tribunalului Vaslui. Decizia definitiva in acest caz fara precedent o va da Inalta Curte.

Curtea de Apel Iasi a confirmat ce constatase si Tribunalul Vaslui: politistul i-ar fi lezat imaginea hotului atunci cand a permis fotografierea barbatului asezat pe pardoseala sectiei de politie, imagini care au fost distrubuite pe un grup de Whatsapp, format din politisti, si ulterior au ajuns in mass-media locala.

 

Plangerea

In acest caz, Iulian Morariu, tanarul acuzat de furt, s-a plans magistratilor ca a fost umilit de Alexandru Malancus, agent in cadrul Politiei Rutiere Vaslui, pentru ca acesta l-a prins si l-a imobilizat folosindu-se de cureaua de la pantaloni.

Cand a adus suspectul la sediul Politiei, Alexandru Malancus a fost fotografiat cu acesta, iar imaginile au fost publicate intr-un ziar local. Astfel, tanarul acuzat de furt reclama ca "a fost prezentat ca un trofeu", fiindu-i incalcat dreptul la imagine. Iulian Morariu a cerut daune morale de 100.000 de euro.

De ce a folosit cureaua

Politistul a explicat ca-l legase cu cureaua deoarece nu avea un alt mijloc de imobilizare, lucru confirmat de judecatori.

"Asa cum rezulta cu claritate din probele cauzei, depozitiile martorilor si fotografiile de la dosar, paratul nu a avut alt mijloc de imobilizare a reclamantului decat folosirea unei curele, iar legarea reclamantului nu s-a realizat in zona gatului, ci doar a mainilor.

Prin urmare, reclamantul nu a fost tinut legat de gat, cum sustine, niciun probatoriu nerelevand acest lucru, iar insotirea lui la sediul de politie legat de maini nu echivaleaza cu injosirea sau tortura," motiveaza Curtea de Apel Iasi.

Politistul, laudat pentru initiativa

De altfel, magistratii chiar lauda modalitatea aleasa de politist: "a procedat corect in conditiile date, neavand la indemana alte mijloace de imobilizare, dat fiind si atitudinea violenta a reclamantului, care, potrivit depozitiilor martorilor, injura, se agita, dadea din coate si incerca sa se elibereze si sa fuga."

Asa ca magistratii puncteaza ca atitudinea lui Iulian Morariu, politist in afara orelor de serviciu, nu este numai un comportament civic laudabil, care denota o intelegere si o respectare a necesitatii de protejare a valorilor sociale, curaj si promptitudine, ci si o respectare a obligatiilor de serviciu impuse de Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane.

"Curtea considera ca prima instanta a apreciat in mod just ca imobilizarea reclamantului nu a constituit un delict pentru care reclamantul ar fi indreptatit la plata de daune morale," puncteaza Curtea de Apel Iasi.

Probleme cu publicarea fotografiei

Totusi, judecatorii critica faptul ca politistul l-a fotografiat pe hot, dar si ca a permis si altor persoane sa-l fotografieze, a distribuit poza pe Whatsapp, iar apoi imiginile au ajuns in mass-media.

"Pentru fapta delictuala constand in publicarea fotografiilor facute reclamantului in timpul cat se afla in custodia organelor de politie, Curtea constata ca paratul Malancus Alexandru nu a fost strain de imprejurarea ca reclamantului i s-au facut fotografii in acea circumstanta, chiar paratul realizand una din acestea.

Fata de situatia in care reclamantul s-a pus singur, fiind surprins intr-un context din care se poate deduce implicarea in savarsirea unei infractiuni flagrante, publicarea unor fotografii in spatiul public nu apare ca o ingerinta in dreptul acestuia la imagine, cat timp din aceste fotografii nu rezulta o imagine injositoare. Imaginea cu reclamantul asezat pe pardoseala, cu cureaua atarnand la gat, este de natura a aduce atingere dreptului la imagine al reclamantului.

Este lipsit de relevanta ca fotografia a ajuns in presa din alte surse, precum si faptul ca cea din ziar nu ar fi fost facuta de parat, cat timp paratul a permis efectuarea de fotografii in aceste circumstante," conchid judecatorii.

Suma de 1.000 de lei este corecta

Curtea de Apel Iasi a subliniat ca daunele morale de 1.000 lei reprezinta o suma corecta si rezonabila, fata de prejudiciul de imagine creat hotului. Judecatorii au dat de inteles ca si publicatia locala care a dat fotografia ar trebui sa plateasca o parte din prejudiciu.

"Astfel, in mod judicios, prima instanta a subliniat caracterul onorabil al faptei paratului Malanacus Alexandru, care trebuie sa fie mandru de aceasta realizare, acesta neurmarind producerea unui prejudiciu reclamantului.

Cu toate acestea, a dat dovada de imprudenta cand a acceptat sa fie fotografiat alaturi de reclamant si cand a postat fotografia pe o retea de socializare. Pe de alta parte, prejudiciul de imagine adus reclamantului nu se datoreaza in totalitate paratilor, astfel ca in mod corect prima instanta a observat ca nu se justifica ca paratii sa-l suporte in intregime," conchide instanta.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani, inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro
18/04/2024 12:49

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (Romania) efectuează astăzi percheziţii in mai multe locaţii, inclusiv in instituţii publice, din judeţul Botoşani, in cadrul unei anchete privind o fraudă ...

Două firme se luptă pentru un contract de câteva milioane de euro, la Colegiul „Mihai Eminescu”
18/04/2024 08:26

Pe adresa Primăriei Municipiului Iasi (PMI) au fost primite două oferte la licitatia pentru lucrările de reabilitare termică si eficientizare energetică a Colegiului National „Mihai Eminescu”. ...

Elevii ieşeni vor să cucerească Hong Kongul
18/04/2024 08:25

Primarul Mihai Chirica a premiat, miercuri, mentorii şi membrii echipei First Carol Generation din cadrul Clubului de Robotică CaroLIIS al Şcolii Primare Carol I. Ei vor reprezenta Romania la First Lego Leag ...

Construcţiile s-au convertit în motorul economiei ieşene
18/04/2024 08:24

* aici, necesarul de personal a urcat la 4717 * in servicii situaţia nu-i deloc una fericită * doar cinci locuri de muncă in comerţ, 24 in HoReCa, iarăşi nimic in asigurări, tot cele 15 posturi de şofer ...

„Tarași & friends”. Experiențele refigurativului
17/04/2024 16:05

ArtEast Gallery vă invită joi, 18 aprilie, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei „Tarasi & friends”, curatoriată de Dana Lungu si Dan Lungu. Expozitia va putea fi vizitată in perioada 18 ...

Bebelușul găsit mort în mașina de spălat, în Suceava, a avut parte de o moarte cumplită. Ce a dezvăluit raportul preliminar de necropsie
17/04/2024 13:23

Apar noi detalii in cazul bebelusului din Suceava găsit mort in masina de spălat. Potrivit raportului preliminar de necropsie, acesta a fost strangulat. Raportul preliminar de necropsie a indicat că fătul ...

Consilierii de probațiune acuză umilințele la care sunt supuși de către Ministerul Justiției
17/04/2024 12:24

* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, sistemul de probatiune din Romania să fie măcinat de greve ale foamei si proteste in randul consilierilor de probatiune, ge ...

Zilele Botoșaniului, mutate la debutul campaniei electorale, cu un buget record: 500 de mii de lei / Consilier: ”Insistă să se facă campanie electorală pe bani publici”
17/04/2024 09:31

Primarul municipiului Botosani, Cosmin Andrei, a obtinut votul alesilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din ...

Doar 53.600 de ieșeni s-au vaccinat antigripal, în acest sezon
17/04/2024 04:30

* numărul virozelor respiratorii, in uşoară scădere * din totalul infecţiilor respiratorii acute inregistrate săptămana trecută, 3.842 sunt infectii virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 8 ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

 Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei