Premieră în Iaşi: Investiţie de peste 150 de milioane de euro într-un megaproiect imobiliar în Dacia

dacia1

Dimensiune font:

| 24-03-2023 13:21

* aceasta vizează transformarea radicală a unor platforme industriale abandonate și inestetice, în suprafaţă totală de 4,5 hectare * tot aici, se va ridica prima grădiniţă din Iași ce va fi construită integral din bani privaţi și donată, apoi, comunităţii * rezultatul final: un ecosistem de funcţiuni complementare, în suprafaţă de peste 20.000 mp, ce include zone de promenadă, locuri de joacă și recreere, precum și zone comerciale și retail

Săptămâna trecută, Consilul Local al Municipiului Iaşi a aprobat PUZ-ul pentru cel mai ambiţios proiect imobiliar din ultimii ani. E vorba de o premieră absolută în oraşul nostru, una ce presupune o investiţie de peste 150 milioane de euro şi asta nu într-o zonă centrală, ci undeva la periferie, în cartierul Dacia. Megaproiectul aparţine companiei MCM Construct, firmă care a promis că lucrările intră deja în linie dreaptă.
De fapt, e vorba de două investiţii complementare, denumite Concept City și Concept Life. Iniţiativele investitorului implică un demers coerent și eficient, prin asumarea unui angajament ferm faţă de comunitate locală, asigurându-se că toate părţile implicate în acest proiect amplu de regenerare urbană vor face parte din procesul de planificare și dezvoltare a acestor zone din Dacia.

Proiecte majore de regenerare urbană și comunitară în Dacia

Conform MCM Construct, Concept City, situat în Dacia, Str. Sg. Grigore Ioan, respectiv Concept Life, situat în Dacia, Str. Rampei, lângă Lidl, vor beneficia de o investiţie de peste 150 de milioane de euro. Acestea vizează transformarea radicală a unor platforme industriale abandonate și inestetice, în suprafaţă totală de 4,5 hectare. În urma acestui consistent efort financiar, se va aduce o contribuţie semnificativă, alături de planurile de investiţii ale autorităţilor locale, la dezvoltarea zonei. Spre deosebire de majoritatea proiectelor din trecut, cel de faţă are o puternică orientare comunitară, accentul fiind pus, în primul rând, pe regenerarea urbană, iniţiativă ce va genera, cu siguranţă, mari beneficii pentru întreaga comunitate din zonă.
Se vor realiza noi artere de circulaţie, se vor reabilita și moderniza arterele publice existente şi, în plus, se va construi o grădiniţă ce va fi dăruită comunităţii. De asemenea, vor fi amenajate spaţii verzi generoase și zone de retail. Toate aceste beneficii, ce vor fi aduse întregii comunităţi, reprezintă argumentele primordiale ale dezvoltărilor integrate propuse de către MCM Construct, în cadrul acestor ample investiţii.

Noi artere de circulaţie, la standarde occidentale

Iniţiativa de a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii locuitorilor din aceste zone, va începe prin cedarea către domeniul public de noi artere de circulaţie incluse în cadrul proiectului Concept City (Str. Sergent Grigore Ioan, Nr. 10 + Str. Lupiţei, Nr. 3), dar și a unui teren cu destinaţie staţie de autobuz, menite să contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii publice din zonă, oferind alternative de transport rutier și public locuitorilor.
Însă, probabil cel mai important lucru în ceea ce priveşte viitorul îl reprezintă cea mai mare investiţie în copii, o premieră pentru Iași. Astfel, în cadrul proiectul Concept City, MCM Construct va construi din fonduri proprii o grădiniţă modernă pe care o va dona comunităţii locale. Această nouă grădiniţă va beneficia de condiţii la standarde europene, inclusiv un spaţiu de joacă propriu în aer liber, amenajat și dotat.
În altă ordine de idei, suprafeţe generoase, de peste 10.000mp, vor fi alocate zonelor de promenadă, a locurilor de joacă pentru copii și a zonelor de recreere pentru adulţi, ceea ce va contribui la confortul tuturor membrilor comunităţii, indiferent de vârstă. Zonele comerciale și de retail, tot de peste 10.000mp, vor oferi opţiuni variate pentru desfășurarea unor activităţi din domeniul sănătăţii, educaţiei, sportului, precum și pentru shopping-ul de proximate sau petrecere a timpului liber și vor crea, de asemenea, numeroase locuri de muncă.
Existenţa spaţiilor verzi de recreere, precum și a spaţiilor comerciale și de retail sunt pilonii de bază care sporesc confortul membrilor comunităţii din proximitate și reduc astfel nevoia de deplasare, de utilizare a autovehiculelor, având astfel un impact pozitiv asupra mediului, diminuând gradul de poluare.

Urbanizare inteligentă, cu sens și dinamică, aşa cum se întâmplă în Occident

Procesul de regenerare urbană este gândit pentru a contribui masiv la îmbunătăţirea mediului ambiental și la creșterea atractivităţii, atât pentru locuitorii din aceste ansambluri, cât și pentru cei din proximitate.

De asemenea, se vor crea noi oportunităţi economice prin dezvoltarea de noi afaceri și locuri de muncă. Pentru a reuși în acest proces, este importantă implicarea activă a tuturor factorilor cu rol decizional, atât autorităţi locale, cât și ceilalţi dezvoltatori imobiliari din zonă, proprietarii de terenuri, precum și comunitatea locală. Este necesară o abordare integrată și participativă, care să ia în considerare nevoile și perspectivele tuturor părţilor interesate.

O astfel de viziune, realizată prin acest proces de regenerarea urbană și comunitară, stă în centrul filosofiei MCM Construct și este esenţială pentru dezvoltarea durabilă a Iașului și pentru îmbunătăţirea vieţii locuitorilor săi. Printr-un demers comun și susţinut, se va crea un oraș mai bun, mai verde și mai viabil, ce va sprijini dezvoltarea comunităţii și va asigura o calitate mai bună a vieţii pentru toţi locuitorii săi.

Iașul este deja cunoscut pentru viaţa culturală, instituţiile academice și oportunităţile economice. Economia este în plină expansiune, cu sectoare puternice, inclusiv zona IT, producţie și educaţie. De aceea este nevoie de astfel de proiecte de regenerare urbană și comunitară, ce vor atrage investiţii stimulând astfel creșterea economică și nivelul de trai.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Incendiu la un depozit de furaje din Tutova
28/05/2023 12:30

Un incendiu puternic a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, intr-o hală pentru depozitarea furajelor situată in curtea unei ferme de păsări din localitatea Tutova. Detaşamentul de pompierii B ...

Urșii au dat iama prin Vaslui
28/05/2023 12:16

 Prezenţa unui urs a fost semnalată, duminică dimineaţă, intr-o suburbie a municipiului Vaslui, cetăţenii fiind avertizaţi prim mesaj RO-Alert. „Duminică, in jurul orei 05,45, un echipaj d ...

Incendiu la Mănăstirea din Podu Coşnei
28/05/2023 12:01

Chiliile şi paraclisul din cadrul mănăstirii din Podu Coşnei au fost grav afectate de un incendiu, duminică, a informat purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ...

VIDEO Interviul Zilei: Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea
28/05/2023 10:27

Invitat in redacţia Evenimentului Regional al Moldovei, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a a vorbit despre proiectele implementate sau in curs de implementare in localitatea ieşeană. Edilul comunei a ...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la fermierii din Vaslui
27/05/2023 09:00

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a onorat invitatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, intalnindu-se cu fermieri din Vaslui, dar si cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari ...

O vasluiancă își acuză tatăl și fratele de viol
26/05/2023 15:45

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări in cazul unei femei in varstă de 34 de ani, care ar fi fost abuzată sexual de tatăl şi de fratele său. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie ...

„Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală”
26/05/2023 13:20

  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale Romaniei - Filia ...

535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ
26/05/2023 11:30

Vineri, 26 mai, se implinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecăţii de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pig ...

Trasee redeschise în weel-end pe Ceahlău
26/05/2023 11:20

Salvamontistii nemteni dau o veste bună celor care iubesc muntele si drumetiile. ”Începand de astazi toate traseele din Masivul Ceahlău sunt practicabile in conditiile unei echipări corespunzăt ...

 Primăria cheltuie şase milioane de lei pentru transportul participanţilor la Mondialele de Esports
26/05/2023 10:14

Oraşul Iasi va găzdui la finalul acestei veri Campionatul Mondial de Esports, in cadrul evenimentului Digital Throne. Astfel, in perioada 24 august - 3 septembrie, peste 700 de jucători din 120 tări din int ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei