Târgul Olarilor din Copou, tradiție și progres în ceramica modernă

oale-is1
oale-IS2
oale-IS3

Dimensiune font:

| 30-06-2024 15:53

 * cu o tradiție de peste 40 de ani. Târgul Olarilor din Copou reprezintă unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale și artizanale din România, atrăgând anual mii de vizitatori dornici să descopere frumusețea și utilitatea ceramicii * această manifestare nu este doar o ocazie de a admira și achiziționa piese unice de artă populară, ci și o oportunitate de a înțelege evoluția unui meșteșug vechi de milenii * ceramica, o artă care transcende culturile și timpurile, se dovedește a fi la fel de relevantă și în contemporaneitate, având aplicații diverse de la obiecte de uz casnic la inovații tehnologice

Târgul Olarilor din Copou, ajuns în acest an la cea de-a 41-a ediție, este o tradiție pentru Iași. Organizat în inima Parcului Copou, un loc cu o încărcătură istorică și culturală deosebită, evnimentul adună meșteșugari din toate colțurile țării și din străinătate, oferind o platformă pentru schimbul de idei și tehnici între olari de diverse proveniențe.

Olăritul este un meșteșug care se pierde în negura timpului, cu primele dovezi arheologice datând din epoca neolitică. În România, tradiția olaritului a fost păstrată și transmisă din generație în generație, fiecare regiune având specificul său în ceea ce privește formele, motivele decorative și tehnicile de prelucrare a lutului. La târgul din Copou, vizitatorii pot admira diversitatea stilurilor de olărit, de la ceramica neagră de Marginea la cea roșie de Horezu sau cea decorată cu motive geometrice și vegetale din Maramureș.

Deși tehnicile tradiționale de olărit sunt încă folosite și apreciate, meșteșugarii moderni au început să îmbine metodele ancestrale cu tehnologii contemporane pentru a crea produse inovatoare. Această fuziune între tradiție și progres este vizibilă la târg, unde olarii expun obiecte realizate cu ajutorul imprimantelor 3D, glazuri inovatoare sau tehnici de ardere controlată electronic.

Printre noile tehnici adoptate se numără și utilizarea roților electrice, care permit o precizie și o viteză mai mare în modelarea lutului. De asemenea, cuptoarele moderne cu control digital al temperaturii asigură o ardere uniformă și reduc riscul de fisurare a pieselor. Acești pași către modernizare nu doar că îmbunătățesc calitatea produselor finale, dar și reduc timpul necesar producției, permițând olarilor să experimenteze și să inoveze.

Beneficiile ceramicii în utilitatea cotidiană

Ceramica a fost, și continuă să fie, un material de bază în viața cotidiană. De la vase de gătit la obiecte decorative, ceramica oferă o combinație unică de durabilitate și estetică. La târgul din Copou, vizitatorii pot vedea și achiziționa o gamă variată de obiecte de uz casnic, inclusiv farfurii, boluri, cești și ulcioare, toate realizate manual. Vizitatorii au putut cumpăra ceramică tradițională, obiecte de uz casnice, veselă, vaze, ulcele, oale, vase de servit mâncarea, însă prețurile i-au cam descurajat. Un vas roman pentru friptură varia între 120 și 15 de lei, o oală pentru sarmale, fie ea și originală de la Marginra, patria specialiștilor în lut negru, începea de la 150 de lei. Ca suvenit, îți putea lua figurine câmtătoare ori cănițe minuscule de cafea, în care puteai oferi doar aroma, nefiind deloc încăpătoare. La prețuri pornind de la 5 lei. Ei, dar distracția contează, așa că Parcul Copou  fost ticsit, în ciuda caniculei!

Ceramica în domenii diverse

În afara utilizării casnice, ceramica a găsit aplicații și în alte domenii datorită proprietăților sale unice. În medicină, de exemplu, ceramica este folosită pentru proteze dentare și implanturi osoase datorită biocompatibilității sale. De asemenea, în industria electronică, ceramica este utilizată pentru fabricarea condensatorilor și izolatorilor, datorită capacității sale de a rezista la temperaturi și presiuni ridicate.

Un alt domeniu în care ceramica joacă un rol important este cel al construcțiilor. Plăcile ceramice sunt preferate pentru acoperirea podelelor și pereților datorită durabilității lor și ușurinței de întreținere. Mai recent, tehnologiile avansate au permis dezvoltarea materialelor ceramice pentru izolarea termică și fonică, contribuind la construcția de clădiri mai eficiente energetic.

Târgul Olarilor din Copou nu este doar un eveniment de vânzare a produselor, ci și un spațiu educativ unde vizitatorii pot participa la ateliere de olărit, demonstrații și discuții despre importanța acestui meșteșug. Prin aceste activități, organizatorii își propun să păstreze vie tradiția olaritului și să o transmită noilor generații.

De asemenea, târgul promovează schimbul de idei și colaborarea între meșteșugari și designeri moderni, încurajând inovația și adaptarea tehnicilor tradiționale la cerințele contemporane. Această abordare nu doar că asigură supraviețuirea meșteșugului, dar și îl aduce în atenția unui public larg, interesat de produse sustenabile și autentice.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:55

BANCUL ZILEI

05:06

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Inundații devastatoare în județele Galați și Vaslui: două persoane decedate și zeci de familii evacuate
14/09/2024 09:49

Sambătă dimineată, meteorologii au emis o avertizare cod rosu pentru localităti din judetele Vaslui si Galati, insă efectele ploilor abundente care au inceput incă de ieri au lăsat deja urme adanci. Pref ...

Iașul va avea cel mai mare parc interactiv din România
14/09/2024 09:33

La Iasi va fi construit cel mai modern parc tematic interactiv din Romania, investitie in valoare de peste 10 milioane de lei. Proiectul urmează să fie pus in aplicare in zona Socola, in apropierea unui binec ...

Număr record de artiști la ediția din acest an a Galei „Zâmbet în Dar”
14/09/2024 09:32

Pe 20 septembrie, in Organizarea Asociatiei „Salvati Copiii – Filiala Iasi, la Congres Hall Palas va avea loc cea de-a VIII-a editie a Galei „Zambet in Dar”, eveniment ce va reuni in ace ...

Un bătrânel face trei ani de puşcărie pe motiv că s-a folosit de cardul găsit
14/09/2024 08:54

Foarte puţini ştiu că, dacă găseşti ceva, un obiect, bani, carduri bancare şi te foloseşti de norocul ce-a dat peste tine, comiţi o infracţiune. Se cheamă „insuşirea bunului găsit sau ajuns d ...

Iertat de nevastă, un ieşean a scăpat şi de dosarul penal
14/09/2024 08:46

În urmă cu două săptămani, Marian G., un tanăr dintr-o comună de langă Iaşi, a venit cam beat acasă, soacră-sa a inceput să-l ocărască, el s-a enervat şi a incercat s-o lovească. N-a reuşi ...

Tot mai multe autorizații de construire eliberate
14/09/2024 08:35

În luna iulie 2024, in judetul Iasi s-au eliberat 182 de autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 36,8% mai multe comparativ cu luna anterioară si cu 25,5% mai multe fată de luna cores ...

114 copii din județ au învățat să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor
14/09/2024 07:34

* in cadrul Scolilor de Vară STEAM, 114 copii din judetul iasi au explorat, timp de 5 zile, notiuni de bază din stiintă, artă si tehnologie si cum le pot aplica in situatii reale * activitătile a ...

5.000 pensionari îşi vor primi pensiile majorate abia în noiembrie
14/09/2024 06:36

* este vorba de cei care au lucrat atat in sistem militar, cat şi in intreprinderi civile * sunt pensionari care incă mai bat pe la uşile Casei de Pensii pentru a cere informaţii suplimentare, dar şi semn ...

Incident la Judecătoria Botoșani - Un bărbat a sărit gardul și a vrut să spargă un geam
13/09/2024 13:58

Un bărbat a sărit gardul Judecătoriei Botoşani şi a vrut să spargă un geam, dar a fost oprit la timp de jandarmul aflat in serviciul de pază. Deoarece bărbatul avea o stare de agitaţie, el a fost tran ...

Un preot,din Botosani, iubit de către toți credincioșii a murit, după ce s-a infectat cu West Nile
13/09/2024 13:27

Unul dintre cei mai iubiti si respectati preoti din judetul Botosani, părintele Ioan Alupoaiei, a decedat in urma unei infectii cu virusul West Nile. După o luptă de trei săptămani cu boala, părintele Alu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei