Violența domestică ia amploare, la Iași

23 01 neveste - site

Dimensiune font:

| 23-01-2023 23:59

 În cursul anului trecut, pe rolul instanţelor din judeţul Iaşi au fost înregistrate 2.688 dosare având ca obiect disputele conjugale. Ordine de protecţie sau cazuri de violenţă în familie. Asta deşi se împlinesc 20 de ani de când România s-a raliat normelor europene moderne, intrând în vigoare celebra Lege 217/2003, act prin care soţul agresor poate fi evacuat chiar din locuinţă, chiar dacă este unic proprietar al imobilului.


 Tradiţia medievală conform căreia nevasta trebuie altoită periodic, chiar şi fără vreun motiv anume, încă rezistă. Multe dintre ieşence sunt resemnate şi acceptă cu stoicism „masajele”, dar tot mai multe îşi iau inima-n dinţi şi merg la instanţă, solicitând pedepsirea consorţilor ce-şi folosesc forţa în exces. Nu toate au avut câştig de cauză, legea pomenită conţine destule echivocuri.

Au fost şi destule cazuri în care victimele agresiunilor domestice au mers mai departe, făcând şi plângeri penale. Pentru nerespectarea ordinelor de protecţie, violenţă în familie ori violare de domiciliu.

Aproape o mie de ieşeni, evacuaţi din propriile locuinţe

Procedeul e simplu. Persoana agresată sună la 112, vine poliţia, constată scandalul, întocmeşte proces verbal şi emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil pentru o perioadă de cinci zile. Timp suficient ca părţile să dea la pace. Ori să meargă mai departe, în instanţă. Aici, speţele referitoare la ordinul de protecţie se judecă extrem de repede, în maxim 72 ore. De multe ori e suficient actul de la poliţie. Ceva declaraţii de-ale vecinilor ori ale rudelor apropiate nu strică.

Apoi, funcţie de gravitatea cazului şi de istoricul certurilor familiale, magistraţii emit ordinul de protecţie. Care înseamnă evacuarea pârâtului din locuinţa comună pentru a perioadă de până la şase luni şi interzicerea oricărui contact cu reclamantul. Evacuarea nu ţine cont de regimul de proprietate asupra imobilului. Au fost destule cazuri când apartamentul ori casa aparţin, în totalitate, celui împotriva celui ce a trebuit să plece. Anul trecut, 969 ieşeni s-au ales cu asemenea sentinţă din partea judecătorilor.

204 femei s-au împăcat cu partenerii, unele au venit cu născociri, altele n-au avut „calitate”

Reclamantele pot renunţa la plângere până în ultimul moment, chiar în ziua când instanţa trebuie să se pronunţe. În cursul lui 2022, 204 femei au procedat în acest fel, iertându-şi partenerii. Chit că au trebuit să achite cheltuielile de judecată.

Au fost şi destule, cam tot atâtea, care n-au izbândit în sala de judecată. Fie că nu şi-au putut proba afirmaţiile, venind cu tot soiul de născociri în faţa magistraţilor, fie n-au dovedit că sunt rude cu reclamantul. Aici e vorba de cele aflate în relaţie de concubinaj şi care n-au copii cu agresorul.

Trebuie menţionat că au existat şi câteva cazuri în care reprezentanţii sexului puternic au venit cu pârâciunea la „cremenal”. Anul trecut, niciunul dintre aceştia n-a obţinut ordin de protecţie împotriva consoartei. Soţie ori concubină. Nici măcar cel care s-a văcărit că nevasta şi fiica îl bat sistematic.

Deşi extrem de puţini, printre protagoniştii disputelor domestice ajunse în faţa magistraţilor au existat şi cei aflaţi în alte legături de rudenie. Părinţi - copii, fraţi, cumnaţi, chiar bunici - nepoţi.

Lunar, cinci condamnări. Au fost şi cu executare

S-a dovedit că emiterea ordinului de protecţie n-a fost suficientă pentru normalizarea relaţiilor conjugale. În marea majoritate a cazurilor, e vorba de alcoolici cronici, care devin violenţi atunci când exagerează cu păhărelul. Chiar în urmă cu câteva săptămâni, am povestit despre un individ care a încălcat la foc automat ordinul de protecţie. De patru ori în mai puţin de-o lună. Sunt cazuri penale şi se lasă cu condamnări. De cele mai multe ori, cu suspendare sau cu amânarea aplicării pedepsei. S-au dat însă şi pedepse cu executare în regim de detenţie. Cum s-a întâmplat în cazul pomenit în rândurile precedente.

Când cotonogeala e mai aprigă şi certificatul medico-legal menţionează că au fost necesare măcar 6-7 zile de îngrijiri medicale, se trece deja la altă speţă. Dosar penal pentru violenţă în familie. Aici, instanţele se pronunţă mult mai greu, că se lasă cu cazier ori chiar întemniţări. Se dau mai multe termene de judecată, sunt amânări peste amânări, dar, până la urmă, inevitabilul se produce. Astfel, anul trecut, 61 dintre cei dovediţi ca bătăuşi în familie s-au ales cu condamnări. O medie lunară de peste cinci sentinţe. Doar şase au scăpat. Unul prin respingerea rechizitoriului, trei după ce au făcut apel, iar doi au beneficiat de împlinirea termenului de prescripţie. Claudiu CONSTANTIN

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Primarul se scuză, părinţii acuză!
23/03/2023 09:47

Primarul Mihai Chirica a declarat, in cadrul unei conferinţe de presă, că decizia relocării elevilor şi profesorilor de la Colegiul Pedagogic a fost luată in contextul cutremurelor inregistrate in Turcia ...

Peste 600 de locuri de muncă disponibile, la Iași
23/03/2023 09:46

Pe măsură ce inaintăm in primăvară, numărul locurilor de muncă disponibile la nivel de judeţ continuă să crească. Dacă săptămana trecută erau 591 posturi vacante, acum s-a ajuns la 608. Din acest ...

Deputatul Alexandru Muraru cheamă în judecată premierul Ungariei
23/03/2023 09:46

La inceputul acestei săptămani, pe rolul Curţii de Apel Iaşi a fost inregistrat un dosar cu totul inedit, avand ca obiect „anulare act administrativ”. Reclamantul este preşedintele filialei l ...

Tot mai puține dosare pe rolul Curții de Apel din Iași
23/03/2023 09:46

În anul 2022, cu un volum de 6.155 de cauze nou intrate, Curtea de Apel Iasi a ocupat locul 3 la nivel national, in raport de media complexitătii cauzelor nou inregistrate. Cauzele penale au reprezentat ...

Încă o săptămână de bonificaţii la impozite și taxe
23/03/2023 09:45

Pe 31 martie 2023 este scadenta primului termen de plată pentru principalele impozite si taxe locale (impozit pe clădiri, impozit pe teren si impozit asupra mijloacelor de transport etc.). Contribuabilii pers ...

ApaVital a sărbătorit pe 22 martie Ziua Mondială a Apei
23/03/2023 09:44

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreste in fiecare an la data de 22 martie si reprezintă o bună oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre domeniile legate de apă. Sloganul editiei din acest ...

Judeţul Iaşi are, oficial, 8.501 şomeri
23/03/2023 09:42

Conform evidenţelor AJOFM, la finele lunii februarie a acestui an erau inregistraţi 8.501 şomeri in tot judeţul Iaşi. Procentual, asta inseamnă 3,17% din totalul forţei de muncă. Aproximativ aceeaşi si ...

Fiul Spaniei, zisă Anglia, îşi urmează mama în puşcărie
23/03/2023 09:40

Despre Spania Drugu, zisă Anglia, 43 de ani, am scris in urmă cu o săptămană, cand Curtea de Apel i-a respins cererea de anulare a sentinţei prin care fusese condamnată la zece ani de inchisoare. Femeia ...

Locul de joacă din Parcul Expoziției va fi inaugurat pe 1 mai
23/03/2023 08:59

  În octombrie 2021, consilierii locali au votat un proiect legat de reabilitarea locului de joacă din Parcul Expozitiei. Pentru proiectul privind reabilitarea locului de joacă, Primăria Iasi urm ...

Elevii ieșeni au de recuperate cursurile pierdute din cauza simulărilor naționale
23/03/2023 08:18

Elevii din Iasi care au sustinut simularea Evaluării Nationale la clasa a VIII-a vor recupera, in format fizic, zilele de cursuri pierdute din cauza examenelor. Prevederea este valabilă si pentru clasele ale ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei