Zimbrii liberi din codrii Neamţului. Spectacol inedit surprins lângă Mănăstirea Agapia

2_11zon

Dimensiune font:

| 27-02-2024 00:03

În cursul unei acţiuni de monitorizare desfăşurată zilele trecute, o mare turmă de zimbri, care au fost puşi în libertate în arealul Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost observată în zona Agapia.

Nu gasesc

Turma de zimbri de la Agapia FOTO Romsilva

Prezenţa legendarelor sălbăticiuni în diferite locuri din ţinutul nemţean nu mai este o noutate de ceva vreme, ei putând fi văzuţi chiar şi prin unele localităţi. În ianuarie şi februarie, un mascul şi-a făcut un obicei din a veni la Mănăstirea Neamţ.

Toate aceste „vizite“ se petrec deoarece Administraţia Parcului Vânători derulează un proiect de punere în libertate a lor.

Ultima apariţie s-a consemnat în zona Mănăstirii Agapia, fiind imortalizată în jurul datei de 20 februarie, după cum a transmis Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, parcul fiind în administrarea acestei instituţii.

Ceea ce impresionează în instantaneele realizate de către silvicultori este mărimea turmei de zimbri, fiind peste 20 de exemplare.

„Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge şi la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 şi 640 de kilograme. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceştia ating maturitatea“, se menţionează într-o informare a Regiei Romsilva.

Nu gasesc

Zimbrii au fost surprinși la o acțiune de monitorizare FOTO Romsilva

Recent, un zimbru a fost revăzut la un alt aşezământ din zonă. „Mănăstirea Neamţ - Zimbrul revine zilnic!“. Acesta era titlul unei postări de pe contul de Facebook a lui Lucian Georgescu, un inginer din Târgu Neamţ, care-i însoţită de două reuşite fotografii. În ele, personaj principal este un mascul impunător, care a fost surprins lângă gardul lăcaşului de cult.

Îi avea ca tovarăşi pe câţiva călugări, mamiferul nefiind deloc intimidat de prezenţa oamenilor, cu care pare că s-a obişnuit, deoarece nu-i la prima vizită pe aici. A fost imortalizat chiar când întindea capul spre palmele a doi veiţuitori de la mănăstire, amuşinându-le curios. Fotografiile au fost realizate pe 17 februarie 2024.

Nu gasesc

Exemplarul care-i vizitează pe călugări FOTO Lucian Georgescu

Tot în acest an, pe 7 ianuarie, exemplarul chiar a intrat în mănăstire, fiiind filmat de stareţul Benedict Sauciuc. Sălbăticiunea a a făcut o „recunoaştere“ amplă prin curte, trecând pe la vreo trei metri de un călugăr, care i-a întins o mână. Zimbrul nu s-a apropiat, îndreptându-se spre ieşire, nesinchisindu-se nici de un bărbat, care-l filma din spatele unui brăduţ.

Rarău, Roxana și Raluca, primii zimbri aduși la Neamț din Polonia

Revenind la Administraţia Parcului Vânători, specialiştii de aici derulează un proiect de repunere în libertate a acestor animale, iar pe 22 martie 2012 se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de eforturi consistente, primului grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, i se dădea drumul în codrii Neamţului, în zona comunei Crăcăoani.

Nu gasesc

Exemplare fotografiate la Agapia FOTO Romsilva

În anii ce au urmat, au fost efectuate mai multe eliberări, iar eforturile echipei de implementare au fost răsplătite. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, acum numărul exemplarelor ce hălăduie prin păduri este de peste 60. Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, iar în libertate au venit pe lume mulţi pui.

Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone din ţară. Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, prin aducerea, la două secole după dispariţia lui din fauna ţării, din Polonia, a două exemplare, numite Podarec şi Polonka.

Nu gasesc

În imagini au fost surprinse și exemplare tinere FOTO Romsilva

Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamţ. În prezent, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, cu peste o sută de exemplare la Bucşani, Haţeg şi la Vânători. Arealul nemţean se întinde pe o suprafaţă de 30.818 hectare, din care 26.190 sunt acoperite cu păduri.

Acum, Parcul Natural Vânători este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate, în semilibertate (un ţarc de aclimatizare de 180 de hectare unde sunt ţinuţi o perioadă înainte de eliberare) şi în captivitate (la o grădină zoo). În Neamţ, primele exemplare de zimbri, originare tot din Polonia, au fost aduse în anul 1970, dându-li-se numele Rarău, Roxana şi Raluca.

Nu gasesc

O mică dispută FOTO Romsilva

Peste 4 ani aveau să se nască primii zimbri în cadrul rezervaţiei, Rosina, o femelă şi Roco, un mascul. În 1975, cele cinci animale au reuşit să rupă un gard, fiind recuperaţi din păduri după trei săptămâni.

În cadrul parcului este şi o grădină zoologică, pe lângă cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri şi lupi, fiind (într-un ţarc de 4 hectare) şi şase exemplare de zimbri, ţinuţi în scop turistic.

Material:Dan Sofronia Adevarul

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

„Fahrenheit 451
12/04/2024 12:55

Trupa DOMINO de la Liceul Teoretic Waldorf Iasi, coordonată de profesor Olimpia Popescu, a castigat multe premii la festivaluri de teatru pentru elevi. Între acestea, in 2017 a obtinut, prin Rinocerul ro ...

Greva foamei, la Probațiune!
12/04/2024 08:55

* consilierii de probatiune sustin că protestul va continua pană cand factorii de decizie de la nivelul Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi de la Ministerul Justiţiei vor pune capăt „inechităţi ...

Pregătiri pentru alegeri - Se împart funcțiile de președinți ai Birourilor Electorale
12/04/2024 08:50

 Vineri, 12 aprilie, la ora 10, la sediul Tribunalului lasi (Sala de Consiliu nr. 308, langă Biroul primului grefier) va avea loc tragerea la sorti in vederea desemnării presedintilor Birourilor Electora ...

În locul inelului de logodnă, s-a ales cu o condamnare
12/04/2024 07:57

* magistraţii de la Judecătoria Iaşi l-au condamnat pe Daniel la un an şi şase luni de inchisoare, dar cu suspendare, iar ca daune morale au stabilit suma de 20.000 lei * asta se intampla in vara anului tr ...

UAIC a vernisat bustul omagial al lui Vespasian V. Pella
12/04/2024 07:56

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a vernisat joi, 11 aprilie 2024, la ora 14.00, bustul omagial al lui Vespasian V. Pella, unul dintre cei mai importanti profesori de drept penal a ...

Bătrână păcălită să îi dea toți banii din casă unui necunoscut, în doar câteva minute
12/04/2024 00:23

O femeie de 81 de ani din Suceava a rămas fără 14.500 de lei, păcălită fiind de o persoană necunoscută căreia i-a inmanat toti banii pe care ii avea in casă. Inselăciunea prin metoda „Accidentul ...

Întâlnire de gradul zero între un pădurar și un urs uriaș într-o pădure din Suceava. Cum s-a terminat totul
12/04/2024 00:21

Un pădurar de la Ocolul Silvic Brosteni (Suceava) a surprins momentul aparitiei unui urs impresionant. Animalul a lăsat impresia la un moment dat că vrea să il atace pe bărbat, dar s-a răzgandit si s-a in ...

Casa părintească a dirijorului Sergiu Celibidache, pe drumul spre reabilitare. Marele muzician s-a născut la Roman
12/04/2024 00:20

Lucrările de reabilitare la imobilul declarat monument arhitectonic şi aflat in centrul municipilui Roman, judedeţul Neamţ, bat pasul pe loc, dar a fost făcut un demers pentru ca acestea să fie reluate. ...

Doliu la Mănăstirea Neamț: Arhidiaconul Lavrentie Țurcanu a trecut la Domnul la numai 48 de ani
12/04/2024 00:12

Miercuri, 3 aprilie, in jurul orei 16:00, după o grea suferintă provocată de cancer, arhidiaconul Lavrentie Turcanu a plecat la cele vesnice, la varsta de 48 de ani. Clericul a petrecut in ascultare si rugă ...

Statul plătește 10 milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului de Pneumoftiziologie
11/04/2024 22:55

Corpul C1 al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, din strada Dr. I. Cihac, va fi consolidat şi reabilitat in cadrul unui proiect caştigat de Consiliul Judeţean Iaşi privind reabilitarea şi consolidarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei