Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne

autism

Dimensiune font:

| 09-06-2024 13:50

 * într-o eră în care tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, ne aflăm în fața unui fenomen emergent și complex: autismul tehnologic * acesta nu este o afecțiune diagnosticată medical, dar reprezintă o metaforă puternică pentru modul în care dependența noastră de dispozitivele digitale și de internet poate afecta profund viețile noastre, relațiile și sănătatea mentală

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce în ce mai izolați și mai distanți emoțional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismului, caracterizată prin dificultăți în comunicarea și interacțiunea socială, dar transpusă în contextul modern al interacțiunilor digitale. În esență, această formă de „autism” nu are legătură cu tulburările din spectrul autist, ci mai degrabă descrie o stare de alienare socială și emoțională indusă de tehnologie.

Instalarea autismului tehnologic este un proces subtil și gradual, care se poate desfășura pe parcursul anilor. Începe adesea cu un interes sănătos pentru tehnologie și se transformă treptat într-o dependență nocivă. Factorii principali includ:

* Accesibilitatea constantă. Smartphone-urile, tabletele și laptopurile sunt mereu la îndemână, oferindu-ne o conexiune neîntreruptă la internet. Această accesibilitate facilitează utilizarea excesivă.

* Nevoia de recompense rapide. Platformele de social media, jocurile online și alte aplicații sunt concepute pentru a oferi recompense imediate sub formă de like-uri, comentarii și notificări, stimulând sistemul de recompensă al creierului.

* Izolarea socială. În special în contextul pandemiei de COVID-19, izolarea fizică a fost compensată de o creștere a interacțiunilor online, amplificând dependența de tehnologie.

* Presiunea socială. Societatea modernă pune adesea presiune pe indivizi să fie mereu conectați și activi pe rețelele sociale, ceea ce poate duce la un comportament compulsiv.

Cum ne afectează autismul tehnologic?

Utilizarea excesivă a tehnologiei poate contribui la dezvoltarea anxietății, depresiei și altor tulburări mentale. Studiile arată că timpul petrecut pe rețelele sociale este corelat cu niveluri mai mari de depresie și anxietate, în special în rândul adolescenților și tinerilor adulți. Motivul este complex și implică comparațiile sociale, cyberbullying-ul și sentimentul de neadecvare.

Pe măsură ce oamenii devin tot mai absorbiți de ecranele lor, interacțiunile față în față devin tot mai rare și mai superficiale. Acest lucru duce la o scădere a abilităților de comunicare și la dificultăți în formarea și menținerea relațiilor interpersonale. Lipsa contactului vizual și a limbajului corpului, esențiale pentru comunicarea umană autentică, amplifică senzația de izolare.

Autismul tehnologic nu afectează doar mintea, ci și corpul. Utilizarea prelungită a dispozitivelor poate duce la probleme fizice, cum ar fi dureri de spate, probleme de vedere și tulburări de somn. Statul prelungit în fața ecranului, postura incorectă și lipsa activității fizice contribuie la deteriorarea sănătății generale.

Dependența de tehnologie poate interfera cu performanțele academice și profesionale. Elevii și studenții care petrec prea mult timp pe dispozitivele digitale pot avea dificultăți în a se concentra asupra studiilor, ceea ce duce la rezultate slabe. La locul de muncă, multitasking-ul constant și verificarea frecventă a telefoanelor mobile pot reduce productivitatea și calitatea muncii.

Strategii pentru o sănătate bună

Combaterea autismului tehnologic necesită eforturi concertate la nivel individual, familial și societal. Creșterea conștientizării cu privire la efectele negative ale utilizării excesive a tehnologiei este esențială. Campaniile educaționale în școli, locuri de muncă și comunități pot informa oamenii despre riscuri și pot promova utilizarea echilibrată a tehnologiei.

Stabilirea unor limite clare privind timpul petrecut în fața ecranului este crucială. Acest lucru poate include utilizarea aplicațiilor de monitorizare a timpului, stabilirea unor ore de „curfew digital” și crearea unor spații fără tehnologie în locuințe.

Încurajarea activităților care nu implică tehnologia poate ajuta la reducerea dependenței. Sporturile, hobby-urile, cititul și petrecerea timpului în natură sunt doar câteva exemple de activități care pot îmbunătăți sănătatea mentală și fizică.

Dezvoltarea abilităților de comunicare face-to-face este vitală. Participarea la grupuri de suport, cursuri de dezvoltare personală și implicarea în activități de voluntariat pot ajuta la îmbunătățirea interacțiunilor sociale.

În cazurile severe, poate fi necesar suportul unui specialist. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și alte forme de consiliere pot ajuta indivizii să-și gestioneze dependența de tehnologie și să dezvolte strategii pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Maura ANGHEL

Autismul tehnologic reprezintă o provocare majoră a vremurilor noastre, afectând indivizii pe multiple planuri. Cu toate acestea, prin educație, conștientizare și eforturi concertate, putem învăța să utilizăm tehnologia într-un mod echilibrat și sănătos. Este esențial să ne amintim că, în ciuda avansurilor tehnologice, conexiunile umane autentice și sănătatea mentală trebuie să rămână priorități. Să ne străduim, așadar, să găsim echilibrul între viața digitală și cea reală, pentru a ne asigura că tehnologia ne îmbogățește viețile, și nu ni le consumă.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
20/06/2024 17:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
20/06/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Ziua cea mai lungă. Solstițiul de vară
20/06/2024 06:30

Solstitiul de vară este unul dintre cele mai fascinante si semnificative fenomene astronomice care au loc in fiecare an. În 2024, acest eveniment are loc pe 20 iunie, marcand ziua cea mai lungă si noapt ...

  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
17/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
16/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei