Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților

copil1

Dimensiune font:

| 09-06-2024 09:19


* de peste trei decenii, România se confruntă cu un fenomen complex și profund, ce a marcat societatea în moduri multiple și adesea contradictorii: migrația forței de muncă * de la căderea comunismului și aderarea la Uniunea Europeană, milioane de români au părăsit țara în căutarea unor oportunități mai bune în străinătate * această migrație masivă a avut un impact profund asupra economiei, culturii și structurii sociale a României * cu toate acestea, unul dintre cele mai dureroase efecte secundare ale acestui exod este cel resimțit de copiii rămași în urmă * aproape 14% din totalul copiilor români au a


Migrația românilor a început imediat după 1989, odată cu deschiderea granițelor și instaurarea libertății de circulație. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, procesul a devenit și mai accelerat, facilitând mobilitatea cetățenilor în spațiul comunitar. Lipsa de locuri de muncă bine plătite și instabilitatea economică au împins milioane de români să caute un trai mai bun în țări precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie.

Datele oficiale spun că la finalul anului trecut 65.000 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate. Un studiu semnat de organizația „Salvați copiii” spune că de fapt numărul acestora este mult mai mare, peste 500.000. Adică aproape 14% din totalul copiilor români au avut unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, în perioada iunie 2021-2022. 
Impactul asupra copiilor

Absența părinților poate lăsa răni adânci în sufletele copiilor. Sentimentul de abandon și dorul de părinți pot genera probleme emoționale grave. Studiile arată că acești copii sunt mai predispuși la depresie, anxietate și alte tulburări psihologice. Lipsa unei figuri părintești stabile poate duce la dificultăți în dezvoltarea unei identități sănătoase și a unor relații interpersonale stabile.

„Pe lângă problemele emoționale, copiii cu părinți plecați se confruntă adesea cu dificultăți academice. Lipsa supravegherii și a îndrumării poate duce la rezultate școlare slabe și la abandon școlar. Chiar și atunci când sunt lăsați în grija rudelor sau a altor tutori, aceștia nu pot înlocui complet rolul părintelui în sprijinul educațional”, spune psihoterapeutul Letiția Popa.

Migrația forței de muncă a generat schimbări semnificative în structura socială a României. Comunitățile rurale, în special, au fost grav afectate. Plecarea masivă a adulților în vârstă de muncă a dus la depopularea satelor și la un dezechilibru demografic. În multe cazuri, bătrânii și copiii au rămas singurii locuitori în anumite regiuni.

Pe de altă parte, banii trimiși de românii din diaspora au avut un impact pozitiv asupra economiei locale. Aceștia au contribuit la creșterea nivelului de trai și la dezvoltarea unor infrastructuri în comunitățile din care provin. Cu toate acestea, acest aflux financiar nu poate compensa golul emoțional și familial resimțit de copiii rămași în urmă.

Probleme de sănătate și carențe în educație

Copiii cu părinți plecați se confruntă și cu probleme de sănătate, atât fizică cât și mentală. Lipsa unei îngrijiri adecvate poate duce la neglijarea sănătății. De multe ori, acești copii nu beneficiază de controale medicale regulate și nu au acces la o alimentație corespunzătoare. Problemele emoționale nerezolvate se pot manifesta și prin simptome fizice, agravând starea generală de sănătate.

„Sistemul educațional românesc a fost pus la încercare de acest fenomen. Profesorii se confruntă cu provocări majore în a gestiona și a sprijini copiii rămași fără părinți. Lipsa de personal și resurse face dificilă abordarea adecvată a problemelor emoționale și educaționale ale acestor copii. În plus, stigmatizarea și discriminarea pot agrava și mai mult situația lor”, a continuat psihoterapeutul. În multe cazuri, părinții care au plecat au lăsat în urmă copiii, fie în grija rudelor, fie chiar singuri, cu speranța că vor reuși să le ofere o viață mai bună prin banii trimiși acasă. „Mama a plecat în Italia când aveam 7 ani. Mi-a spus că pleacă pentru ca să putem avea o viață mai bună. La început, primeam telefoane și scrisori des. Dar, pe măsură ce treceau anii, apelurile s-au rărit. Acum, vorbim doar de sărbători. Mi-e dor de ea în fiecare zi. Îmi e greu la școală, pentru că nu am pe cineva care să mă ajute la teme. Bunica încearcă, dar nu înțelege toate materiile. Am zile când nu vreau să mă duc la școală pentru că mi se pare că nimic nu are sens fără mama”, ne-a spus Ana, o adolescentă de 14 ani, în satul vasluian Lipovăț. „Tata e plecat în Germania de cinci ani. Nu l-am mai văzut de atunci. Trăiesc cu mama și doi frați mai mici. Mama e mereu ocupată cu munca și treburile casei. Îmi e greu să fiu model pentru frații mei, să fiu un bărbat în casă. Tata trimite bani, dar nu e același lucru ca prezența lui. La școală, mă simt de multe ori diferit de ceilalți colegi. Ei vorbesc despre vacanțele cu părinții, iar eu nu am asemenea amintiri”, a continuat și Andrei, un tânăr de 16 ani, din Bacău. Nici părinților nu le este ușor, însă spun că nu au avut o altă soluție. „Am plecat în Italia acum 10 ani, când fiica mea avea doar 4 ani. A fost una dintre cele mai grele decizii din viața mea, dar am simțit că nu aveam de ales. Salariul din România nu ne ajungea nici pentru strictul necesar. Trimitem bani acasă în fiecare lună, dar știu că banii nu pot înlocui dragostea și prezența mea. În fiecare zi mă gândesc la fiica mea și mă doare sufletul că nu sunt lângă ea să o văd crescând”, a spus Marina, o femeie de 42 de ani, plecată în Italia, la muncă.

Fenomenul migrației forței de muncă din România este complex și multifacetic, afectând profund generații întregi de copii. Este esențial ca autoritățile și societatea să conștientizeze și să abordeze aceste probleme pentru a preveni și a ameliora efectele negative pe termen lung. Investițiile în servicii de suport pentru copiii rămași în urmă, programe de educație și consiliere sunt vitale pentru a asigura că acești copii nu sunt condamnați la o viață de suferință.

Maura ANGHEL

Copiii rămași fără părinți se confruntă cu un sentiment profund de pierdere și abandon. Acest lucru poate duce la probleme de atașament și dificultăți în dezvoltarea unor relații sănătoase pe termen lung. Este esențial să le oferim suport psihologic adecvat și să construim rețele de suport comunitar pentru a le asigura un mediu stabil și iubitor

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Ziua cea mai lungă. Solstițiul de vară
20/06/2024 06:30

Solstitiul de vară este unul dintre cele mai fascinante si semnificative fenomene astronomice care au loc in fiecare an. În 2024, acest eveniment are loc pe 20 iunie, marcand ziua cea mai lungă si noapt ...

  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
17/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
16/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei