Glăsuiri din trecut. Tainele meseriilor uitate

meserii

Dimensiune font:

| 23-09-2023 08:43

În ritmul rapid al progresului tehnic și al transformărilor sociale, există meserii ce păreau demult uitate, absorbite în cotloanele istoriei. În ciuda acestei aparente dispariții, încă păstrează vie amprenta unui timp când mâinile pricepute și tehnica manuală erau piatra de temelie a oricărei industrii. Meseriile uitate defineau fibra socială a comunităților.

Țesătorii tradiționali. Într-o lume unde mașinile industriale țes materiale în serie, meșteșugul țesătoriei a devenit o raritate. Războaiele de țesut mai pot fi văzute în muzeele etnografice și mult mai rar în casele gospodarilor. Cu toate acestea, mai există încă femei, cele mai multe în satele Moldovei, care creează pânze unice, împletind migălos fire cu motive tradiționale. În epoca industrială, țesătoresele care lucrau la războaiele manuale au fost înlocuite treptat de mașinile automate care fabrică pânzeturi într-un ritm mult mai rapid.

Căldărarii, cei care creau și reparau obiecte din cupru sau alte metale, sunt acum o raritate. Cu priceperea lor, meșterii modelau metalul, dându-i forme ce servesc atât utilității, cât și esteticii. Căldările, ceaunele și alte obiecte erau bătute manual și vândute în piață. În atelierele lor, se mai aud și astăzi bătăile ritmice ale ciocanelor care împletesc funcționalitatea cu frumusețea. În zilele noastre, producția industrială a înlocuit această măiestrie manuală.

Rotarul, meșterul care creează roți pentru căruțe, caravane sau alte instrumente rotitoare, a devenit demult o figură uitată. În vremurile de demult, roțile pentru căruțe și vehicule erau realizate manual de către rotari. Cu măiestrie și precizie, rotarii combinau lemnul și fierul pentru a crea roți durabile. Astăzi, meșteșugul aproape a dispărut din cauza tehnologiei moderne care a înlocuit transportul tradițional.

Cizmarul, odată o prezență obișnuită în fiecare comunitate, a devenit o raritate în peisajul modern. Puțini mai sunt meșteșugarii care își dedică timpul creării de încălțăminte manuală, respectând tehnici tradiționale. Fiecare pereche de pantofi sau cizme care iese din mâinile lor este ca o operă de artă, reflectând pasiunea și dăruirea lor.

Cositorul, cel care avea misiunea sa de a repara obiecte metalice sau a crea articole decorative, s-a transformat într-o figură aproape mitologică în peisajul contemporan. Ocupația lor, care cerea o îndemânare deosebită și cunoaștere a metalurgiei, este acum văzută mai mult ca o formă de artă decât o meserie obișnuită.

Spălătoreasa. Înainte de inventarea mașinilor de spălat automate, hainele erau spălate manual de spălătorese. Femeile utilizau tehnici speciale pentru a îndepărta petele și pentru a menține țesăturile într-o stare bună. Astăzi, mașinile de spălat au preluat această sarcină, iar meseria de spălătoreasă a dispărut treptat.

 Cusătoreasa de mărgele și pietre prețioase. Mărgelele și pietrele prețioase erau adesea cusute manual pe rochii și accesorii pentru a le oferi un aspect deosebit. Cu apariția tehnicilor moderne de producție, această măiestrie este din ce în ce mai rar întâlnită.

 Tăbăcarul. Într-o lume în care pielea artificială a luat locul celei naturale, meseria de tăbăcar pare să se fi pierdut în negura timpului. Tăbăcarii erau meșteri în procesarea și tratarea pieilor animale pentru a crea articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. În atelierele lor, unde mirosul de piele crudă se îmbina cu cel al substanțelor chimice pentru conservare, își puneau amprenta asupra unei tradiții vechi, oferind lumii produse durabile și de calitate.

Brodeuza, păstrătoare a unei arte fine și delicate, este acum doar un nume într-un catalog cu meserii uitate. Cu mâini agile, ea împletea povești pe pânză, folosind culori vii și tehnici transmise de-a lungul secolelor. Lucrările ei reflectau frumusețea și complexitatea unei lumi pe cale de dispariție.

Cojocarul, cel care era maestru în crearea de haine din blană, a dispărut aproape complet din peisaj. Munca lui minuțioasă implica transformarea pieilor în haine călduroase și rezistente. Amintirea lui vorbește despre importanța acestei meserii în zilele noastre, în care hainele din blană confecționate manual sunt tot mai rare.

Lumânărarul. Odată cu apariția electricității, nevoia de lumânări a scăzut drastic. În trecut, meșterii care confecționau lumânări, erau esențiali în societate, producând sursa principală de lumină după lăsarea serii. Cu un simț artistic înnăscut, ei creau lumânări de diferite forme, mărimi și arome, transformând necesitatea într-o formă de artă.

Clopotarul. Într-o lume în care sunetele sunt generate digital, clopotarul îşi îndeplineşte în continuare datoria de a marca timpul şi evenimentele comunităţii cu ajutorul unui instrument ancestral – clopotul. Astăzi, când toate dispozitivele sunt acționate electric sau digital, rolul lui a cam dispărut. Cu toate acestea, meseria sa este mai mult decât un rol funcţional, este o chemare, o legătură profundă cu spiritualitatea şi tradiţiile locului.

Săpunarul. O altă meserie care își găsește rădăcinile în secolele trecute este cea de săpunar. Într-o eră dominată de producția în masă, săpunarul tradițional rămâne un vestigiu al trecutului, producând săpunuri naturale și parfumate din ingrediente simple și naturale. Acest meșteșug nu doar că aduce un omagiu tradițiilor, dar răspunde și nevoilor actuale de produse ecologice și sustenabile.

Coşarul. Ultima oprire o facem în atelierul unui coşar, unde descoperim arta creaţiei de obiecte din nuiele şi crengi împletite. Aceasta este o meserie care cere nu doar îndemânare, dar şi o cunoaştere profundă a materialelor şi a mediului înconjurător. Produsele sale, de la coşuri la mobilier, sunt rezultatul unei armonii perfecte între om şi natură.

Meserii uitate, dar nu și pierdute, ele continuă să ne încânte cu frumusețea și măiestria lor unică, păstrând vie flacăra unui trecut bogat și plin de semnificații.

Unele sunt doar cuvinte din dicționarele de etnografie, însă cu un rol puternic, cel de a deschide o fereastră către un timp în care când munca manuală era la mare preț. Ele nu doar că ne aduc aminte de rădăcinile noastre, dar reprezintă și o formă de rezistență în fața uniformizării impuse de lumea modernă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Istoria vibrantă a grătarului
17/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Povestea Luminii
17/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Râsul, elixirul fericirii
16/05/2024 19:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
16/05/2024 18:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Pe urmele celor nouă fericiri
16/05/2024 17:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
16/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
16/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei