Glăsuiri din trecut. Tainele meseriilor uitate

meserii

Dimensiune font:

| 23-09-2023 08:43

În ritmul rapid al progresului tehnic și al transformărilor sociale, există meserii ce păreau demult uitate, absorbite în cotloanele istoriei. În ciuda acestei aparente dispariții, încă păstrează vie amprenta unui timp când mâinile pricepute și tehnica manuală erau piatra de temelie a oricărei industrii. Meseriile uitate defineau fibra socială a comunităților.

Țesătorii tradiționali. Într-o lume unde mașinile industriale țes materiale în serie, meșteșugul țesătoriei a devenit o raritate. Războaiele de țesut mai pot fi văzute în muzeele etnografice și mult mai rar în casele gospodarilor. Cu toate acestea, mai există încă femei, cele mai multe în satele Moldovei, care creează pânze unice, împletind migălos fire cu motive tradiționale. În epoca industrială, țesătoresele care lucrau la războaiele manuale au fost înlocuite treptat de mașinile automate care fabrică pânzeturi într-un ritm mult mai rapid.

Căldărarii, cei care creau și reparau obiecte din cupru sau alte metale, sunt acum o raritate. Cu priceperea lor, meșterii modelau metalul, dându-i forme ce servesc atât utilității, cât și esteticii. Căldările, ceaunele și alte obiecte erau bătute manual și vândute în piață. În atelierele lor, se mai aud și astăzi bătăile ritmice ale ciocanelor care împletesc funcționalitatea cu frumusețea. În zilele noastre, producția industrială a înlocuit această măiestrie manuală.

Rotarul, meșterul care creează roți pentru căruțe, caravane sau alte instrumente rotitoare, a devenit demult o figură uitată. În vremurile de demult, roțile pentru căruțe și vehicule erau realizate manual de către rotari. Cu măiestrie și precizie, rotarii combinau lemnul și fierul pentru a crea roți durabile. Astăzi, meșteșugul aproape a dispărut din cauza tehnologiei moderne care a înlocuit transportul tradițional.

Cizmarul, odată o prezență obișnuită în fiecare comunitate, a devenit o raritate în peisajul modern. Puțini mai sunt meșteșugarii care își dedică timpul creării de încălțăminte manuală, respectând tehnici tradiționale. Fiecare pereche de pantofi sau cizme care iese din mâinile lor este ca o operă de artă, reflectând pasiunea și dăruirea lor.

Cositorul, cel care avea misiunea sa de a repara obiecte metalice sau a crea articole decorative, s-a transformat într-o figură aproape mitologică în peisajul contemporan. Ocupația lor, care cerea o îndemânare deosebită și cunoaștere a metalurgiei, este acum văzută mai mult ca o formă de artă decât o meserie obișnuită.

Spălătoreasa. Înainte de inventarea mașinilor de spălat automate, hainele erau spălate manual de spălătorese. Femeile utilizau tehnici speciale pentru a îndepărta petele și pentru a menține țesăturile într-o stare bună. Astăzi, mașinile de spălat au preluat această sarcină, iar meseria de spălătoreasă a dispărut treptat.

 Cusătoreasa de mărgele și pietre prețioase. Mărgelele și pietrele prețioase erau adesea cusute manual pe rochii și accesorii pentru a le oferi un aspect deosebit. Cu apariția tehnicilor moderne de producție, această măiestrie este din ce în ce mai rar întâlnită.

 Tăbăcarul. Într-o lume în care pielea artificială a luat locul celei naturale, meseria de tăbăcar pare să se fi pierdut în negura timpului. Tăbăcarii erau meșteri în procesarea și tratarea pieilor animale pentru a crea articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. În atelierele lor, unde mirosul de piele crudă se îmbina cu cel al substanțelor chimice pentru conservare, își puneau amprenta asupra unei tradiții vechi, oferind lumii produse durabile și de calitate.

Brodeuza, păstrătoare a unei arte fine și delicate, este acum doar un nume într-un catalog cu meserii uitate. Cu mâini agile, ea împletea povești pe pânză, folosind culori vii și tehnici transmise de-a lungul secolelor. Lucrările ei reflectau frumusețea și complexitatea unei lumi pe cale de dispariție.

Cojocarul, cel care era maestru în crearea de haine din blană, a dispărut aproape complet din peisaj. Munca lui minuțioasă implica transformarea pieilor în haine călduroase și rezistente. Amintirea lui vorbește despre importanța acestei meserii în zilele noastre, în care hainele din blană confecționate manual sunt tot mai rare.

Lumânărarul. Odată cu apariția electricității, nevoia de lumânări a scăzut drastic. În trecut, meșterii care confecționau lumânări, erau esențiali în societate, producând sursa principală de lumină după lăsarea serii. Cu un simț artistic înnăscut, ei creau lumânări de diferite forme, mărimi și arome, transformând necesitatea într-o formă de artă.

Clopotarul. Într-o lume în care sunetele sunt generate digital, clopotarul îşi îndeplineşte în continuare datoria de a marca timpul şi evenimentele comunităţii cu ajutorul unui instrument ancestral – clopotul. Astăzi, când toate dispozitivele sunt acționate electric sau digital, rolul lui a cam dispărut. Cu toate acestea, meseria sa este mai mult decât un rol funcţional, este o chemare, o legătură profundă cu spiritualitatea şi tradiţiile locului.

Săpunarul. O altă meserie care își găsește rădăcinile în secolele trecute este cea de săpunar. Într-o eră dominată de producția în masă, săpunarul tradițional rămâne un vestigiu al trecutului, producând săpunuri naturale și parfumate din ingrediente simple și naturale. Acest meșteșug nu doar că aduce un omagiu tradițiilor, dar răspunde și nevoilor actuale de produse ecologice și sustenabile.

Coşarul. Ultima oprire o facem în atelierul unui coşar, unde descoperim arta creaţiei de obiecte din nuiele şi crengi împletite. Aceasta este o meserie care cere nu doar îndemânare, dar şi o cunoaştere profundă a materialelor şi a mediului înconjurător. Produsele sale, de la coşuri la mobilier, sunt rezultatul unei armonii perfecte între om şi natură.

Meserii uitate, dar nu și pierdute, ele continuă să ne încânte cu frumusețea și măiestria lor unică, păstrând vie flacăra unui trecut bogat și plin de semnificații.

Unele sunt doar cuvinte din dicționarele de etnografie, însă cu un rol puternic, cel de a deschide o fereastră către un timp în care când munca manuală era la mare preț. Ele nu doar că ne aduc aminte de rădăcinile noastre, dar reprezintă și o formă de rezistență în fața uniformizării impuse de lumea modernă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Povestea lui Moș Nicolae
06/12/2023 07:34

Nicolae era un bărbat care a trăit intre secolele II si III d. Hr, iar pe data de 6 decembrie se sărbătoreste moartea acestuia, din anul 352. Pe parcursul vietii sale, Sfantul Nicolae a avut parte de multe ...

 Poveștile cafelei
05/12/2023 15:06

Într-o lume agitată, unde fiecare moment este o cursă impotriva timpului, ritualul servirii cafelei rămane o oază de pace si contemplare. Asa a fost mereu in familia Mariei Săvescu, o profesoară pen ...

 Mișcarea în era inteligenței artificiale – cum ne transformă activitatea fizică și sănătatea
05/12/2023 12:57

În primul rand, IA a transformat echipamentele de fitness si aplicatiile de sănătate. Dispozitivele purtabile inteligente, cum ar fi ceasurile si brătările de fitness, folosesc algoritmi avansati pent ...

 Rosicrucianismul: o călătorie prin misterele ezoterice
05/12/2023 11:38

În adancurile istoriei spirituale a umanitătii se ascunde Rosicrucianismul, o miscare mistică si filosofică imbrăcată in simbolism si invăluită in mister. Această traditie, apărută in Europa in ...

 Șezătorile din Postul Crăciunului
05/12/2023 10:20

Sezătorile, acele adunări traditionale ce au modelat viata socială si culturală a satelor romanesti, reprezintă o fascinantă fereastră spre trecutul nostru colectiv. Ele nu erau doar simple intalniri, ci ...

 Jocurile video, o fereastră către stiluri de viață diferite
05/12/2023 09:44

Jocurile video au avut un impact semnificativ si divers in culturi diferite din intreaga lume. În primul rand, jocurile video au influentat modul in care tinerii din diferite culturi interactionează si s ...

 O treime dintre adolescenți sunt dependenți de Internet
05/12/2023 08:54

Adolescentii cu dependentă de internet arată un comportament de căutare a noutătii si o persistentă scăzută. Există o corelatie pozitivă intre depresie si numărul de ani de utilizare a internetului. D ...

 Împreună Lucrare sau când sufletele merg îmbrățișate
05/12/2023 07:53

În acest univers tumultuos, unde fiecare zi aduce noi provocări, puterea de a lucra impreună devine o lumină strălucitoare in intuneric. Însă, adesea, uităm de acest dar pretios. Suntem absorb ...

 Ajunul lui Moș Nicolae. Ziua în care ne lustruim ghetuțele
05/12/2023 07:42

Nicolae era un bărbat care a trăit intre secolele II si III d. Hr, iar pe data de 6 decembrie se sărbătoreste moartea acestuia, din anul 352. Pe parcursul vietii sale, Sfantul Nicolae a avut parte de multe ...

Cadourile, extensii ale inimilor noastre
04/12/2023 13:22

Cadourile, simboluri ale afectiunii, ale respectului sau ale recunostintei, au jucat un rol esential in istoria umanitătii si in viata fiecăruia dintre noi. Istoria cadourilor incepe chiar de la inceputurile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei