Homeopatia, controversa mileniului în medicină

homeopatia

Dimensiune font:

| 21-04-2024 07:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate și, în același timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a început să își facă loc în peisajul terapeutic la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Fondată de medicul german Samuel Hahnemann, homeopatia se bazează pe principiul „similia similibus curentur”, adică „asemenea se vindecă la fel”. Aceasta presupune că o substanță care provoacă simptomele unei boli la o persoană sănătoasă poate, în doze foarte mici, să vindece simptome similare la o persoană bolnavă.

Istoria homeopatiei începe cu nemulțumirea lui Hahnemann față de metodele medicale tradiționale ale timpului său, cum ar fi folosirea sângelui sau a purgativelor, pe care le considera brutale și ineficiente. În timpul unor experimente cu chinina, un tratament comun pentru malarie, Hahnemann a descoperit că ingestia repetată a chininei inducea simptome de malarie la el însuși, un om sănătos. Aceasta l-a condus la formularea teoriei sale că „like cures like”, teorie pe care a dezvoltat-o și a popularizat-o în lucrarea sa „Organon der Heilkunst” din 1810.

De la introducerea sa, homeopatia a câștigat rapid popularitate, în principal datorită abordării sale blânde și personalizate față de pacienți, în contrast cu abordările mai agresive ale medicinei convenționale de la acea vreme. În secolul al XIX-lea, homeopatia a devenit extrem de populară în Europa și Statele Unite, unde au fost fondate numeroase școli și clinici homeopate.

Primită cu scepticism

Cu toate acestea, odată cu progresul medicinei bazate pe dovezi la începutul secolului al XX-lea, homeopatia a început să fie văzută cu scepticism. Criticile principale se concentrează pe diluțiile extrem de mari utilizate în preparatele homeopatice, care adesea nu conțin nicio moleculă din substanța originală. Mulți oameni de știință consideră că orice efect observat este pur placebo, neexistând dovezi clinice care să susțină eficacitatea homeopatiei în tratamentul bolilor.

În ciuda acestor critici, homeopatia a rămas populară în multe părți ale lumii, parte datorită perceperii sale ca fiind „naturală” și „non-toxică”. În plus, în contextul unei creșteri a scepticismului public față de industria farmaceutică și a interesului crescut pentru medicina alternativă și complementară, homeopatia a continuat să fie o opțiune atractivă pentru mulți pacienți.

Recent, reglementările privind practica homeopatiei s-au înăsprit în multe țări. Autoritățile de reglementare medicală, cum ar fi FDA în Statele Unite și NHS în Marea Britanie, au început să solicite dovezi mai solide ale eficacității tratamentelor homeopatice și au impus restricții asupra modului în care aceste produse pot fi comercializate. De exemplu, NHS a limitat finanțarea pentru homeopatie, citând lipsa de dovezi clare care să susțină eficacitatea sa.

La răscruce, între tradiție și modernitate

Pe măsură ce medicina modernă continuă să evolueze și să se dezvolte, viitorul homeopatiei rămâne incert. Pe de o parte, cererea continuă pentru alternative la medicina convențională poate menține homeopatia relevantă pentru un anumit segment de populație. Pe de altă parte, creșterea standardelor științifice și a cerințelor de reglementare poate restrânge practica sau poate schimba modul în care este percepută și utilizată.

Astfel, homeopatia se află la răscruce, între tradiție și modernitate, între credință și scepticism. Oricare ar fi drumul pe care îl va lua, rămâne un subiect fascinant de studiu în cadrul dezbaterilor despre natura sănătății și tratamentului în societatea contemporană.

Pe măsură ce se confruntă cu presiuni crescute din partea comunității științifice și a autorităților de reglementare, homeopatia își caută locul într-un peisaj medical în continuă schimbare. Aceasta implică nu doar o luptă pentru supraviețuire în condițiile unei scrutini tot mai riguroase, ci și o posibilă reinventare a modului în care este percepută și aplicată.

În multe părți ale lumii, practicienii de homeopatie lucrează pentru a-și moderniza abordările și pentru a integra noi cercetări care să sprijine metodologia lor. În acest context, unii homeopați încearcă să colaboreze mai strâns cu practicienii medicinei convenționale, oferind o abordare complementară, în loc să se poziționeze ca o alternativă completă. Această integrare a medicinei alternative în sistemele de sănătate convenționale poate crește acceptabilitatea și eficacitatea homeopatiei, asigurând că este utilizată în moduri care complementează tratamentele validate științific.

Un exemplu notabil este utilizarea homeopatiei în gestionarea efectelor secundare ale tratamentelor convenționale, cum ar fi greața în chimioterapie, unde unele studii sugerează că anumite remedii homeopatice pot oferi o anumită ușurare. Cu toate acestea, astfel de utilizări necesită studii suplimentare pentru a stabili eficacitatea lor reală și pentru a asigura că nu interferează cu tratamentele primare.

Pe lângă eforturile de colaborare cu medicina convențională, există și o mișcare în rândul homeopaților de a îmbunătăți standardele de educație și de practică profesională. În multe țări, asociațiile profesionale de homeopatie lucrează la stabilirea unor standarde riguroase pentru formarea practicienilor, ceea ce include educație formală și acreditare continuă. Această profesionalizare ajută la creșterea credibilității homeopatiei ca domeniu de practică medicală și la asigurarea că pacienții primesc îngrijiri de înaltă calitate.

Totuși, provocările rămân semnificative. Într-o eră dominată de o abordare bazată pe dovezi, homeopatia trebuie să navigheze între tradițiile sale istorice și necesitatea de a se alinia la standardele științifice moderne. Criticii continuă să argumenteze că, în absența unor dovezi clare care să susțină mecanismele sale de acțiune, homeopatia nu ar trebui să fie considerată o formă de tratament medical. Aceste dezbateri sunt adesea aprinse și reflectă tensiunile mai largi dintre medicina alternativă și cea convențională.

Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei