Învățământul de acasă, un balans între teme și timp liber

teme pentru acasa

Dimensiune font:

| 04-10-2023 06:40

 Într-o lume în care competitivitatea se desfășoară chiar și în sălile de clasă ale școlilor, temele pentru acasă sunt văzute drept un vehicul necesar care conduce către excelență * cu toate acestea, au început să apară întrebări despre cât de benefic este acest obicei pentru copii * discuțiile au plecat de la cerințele mari ale multor cadre didactice, aproape sufocante

În societatea modernă, educația copiilor este o prioritate, iar temele pentru acasă sunt adesea văzute ca un mijloc de a consolida ceea ce s-a învățat în sala de clasă. Totuși, cantitatea de teme primită poate avea un impact semnificativ asupra timpului liber al copiilor și a stresului familial.

Părerile despre acest subiect sunt foarte diferite. În timp ce unii profesori și părinți susțin că sunt esențiale pentru a consolida cunoștințele și pentru a dezvolta disciplinele de studiu, alții sunt de părere că pot fi contraproductive. Excesul de teme poate să le răpească copiilor timpul de joacă, de explorare sau de relaxare, care sunt esențiale pentru dezvoltarea lor fizică și emoțională. Ioana este elevă de clasa a șasea și spune că este copleșită de volumul de teme de acasă care îi fură timpul liber și îi limitează bucuriile copilăriei. Aș vrea să am timp să mă joc afară cu prietenii mei, dar temele mă țin în casă, spune ea cu un glas tremurător.

Pe de altă parte, părinții sunt îngrijorați de presiunea pe care școala o exercită asupra copiilor lor. „Vine acasă epuizată, și apoi trebuie să se apuce de teme. E prea mult pentru ea, a completat Alexandra Moraru, mama Ioanei. „Doamna ne dă peste week-end chiar și câte zece pagini la matematică. E mult, nu mereu reușesc să le fac, s-a plâns Răzvan, un puști din clasa a IV-a.

Psihologii subliniază că presiunea academică excesivă poate conduce la anxietate și stres, care la rândul lor pot avea efecte negative asupra sănătății mentale a copiilor. În plus, calitatea timpului petrecut în familie poate fi grav afectată, creând un decalaj între membrii familiei.

Cu toate acestea, există și o parte pozitivă. Unii educatori susțin că temele pentru acasă pot ajuta la consolidarea cunoștințelor și dezvoltarea autonomiei la copii. Ionuț Mocanu, un profesor dedicat, crede că temele pot fi un mod constructiv de a stimula gândirea critică și responsabilitatea.

Dezbaterea continuă, iar soluțiile posibile se învârt în jurul unui echilibru mai bun între timpul de școală și cel liber, poate prin reducerea volumului de teme sau prin încurajarea unor metode de învățare mai interactive și angajante. În acest fel, copiii ar putea fi protejați de efectele negative ale presiunii academice, păstrând în același timp beneficiile educaționale ale temelor pentru acasă.

Maximum o oră de teme pentru acasă

Există studii și recomandări diferite referitoare la cantitatea ideală de teme. De exemplu, cunoscuții psihologi Cooper, Robinson și Patall sugerează regula de 10 minute, care spune că temele ar trebui să crească gradual cu 10 minute pe seară pentru fiecare nivel de clasă, începând cu clasa I. Acest lucru ar însemna, de exemplu, că un elev de clasa a V-a ar trebui să petreacă în jur de 50 de minute pe teme în fiecare seară.

Comparativ cu alte țări, România are o abordare diferită. În țări precum Finlanda, copiii primesc mai puține teme, iar rezultatele lor academice sunt totuși impresionante. Aceasta ridică întrebarea dacă mai multe teme înseamnă neapărat o educație mai bună. Multe familii simt presiunea lecțiilor excesive făcute acasă. Timpul petrecut împreună ca familie este redus, iar copiii pot deveni stresați și obosiți. În plus, temele excesive pot duce la dezinteres și la o atitudine negativă față de învățământ.

Alternative de succes

Există inițiative care urmăresc echilibrarea cantității de teme cu nevoile de dezvoltare ale copiilor. Unele școli și profesori încearcă să ofere teme mai semnificative sau să reducă volumul acestora, pentru a permite copiilor să aibă un echilibru mai bun între viața școlară și cea personală.

Elevii pot participa la proiecte practice sau experimentale care le permit să aplice ceea ce au învățat în clasă într-un context real. Această metodă implică rezolvarea unor probleme complexe și desfășurarea unor proiecte pe termen lung, care le permit copiilor să exploreze subiectele într-un mod mai profund și mai practic. Învățarea prin cooperare este o altă sugestie. Elevii lucrează în grupuri pentru a îndeplini obiectivele de învățare, ceea ce poate promova abilitățile sociale și poate îmbunătăți înțelegerea materiei. Învățarea bazată pe anchete ar fi o altă alternativă.

Elevii sunt încurajați să pună întrebări și să caute răspunsuri, dezvoltându-și astfel abilitățile de cercetare și gândire critică. Sesiunile de revizuire și tutorialele pot înlocui temele pentru acasă, la fel și activitățile extracurriculare și de învățare experiențială. La final, toate ar trebui urmate de auto-evaluare și reflectare, copiii fiind încurajați să-și aprecieze propriul progres. Chiar dacă lucrul suplimentar este un instrument valoros de învățare, este esențială găsirea unui echilibru adecvat pentru a asigura dezvoltarea completă și sănătoasă a copiilor.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Haine inteligente. Evoluția modei și a tehnologiei
28/11/2023 14:43

Într-o lume in care tehnologia si moda se imbină in moduri surprinzătoare, tehnologiile vestimentare inteligente au devenit nu doar un trend, ci o revolutie care schimbă modul in care ne raportăm la h ...

Pandemia de COVID 19 a schimbat lumea și a instalat o nouă normalitate
28/11/2023 10:31

Efectele pandemiei COVID-19 pe termen lung sunt vaste si complexe, afectand diverse aspecte ale vietii noastre. Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătătii mintale a populatiei. Izolarea socială ...

 Descoperă lumea prin ochi de copil. Pledoarie pentru creativitate
26/11/2023 14:51

În inima oricărui copil, există o lume de posibilităti infinite, o lume unde creativitatea nu cunoaste granite. Aici, in aceste tăramuri ale imaginatiei, ei isi construiesc fundatia pentru un viitor p ...

Povestea saniei. De la Moș Crăciun, la Jocurile Olimpice
26/11/2023 14:20

Săniile de zăpadă, acele vehicule de iarnă indrăgite de copii si adulti deopotrivă, au parcurs un drum lung si fascinant in istoria lor. Povestea lor incepe in trecutul indepărtat, cand erau instrumente ...

Murăturile, poveștile din spatele borcanelor
24/11/2023 10:59

Murăturile, povestile din spatele borcanelor * in fiecare toamnă, cămările se umplu cu borcane ticsite de castraveti, gogosari, ardei, conopidă si multe alte legume, toate imersate intr-o saramură a ...

Ziua Recunoștinței, primești ceea ce dăruiești
24/11/2023 10:44

 Prilej de bucurie si reflectie, sărbătorită cu mult fast si căldură in inimile multor oameni, Ziua Recunostintei este celebrată in fiecare an in ultima joi a lunii noiembrie. Această zi, a cărei i ...

 Toaca, sunetul dintre Cer și Pământ
23/11/2023 14:43

Toaca, un simbol profund inrădăcinat in traditia spirituală a crestinismului ortodox, isi are originile in zorii crestinismului. Această placă de lemn sau metal, simplă in design dar profundă in semnific ...

 În umbra jignirilor. Povestea nespusă a victimelor body shaming-ului
23/11/2023 14:22

Un fenomen din ce in ce mai răspandit in societatea modernă, body shaming-ul afectează profund copiii, lăsand urme adanci atat pe plan emotional, cat si psihologic. Acesta se referă la criticarea aspe ...

 Împreună Lucrare sau când sufletele merg îmbrățișate
23/11/2023 13:53

În acest univers tumultuos, unde fiecare zi aduce noi provocări, puterea de a lucra impreună devine o lumină strălucitoare in intuneric. Însă, adesea, uităm de acest dar pretios. Suntem absorb ...

 Șezătorile din Postul Crăciunului
22/11/2023 14:20

Sezătorile, acele adunări traditionale ce au modelat viata socială si culturală a satelor romanesti, reprezintă o fascinantă fereastră spre trecutul nostru colectiv. Ele nu erau doar simple intalniri, ci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei