Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor

yoga

Dimensiune font:

| 16-05-2024 18:25


Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor

Educația fizică este o componentă esențială a curriculumului școlar care transcende simpla activitate de a „face sport”. Este un pilon care susține dezvoltarea holistică a tinerilor, având un rol crucial în stimularea creșterii fizice, cognitive și emoționale a copiilor. Într-o lume unde sedentarismul devine tot mai prezent datorită creșterii tehnologiei și a accesului la dispozitive digitale, asigurarea că fiecare copil participă la activități fizice regulate este mai importantă ca niciodată.

Pe plan fizic, beneficiile sunt evidente și bine documentate. Educația fizică ajută la construirea și menținerea unei condiții fizice robuste, contribuie la dezvoltarea musculaturii, la îmbunătățirea coordonării și la consolidarea rezistenței. Aceste calități sunt fundamentale, mai ales în contextul actual, când obezitatea infantilă este în creștere alarmantă. Studiile arată că activitatea fizică regulată nu doar că previne acumularea excesivă de greutate, dar contribuie și la stabilizarea metabolică și la îmbunătățirea profilului cardiovascular al copiilor.

Dar beneficiile educației fizice se extind mult dincolo de sănătatea fizică. Pe plan cognitiv, exercițiile fizice stimulează creierul, îmbunătățind funcții precum memoria, atenția și viteza de procesare a informațiilor. Prin mișcare, circulația sanguină este amplificată, ceea ce duce la o oxigenare mai bună a creierului. Aceasta poate rezulta în performanțe academice îmbunătățite, oferind copiilor un avantaj în învățarea în clasele tradiționale.

La fel de important este și impactul asupra sănătății mentale. Educația fizică oferă o eliberare a tensiunii acumulate și un prilej de a reduce stresul. În timpul activităților fizice, organismul eliberează endorfine, adesea denumite „hormonii fericirii”, care sunt esențiale pentru menținerea unei stări de bine. Astfel, sportul devine un instrument eficace în combaterea anxietății și a depresiei, afecțiuni tot mai frecvente în rândul tinerilor.

Lecțiile în echipă

Interacțiunea socială este un alt beneficiu major al educației fizice. Sporturile de echipă, de exemplu, îi învață pe copii despre lucrul în echipă și despre spiritul de colaborare. Ei învață să comunice eficient, să își asume responsabilități și să respecte reguli și proceduri, ceea ce le modelează abilitățile interpersonale și le dezvoltă caracterul. De asemenea, participarea la activități fizice poate ajuta la construirea încrederii în sine și la dezvoltarea unui sentiment de realizare.

În ciuda tuturor acestor beneficii, provocările sunt semnificative în implementarea unor programe de educație fizică eficiente. În multe școli, resursele sunt limitate, iar spațiile destinate sportului sunt adesea insuficiente sau în stare proastă. De asemenea, există o presiune crescândă asupra rezultatelor academice, ceea ce face ca uneori orele de educație fizică să fie reduse sau ignorate. Este esențial ca decidenții să recunoască valoarea imensă a acestui domeniu și să asigure că educația fizică rămâne o componentă centrală a educației copiilor.

Prin urmare, este imperativ ca părinții, educatoarele și întreaga comunitate să fie conștienți de importanța vitală a educației fizice. Nu este doar o modalitate de a „arde energie”, ci o practică esențială care îi pregătește pe copii pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Promovarea unui stil de viață activ trebuie să înceapă de timpuriu, cu sprijin constant din partea familiei și a școlii, pentru a cultiva obiceiuri sănătoase care să dureze toată viața.

În concluzie, educația fizică nu este doar o pauză de la studiul academic; este o componentă integrală care îmbunătățește toate aspectele dezvoltării unui copil. A investi în educația fizică înseamnă a investi în viitorul fiecărui tânăr, asigurându-se că aceștia nu doar că supraviețuiesc în lumea modernă, ci că prosperă în ea. Este, prin urmare, responsabilitatea noastră colectivă să ne asigurăm că fiecare copil are acces la oportunități ample de a crește și de a învăța nu doar cu mintea, ci și cu corpul lor.

Această responsabilitate nu se limitează doar la cadrele didactice și administratorii școlari, ci se extinde la întreaga societate. Părinții, în special, joacă un rol crucial în modelarea atitudinilor copiilor lor față de activitatea fizică. Încurajând sportul și jocul activ acasă și participând alături de copii la diverse activități fizice, părinții pot consolida mesajele pozitive despre mișcare învățate la școală.

Comunitățile ar trebui să sprijine, de asemenea, acest demers prin crearea și întreținerea de spații sigure și accesibile pentru joacă și sport. Parcuri bine întreținute, terenuri de sport și piscine publice nu sunt doar resurse pentru recreere; ele sunt esențiale pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos în rândul tinerilor. Prin investiții în infrastructura sportivă, administrațiile locale pot avea un impact direct și măsurabil asupra sănătății comunității.

În plus, școlile trebuie să abordeze educația fizică nu doar ca pe o necesitate logistică, ci ca pe o oportunitate de a inova și de a îmbogăți curriculumul existent. Integrarea tehnologiei în educația fizică, de exemplu, poate spori angajamentul elevilor și poate aduce o dimensiune nouă și excitantă la orele de sport. Aplicații care urmăresc progresul individual, jocuri interactive și alte resurse digitale pot face din activitatea fizică o experiență mai atractivă și personalizată pentru copii.

De asemenea, este crucial să se recunoască și să se valorifice diversitatea în cadrul lecțiilor de educație fizică. Oferirea unei game largi de activități care să includă nu doar sporturile tradiționale, ci și dansul, gimnastica, arte marțiale și altele, poate ajuta la menținerea interesului elevilor și la angajarea celor cu interese variate. Acest lucru este vital pentru a asigura că toți copiii găsesc o formă de exercițiu pe care o iubesc și pe care vor dori să o continue pe termen lung.

Educația fizică trebuie să fie văzută ca o parte integrantă a educației globale a unui copil. La fel cum lecțiile de matematică pregătesc elevii să înțeleagă și să utilizeze numerele și cum orele de literatură le îmbogățesc vocabularul și înțelegerea textelor, așa și educația fizică le construiește capacitatea de a naviga și de a excela în propriul lor corp. Este o lecție de viață care depășește zidurile sălii de clasă, influențând fiecare aspect al existenței lor.

Maura ANGHEL

Nu putem subestima valoarea educației fizice. Cu fiecare generație, provocările se schimbă și se multiplică, dar constanta necesitate a mișcării rămâne aceeași. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că toți copiii, indiferent de aptitudinile sau interesele lor, beneficiază de pe urma educației fizice complete și continue. Să ne angajăm împreună să promovăm un viitor în care fiecare copil are puterea, cunoștințele și oportunitatea de a trăi sănătos și plin de vitalitate. Acesta este fundamentul pe care putem construi o societate mai rezilientă, mai energică și mai fericită.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Ziua cea mai lungă. Solstițiul de vară
20/06/2024 06:30

Solstitiul de vară este unul dintre cele mai fascinante si semnificative fenomene astronomice care au loc in fiecare an. În 2024, acest eveniment are loc pe 20 iunie, marcand ziua cea mai lungă si noapt ...

  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
17/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
16/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei