Jocurile de societate, podiumul educației pentru copii și adolescenți

jocuri

Dimensiune font:

| 25-02-2024 13:45

  * într-o lume dominată de tehnologie și ecrane luminoase, jocurile de societate par să fie un reper în viața copiilor și adolescenților * sub aparența lor modestă, au o importanță imensă în dezvoltarea copiilor și în formarea lor ca indivizi * de la îmbunătățirea abilităților sociale și cognitive până la promovarea colaborării și a gândirii critice, au un impact profund asupra educației și culturii tinerilor

Jocurile de societate au un impact profund asupra dezvoltării cognitive și sociale a copiilor și adolescenților. Unul dintre cele mai mari avantaje este dezvoltarea abilităților critice și a gândirii strategice. De exemplu, jocurile de tipul șahului sau Go necesită o analiză atentă a situației și elaborarea unui plan strategic, dezvoltând astfel capacitatea de a lua decizii informate și de a gândi în perspectivă. În plus, promovează colaborarea și comunicarea între jucători. Jocurile de echipă cum ar fi „Catan” sau „Codenames” necesită o cooperare strânsă între membrii echipei pentru a atinge un obiectiv comun. Aceste experiențe îi învață pe tineri să lucreze împreună, să-și exprime ideile și să asculte opinia celorlalți, dezvoltând astfel abilități sociale esențiale pentru viața de adult.

Un alt aspect important al jocurilor de societate este capacitatea lor de a stimula imaginația și creativitatea. Jocurile de tipul „Dungeons & Dragons” sau „Carcassonne” oferă oportunități ample pentru jucători să-și creeze povești și lumi fantastice, alimentând astfel imaginația lor și încurajându-i să-și exploreze creativitatea.

Pe lângă beneficiile individuale, jocurile de societate contribuie și la construirea comunității și la întărirea legăturilor sociale. Participarea la sesiuni periodice de jocuri de societate poate să creeze oportunități de a întâlni oameni noi și de a construi prietenii durabile. De asemenea, pot să aducă împreună membri ai unei familii sau ai unei comunități în jurul unei activități comune, consolidând astfel legăturile interpersonale.

Impactul negativ al jocurilor de societate

Cu toate că aduc numeroase beneficii, există și anumite aspecte negative asociate. Unul dintre acestea este riscul de dependență și de izolare socială. În timp ce jocurile de societate pot să promoveze interacțiunea socială, există și riscul ca unii indivizi să devină prea absorbiți de aceste jocuri și să neglijeze relațiile interpersonale sau alte activități sociale.

„De asemenea, unele pot avea conținut inadecvat pentru anumite grupe de vârstă. Este important ca părinții și educatori să fie atenți la conținutul jocurilor și să se asigure că acestea sunt potrivite pentru dezvoltarea și maturitatea copiilor lor. Un alt aspect negativ poate fi excesul de competitivitate. În unele cazuri, jocurile de societate pot să ducă la conflicte și rivalități între jucători, compromițând astfel experiența de joc și relațiile personale”, a atras atenția Alex Coman, expert în educație.

Impactul asupra educației și culturii

Jocurile de societate au un impact semnificativ asupra educației și culturii tinerilor. În ceea ce privește educația, aceste jocuri oferă oportunități de învățare interactivă și experiențe practice. De exemplu, jocurile matematice precum „Ticket to Ride” sau „Settlers of Catan” pot să îmbunătățească abilitățile de calcul și de rezolvare a problemelor la copii și adolescenți. De asemenea, jocurile de rol cum ar fi „Dungeons & Dragons” pot să încurajeze creativitatea și să dezvolte abilități de comunicare și rezolvare a problemelor.

În ceea ce privește cultura, jocurile de societate pot să ofere oportunități de explorare și înțelegere a diferitelor culturi și perioade istorice. De exemplu, jocurile de strategie istorică sau de aventură pot să ofere jucătorilor o perspectivă mai profundă asupra evenimentelor istorice și a diferitelor civilizații. De asemenea, jocurile de rol pot să permită jucătorilor să se pună în pielea unor personaje din alte culturi sau perioade de timp, facilitând astfel înțelegerea și empatizarea cu perspective diferite.

Cele mai apreciate jocuri de societate

Există o varietate largă de jocuri de societate care sunt apreciate de copii, adolescenți și chiar adulți. Printre cele mai populare se numără:

* „Catan”, un joc de strategie care implică negocieri, resurse și construcții, foarte apreciat pentru complexitatea și variabilitatea sa.

* „Ticket to Ride”, un joc de planificare și strategie în care jucătorii construiesc rute de cale ferată pe harta lumii, promovând astfel abilitățile de planificare și adaptare.

„Codenames”, un joc de echipă în care jucătorii trebuie să-și comunice cuvintele-cheie folosind indicii, promovând astfel colaborarea și comunicarea.

„Dungeons & Dragons”, un joc de rol în care jucătorii își creează propriile personaje și explorează lumi fantastice, promovând astfel creativitatea și imaginația.

„Carcassonne”, un joc de plasare a pieselor în care jucătorii construiesc un oraș medieval, promovând abilitățile de planificare și adaptare la schimbare.

Acestea sunt doar câteva exemple dintr-o gamă largă de jocuri de societate care au captivat imaginația și interesul copiilor și adolescenților din întreaga lume.

Jocurile de societate reprezintă un pilon important al educației și culturii juvenile. De la dezvoltarea abilităților sociale și cognitive până la promovarea creativității și a colaborării, aceste jocuri aduc numeroase beneficii pentru cei care le practică. Cu toate acestea, este important ca părinții, educatorii și jucătorii să fie conștienți de potențialele riscuri asociate cu aceste jocuri și să le gestioneze în mod responsabil. În final, jocurile de societate rămân un mijloc captivant și eficient de divertisment și învățare pentru toate vârstele.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Misterul Lacului Scheletelor
21/04/2024 09:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Ascensiunea și impactul media tactică
21/04/2024 09:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
21/04/2024 08:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
21/04/2024 08:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
21/04/2024 07:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
20/04/2024 10:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei