La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc

default

Dimensiune font:

| 17-05-2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezență constantă în istoria umanității, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizațiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, de la jocurile rudimentare ale strămoșilor noștri la complexele cazinouri moderne, ilustrând nu doar evoluția lor tehnică, dar și schimbările în mentalitățile și societățile umane.

Prima dovadă a jocurilor de noroc datează din perioada Paleolitică, când oamenii aruncau cu oase pentru a prezice viitorul sau pentru simpla distracție. În Antichitate, egiptenii, grecii și romanii și-au pus soarta în mâna zarurilor și a tabletelor de joc. Spre exemplu, în Egiptul Antic, un joc popular era „Senet”, care combina elemente de strategie și noroc și este considerat un precursor al jocurilor moderne de tablă.

Expansiunea jocurilor de noroc în Asia a fost remarcabilă, cu introducerea cartelor de joc în China secolului al IX-lea. Acestea au călătorit prin Asia, ajungând până în Japonia, unde au devenit popular jocul de „Hanafuda”. În India, un joc străvechi numit „Pachisi” a fost predecesorul jocului modern „Ludo”.

Perioada medievală în Europa a fost martora unei explozii a jocurilor de noroc, în ciuda interdicțiilor stricte impuse de liderii religioși și civili. În aceste timpuri, jocurile de zaruri erau extrem de populare, chiar și în rândurile nobilimii. Totuși, erau adesea asociate cu viciul și corupția, ceea ce a condus la crearea primelor legi împotriva jocurilor de noroc.

În Renaștere, jocurile de noroc au început să fie privite mai indulgent, iar primele cazinouri, precum cele din Veneția, au fost înființate. Aceste "case de joc" erau locuri de întâlnire pentru elita societății, oferind nu doar jocuri de noroc, ci și un spațiu pentru socializare și afaceri. În această perioadă, jocul de baccarat și-a făcut apariția, devenind unul dintre jocurile de cărți preferate ale nobililor europeni.

Secolul al XVIII-lea a fost martorul nașterii ruletei în Franța, joc care a cucerit rapid inimile jucătorilor datorită simplității și eleganței sale. Acesta a fost, de asemenea, un secol în care loteriile au devenit extrem de populare în Europa și America, folosite nu doar pentru divertisment, ci și pentru finanțarea proiectelor publice, inclusiv în construcția multor universități prestigioase.

Revoluția industrială a adus inovații semnificative în tehnologia jocurilor de noroc, cu inventarea primului slot machine de către Charles Fey în 1895. Aceste "bandiți cu un singur braț" au devenit rapid populare în saloanele din America și, mai târziu, în întreaga lume.

În secolul al XX-lea, Las Vegas a devenit sinonim cu jocurile de noroc. Transformarea acestui deșert izolat într-o oază de divertisment și noroc a fost una dintre cele mai remarcabile povești de dezvoltare urbană și turistică. Cazinourile majestuoase și spectacolele opulente au atras milioane de vizitatori anual, consolidând industria jocurilor de noroc ca o forță economică majoră.

Astăzi, era digitală a transformat jocurile de noroc într-un fenomen global accesibil. Cu apariția cazinourilor online și a platformelor de pariuri sportive, accesul la jocurile de noroc este la doar un clic distanță, făcându-l mai convenabil, dar și ridicând noi întrebări etice și sociale. Reglementările stricte și tehnologiile de verificare a jucătorilor încearcă să păstreze echilibrul între profit și protecția consumatorilor.

Fereastră spre valorile societăților care le-au adoptat

Privind înapoi pe parcursul istoriei jocurilor de noroc, este clar că acestea nu sunt doar o formă de divertisment, ci și o fereastră spre valorile, speranțele și temerile societăților care le-au adoptat. În ciuda controverselor, jocurile de noroc continuă să fie o parte inerentă a culturii umane, reflectând evoluția noastră continuă și complexitatea relației noastre cu norocul și destinul.

Această continuă evoluție și răspândire a jocurilor de noroc subliniază un adevăr fundamental despre natura umană: căutarea constantă a omului pentru emoție și incertitudine în măsurarea norocului împotriva rațiunii. Pe măsură ce societatea modernă avansează, jocurile de noroc s-au adaptat, nu doar tehnologic, dar și cultural, pentru a rămâne relevante și atrăgătoare.

Dezvoltarea recentă a realității virtuale și a inteligenței artificiale a deschis noi orizonturi pentru jocurile de noroc. Cazinourile virtuale, care permit jucătorilor să experimenteze imersivitatea unui cazinou real din confortul propriului domiciliu, au început să câștige teren. Aceste tehnologii oferă o simulare atât de detaliată încât jucătorii pot interacționa cu dealerii și cu alți jucători ca și cum ar fi fizic prezenți la masa de joc. Aceasta nu numai că transformă experiența utilizatorului, dar redefinește și granițele jocurilor de noroc.

Pe de altă parte, creșterea accesibilității jocurilor de noroc online a ridicat și probleme etice și de reglementare semnificative. Problemele legate de jocurile de noroc compulsive și accesul minorilor la platformele de pariuri sunt în centrul multor dezbateri publice și legislative. Guvernele și organismele de reglementare din întreaga lume încearcă să găsească un echilibru între libertatea economică și protecția consumatorilor. De exemplu, multe jurisdicții au implementat sisteme riguroase de verificare a vârstei și de auto-excludere pentru a ajuta la combaterea problemelor de dependență de jocuri de noroc.

Un subiect controversat

Impactul economic al jocurilor de noroc este, de asemenea, un subiect fierbinte. Pe de o parte, industria jocurilor de noroc generează venituri substanțiale pentru economiile locale și naționale prin turism și taxe. Pe de altă parte, există preocupări legate de costurile sociale asociate, cum ar fi creșterea ratei criminalității și problemele sociale. Studiile sunt adesea contradictorii, dar majoritatea acordă o atenție sporită necesității unor politici publice bine gândite care să optimizeze beneficiile economice în timp ce minimizează efectele negative.

Cultural, jocurile de noroc au avut întotdeauna o dimensiune ambivalentă. Ele pot reprezenta atât un mijloc de socializare și recreere, cât și o potențială sursă de izolare și degradare socială. Aceasta este o reflectare a tensiunii dintre individualism și responsabilitatea socială, un echilibru fragil în orice societate.

Privind în viitor, este probabil ca jocurile de noroc să continue să se dezvolte în moduri care acum ne pot părea neașteptate sau revoluționare. De la realitatea augmentată și jocurile blockchain până la noi forme de pariuri sportive integrate cu date în timp real, posibilitățile sunt aproape nelimitate. Într-o lume din ce în ce mai conectată și tehnologizată, modul în care alegem să reglementăm și să integrăm această veche formă de divertisment în cultura noastră va spune multe despre valorile noastre, despre inovația noastră și despre viziunea noastră de viitor.

Astfel, istoria jocurilor de noroc nu este doar o cronică a unui pasatimp, ci și o oglindă a evoluției societale. Jocurile de noroc ne oferă o fereastră spre înțelegerea mai largă a comportamentului uman, economiei, și chiar politicii. Așadar, pe măsură ce continuăm să navigăm și să modelăm această parte din cultura noastră, este esențial să ne amintim lecțiile trecutului și să privim cu discernământ spre provocările viitorului.

Teona SOARE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Istoria vibrantă a grătarului
17/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei