Mâncarea tradițională, în pericol. O luptă tăcută împotriva uitării

bucate-IS

Dimensiune font:

| 26-10-2024 09:18

 * într-o lume în care globalizarea și modernizarea își fac simțită prezența în fiecare aspect al vieții noastre, unul dintre cele mai prețioase elemente ale identității culturale este tot mai amenințat: mâncarea tradițională * salvarea poate veni de la bucătarii care încă mai prețuiesc acest filon, dar și de la gospodinele care păstrează intacte rețetele vechi * influențele culinare moderne tind să le îngroape sub straturi de fast-food și tendințe globale

Cu miros de plăcinte rumenite și sunetul lingurilor de lemn ciocnindu-se de marginile oalelor de lut, am intrat în bucătăria Mariei, o femeie de 70 de ani care își amintește cu nostalgie cum era odată viața gastronomică a satului ei – Puiești (judeșul Vaslui). „Când eram copil, plăcinta cu varză și sarmalele în foi de sfeclă erau pe masă la fiecare sărbătoare. Acum, abia dacă mai știe cineva cum să le facă”, spune ea cu tristețe în glas, în timp ce frământă aluatul gros cu mâinile bătătorite de muncă.Maria este doar unul dintre cei mulți care observă cum tradițiile culinare ale regiunii dispar, pe măsură ce generațiile tinere își pierd interesul pentru rețetele vechi. Fast-food-urile din orașele apropiate și dorința de a experimenta mâncăruri „la modă” au făcut ca preparatele tradiționale să fie tot mai rare pe mesele românilor.

Dispariția gusturilor autentice

Într-un colț al Moldovei, la Palanca (județul Bacău, l-am întâlnit pe Bogdan, un bucătar tânăr pasionat de rețetele vechi moldovenești cu influențe din Ardeal, care și-a deschis un mic restaurant dedicat mâncărurilor autentice. „Încerc să recreez aici gusturile pe care le-am cunoscut de la bunica mea. Fiecare ingredient, fiecare condiment avea un rol bine definit, și asta încerc să redau”, povestește el în timp ce pregătește un papricaș de pui. Bogdan explică că una dintre provocările cele mai mari este accesul la ingrediente autentice. „De multe ori, carnea de pui crescută industrial nu are același gust cu cea pe care o aveau bunicii noștri. Iar brânzeturile, untul – toate sunt diferite acum. E greu să păstrezi aceleași gusturi când resursele se schimbă”, adaugă el.

Globalizarea, cu toate avantajele ei, a contribuit la uniformizarea gusturilor, iar acest lucru se reflectă în dispariția unor preparate tradiționale care, până acum câteva decenii, erau baza multor mese de familie.

Modernizarea – un cuțit cu două tăișuri

Globalizarea și ritmul alert al vieții moderne au adus schimbări semnificative în obiceiurile alimentare. Produse internaționale, accesibile la un click distanță, au luat locul felurilor de mâncare pregătite cu răbdare în bucătării tradiționale. Pizza, sushi și burgerii domină meniurile urbane, în timp ce preparatele autohtone precum sarmalele, plăcinta cu brânză sau piftia devin tot mai rare în restaurante.

În inima satelor românești, însă, sunt comunități care refuză să lase mâncarea tradițională să se stingă. O astfel de comunitate se află în Bucovina, unde o mână de gospodine organizează periodic ateliere pentru copii și adolescenți, învățându-i să gătească rețete străvechi. „Când am văzut că nepoții mei nu știau cum se face o mămăligă sau ce este o zacuscă, am decis că trebuie să fac ceva”, mărturisește Ana, una dintre inițiatoarele proiectului: Trebuie să știe că bucătăria noastră este parte din cine suntem, este identitatea noastră”. Aceste inițiative, deși mici, au un impact profund. Tinerii care participă încep să aprecieze mai mult mâncarea tradițională și să o vadă nu doar ca pe un simplu fel de mâncare, ci ca pe o legătură cu rădăcinile lor.

De ce dispar bucatele tradiționale?

Dispariția felurilor de mâncare tradiționale este un proces complex. Pe lângă influențele externe, modernizarea a schimbat și relația oamenilor cu timpul. Preparatele tradiționale necesită timp și migală, iar în era fast-food-ului, acestea par prea complicate și costisitoare de pregătit.

Nu mai avem timp. În trecut, familia se strângea în jurul mesei și fiecare ajuta la gătit. Acum, oamenii sunt mereu pe fugă. Pentru ca rețetele noastre să supraviețuiască, avem nevoie de timp și de oameni care să le transmită mai departe”, spune Radu, un bucătar pasionat din Bicaz. Totuși, nu totul este pierdut. Radu, împreună cu alți bucătari locali, a început să organizeze evenimente gastronomice unde oamenii pot învăța cum să prepare feluri tradiționale: Dacă oamenii învață din nou să gătească aceste feluri, ele vor supraviețui. Trebuie să ne aducem aminte că mâncarea noastră nu este doar despre gust, ci și despre istoria și cultura noastră”.

Căutând soluții

Pe măsură ce globalizarea își face simțită prezența, soluțiile pentru a salva mâncarea tradițională devin tot mai urgente. Bucătarii locali colaborează cu restaurante mici pentru a introduce din nou în meniuri preparate autohtone, iar unele școli din zonele rurale organizează cursuri de gătit pentru a educa noile generații. În același timp, inițiativele gastronomice care promovează turismul culinar în satele românești devin o punte între trecut și prezent. Turismul poate fi o șansă pentru mâncarea tradițională. Oamenii vin din orașe și sunt fascinați de gusturile autentice pe care nu le mai găsesc nicăieri. Este datoria noastră să păstrăm aceste feluri și să le împărtășim cu restul lumii”, a zâmbit Simona, un ghid de turism din Botoșani.

Pe măsură ce orașele devin tot mai uniforme din punct de vedere culinar, mâncarea tradițională riscă să devină o relicvă a trecutului. Cu toate acestea, există încă speranță. Comunitățile locale, bucătarii pasionați și inițiativele culturale luptă pentru a păstra vie tradiția gastronomică, oferindu-ne tuturor șansa de a ne reconecta cu rădăcinile noastre.

Maura ANGHEL

 

Mâncarea tradițională este mai mult decât o simplă hrană saratele cu unt, reteta saratele – este o expresie a culturii, a istoriei și a identității noastre. În această luptă tăcută, fiecare rețetă păstrată este o victorie mică, dar semnificativă, împotriva uniformizării globale.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Răpciune, Vinicer și începutul toamnei în tradiția românească
01/09/2025 07:45

În calendarul popular, luna septembrie are mai multe denumiri, fiecare purtand o poveste a satului romanesc. Cel mai des i se spune Răpciune, de la uscăciunea frunzelor si de la vremea care incepe să s ...

Întoarcerea prădătorului uitat. Vânturelul mic cuibărește din nou în România, după 125 de ani
14/08/2025 12:47

Vara lui 2025 a adus o stire cum nu s-a mai auzit de peste un secol: vanturelul mic, o specie de soim pe cale de disparitie in Europa, a fost confirmat ca specie cuibăritoare in Romania. Observatia, sustinută ...

Feminitate și patrimoniu cultural, de la tradiție la expresie contemporană
05/08/2025 15:30

Există o memorie tainică pe care nicio bibliotecă nu o poate stoca integral: memoria trăită, transmisă din ochi in ochi, din mană in mană, din respiratia unei voci către inima celeilalte. În isto ...

Mai puțin cu 100 de kilometri noi de autostrăzi în 2025, față de planurile inițiale. Ce efect are eliminarea unor proiecte din PNRR
02/08/2025 11:18

 Compania de stat care administrează autostrăzile Romaniei reduce aproape la jumătate tinta de kilometri noi de autostrăzi si drumuri expres care vor fi deschise in 2025. Asta pe fondul eliminării uno ...

Hristina, Sfânta care a dărâmat idolii din aur ai tatălui său și i-a împărțit la săraci
25/07/2025 10:15

Pe 24 iulie, Biserica Ortodoxă a cinstit-o pe Sfanta Mucenită Hristina, o tanără fecioară din Tir (Fenicia), care a trăit in timpul impăratului roman Septimiu Sever (193–211). Desi fiică a dregăt ...

Ilie Pălie, fratele de foc al Sfântului Ilie. Sărbătoarea uitată care aduce frică, interdicții și foc mistuitor
21/07/2025 08:44

La o zi după Sfantul Ilie, pe 21 iulie, tăranii romani păstrau o sărbătoare tăcută, dar invăluită in frică: Ilie Pălie, personaj apărut exclusiv in calendarul popular. Nu este un sfant recunoscut de ...

16 iulie, ziua canonizării lui Francisc din Assisi. Sfântul care a vorbit cu cerul, cu pământul și cu săracii
16/07/2025 08:25

Pe 16 iulie 1228, in Assisi, Papa Grigore al IX-lea canoniza oficial un om care nu fusese nici preot, nici cărturar, nici conducător religios – ci doar un suflet care a ales să trăiască Evanghelia in ...

Între marmură și febră. Modigliani și Brâncuși, amintirea unei prietenii tăcute
16/07/2025 08:23

  Există in istoria artei intalniri care nu se consumă, ci se ard. Întalniri in care doi oameni nu isi schimbă destinele, dar le reflectă unul in celălalt, lăsand o dară de lumină si nelinis ...

Scara spre cer: rânduielile lui Ioan Scărarul, călugărul care a legiuit urcușul sufletului
05/07/2025 15:15

Departe de zumzetul oraselor si de iuresul vremurilor, pe stancile arse de soare ale Muntelui Sinai, un călugăr asezat intr-o chilie sărăcăcioasă a scris, cu lacrimi si post, o carte fără sfarsit: o sca ...

Generația Alfa, noul val al umanității
05/07/2025 14:09

Spre deosebire de Generatia Y, care a fost martoră la aparitia internetului si a retelelor sociale, sau de Generatia Z, care s-a născut intr-o lume digitală, Generatia Alfa nu face nicio diferentă intre rea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei