Misterul Lacului Scheletelor

lac3

Dimensiune font:

| 21-04-2024 09:16

Ascuns în adâncul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste întunecată. Cunoscut și sub numele de „Lacul Scheletelor”, acest mic lac glaciar înghețat ascunde în adâncurile sale unul dintre cele mai bizar și misterioase fenomene arheologice descoperite vreodată. În fiecare an, când gheața se topește, suprafața apei devine un cimitir al oaselor umane, cu sute de schelete vechi de secole, împrăștiate pe maluri și în apa limpede.

Descoperit în anii 1940 de un ofițer al pazei de frontieră, Lacul Roopkund a fost inițial crezut a fi locul unei catastrofe recente. Totuși, cercetările ulterioare au dezvăluit că oasele erau mult mai vechi, datând de la începutul secolului al IX-lea până la secolul al XIX-lea. Această descoperire a ridicat numeroase întrebări cu privire la originea și cauza morții acestor persoane, declanșând o serie de teorii și speculații.

Una dintre cele mai populare teorii susține că scheletele aparțin unui grup de pelerini care ar fi fost surprinși de o furtună violentă cu grindină, cu bucăți de gheață cât mingile de cricket, care le-ar fi provocat leziuni fatale la cap. Această ipoteză este susținută de fracturile craniilor descoperite, care ar putea fi rezultatul unor astfel de lovituri.

Un dezastru vechi de mai bine de o mie de ani

În 2004, o expediție științifică a încercat să ofere răspunsuri mai clare prin analiza ADN-ului oaselor. Rezultatele au indicat o mare diversitate etnică, ceea ce sugerează că persoanele decedate nu proveneau dintr-un singur grup. Mai mult, datarea cu carbon a confirmat că oasele aparțineau unor persoane care au murit în jurul anului 850 d.Hr., ceea ce consolidează teoria unui eveniment catastrofal și nu a unor practici funerare sau lupte.

În ciuda acestor descoperiri, multe detalii rămân necunoscute. Nu există nicio înregistrare istorică care să menționeze o astfel de tragedie în regiune, nici măcar în miturile sau legendele locale. În plus, absența unor bunuri materiale, cum ar fi arme sau obiecte personale, alături de schelete, adaugă un alt strat de mister asupra întregii povești. Aceasta conduce la ipoteza că cei decedați ar putea să fi fost pelerini sau comercianți surprinși de condițiile meteorologice extreme pe parcursul unei călătorii prin munți.

Pe măsură ce tehnologia avansează și noi metode de analiză devin disponibile, oamenii de știință speră să descopere mai multe despre identitatea acestor persoane și despre ultimele lor zile. Studii recente, inclusiv analize izotopice, ar putea oferi indicii despre dieta lor, originea geografică și chiar starea de sănătate. Aceste informații, împreună cu noi descoperiri arheologice, ar putea într-o zi să dezlege misterul Lacului Roopkund.

Cu toate acestea, până în momentul în care puzzle-ul va fi complet asamblat, Lacul Roopkund rămâne unul dintre cele mai enigmatice și fascinante locuri de pe glob. Fiecare vară aduce noi schelete la suprafață, iar fiecare descoperire nouă este o promisiune a unei povestiri care așteaptă să fie spusă, păstrată în gheața și tăcerea Himalayei. Acest lac, cu apele sale tulburi și istoria sa îngropată în mister, continuă să captiveze imaginația exploratorilor, istoricilor și a curioșilor de pretutindeni, reamintindu-ne cât de puțin știm despre trecutul îndepărtat și despre capriciile naturii.

Lacul blestemat

Povestea Lacului Roopkund se adâncește cu fiecare strat de gheață și nor de mister care se risipește. Cu toate acestea, în timp ce cercetările continuă să dezvăluie mai multe detalii, misterul fundamental al acestui loc rămâne departe de a fi complet elucidat. O întrebare persistentă este cum au ajuns atât de multe persoane să își găsească sfârșitul într-un loc atât de izolat și inospitalier. Această întrebare a stimulat o varietate de teorii alternative și legendele care înconjoară acest lac.

Unii localnici susțin, spre exemplu, că lacul este blestemat și că spiritele celor morți continuă să bântuie regiunea. Aceste povești sunt amplificate de atmosfera sinistră pe care o conferă lacul, în special în momentele când ceața se lasă jos peste apele sale întunecate, ascunzând scheletele ca într-un văl de mister. Această aura de legendă face lacul un punct de atracție nu doar pentru oamenii de știință, dar și pentru turiștii în căutare de aventură și mister.

De-a lungul timpului, Lacul Roopkund a devenit subiectul unor documentare și articole de revistă, fiecare adăugând straturi la narativa sa complexă. Cercetătorii își continuă munca, folosind tehnologii avansate de imagistică și analize ADN pentru a încerca să reconstituie viața și moartea celor care acum zac la fundul lacului. Aceste eforturi sunt complicate de condițiile dificile din Himalaya, unde vremea poate schimba rapid și unde accesul este limitat doar la anumite perioade ale anului.

În plus, preocupările legate de impactul turismului asupra sitului sunt tot mai mari. Pașii nenumărați ai vizitatorilor și curiozitatea neînfrânată pot duce la deteriorarea ireversibilă a unui sit arheologic de o valoare inestimabilă. În acest context, există apeluri din ce în ce mai puternice pentru protejarea lacului printr-un set de măsuri stricte care să limiteze accesul și să conserve integritatea acestuia pentru generațiile viitoare.

Maura ANGHEL

Lacul Roopkund continuă să fie o enigmă, o carte deschisă a istoriei umane care încă așteaptă să fie citită complet. Pe măsură ce se dezvăluie noi fragmente de adevăr, speranțele cresc că într-o zi întregul tablou va fi clar. Până atunci, Lacul Scheletelor va rămâne unul dintre cele mai misterioase și fascinante locuri de pe Pământ, un monument natural care testează limitele curiozității umane și persistența spiritului științific. În această lume veche și nouă deopotrivă, fiecare os descoperit este o poveste care așteaptă să fie spusă, fiecare investigație o promisiune a unei descoperiri mai mari decât orice comoară materială.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei