Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare

neuroplasticitate2

Dimensiune font:

| 09-06-2024 09:36


Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante și importante concepte din neuroștiință. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica și reorganiza structura și funcția sa în răspuns la experiențe, învățare, și traume. Pe scurt, neuroplasticitatea este mecanismul prin care creierul nostru se adaptează la noile condiții și învață noi abilități.

Neuroplasticitatea, denumită și plasticitate neuronală, este abilitatea creierului de a-și modifica structura și funcția de-a lungul vieții. Aceasta include două tipuri principale de plasticitate: plasticitatea sinaptică și plasticitatea structurală.

Plasticitatea sinaptică se referă la modificările care apar la nivelul sinapselor, punctele de conexiune între neuroni. Aceste schimbări pot include creșterea sau scăderea numărului de sinapse, precum și modificări în eficiența comunicării sinaptice. Un exemplu clasic este fenomenul de „potențare pe termen lung” (LTP), care întărește conexiunile sinaptice și este considerat un mecanism fundamental al învățării și memoriei.

Plasticitatea structurală implică schimbări în arhitectura fizică a creierului, cum ar fi formarea de noi neuroni (neurogeneză) și schimbările în numărul și structura dendritelor și axonilor. Neurogeneza are loc în principal în hipocampus, o regiune a creierului asociată cu memoria și învățarea.

Cum se obține neuroplasticitatea?

Neuroplasticitatea poate fi influențată de o varietate de factori, inclusiv experiențele de viață, învățarea activă, activitatea fizică și medicația.

Experiențele de viață joacă un rol crucial în modul în care creierul se modifică. O persoană expusă la un mediu stimulativ și variat are mai multe șanse să dezvolte conexiuni neuronale noi și să-și îmbunătățească funcțiile cognitive. De exemplu, învățarea unei noi limbi sau a unui instrument muzical poate îmbunătăți semnificativ neuroplasticitatea.

Învățarea activă, care implică angajarea activă în procesul de învățare, stimulează formarea de noi conexiuni neuronale. Studiile arată că atunci când oamenii învață prin practică și repetare, creierul lor devine mai eficient în executarea acelor sarcini. Aceasta este baza pentru multe metode educaționale moderne, care pun accentul pe învățarea practică și colaborativă.

Exercițiile fizice regulate nu doar că îmbunătățesc sănătatea fizică, dar au și un impact pozitiv asupra neuroplasticității. Activitatea fizică stimulează producerea de factori neurotrofici, proteine care ajută la supraviețuirea, dezvoltarea și funcționarea neuronilor. Exercițiile aerobice, în special, sunt legate de creșteri în volumul hipocampului, îmbunătățind astfel memoria și funcțiile cognitive.

Anumite medicamente și suplimente alimentare pot, de asemenea, să influențeze neuroplasticitatea. De exemplu, medicamentele antidepresive sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stimula neurogeneza în hipocampus. În plus, suplimente precum omega-3, care se găsesc în pește și uleiuri de pește, au fost legate de o sănătate cognitivă îmbunătățită și de creșterea plasticității neuronale.

Neuroplasticitatea și dezvoltarea personală

Neuroplasticitatea joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, influențând învățarea, creativitatea, și adaptabilitatea. Capacitatea creierului de a se schimba și de a se adapta înseamnă că suntem capabili să învățăm noi abilități și să ne schimbăm comportamentele pe parcursul vieții.

Învățarea și memoria. Unul dintre cele mai directe moduri în care neuroplasticitatea ne afectează dezvoltarea personală este prin învățare și memorie. Învățarea unei noi abilități sau informații implică formarea de noi conexiuni neuronale. Cu cât practicăm mai mult o sarcină, cu atât aceste conexiuni devin mai puternice și mai eficiente. Acest proces ne permite să dobândim și să stocăm noi cunoștințe pe parcursul vieții.

Creativitatea este un alt aspect al dezvoltării personale profund influențat de neuroplasticitate. Atunci când suntem implicați în activități creative, cum ar fi scrisul, pictura sau muzica, creierul nostru este stimulat să formeze noi conexiuni și să exploreze noi modele de gândire. Aceste activități nu numai că îmbunătățesc funcțiile cognitive, dar și ne permit să ne exprimăm și să ne dezvoltăm identitatea personală.

Adaptabilitatea, sau capacitatea de a ne ajusta la noi situații și provocări, este strâns legată de neuroplasticitate. Creierul nostru are abilitatea remarcabilă de a se ajusta în fața schimbărilor, fie ele pozitive sau negative. De exemplu, în urma unui accident care provoacă leziuni cerebrale, alte părți ale creierului pot compensa funcțiile pierdute, demonstrând o capacitate extraordinară de recuperare și adaptare.

Beneficii pentru sănătatea mentală

Neuroplasticitatea joacă un rol crucial în sănătatea mentală, influențând condiții precum depresia, anxietatea, și tulburările de stres post-traumatic (PTSD).

Studiile au arătat că neuroplasticitatea este afectată în mod negativ în cazul depresiei și anxietății. De exemplu, nivelurile scăzute de neurogeneza în hipocampus sunt asociate cu simptome depresive. Cu toate acestea, tratamentele care stimulează neuroplasticitatea, cum ar fi exercițiile fizice, terapia cognitiv-comportamentală și anumite medicamente, pot îmbunătăți simptomele acestor tulburări.

PTSD este o altă afecțiune în care neuroplasticitatea joacă un rol esențial. Traumele pot duce la modificări în structura și funcția creierului, afectând regiunile implicate în memorie și emoții, cum ar fi amigdala și hipocampusul. Terapia prin expunere și alte tratamente psihologice pot ajuta la remodelarea conexiunilor neuronale și la ameliorarea simptomelor PTSD.

Ajutor în viața de zi cu zi

Există multe moduri practice prin care putem stimula neuroplasticitatea și putem beneficia de avantajele acesteia în viața de zi cu zi.

Practici precum meditația și mindfulness-ul au fost demonstrate a avea efecte pozitive asupra neuroplasticității. Aceste tehnici ajută la reducerea stresului și la îmbunătățirea concentrării și a sănătății mentale generale. Studiile au arătat că meditația poate crește grosimea cortexului prefrontal, o zonă a creierului asociată cu funcțiile executive și autocontrolul.

Angajarea continuă în activități de învățare, cum ar fi cititul, cursurile online și participarea la ateliere, stimulează creierul și ajută la menținerea plasticității acestuia. Învățarea unei noi abilități sau hobby-uri poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate contribui la o viață mai împlinită și mai sănătoasă.

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea neuroplasticității. Activități precum alergatul, înotul și yoga nu doar că îmbunătățesc sănătatea fizică, dar și stimulează producția de factori neurotrofici, care sprijină sănătatea neuronală.

Interacțiunile sociale sunt, de asemenea, cruciale pentru neuroplasticitate. Participarea la activități sociale, cum ar fi voluntariatul, întâlnirile cu prietenii și implicarea în comunitate, poate stimula creierul și poate îmbunătăți sănătatea mentală și emoțională.

Neuroplasticitatea este un aspect fundamental al creierului uman, care ne permite să învățăm, să ne adaptăm și să ne recuperăm de la diverse traume. Înțelegerea și aplicarea principiilor neuroplasticității ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea mentală și fizică și să ne dezvoltăm pe plan personal. Fie că este vorba de învățarea unei noi abilități, angajarea în exerciții fizice regulate sau menținerea unei vieți sociale active, există multe moduri prin care putem stimula și beneficia de neuroplasticitate.

Maura ANGHEL

Neuroplasticitatea ne demonstrează că nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a învăța ceva nou și că putem continua să ne dezvoltăm și să ne adaptăm de-a lungul întregii vieți. Într-o lume în continuă schimbare, capacitatea de a ne ajusta și de a învăța este mai importantă ca niciodată, iar neuroplasticitatea este cheia acestui proces extraordinar.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea sopranei căreia Giacomo Puccini i-a încredințat primul rol al Floriei Tosca
10/06/2024 08:49

10 iunie 1860, ziua in care Universul a dăruit una dintre cele mai frumoase voci ale scenei lirice, cea a Haricleei Darclee. A fost al treilea copil al mosierului grec Ion Haricli si al Mariei Aslan, nepoata ...

Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
09/06/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

Pi, o constantă universală
09/06/2024 12:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei