O bătrână din Ucraina a mers 4.000 de kilometri, prin 5 țări, ca refugiat

082ab317bbd7c525

Dimensiune font:

| 29-09-2023 14:55

Vira Cernuha, o bătrână ucraineană în vârstă de 76 de ani, a relatat pentru Reuters drumul ei de peste 4.000 de kilometri care a dus-o prin 5 țări pentru a se întoarce în satul său din Ucraina, unde a rămas singurul locuitor.

După ce forțele rusești au bombardat Dementiivka, satul în care locuiește, în chiar prima zi a invaziei declanșate de Vladimir Putin anul trecut, Cernuha s-a trezit într-un spital aflat la mică distanță de graniță, în interiorul Rusiei.

Acum ea își petrece timpul lucrând în curte și îngrijind un altar dedicat soldaților ucraineni care au murit apărând satul.

Tot ce își mai amintește din ziua de 24 februarie 2022, când rușii au invadat, este că a fost trezită de un vecin la 4.20 noaptea, acesta spunându-i că a început războiul. Apoi a lovit racheta.

„Ușa de la bucătărie era deschisă, stăteam lângă aragaz. M-am uitat pe geam, sticla a fost spulberată, ușa a zburat din loc, a fost un nor negru, pământul s-a ridicat în sus”, povestește ea.

„Îmi amintesc doar că am sărit înapoi în casă, încă eram în picioare. Eram acoperită de sânge din cap până în picioare... m-am târât în stradă și nu știu cine m-a găsit”, mai spune bătrâna.

Rușii au vrut să o trimită pe bătrână într-o tabără de refugiați
Când s-a trezit, a descoperit că a fost dusă la un spital din Belgorod, reședința administrativă a regiunii ruse cu același nume, care se află lângă granița cu Ucraina.

Ea povestește că a rămas o lună în spital, adesea plângând, în timp ce oficialii locali pregăteau documentele prin care să fie trimisă într-o tabără de refugiați.

„Am spus 'nu voi merge nicăieri, voi sta pe o bancă aici în Belgorod lângă gară'. Dar apoi m-a găsit nora mea și m-au luat cu ajutorul voluntarilor”, a relatat femeia.

O primă tentativă de a trece granița a eșuat, așa că au căutat alte soluții.

Odiseea lui Cernuha a dus-o prin țări pe care nu le mai văzuse până atunci
„Am mers în Letonia, Lituania și Polonia pentru a ajunge la Liov și apoi la Vinița”, spune ea, cu referire la două orașe din vestul Ucrainei.

„Am stat 7 zile pe autobuze, dar am ajuns înapoi în Ucraina. Încă sunt 5 oameni [din satul Dementiivka] care sunt în Rusia, nu știu nimic despre ei”, mai spune ea.

Forțele ucrainene au recucerit satul în timpul ofensivei-fulger care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din regiunea Harkov în luna septembrie a anului trecut.

Cernuha spune că a trebuit să îndure bombe, rachete și focoase cu fosfor, despre care spune că „strălucesc ca niște lumini mici”.


Ea relatează că, după ce a reușit să se întoarcă în satul ei, i-a trecut prin gând să plece în orașul Harkov, principalul oraș al regiunii omonime, care nu a căzut niciodată sub ocupație rusească.

„Am trecut de locul unde înainte era poarta, m-am oprit și m-am gândit: 'Babo, numai ce ai reușit să te întorci acasă. Acum, ce o să se întâmple, o să se întâmple'. Așa că m-am întors din drum”, a mai povestit Cernuha.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:36

 Poveștile cafelei
10/12/2023 15:06

Într-o lume agitată, unde fiecare moment este o cursă impotriva timpului, ritualul servirii cafelei rămane o oază de pace si contemplare. Asa a fost mereu in familia Mariei Săvescu, o profesoară pen ...

  Învaţă să trăiești şi lasă-și pe alţii să trăiască!
10/12/2023 10:02

Am citit sfatul ăsta pe un blog de călătorii de care se ocupă un condeier a cărui muncă o invidiez sincer. Vi se pare greu de urmat indemnul? Unii poate nici nu s-au gandit la acest lucru, alţii il vor i ...

Cadourile, extensii ale inimilor noastre
10/12/2023 09:22

Cadourile, simboluri ale afectiunii, ale respectului sau ale recunostintei, au jucat un rol esential in istoria umanitătii si in viata fiecăruia dintre noi. Istoria cadourilor incepe chiar de la inceputurile ...

Povestea saniei. De la Moș Crăciun, la Jocurile Olimpice
10/12/2023 08:20

Săniile de zăpadă, acele vehicule de iarnă indrăgite de copii si adulti deopotrivă, au parcurs un drum lung si fascinant in istoria lor. Povestea lor incepe in trecutul indepărtat, cand erau instrumente ...

 Măiestria tăcută. O călătorie în inima lumii iconarilor
08/12/2023 15:45

În adancul inimilor lor, iconarii isi păstrează o tăcere sfantă, o dedicare neclintită pentru arta lor. Acesti mesteri ai culorii si a formei, adevărati păstrători ai unui patrimoniu străvechi, s ...

 Originea ceaiului, o călătorie printre secrete
08/12/2023 09:15

Ceaiul este una dintre cele mai vechi si mai populare băuturi din lume, cu o istorie bogată si fascinantă care se intinde pe mii de ani, după legenda chineză. Povestea spune că impăratul Shen Nong, consi ...

 Povestea pâinii. O călătorie prin timp și gust
08/12/2023 06:46

De-a lungul istoriei umanitătii, putine alimente au avut o influentă atat de profundă si universală precum painea. Povestea incepe cu mii de ani in urmă, in vremea cand oamenii au inceput să cultive ...

 Povestea lui Moș Nicolae
06/12/2023 07:34

Nicolae era un bărbat care a trăit intre secolele II si III d. Hr, iar pe data de 6 decembrie se sărbătoreste moartea acestuia, din anul 352. Pe parcursul vietii sale, Sfantul Nicolae a avut parte de multe ...

 Mișcarea în era inteligenței artificiale – cum ne transformă activitatea fizică și sănătatea
05/12/2023 12:57

În primul rand, IA a transformat echipamentele de fitness si aplicatiile de sănătate. Dispozitivele purtabile inteligente, cum ar fi ceasurile si brătările de fitness, folosesc algoritmi avansati pent ...

 Rosicrucianismul: o călătorie prin misterele ezoterice
05/12/2023 11:38

În adancurile istoriei spirituale a umanitătii se ascunde Rosicrucianismul, o miscare mistică si filosofică imbrăcată in simbolism si invăluită in mister. Această traditie, apărută in Europa in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei