Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public

cuvinte

Dimensiune font:

| 09-06-2024 08:32

Într-o lume din ce în ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul în câteva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi în public devine nu doar o artă, ci și o necesitate. Pentru copii și adolescenți, această competență nu este doar o cerință școlară, ci un instrument esențial care poate influența profund succesul personal și profesional în viitor.

Dezvoltarea abilităților de vorbitor în public începe cu înțelegerea importanței pregătirii. Fiecare discurs de succes este susținut de ore întregi de pregătire meticuloasă. Tinerii vorbitori trebuie să învețe să își cerceteze subiectul în profunzime, să organizeze informațiile într-o structură coerentă și să practice livrarea. Un truc util este utilizarea mapelor mentale pentru a organiza gândurile și legăturile dintre ele. Această tehnică vizuală ajută la memorarea discursului și la menținerea fluxului logic al ideilor.

Un alt aspect cheie este înțelegerea publicului. Un vorbitor eficient trebuie să cunoască interesele și nivelul de cunoștințe al audienței sale. Acest lucru permite adaptarea discursului pentru a răspunde întrebărilor și nevoilor ascultătorilor, creând o conexiune emoțională. Copiii și adolescenții pot începe prin a vorbi în fața unor grupuri mici, cum ar fi familia sau prietenii, pentru a-și dezvolta încrederea și pentru a primi un feedback sincer, care este vital pentru îmbunătățirea continuă.

„Controlul emoțiilor este de asemenea vital. Fricile de a vorbi în public sunt comune, dar gestionarea acestora este posibilă prin practică repetată și tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau vizualizarea succesului. Participarea la activități de public speaking în cadrul școlii sau cluburilor oferă oportunități valoroase de a exersa într-un mediu susținător”, atrage atenția psihoterapeutul Letiția Popa.

Când și corpul vorbește

Pe lângă toate acestea, abilitățile de vorbire în public nu sunt complete fără o articulare clară și o utilizare adecvată a limbajului corpului. Elocvența în exprimare poate fi îmbunătățită prin exerciții de dicție și prin citirea în voce înaltă. Limbajul corpului, cum ar fi contactul vizual, gesturile măsurate și postura adecvată, sprijină mesajul verbal și ajută la stabilirea autorității și la captarea atenției audienței.

În final, un discurs memorabil lasă întotdeauna publicul cu ceva de gândit. A învăța să folosești povestirile personale sau exemplele istorice pentru a ilustra punctele cheie poate face diferența între un discurs bun și unul extraordinar. Tinerii pot folosi experiențele personale relevante sau pot crea analogii care să rezoneze și să inspire audiența.

Prin urmare, vorbitul în public este mai mult decât o simplă prezentare de fapte; este despre conectarea cu oamenii, împărtășirea unei părți din sine și influențarea modului în care oamenii gândesc și simt. Este o competență care, odată stăpânită, deschide porți spre lideri, creează oportunități neașteptate și poate chiar să schimbe lumi. Prin practică, răbdare și perseverență, fiecare tânăr poate deveni un orator influent, pregătit să facă față provocărilor viitoare cu curaj și elocvență.

Acest proces de dezvoltare nu se termină niciodată cu adevărat, deoarece fiecare experiență este o lecție care poate fi folosită pentru a îmbunătăți și rafina tehnica de vorbire. Un aspect adesea neglijat, dar esențial în arta oratoriei, este capacitatea de a asculta și de a răspunde. Un vorbitor eficient trebuie să fie, de asemenea, un ascultător atent, capabil să perceapă nu doar cuvintele rostite de ceilalți, ci și subtextul și emoțiile lor. Acest lucru permite adaptarea discursului în timp real, o abilitate crucială în dezbateri sau când se răspunde la întrebări.

Pentru a încuraja dezvoltarea continuă, tinerii vorbitori ar trebui să caute și să accepte oportunități de a vorbi în diverse contexte, fie că este vorba de competiții de dezbateri, prezentări școlare sau chiar discursuri la evenimente comunitare. Fiecare scenă este diferită, iar adaptabilitatea învățată în astfel de situații este inestimabilă.

„Pe lângă vorbirea efectivă, este important să se acorde atenție și criticii constructive. Învățarea de a primi feedback, fie că este laudativ sau sugestiv pentru îmbunătățiri, este fundamentală. Adolescenții pot învăța să distingă între critica utilă, care îi poate ajuta să crească, și cea neproductivă, care trebuie ignorată. În acest sens, mentorii și profesorii pot juca un rol esențial, ghidându-i pe tineri și oferindu-le suportul necesar pentru a-și depăși limitele și pentru a se autoevalua sincer”, spune Cătălin Ioan, expert în oratorie și storytelling.

De asemenea, în era digitală, vorbitorii în public pot beneficia enorm de pe urma tehnologiei. Înregistrarea discursurilor și revizuirea acestora poate oferi perspective valoroase asupra aspectelor care funcționează și asupra celor care necesită îmbunătățiri. Utilizarea platformelor de social media pentru a-și împărtăși discursurile le poate oferi de asemenea o audiență mai largă și poate deschide uși către noi oportunități.

Un ultim sfat pentru tinerii aspiranți la statutul de vorbitori impresionanți este să nu înceteze niciodată să învețe și să fie curioși. Citirea largă, explorarea diverselor subiecte și întâlnirea cu oameni din diferite medii pot aduce noi perspective și idei care să îmbogățească discursurile lor. Oratoria nu este doar despre vorbire; este despre a gândi profund, a convinge și, în cele din urmă, a conecta cu ceilalți la un nivel semnificativ.

Astfel, prin cultivarea abilităților de vorbire în public, copiii și adolescenții își pot lărgi orizonturile, își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și pot învăța să se exprime în moduri care, într-o zi, ar putea chiar să le schimbe lumea. Înarmat cu cuvinte, fiecare tânăr poate deveni un lider, un inovator și un agent de schimbare, modelându-și viitorul în moduri pe care doar și le pot imagina.

Dan DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Ziua cea mai lungă. Solstițiul de vară
20/06/2024 06:30

Solstitiul de vară este unul dintre cele mai fascinante si semnificative fenomene astronomice care au loc in fiecare an. În 2024, acest eveniment are loc pe 20 iunie, marcand ziua cea mai lungă si noapt ...

  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
17/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
16/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei