Pelerinaj de Rusaliile Catolice la Şumuleu Ciuc

Opera Snapshot_2023-05-28_120107_www.google.com

Dimensiune font:

| 28-05-2023 12:15

O mulţime impresionantă de persoane, venite din toate colţurile lumii, a participat, sâmbătă, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, locul unde oamenii spun că sunt chemaţi, în fiecare an, de Fecioara Maria, cea care îi ajută şi le linişteşte sufletele.

Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au pornit spre locul pelerinajului, altarul în aer liber aflat în şaua dintre muntele Şumuleu Mare şi Şumuleu Mic.

La pelerinaj au venit familii cu copii, unii purtaţi în braţe sau în cărucior, persoane cu probleme de sănătate sau cu dificultăţi de deplasare, oameni de toate vârstele, uniţi în credinţă.

 

 


Unii dintre pelerini se opresc preţ de câteva minute la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se odihni şi pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar alţii merg direct către altarul în aer liber unde se oficiază liturghia festivă.

Pentru cei în vârstă, drumul e anevoios, dar ei sunt cei mai convinşi că Fecioara Maria îi va ajuta să ajungă cu bine şi îi va primi în braţele Sale.

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi au ales să meargă la altarul în aer liber folosind "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană, un deal abrupt şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

 

 


Oamenii s-au recules la patru vechi lăcaşe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

Grupurile de pelerini merg în linişte, se roagă, cântă imnuri religioase. În port popular, cu steaguri ale Ungariei, steagul secuiesc sau cel arpadian.

Sunt credincioşi care au parcurs pe jos distanţe impresionante, de sute de kilometri, dar pentru cei bolnavi chiar şi câţiva paşi par a fi sute de kilometri.

Sprijinindu-se de baston, doamna Rozalia, din Bacău, merge cu greutate la cei 76 ani ai săi, dar spune, cu lacrimi în ochi, că în ciuda problemelor de sănătate, aici se simte atât de bine - şi trupeşte, şi sufleteşte.

 

 


Din când în când, din rând ies persoane care au nevoie să se odihnească, se aşază pe mici scăunele aduse de acasă şi îşi iau un răgaz, înainte să pornească din nou la drum.

Două doamne în vârstă, romano-catolice din Focşani, se deplasează încet şi se odihnesc des. Una are 77 ani, iar cealaltă 66 ani şi mărturisesc că vin la Şumuleu Ciuc să-şi uşureze sufletul.

"Am venit să ne uşurăm sufletul, ne rugăm pentru copii, pentru pace în lume. Am venit de multe ori aici, am urcat şi Calea Sfintei Cruci, atunci când eram mai în putere. Când venim aici, simţim o uşurare, o stare de mulţumire că am mai putut ajunge din nou", spun ele.

Pe drum este şi o familie din Bucureşti, romano-catolici care vin la Şumuleu de mai mulţi ani şi sunt impresionaţi de eveniment, de liturghie, dar şi de faptul că maghiarii şi românii se roagă aici împreună, ambele popoare fiind "copiii Maicii Domnului".

"Suntem din Bucureşti, romano-catolici, obişnuim să venim aici de mai mulţi ani, numai pandemia ne-a oprit. Venim pentru Maica Sfântă şi pentru Rusalii şi aşa cum s-a întâmplat în Biserica Primară, aşa simţim şi acum. Ne rugăm împreună cu fraţii noştri, chiar dacă sunt maghiari. Nu înţelegem, dar slujba e exact ca atunci când Evanghelia se citeşte (...). Harul este deosebit. Ne rugăm pentru pace şi binele comun, binele tuturor (...). E frumos să fii popor lângă popor şi, până la urmă (...), noi suntem copiii Maicii Domnului, o cinstim şi îi aducem veneraţie şi ne bucurăm că ne cheamă aici, mereu", spune Carmen Ivan.

Mai multe persoane vând, de-a lungul traseului, steaguri ale Ungariei sau steaguri secuieşti, iconiţe cu statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, ba chiar şi bâte din lemn, care să-i ajute pe oameni în timpul urcuşului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Termopanele au distrus diamantul geamgiilor
23/07/2024 16:00

Pe străzile aglomerate si zgomotoase ale oraselor moderne, un sunet distinct lipseste: ciocănitul delicat al geamgiului care ajustează ultima bucată de sticlă intr-un cadru de lemn. Este o artă veche, o m ...

Lumea văzută prin ochii copiilor cu Sindrom Down
23/07/2024 15:45

Într-o sală de clasă plină de culoare si zambete, copii de toate varstele se adună in jurul unor mese acoperite cu hartie, vopsea, pensule si lut. Este o zi specială la Centrul de Artă pentru Copii ...

  Cariere neconvenționale, portrete de curaj și inovație
22/07/2024 14:30

În lumea digitală, tot mai multi tineri romani isi croiesc drumuri in cariere neconventionale, sfidand asteptările traditionale si explorand noi oportunităti. Ei isi urmează pasiunile si isi transform ...

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză rămâne în libertate
21/07/2024 18:08

Referatul de evaluare efectuat de către Serviciul de Probatiune de pe langă Tribunalul Bucuresti in cazul elevului care si-a injunghiat profesoara de japoneză concluziona că „este necesară aplicarea ...

Unul din zece copii este obez
20/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
20/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
20/07/2024 09:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Curajul inovării și asumării
20/07/2024 09:01

Inovatia este motorul progresului si un element esential pentru dezvoltarea societătii si a economiei globale. Însă, inovarea nu vine fără riscuri si provocări. Curajul de a inova si de a-ti asuma re ...

Canicula și pericolul deshidratării, o lume în care fiecare picătură contează
20/07/2024 08:53

Într-o vară toridă, cand termometrele urcă ametitor de aproape de 40 de grade Celsius, canicula devine un pericol iminent pentru sănătatea noastră. Străzile oraselor par ca niste cuptoare incins, i ...

Sindromul Impostorului. O luptă interioară pentru autenticitate și recunoaștere
20/07/2024 08:45

Într-o lume in care performanta si succesul par să fie măsura valorii noastre, multi dintre noi se confruntă cu o luptă interioară tăcută, cunoscută sub numele de sindromul impostorului. Acest fen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei