Puterea imageriei, cheia realizării visurilor și dezvoltării personale

imagerie

Dimensiune font:

| 09-06-2024 09:56

 Imaginația și capacitatea de a vizualiza ne permit să ne conectăm cu visele noastre și să ne orientăm către realizarea lor * de la sportivi de performanță până la antreprenori și persoane care doresc să-și îmbunătățească viața, imageria mentală este un instrument esențial pentru succes

 

Imageria mentală, cunoscută și sub numele de vizualizare sau imaginație ghidată, este procesul de a crea sau recrea imagini mentale, sunete, mirosuri, gusturi și alte senzații în mintea noastră. Este un fenomen natural pe care îl experimentăm zilnic atunci când visăm cu ochii deschiși, ne amintim evenimente din trecut sau ne imaginăm viitorul. Poate fi definită ca utilizarea deliberată a imaginației pentru a crea reprezentări mentale detaliate și realiste ale obiectivelor, evenimentelor sau scenariilor. Aceasta implică nu doar vizualizarea, ci și angajarea celorlalte simțuri pentru a face experiența cât mai vividă și autentică.

Imageria joacă un rol crucial în realizarea visurilor și dezvoltarea personală. Aceasta se bazează pe principiul că mintea noastră nu poate distinge complet între experiențele reale și cele intens imaginate. Astfel, practicând imageria, putem antrena mintea și corpul să reacționeze și să se comporte ca și cum am fi deja în mijlocul acțiunii.

Stimularea motivației și îmbunătățirea performanței

Una dintre cele mai importante funcții ale imageriei este stimularea motivației. Vizualizându-ne atingând obiectivele, ne putem conecta emoțional cu acestea și putem experimenta anticipat sentimentul de realizare și succes. Acest lucru poate crește dorința și angajamentul de a lucra pentru a transforma aceste viziuni în realitate.

Sportivii de elită folosesc imageria pentru a-și îmbunătăți performanțele. Prin vizualizarea detaliată a mișcărilor, tehnicilor și competițiilor, aceștia pot optimiza execuția și pot reduce anxietatea legată de performanță. Studiile arată că imageria mentală poate activa aceleași regiuni cerebrale implicate în acțiunea fizică, contribuind astfel la consolidarea abilităților motorii și la creșterea încrederii în sine.

Imageria este utilizată și în domeniul sănătății pentru a promova vindecarea și recuperarea. Pacienții care practică imageria ghidată pentru a-și vizualiza corpul vindecându-se sau pentru a se imagina într-o stare de bine raportează adesea o ameliorare a simptomelor și o mai mare rezistență în fața durerii și disconfortului. Acest lucru poate fi explicat prin legătura dintre minte și corp și capacitatea imaginației de a influența răspunsurile fiziologice.

Cum să practicăm imageria

Imageria nu este doar pentru sportivi sau pentru cei care doresc să-și îmbunătățească sănătatea; este o practică accesibilă oricui și poate fi folosită în diverse aspecte ale vieții. Iată câțiva pași simpli pentru a începe să practici imageria:

1. Stabilirea obiectivelor clare. Primul pas în utilizarea imageriei este să îți stabilești obiective clare și specifice. Ce dorești să realizezi? Poate fi vorba despre o performanță mai bună la locul de muncă, îmbunătățirea relațiilor personale, sau dezvoltarea unor noi abilități. Cu cât obiectivul este mai clar și mai detaliat, cu atât va fi mai eficientă imageria.

2. Crearea unui spațiu relaxat. Alege un loc liniștit unde nu vei fi deranjat și unde te poți relaxa complet. Poți sta întins sau așezat într-o poziție confortabilă, cu ochii închiși, pentru a minimiza distragerile externe.

3. Folosirea tuturor simțurilor. Pentru a face imageria cât mai vividă și realistă, încearcă să folosești toate simțurile. Imaginează-ți nu doar cum arată obiectivul tău, ci și cum sună, miroase, gustă și se simte. Detaliile senzoriale ajută la ancorarea imaginii în mintea ta și o fac mai puternică.

4. Practica regulată. Imageria este o abilitate care se dezvoltă prin practică. Alocă timp zilnic pentru a-ți vizualiza obiectivele și pentru a lucra cu imaginația ta. Chiar și câteva minute pe zi pot avea un impact semnificativ asupra progresului tău.

5. Integrarea emoțiilor pozitive. Asociază-ți vizualizările cu emoții pozitive puternice. Simte bucuria, mândria și satisfacția de a-ți atinge obiectivele. Emoțiile pozitive amplifică efectul imageriei și îți pot crește motivația și reziliența.

Imageria în carieră și sănătate

Un exemplu elocvent al utilizării imageriei în sport este cazul campioanei olimpice la gimnastică Nadia Comăneci. Înainte de competiții, Nadia își dedica timp pentru a-și vizualiza fiecare rutină, fiecare mișcare și fiecare element al performanței sale. Prin această practică, ea își putea pregăti mintea și corpul pentru a executa mișcările cu precizie și grație, reducând astfel stresul și anxietatea competițională.

Un alt exemplu este cel al echipei de fotbal FC Barcelona, care a integrat imageria mentală în antrenamentele zilnice. Jucătorii sunt încurajați să-și vizualizeze fiecare pasă, fiecare dribling și fiecare gol înainte de meciuri. Această tehnică a contribuit la dezvoltarea unei coeziuni și a unei înțelegeri intuitive între jucători, facilitând performanțele remarcabile pe teren.

În domeniul medical, imageria este utilizată pentru a sprijini pacienții în procesul de recuperare. De exemplu, pacienții care urmează să fie supuși unor intervenții chirurgicale sunt încurajați să folosească imageria pentru a-și vizualiza o recuperare rapidă și lipsită de complicații. Studiile arată că acești pacienți pot experimenta un nivel mai scăzut de anxietate preoperatorie și o recuperare postoperatorie mai rapidă și mai eficientă.

Un alt caz este cel al pacienților cu boli cronice, cum ar fi cancerul. Imageria ghidată este folosită pentru a-i ajuta să-și gestioneze durerea și să-și îmbunătățească starea de bine generală. Pacienții își imaginează sistemul imunitar luptând eficient împotriva celulelor canceroase, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra răspunsului lor la tratament și asupra calității vieții.

Imageria poate fi de asemenea un instrument valoros în educație și învățare. Elevii și studenții pot folosi vizualizarea pentru a-și îmbunătăți performanțele academice și pentru a-și reduce anxietatea legată de examene. De exemplu, un student care se pregătește pentru un examen important poate folosi imageria pentru a-și vizualiza succesul la examen, pentru a-și reaminti informațiile învățate și pentru a-și imagina un mediu de examen calm și controlat.

Această tehnică poate îmbunătăți încrederea în sine și poate reduce stresul asociat cu performanțele academice, contribuind astfel la rezultate mai bune și la o experiență educațională mai plăcută și mai eficientă.

Imageria este un instrument puternic și accesibil pentru oricine dorește să-și realizeze visurile și să-și îmbunătățească viața. Prin stabilirea unor obiective clare, crearea unui spațiu relaxat, folosirea tuturor simțurilor și practicarea regulată, putem utiliza imageria pentru a ne stimula motivația, a ne îmbunătăți performanțele și a ne promova vindecarea și recuperarea.

Maura ANGHEL

Imageria mentală este mai mult decât un simplu exercițiu de imaginație; este un instrument puternic care poate transforma visele în realitate și poate îmbunătăți fiecare aspect al vieții noastre. Prin practicarea regulată a imageriei, putem accesa resurse interioare de motivație, reziliență și creativitate, care ne ajută să ne atingem obiectivele și să trăim o viață mai împlinită.

Astfel, imageria devine nu doar un instrument de visare, ci și un catalizator al acțiunii și al succesului. Prin practicarea regulată și conștientă a imageriei, putem descoperi puterea incredibilă a minții noastre și putem deschide calea către o viață plină de realizări și împliniri.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea sopranei căreia Giacomo Puccini i-a încredințat primul rol al Floriei Tosca
10/06/2024 08:49

10 iunie 1860, ziua in care Universul a dăruit una dintre cele mai frumoase voci ale scenei lirice, cea a Haricleei Darclee. A fost al treilea copil al mosierului grec Ion Haricli si al Mariei Aslan, nepoata ...

Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
09/06/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

Pi, o constantă universală
09/06/2024 12:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei