Sinestezia, universul multicolor al percepției umane

sinestezia

Dimensiune font:

| 22-02-2024 06:54

Într-o lume în care simțurile noastre își joacă rolul de ghizi în explorarea și înțelegerea lumii din jurul nostru, există unii oameni ale căror experiențe transcend cadrul tradițional al percepției umane. Ei sunt cei cu sinestezie - o condiție neurologică rară, dar fascinantă, în care simțurile se amestecă și colaborează într-un mod unic și sincretic. Pornind de la percepte vizuale sau auditive, sinestezia poate produce senzații neașteptate, cum ar fi asocierea culorilor cu sunetele sau gusturile cu forme și texturi.

În timp ce pentru majoritatea oamenilor simțurile precum văzul, auzul, mirosul, gustul și atingerea sunt trăite ca experiențe separate, pentru cei cu sinestezie, aceste linii de separare se estompează, creând un univers sinestezic unic și vibrant. De exemplu, un sinestezic poate simți sunetele ca și cum ar avea culori asociate sau poate percepe litere și numerele ca fiind însoțite de arome specifice sau de senzații tactile. 

O caracteristică fascinantă a sinesteziei este modul în care acest fenomen își găsește reflecția în expresiile artistice și creative ale indivizilor care îl trăiesc. De la pictură și muzică la poezie și dans, sinestezicii aduc o nouă dimensiune în creațiile lor, îmbinând culorile, sunetele și senzațiile într-un mod unic și personal.

Cu toate că sinestezia poate părea o experiență extraordinară și uneori chiar înăbușitoare, este important să înțelegem că acest fenomen poate influența profund modul în care indivizii percep și interacționează cu lumea din jurul lor. De exemplu, pentru un sinestezic, o simplă plimbare prin natură poate fi o experiență copleșitoare de culori, sunete și senzații tactile, ceea ce poate duce la o conexiune mai profundă și mai intimă cu mediul înconjurător.

Ana este o artistă vizuală care vede sunetele ca și cum ar fi culori dansând în jurul ei. Pentru mine, muzica nu este doar o experiență auditivă, ci și vizuală. Fiecare notă muzicală are o nuanță distinctă, iar compozițiile muzicale devin tablouri vii în mintea mea”, spune Ana. Pentru ea, fiecare pensulă pare să danseze pe pânză. Ana simte culorile și sunetele într-un mod pe care cei din jurul său nu-l pot înțelege complet. Pentru mine, fiecare nuanță are o notă muzicală asociată. Atunci când pictez, creez o simfonie vizuală, a continuat artista.

David este un scriitor cu sinestezie lexicală, care asociază literele și cuvintele cu culori și forme. Când scriu, nu pot să nu văd cuvintele ca și cum ar fi picturi pe o pânză. Alegerea cuvintelor și aranjarea lor în propoziții este, în esență, un act de pictură pentru mine, spune tânărul.

Întâlnirile cu artiști care au astfel de abilități deschid ușile către un univers fascinant în care simțurile se întrepătrund și se completează reciproc într-un mod care depășește limitele percepției umane tradiționale. Pentru cei cu sinestezie, lumea este un loc vibrant și plin de culoare, unde sunetele dansează și cuvintele strălucesc în nuanțe infinite.

Impactul asupra creativității

Una dintre cele mai fascinante aspecte ale sinesteziei este modul în care influențează creativitatea indivizilor care o experimentează. Pentru Ana, sinestezia este o sursă constantă de inspirație în procesul său creativ. Culorile și formele pe care le văd în muzică mă inspiră în munca mea artistică. Fiecare compoziție muzicală este ca și un tablou în mișcare, iar eu încerc să capturez acea energie și acel dinamism în lucrările mele, continuă Ana.

Pentru David, sinestezia oferă o perspectivă unică asupra talentului său: Atunci când scriu, nu mă gândesc doar la cuvinte și la structura lor, ci și la paleta de culori și la formele pe care le creează în mintea mea. Această perspectivă multisenzorială îmi permite să mă exprim într-un mod care ar fi imposibil pentru cineva fără sinestezie.

Călătoria prin lumea sinesteziei te poate conduce către o înțelegere mai profundă a modului în care percepția umană poate fi remodelată și redefinită de către creier. Pentru cei cu sinestezie, lumea este un loc plin de nuanțe și texturi, unde simțurile se întrepătrund într-un dans sincretic al percepției.

Sinestezia nu este doar o curiozitate neurologică, ci și o fereastră către o realitate mai amplă și mai complexă, în care simțurile noastre devin ghizii noștri în explorarea și înțelegerea lumii din jurul nostru. Prin înțelegerea și aprecierea sinesteziei, putem să ne deschidem mințile către o perspectivă nouă și captivantă asupra naturii umane și a modului în care percepem și experimentăm lumea înconjurătoare. Sinestezia nu este doar o anomalie ci și o sursă de inspirație și creativitate pentru cei care o trăiesc. Fiecare individ cu sinestezie are o poveste unică de spus și o perspectivă fascinantă asupra lumii - o perspectivă pe care nu am putea-o înțelege complet, dar pe care o putem aprecia și admira. De la sinapsele interconectate ale creierului până la expresiile artistice unice, sinestezia ne reamintește că lumea este mult mai complexă și mai bogată decât ne putem imagina și că fiecare individ aduce cu el sau ea o viziune unică și personală asupra acestei realități caleidoscopice.

Într-o lume în care fiecare trăiește într-o realitate subiectivă, nu e de mirare că există fenomene fascinante care ne arată că perceptele noastre sunt mai complexe decât am putea crede. Unul dintre aceste fenomene este sinestezia - o condiție în care simțurile unei persoane sunt interconectate în moduri neobișnuite și neexplorate.

Sinestezia este o afecțiune neurologică foarte rară, în care căile neuronale (de obicei individuale) pe care călătoresc mesajele senzoriale devin conectate inexplicabil. Acest lucru permite „bolnavilor” să vadă sunete și să simtă gustul culorilor. Această afecțiune e regăsită la un om din 2.000 și se manifestă diferit. Unii artiști au abilitatea de a vedea sunete, așa că atunci când ascultă muzică nu percep doar muzica, ci și imagini și culori. Practic, creierul lor este întortocheat. Experimentează senzații greșite la anumiți stimuli. Literele și numerele sunt colorate și la fel se întâmplă și cu zilele săptămânii. Dar cea mai grozavă parte este că pot vedea muzica, spre exemplu. Să ai sinestezie nu te distrage și nu te dezorientează, ci oferă o vibrație unică modului în care experimentezi lumeaMaura ANGHEL


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Trăind cu Aurora Boreală. O călătorie în lumea Sami
14/04/2024 13:37

În lumina polară a nordului, se desfăsoară o poveste veche de secole, una care se leagă de natură, traditii si un mod de viată in armonie cu mediul inconjurător. Aici, in zona arctică, trăieste p ...

Taseografia, citirea destinului în frunze de ceai
14/04/2024 10:15

  Taseografia, arta ancestrală de a citi viitorul in frunzele de ceai, a fascinat omenirea de secole, reprezentand o punte intre lumea materială si cea spirituală. Această practică, invăluită in mi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei