Aliații invizibili. Probioticele

probiotics

Dimensiune font:

| 16-04-2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, conferă beneficii sănătății gazdei, au devenit un subiect fierbinte în cercetarea medicală și în rândul consumatorilor preocupați de sănătate. Deși ideea de a consuma bacterii vii pentru sănătate poate părea contraintuitivă, probioticele reușesc să transforme această noțiune într-o strategie terapeutică promițătoare, cu efecte dovedite în ameliorarea unei varietăți de afecțiuni, de la tulburările digestive până la întărirea sistemului imunitar.

Istoria probioticelor începe cu descoperirile savantului rus Ilya Mechnikov la începutul secolului XX, când a teoretizat că consumul regulat de bacterii lactice, cum ar fi cele găsite în iaurt, ar putea promova o viață lungă și sănătoasă. Această teorie a fost influențată de observația longevității extraordinare a unor populații din Europa de Est, care consumau frecvent produse fermentate. Mechnikov, laureat al Premiului Nobel, a sugerat că procesul de fermentație sprijină dezvoltarea de bacterii benefice în intestin, care pot combate microorganismele patogene și pot promova sănătatea generală.

De atunci, interesul științific pentru probiotice a crescut exponențial. Studiile moderne au validat multe dintre afirmațiile lui Mechnikov, demonstrând că probioticele joacă un rol crucial în menținerea sănătății intestinale și în modularea răspunsului imunitar. Bacteriile benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, sunt acum recunoscute pentru capacitatea lor de a consolida bariera intestinală, de a inhiba creșterea bacteriilor dăunătoare și de a stimula producția de anticorpi.

Unul dintre cele mai bine documentate beneficii ale probioticelor este capacitatea lor de a combate și preveni diareea, inclusiv aceea cauzată de antibiotice, care pot perturba flora intestinală sănătoasă. Probioticele sunt, de asemenea, eficiente în gestionarea sindromului de colon iritabil, o afecțiune comună care afectează milioane de persoane la nivel global și se manifestă prin simptome precum balonare, dureri abdominale și tulburări ale tranzitului intestinal.

Beneficii pentru axa intestin-creier

Mai mult, efectele probioticelor se extind dincolo de sănătatea digestivă. Cercetările indică beneficii potențiale în tratarea și prevenirea alergiilor, îmbunătățirea sănătății orale, combaterea afecțiunilor cutanate cum ar fi eczema și chiar în managementul stresului și al sănătății mentale, prin ceea ce este cunoscut sub numele de axa intestin-creier.

Cu toate acestea, nu toate probioticele sunt create egal. Efectele variază în funcție de tulpina bacteriană, doza și forma de administrare, făcând esențială selecția atentă a produselor probiotice pe baza dovezilor științifice. De asemenea, în timp ce probioticele sunt în general considerate sigure pentru populația largă, persoanele cu sisteme imunitare compromise ar trebui să le utilizeze cu precauție, deoarece există riscuri potențiale asociate cu introducerea oricăror microorganisme vii în corp.

Pe măsură ce știința avansează, devine clar că microbiomul uman – colecția vastă de microorganisme care trăiesc în și pe corpurile noastre – joacă un rol semnificativ în sănătatea noastră. În acest context, probioticele oferă o modalitate de a influența acest ecosistem complex în moduri care beneficiază sănătatea. Ca rezultat, industria probioticelor a explodat, devenind o componentă majoră a pieței de suplimente alimentare, cu estimări care prevăd o creștere continuă pe măsură ce consumatorii caută soluții naturale pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

În ultimii ani, cercetarea a început să dezvăluie și mai multe aspecte ale modului în care probioticele pot influența diferite condiții de sănătate, mergând dincolo de sistemul digestiv și imunitar. Studii recente sugerează că aceste microorganisme benefice ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiace, prin reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și prin ameliorarea tensiunii arteriale. De asemenea, există cercetări care explorează rolul probioticelor în managementul greutății și în prevenirea obezității, sugerând că echilibrarea microbiomului intestinal ar putea influența metabolismul și stocarea grăsimilor.

Ajutor în sănătatea mintală

O zonă promițătoare de cercetare este legătura dintre probiotice și sănătatea mintală. Conceptul de „psihobiotic” a fost propus pentru a descrie tulpinile de probiotice care pot produce beneficii pentru sănătatea mintală. Studii preliminare arată că anumite tulpini pot avea efecte antidepresive și anxiolitice, posibil prin producția de neurotransmițători sau prin modularea axei intestin-creier. Aceste descoperiri deschid noi posibilități pentru tratamentul tulburărilor de dispoziție și pot oferi o alternativă la medicamentele tradiționale, cu mai puține efecte secundare.

Pe măsură ce interesul pentru personalizarea medicinei crește, probioticele sunt, de asemenea, văzute ca un instrument potențial în medicina personalizată. Odată ce înțelegem mai bine interacțiunile dintre diferite tulpini de probiotice și microbiomul unic al fiecărui individ, s-ar putea dezvolta terapii probiotice personalizate, concepute pentru a aborda nevoile specifice de sănătate ale fiecărei persoane.

Cu toate aceste beneficii potențiale, este important de reținut că probioticele nu sunt un panaceu și că efectele lor pot varia considerabil de la o persoană la alta. Factori precum genetica individuală, dieta existentă, vârsta și stilul de viață pot influența modul în care o persoană răspunde la probiotice. Acest lucru subliniază importanța consultării unui profesionist în sănătate înainte de a începe orice regim de probiotice, mai ales pentru persoanele cu condiții medicale preexistente sau care iau alte medicamente.

În plus, piața probioticelor se confruntă cu provocări legate de reglementare și de calitatea produselor. Deoarece suplimentele probiotice nu sunt reglementate la fel de strict ca medicamentele, potența și puritatea produselor pot varia, ceea ce face esențială alegerea produselor de la producători de încredere care oferă dovezi transparente ale calității și eficacității lor.

Maura ANGHEL

Pe măsură ce cercetările avansează și înțelegem mai bine rolul complex al microbiomului în sănătatea umană, probioticele rămân un domeniu promițător și dinamic în știința nutriției și medicinii. Ele oferă oportunități fascinante pentru îmbunătățirea sănătății pe multiple fronturi, de la prevenirea bolilor cronice la îmbunătățirea bunăstării mentale și fizice. Cu toate acestea, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile, este crucială o abordare prudentă și bine informată în utilizarea acestor alianți invizibili ai sănătății noastre.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Oamenii de ştiinţă au descoperit un tratament important pentru glioblastom
22/05/2024 13:51

O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin a identificat o cale celulară cheie in glioblastom, deschizand potenţial noi căi pentru terapie. Pentru mulţi p ...

Sunt şi spitale care nu pot oferi servicii corecte
22/05/2024 11:58

Carmen Orban, consilierul premierului Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că există spitale in ţară care nu pot oferi servicii medicale "corecte" şi a susţinut că este nevoie de o reformă in s ...

Situație îngrijorătoare: Erbicid cunoscut găsit în cantități ridicate în peste 55% din probele de spermă de la o clinică de infertilitate
21/05/2024 19:07

Mai mult de 55% dintre probele de spermă de la o clinică de infertilitate din Franta contineau niveluri ridicate de erbicide, in special glifosat, cel mai comun erbicid din lume. Acest fapt ridică noi intreb ...

În România va ajunge un nou val de praf din Sahara. Ce regiuni vor fi afectate
21/05/2024 18:01

 Din nordul Africii vor ajunge in Romania in seara zilei de marti, dar si miercuri, mase de aer ce aduc si praf saharian, anuntă ANM. Ca urmare a ploilor prognozate in Romania, in următoarele 48 de ore, ...

De ce nu reuşeşti să scapi de stres: cele mai întâlnite motive
21/05/2024 15:29

De ce nu reuşeşti să scapi de stres: cele mai intalnite motive Stresul este de multe ori parte din viaţa cotidiană, in special atunci cand trăieşti intr-un ritm alert şi ai multe responsabilităţi pe ...

Mitofagia, procesul vital pentru sănătatea celulară
21/05/2024 13:48

În vastul domeniu al biologiei celulare, un proces intrigant si esential pentru functionarea optimă a organismului este mitofagia. Aceasta reprezintă un mecanism de auto-curătare si reciclare al celule ...

Mare atenție la apa din supermarketuri: poate distruge rinichii - specialist în bioelectronică
21/05/2024 08:58

Multe persoane preferă să cumpere apă de băut, profitand de varietatea oferită de supermarketuri. Se poate alege intre apă plată si carbogazoasă, apă alcalină, mineralizată, aromatizată si altele. C ...

Iulian Capsali: Florin Piersic - o victimă a crizei medicinei
19/05/2024 07:55

Cazul Florin Piersic, un "tezaur" national, arată - a cata oară? - falimentul sistemului de sănătate din Romania, incapacitatea de a aborda pluridisciplinar un pacient. Poti să mori cu zile, plimbat intre ...

Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei