Bebelușul decedat după botez a avut o moarte violentă, prin aspirare de apă

bebelus-botez

Dimensiune font:

| 26-01-2023 13:39

 Legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici București au finalizat expertiza medico-legală privind copilul din Suceava mort după ce intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. Expertiza a ajuns la dosar cu câteva zile înainte de a se împlini 2 ani de la tragedie.

Expertiza este evident diferită față de cea efectuată de legiștii de la Suceava (care au pus decesul pe seama unei pneumonii cu complicații, fără referiri la ce s-a întâmplat în biserică) însă nici aceasta nu vine cu certitudini absolute.

Cert este că medicii legiști de la București constată moartea violentă, prin aspirare de lichid (apă), însă insistă și pe problemele acute de sănătate ale bebelușului. În mare, concluziile par corecte pentru că într-adevăr bebelușul a fost născut prematur și a stat internat o bună perioadă în spital, având printre altele prematuritate, pierdere masă musculară, hepatită cronică formă ușoară/moderată, pneumonie interstițială.

Totuși, copilul a fost externat din spital în stare stabilă și a fost botezat la șase săptămâni de la naștere.  Părinții insistă pe faptul că au adus la biserică un copil în stare bună, iar dacă nu ar fi fost introdus în apă greșit și brutal nu s-ar fi produs nenorocirea.

·       Moarte violentă, prin aspirare de lichid. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută

”Din coroborarea datelor de istoric medical, datelor medicale din actele medicale, cu cele ce reies din imaginile video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, în evoluția encefaloptaiei  posthipoxice, consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, este una din concluziile din raportul medico-legal.

Legiștii nu au putut să dea răspunsuri la întrebări foarte directe: dacă bebelușul ar fi murit și dacă nu se întâmpla nenorocirea de la botez, apreciind că ar fi un răspuns speculativ. Nici întrebarea directă dacă între deces și scufundare este legătură directă nu se dă un răspuns, însă procurorul este trimis la concluziile anterioare, destul de clare, privind moartea violentă și aspirarea de apă.    

Legiștii au fost însă destul de clari privind moartea (violentă și prin imersie de apă), însă au insistat și pe mențiunea că decesul a fost înalt condiționat de patologia acută a minorului.

Polițiștii de la Investigații Criminale care se ocupă de caz și procurorul de caz au așadar o misiune foarte grea în următoarea perioadă. Cu un raport de expertiză care aduce date importante, dar nu lămuriri complete, procurorul va trebui să decidă dacă se impune sau nu trimiterea în judecată a preotului și pentru ce infracțiune.

·       Drama cumplită a unei familii

Tragedia s-a petrecut la finele lunii ianuarie a anului 2021, la biserica „Sf. Constantin şi Elena” din cartierul Zamca. Slujba de botez a fost oficiată de preotul Alexandru Mazarache, care are calitatea de suspect în cadrul dosarului penal.

”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, s-a arătat revoltat tatăl.

După cum se vede și în imaginile video de la botez, copilul a fost băgat în apă cu fața în sus. Imaginile mai arată că bebelușul plângea înainte de a fi băgat în apă.

De altfel, imaginile video sunt și ele o probă importantă în cadrul anchetei. Plânsetul bebelușului se modifică brusc după ce acesta este scos din cristelniță.

Decesul copilului a survenit după aproximativ 12 ore de la botez.

Întrebarea justă care se pune este dacă cineva poate trage concluzia că imersia de apă nu are legătură cu decesul. E drept, medicii specialiști vorbesc de o afectare gravă a plămânului bebelușului, însă părinții spun că este imposibil ca cineva echidistant și corect să spună că decesul nu are legătură cu ce s-a întâmplat la botez.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Terapia cu aerosoli: descoperă oferta de nebulizatoare de la Med Tehnica
21/03/2023 13:49

Terapia cu aerosoli este una dintre modalitătile de tratament pe care medicii specialisti le recomandă pacientilor care se confruntă cu anumite afectiuni respiratorii. Terapia se realizează cu ajutorul unui ...

1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitale
20/03/2023 13:00

Un număr de 1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, a informat, luni, Ministerul Sănătăţii. La ATI sunt trataţi 142 de pacienţi, dintre care 119 nu sunt vaccinaţ ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
19/03/2023 08:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Olandezii sunt plini de râie
17/03/2023 14:42

Numărul cazurilor de scabie in Olanda creste din nou si se află in prezent la cel mai inalt nivel de cand a atins varful la inceputul lunii decembrie, potrivit institutului de cercetare Nivel. Institutul a ra ...

China este vinovată de criza medicamentelor împotriva răcelii
16/03/2023 13:00

Medicamentele pentru răceală şi gripă ar putea lipsi din farmacii şi in sezonul următor, atrage atenţia preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Răzvan Prisada. În opinia sa, susţine ...

Capsunile si afinele intarzie declinul mental
15/03/2023 17:46

Declinul mental care apare treptat, deodata cu inaintarea in varsta, poate fi intarziat cu pana la doi ani. Asta doar daca introduceti in dieta voastra anumite fructe care, conform studiilor efectuate de spe ...

VIDEO: Rafila: În această lună se finalizează proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi
13/03/2023 20:36

 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat luni că in martie se finalizează etapa de proiectare a Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, urmand a se trece la procedura de achiziţi ...

De ce este atât de complicat să primești un dispozitiv cardiac în România, când ai nevoie de el. Hibele din sistem care au făcut posibil cazul de Ia Iași
12/03/2023 15:09

​În Romania, numărul pacientilor care au nevoie de montarea unui dispozitiv cardiac - stimulator sau defibrilator - il depăseste pe cel al dispozitivelor cardiace decontate de stat, indiferent că vor ...

Condimentul care otrăvește toată mâncarea. Fiecare gospodină îl are în bucătărie
11/03/2023 12:34

În bucătărie, multi oameni folosesc condimente lichide pentru a găti, a da gust si a rafina mancărurile. În timp ce unii il consideră gustul copilăriei, altii resping categoric condimentul lic ...

Europenii sunt cei mai mari consumatori de antidepresive
10/03/2023 15:57

Consumul global de medicamente antidepresive (AD) a crescut dramatic in ultimele două decenii, europenii fiind cei mai mari consumatori. Utilizarea antidepresivelor a crescut de aproape două ori si jumăt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei