Cum ne afectează trecerea la ora de vară și cât timp resimțim efectele? Sfaturile unui psiholog

000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 26-03-2023 20:55

 Trecerea la ora de vară ne poate da peste cap ceasul intern multora dintre noi și ne poate cauza probleme cu somnul cel puțin în prima săptămână după această schimbare. Schimbarea orei îi afectează atât pe adulți, cât și pe copii, în cazul cărora studiile au constatat rezultate mai scăzute la științele exacte studiate în prima săptămână după trecerea la ora de vară, comparativ cu săptămâna anterioară. În cazul adulților, trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei.

 
 

Hotnews.ro a stat de vorbă cu Florina Anichitoae, psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand în psihologie, despre efectele trecerii la ora de vară și cum putem traversa mai ușor această perioadă.

De ce ne afectează schimbarea orei?

Fiecare persoană are un ritm circadian intern sau, altfel spus, un ceas intern, care se aliniază la ora externă și care este afectat atunci când apar schimbări ale orei, respectiv primăvara și toamna, spune psihologul. Totuși, se pare că schimbarea orei la cea de vară are efectele negative cele mai mari pentru că apare o schimbare a ceasului cu o oră înapoi, lucru care implică o reducere a nivelului de somn. Ritmul circadian sau ceasul intern reglează funcții precum somnul și perioada de trezire, programul de masă, sistemul endocrin, diviziunea celulară, tensiunea arterială, imunitatea și multe altele.

Deși impactul schimbării de oră a fost frecvent comparat cu schimbările care apar atunci când călătorim în alte zone ale lumii în care ceasul este diferit cu o oră față de țara din care locuim, se pare totuși că resincronizarea organismelor noastre în cele două situații este diferită.

Consecințele clinice ale schimbării orei se regăsesc pe un continuum ale căror capete pornesc de la absența percepută a oricărui efect la unii dintre noi, și trec la un nivel de disconfort resimțit, care poate uneori să persiste până la următoarea schimbare a orei, în cazul altora, arată Florina Anichitoae.

Există în literatura de specialitate studii care s-au uitat la măsura în care oamenii sunt afectați de schimbarea orei. Ce s-a demonstrat este că apare o creștere semnificativă în latența somnului care ar putea să ia forma unei dificultăți de ajustare la noile ore de culcare și a persistenței ceasului intern care să rămână setat pe ora de dinaintea schimbării. În plus, persoanele afectate de schimbarea orei resimt oboseală și somnolență crescute pe parcursul zilei. Cei care au o calitate scăzută a somnului sau o durată mai scurtă în mod obișnuit sunt indivizii cei mai la risc pentru a resimți efectele schimbului de oră. De asemenea, s-a observat și faptul că unele persoane au avut nevoie de o ajustare de cel puțin o săptămână la noua oră. Există un efect cumulat al pierderii de somn, atât în ceea ce privește adormitul seara, cât și trezitul dimineață, care se ajustează treptat după noua oră.

Florina Anichitoae, psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand în psihologie / Foto: Arhiva personală 

 

 Efectele, resimțite cel mai mult în prima săptămână

Există studii care s-au uitat la măsura în care efectul schimbării orei impactează numărul accidentelor rutiere ca urmare a oboselii resimțite din această perioadă. Deși există și cercetări care n-au găsit nicio relație, totuși, unele studii au demonstrat că apare o creștere cu 10% a accidentelor rutiere în prima săptămână de la schimbarea orei. Alte studii au observat o incidență mai mare chiar și la 14 zile după modificarea orei, mai ales în timpul după-amiezelor.

Ce mai arată unele cercetări este că în prima zi de luni de după schimbarea orei, oamenii au tendința de a accesa mult mai frecvent site-uri cu conținut din sfera de divertisment în timpul orelor de muncă, iar explicația ar fi că nivelul redus de somn afectează procesele de reglare emoțională, cu precădere cele implicate în inhibiția comportamentelor contraproductive sau de tipul procrastinării.

O cercetare care a rezumat rezultatele tuturor studiilor existente în literatură pe tema riscului de infarct miocardic acut și care a inclus peste 100.000 de oameni, a evidențiat că există un risc ușor mai crescut, dar semnificativ de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei (numărul de cazuri de infarct fiind mai mare cu aproximativ 5%) și nu a fost identificată vreo diferență între femei și bărbați.

 

În ceea ce privește copiii, s-a observat că rezultatele pentru științele exacte au fost mai scăzute în săptămâna imediat următoare schimbării orei, comparativ cu rezultatele obținute cu o săptămână înainte.

Sfaturi pentru a trece mai ușor peste schimbarea orei

Există unele recomandări cu privire la ajustarea mai bună la schimbările produse în corp de modificare orei, arată psihologul Florina Anichitoae:

  • Asigurarea unei cantități adecvate de somn cu o săptămână înainte de trecerea la noua oră este încurajată și ar putea ajuta la tranziția ulterioară.
  • Încercarea de a ne culca mai devreme în prima săptămână după apariția noii ore.
  • Limitarea utilizării ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca, așa încât impactul acestora să nu afecteze în plus față de schimbările deja datorate trecerii la ora nouă.
  • Limitarea activităților mentale și a exercițiilor intense înainte de culcare, pentru a-i permite corpului să se pregătească de adormire, integrând noile schimbări.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
STUDIU: Cât de mult afectează folosirea în exces a telefoanelor și a rețelelor de socializare sănătatea mintală a copiilor
28/05/2023 07:00

Un studiu realizat de către The Harris Poll pentru Nationwide Children’s Hospital pe 2035 adulti americani a constat că jumătate dintre părintii cu copii cu varste sub 18 ani consideră că sănătatea mi ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
27/05/2023 12:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Cât de periculoasă este „iarba pârloagelor”. Produce astm și șoc anafilactic, iar 2,5 milioane de români sunt alergici la ea
27/05/2023 12:01

Este vorba de ambrozie, o plantă periculoasă care poate produce astm si chiar soc anafilactic. Potrivit datelor statistice, peste 2,5 milioane de romani sunt alergici la această iarbă, care ar trebui să fi ...

Terapii complementare - Beneficiile postului cu apă
27/05/2023 11:30

  Există o metodă terapeutică veche, lăudată de religii,indelung necunoscută de stiintă si anume postul sau repausul alimentar in care se poate consuma doar apă.  De mai mult de jumătate de ...

Beneficiile roșcovelor în diabet
27/05/2023 09:45

Roscovul (sau carobul) este un arbore ornamental, dar cu fructe comestibile. Aceastea cresc in forma de pastai si sunt supranumite si painea Sfantului Ioan. Roscovele sunt cunoscute inca din cele mai vechi t ...

Noi reguli în industria alimentară! Eticheta produselor românești se schimbă - La ce trebuie să fie atenți consumatorii
26/05/2023 22:34

Noi reguli in industria alimentară! Eticheta produselor romanesti se schimbă - La ce trebuie să fie atenti consumatorii. Noi reguli in industria alimentară din tara noastră! Eticheta produselor romanesti ...

Pericolul din roşiile ţuguiate: Ce spun specialiştii despre forma acestora
26/05/2023 15:28

Pericolul din roşiile ţuguiate: Ce spun specialiştii despre forma acestora Specialistii trag un semnal de alarmă in cazul rosiilor ţuguiate. Cum ajung tomatele să aibă o astfel de formă şi la ce trebu ...

Lista celor mai periculoase alimente întocmită de o femeie care a învins cancerul
26/05/2023 12:15

Annemarie Văduva este o fostă pacientă oncologică vindecată. A invins cancerul fără să facă nicio sedintă de chimioterapie sau radioterapie. Ea a urmat o metodă naturală de tratament, despre care su ...

26/05/2023 11:18

   In viata noastra agitata, sanatatea este un aspect extrem de important, iar ingrijirea acesteia poate fi costisitoare si poate afecta bugetul zilnic. Dar cu toate acestea, sanatatea nu poate fi ig ...

Elvețienii au dezvoltat o tehnologie nouă care ajută persoanele paralizate să meargă
25/05/2023 17:03

Un bărbat care a rămas paralizat după un accident de bicicletă produs in urmă cu peste un deceniu şi-a recăpătat capacitatea de a sta in picioare şi de a merge natural, utilizand o tehnologie dezvoltat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei