Diabetul de tip 2, asociat cu consumul de alimente ultraprocesate

10_reguli_de_viață_dacă_ai_diabet_zaharat_tip_2__1_

Dimensiune font:

| 19-11-2022 10:21

Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de diabetul de tip 2. O nouă cercetare confirmă acest lucru.

Băuturile zaharoase, gustările ambalate și mesele gata preparate sunt considerate alimente ultra-procesate - adică alimente care conțin un număr mai mare de aditivi și se păstrează mai mult din cauza conservanților adăugați. Noi cercetări sugerează că aceste alimente cresc și riscul de diabet de tip 2.

Cercetările au legat alimentele ultra-procesate cu condiții precum cancerul, obezitatea și bolile cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de mortalitate prematură.

Aceste alimente sunt predominante în dietele occidentale, iar lumea occidentală a înregistrat, de asemenea, o creștere a incidenței diabetului în ultimele decenii.

Bernard Srour, doctor, al Centrului de Cercetări în Epidemiologie și Statistică - Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să descopere dacă și cum sunt legate aceste afecțiuni, de dieta tipică occidentală. Au făcut acest lucru examinând obiceiurile alimentare a peste 100.000 de oameni.

Rezultatele analizei lor apar în revista JAMA Internal Medicine.

Alimente ultraprocesate și diabet
Srour și echipa au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, în care au inclus 104.707 participanți adulți care au participat la studiul francez NutriNet-Santé. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei.

Studiul NutriNet-Santé a durat un deceniu, începând din 2009 până în 2019. Cercetătorii au colectat date privind aportul alimentar al participanților, folosind înregistrări alimentare repetate la 24 de ore.

Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate / procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.

Cercetătorii au utilizat modele multivariabile de risc proporțional Cox, pe care le-au ajustat pentru factorii de risc cunoscuți pentru diabetul de tip 2, cum ar fi fondul sociodemografic, stilul de viață și istoricul medical.

Alimentele ultraprocesate pot crește riscul
Srour și colegii lor au găsit o asociere consistentă între cantitatea absolută de consum de alimente ultra-procesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.

„În acest studiu prospectiv de observație mare, o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii. Srour și colegii săi adaugă: „Chiar dacă aceste rezultate trebuie confirmate în alte populații și setări, acestea oferă dovezi pentru a sprijini eforturile autorităților de sănătate publică pentru a recomanda limitarea consumului de alimente ultraprocesate”.

Cercetătorii spun că alimentele ultra-procesate sunt un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2.

De asemenea, ele indică țări precum Franța și Brazilia, ale căror autorități de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultra-procesate ca măsură de precauție.

Care ar putea fi legătura
Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au privit în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.

Autorii recomandă prudență în interpretarea asociațiilor pe care le-au găsit. Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătatea pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu ei, dând antioxidanți ca exemplu.

Cu toate acestea, există și alți compuși despre care studiile recente la șoareci și in vitro au sugerat că pot fi dăunătoare.

De exemplu, "carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină", scriu autorii.

Cu toate acestea, aceștia avertizează că sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a trage concluzii despre prejudiciile acestor compuși.

Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.

BPA și ftalați pot perturba funcția endocrină, iar autorii notează că unele meta-analize recente au arătat că concentrații mari ale acestor compuși sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2.

Mai mult, cercetările au asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate - cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei - cu rezistență la insulină.

„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hidrogenate”, menționează autorii. „Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”.

Cu toate acestea, Srour și echipa concluzionează: "Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza observațiilor prezente." 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Iata cum scapi de dureri prin kinetoterapie pentru coloana lombara!
03/02/2023 10:32

Durerile de spate sunt tot mai frecvente in randul pacientilor de toate varstele, iar cauzele pentru aceste probleme pot fi multiple. Este important de stiut că există diferite măsuri pe care le poti lua ori ...

Ce a primit să mănânce o pacientă, la prânz, într-un spital din Cluj
02/02/2023 15:58

O postare de pe Facebook a atras atentia tuturor, după ce un bărbat din Cluj-Napoca a arătat ce mancare a primit sotia si copilul lui internati la sectia Pediatrie 2, din cadrul Spitalului Judetean. Douăze ...

Cancerul, vindecat prin imunoterapie și inteligență artificială
02/02/2023 11:31

Impulsionată de un nou arsenal terapeutic şi de o mai bună inţelegere a cancerului, oncologia a inregistrat progrese spectaculoase in ultimii ani, domeniul de cercetare fiind in continuare vast, relatează ...

FOTO Leacuri călugărești pentru diabet, Suc de țelină, ceapă fiartă în lapte și ceai din teci de fasole
01/02/2023 14:00

Diabetul e o afectiune a sistemului metabolic, care cauzează un nivel excesiv al zahărului din sange. Odată apărut, diabetul durează toată viaţă. Prin urmare, boala necesită o monitorizare permanentă. ...

Sforăitul asociat cu apneea în somn pot deregla întreg organismul
01/02/2023 11:16

Sforăitul asociat cu apneea in somn poate induce la nivelul organismului modificări ale concentraţiei de oxigen, iar scăderea oxigenului din sange are repercusiuni la nivelul tuturor organelor şi sistemelo ...

 2.358 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în ultima săptămână
30/01/2023 13:41

Ministerul Sănătăţii informează luni că, in perioada 23 - 29 ianuarie, au fost inregistrate 2.358 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Potrivit sursei citate, 647 dintre cazurile inregistra ...

Cancerul cu cea mai mare mortalitate în România la nivel european, învins în Australia. De doi ani, nu mai există niciun caz
30/01/2023 09:30

Vorbim despre cancerul de col uterin. Acest tip de cancer poate fi prevenit foarte simplu prin vaccinare, iar in Australia, de doi ani, nu a mai fost niciun caz. Cum? Foarte simplu: prin vaccinarea anti HPV. C ...

Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate. Ce procedură trebuie să urmezi dacă l-ai pierdut
29/01/2023 16:27

In ultimii ani, cardul de sănătate a milioane de romani a expirat. Ce e de făcut in acest caz. Cum trebuie să procedeze cetătenii care au pierdut acest act. Ce trebuie să faci dacă ti-a expirat cardul ...

Medicamentele -  a treia cauza de deces din lume
29/01/2023 16:02

Medicul danez Peter C. Gøtzsche, cercetător medical si autor de cărti si recenzii stiintifice, sustine că medicamentele eliberate pe bază de retetă reprezintă a treia cauză de deces din lume, după bo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei