Pătrunjelul te poate băga în spital. Avertisment dur al specialiștilor despre verdețurile pline de pesticide
Dimensiune font:
* alimente aparent inofensive, precum pătrunjelul, mărarul sau frunza de țelină, pot ascunde reziduuri periculoase de pesticide * specialiștii trag un semnal de alarmă: verdețurile vândute în piețe și supermarketuri din România sunt mai contaminate decât fructele din import
O legătură de pătrunjel poate părea un detaliu banal într-un coș de cumpărături, dar specialiștii în siguranță alimentară avertizează: exact aceste verdețuri banale sunt, de fapt, printre cele mai expuse la contaminare cu substanțe chimice periculoase. Verdețurile proaspete românești – mărar, pătrunjel, frunză de țelină – sunt cele mai frecvent încărcate cu pesticide, potrivit Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). „La noi, în România, nu căpșunele sau spanacul sunt cele mai contaminate, ci verdețurile: pătrunjelul, mărarul, țelina. Aici trebuie să fim extrem de atenți”, a avertizat Alexandru Cîrîc, directorul ICA.
Topul contaminării globale
Clasamentul internațional cunoscut sub denumirea de „Dirty Dozen” (Cele 12 murdare) – bazat pe cele mai recente analize de laborator – indică faptul că, la nivel mondial, spanacul este pe primul loc în ceea ce privește reziduurile de pesticide. Lista este completată de căpșuni, kale, struguri, piersici, cireșe, pere, mere și afine. Dar realitatea din România diferă. Aici, verdețurile autohtone, culese devreme, crescute rapid și adesea tratate cu substanțe pentru stimularea dezvoltării, sunt mai expuse contaminării decât multe produse de import. „În afara Europei, standardele sunt diferite. Din acest motiv, uneori fructele de import pot fi mai sigure decât produsele locale care nu sunt supuse acelorași controale. Din păcate, nu există posibilitatea reală de a analiza lot cu lot, frunză cu frunză, produs cu produs. Aici apare vulnerabilitatea”, a explicat Cîrîc.
De ce sunt periculoase pesticide în verdețuri?
Pesticidele sunt utilizate pentru protejarea culturilor, dar pot avea efecte toxice asupra sănătății umane dacă sunt prezente în cantități mari. Expunerea repetată sau cumulativă la astfel de substanțe este asociată cu tulburări hormonale, afecțiuni ale sistemului nervos și chiar risc cancerigen.
Verdețurile – pentru că sunt consumate crude, necurățate în profunzime și în cantități mari – pot deveni surse directe de contaminare.
Autoritățile recomandă cumpărarea produselor din surse verificate, de preferat din magazine care publică rezultatele analizelor sau de la producători locali de încredere. Spălarea cu apă rece nu este suficientă – este recomandată o înmuiere de câteva minute în apă cu bicarbonat sau oțet de mere pentru reducerea urmelor de pesticide.
În lipsa unei legislații mai ferme și a unor controale sistematice, responsabilitatea revine consumatorilor, care trebuie să fie mai vigilenți și mai informați.
Nicoleta ZANCU
Adauga comentariul tau