Sarea in bucate - beneficii si precautii

sarea-nu-e

Dimensiune font:

| 16-05-2021 18:55

Avertismentele din ultimii ani asupra consumului de sare ne-au indus impresia ca sarea este nociva. Nimic mai fals! Sodiul din sare are roluri esentiale in organism, iar un nivel redus de sodiu are consecinte grave: scaderea tensiunii arteriale, stare de slabiciune, oboseala, tahicardie, crampe musculare. Manifestarile sunt cu atat mai severe, cu cat deficitul este mai mare. Desigur, si excesul este periculos, de aceea e foarte importanta masura - ca in orice altceva, de altfel.


Clorura de sodiu (sarea) este alcatuita din 40% sodiu si 60% clor, doua minerale cu rol important in organism, fiind implicate in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic.

Sodiul este un nutrient vital, implicat in procese precum contractia musculara, transmiterea nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si a volumului sangvin. Clorul este al doilea dupa sodiu in ce priveste concentratia din sange si se regaseste in proportie mare in sucurile digestive.

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Astfel, omul modern apeleaza frecvent la mancarea gata preparata, motiv pentru care sarea, zaharul si grasimile au devenit adevarate amenintari pentru sanatate.

In ultimii ani, rolurile sarii de nutrient special, condiment si conservant au fost umbrite de noua reputatie nefasta, de "factor de risc". Si asta pentru ca, in medie, la nivel global, s-a ajuns sa se consume 10 g de sare pe zi - dublul cantitatii maxime recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

 

 


 

Se estimeaza ca o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scadere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale si cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind astfel 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat chiar un indemn international pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, pana in anul 2025, cu scopul de a scadea mortalitatea prematura.

Sarea gema vs sarea extrafina
Timp de mii de ani sarea a fost utilizata doar sub forma unor cristale mari, care se zdrobeau manual, pentru a se folosi in preparatele culinare.

Intre o sare grunjoasa (gema) si una rafinata, fina, alba ca spuma laptelui, categoric cei mai multi o aleg pe cea din urma. Insa specialistii spun ca nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente.
 

 

Potrivit CSID, sarea grunjoasa, nerafinata, este cea care se extrage direct din zacaminte si care, pe langa clorura de sodiu, contine alte 80 de micro si macroelemente, printre care magneziu, calciu si iod, care ii confera proprietati unice si un gust inconfundabil.

In schimb, sarea de masa, fina si extrafina, care se gaseste pe rafturile tuturor supermarketurilor, este super-prelucrata si procesata chimic. Acest tip de sare este obtinut in urma unui proces de recristalizare artificiala a sarii geme si macinare pana la granulatia dorita.

Procesul saraceste insa sarea de toate mineralele si oligomineralele. In plus, pentru a evita intarirea sarii, multi producatori folosesc un antiaglomerant numit E535 (ferocianura de sodiu) si E536 (ferocianura de potasiu). Aceste cianhidre, la temperaturi mai mari de 80 de grade Celsius (cand gatim tocanite sau ciorbe, de exemplu) se descompun si se transforma, impreuna cu potasiul eliberat, in cianura.

Beneficiile sarii
Consumata in cantitati moderate, sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si a tonicitatii musculare. In cazul in care suferiti de balonare, constipatie sau lipsa poftei de mancare, o puteti adauga, in cantitati mici, in paharul cu apa.

De asemenea, baile calde cu apa sarata dau rezultate in cazul bolilor articulare, reumatismului si amelioreaza afectiuni specifice sezonului rece - raceala, gripa sau guturaiul. Simptomele cistitei si anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul bailor de sezut cu apa sarata (5 linguri de sare grunjoasa, la un litru de apa).

Si aerul salin este benefic pentru sanatate, in acest sens fiind recomandate curele litorale si cele din ocnele de sare, indicate in afectiuni precum astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar, rinita, sinuzita cronica, infectii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Atentie, insa: curele cu aer salin sunt contraindicate in boli ca hipertiroidie, tuberculoza pulmonara, epilepsie, hipertensiune grava, infarct recent, angina pectorala cu crize frecvente, cancer pulmonar si claustrofobie.

Deficitul de sare in organism poate declansa diaree, greata, tulburari de memorie, stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica si dificultati de concentrare.

Din pacate, majoritatea oamenilor consuma mai multa sare decat are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc in hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, ingreunarea procesului de vindecare a bolilor, retentie de apa in organism, care favorizeaza depunerea kilogramelor, si impiedicarea absorbtiei de calciu, care afecteaza sistemul osos si creste riscul de osteoporoza.

Din cauza consumului excesiv de sare, tara noastra se situeaza pe primele locuri in Europa la numarul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienti in clinicile de cardiologie.

Sarea provoaca dependenta
Oamenii de stiinta au demonstrat ca, atunci cand organismul tanjeste dupa sare, aceeasi zona a creierului este stimulata ca in cazul consumului de cocaina sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savantii au folosit soareci pe care i-au privat de sare, hranindu-i cu diuretice si mancare necondimentata. Dupa trei zile au analizat partea de la baza creierului, numita hipotalamus, iar rezultatele au aratat ca au fost afectate aceleasi gene ca in cazul dependentei de droguri.

Sarea de bucatarie intervine in procesul complex al foamei, actionand in timp ca un adevarat drog. Multi oameni nu mai pot, pur si simplu, sa manance nesarat. Obisnuinta papilelor gustative cu clorura de sodiu este atat de mare, incat restrictionarea acesteia poate deveni o problema. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de catre medic, creeaza probleme psihologice deosebite, cura de "dezintoxicare" avand tendinta sa fie sortita esecului.

Nu mai mult de o lingurita de sare pe zi
Sarea se gaseste in mod natural in diverse produse care fac parte din dieta noastra zilnica. Dar ea este folosita in mod intentionat si pentru imbunatatirea gustului si prelungirea termenului de valabilitate a multor alimente procesate.

"Cantitatea de sare recomandata zilnic este de aproximativ 2 grame, adica o lingurita. In cazul persoanelor cu varste peste 50 de ani sau pentru cei care sufera deja de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boala cronica de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoza, aportul de sare ar trebui sa se limiteze la doar 1,5 grame/zi", spune Flavia Manole, nutritionist si membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

Alimente sarate de evitat
Sarea se ascunde in numeroase alimente pe care le consumam zilnic, fara ca macar sa ne dam seama.

"Printre alimentele cu cel mai mare continut de sare se numara mezelurile, muraturile, conservele, maslinele, carnea afumata, pestele marinat, cerealele, painea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic si diverse branzeturi", spune nutritionistul Flavia Manole.

Astfel, este foarte important sa cititi eticheta inainte de a cumpara orice produs.
De multe ori se intampla ca eticheta unui aliment sa dezvaluie nu cantitatea de sare, ci aceea de sodiu, lucru care ar putea sa va nedumereasca. Pentru a afla continutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie sa inmultiti cantitatea de sodiu de doua ori si jumatate.

Un exemplu concret: un borcan cu pasta de masline de 175 de grame are trecut pe eticheta un continut de 1590 mg de sodiu pe suta de grame, adica 1,59 grame. Inmultind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3,97 grame, cu mult peste cantitatea recomandata. Deci, consumul a putin peste jumatate din acel borcan va insuma o cantitate de sare cat pentru doua zile. Si asta fara a mai pune la socoteala alte alimente consumate in ziua respectiva.

Arome si condimente in loc de sare
"Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea in zilele noastre, ar trebui sa ne readaptam si sa incercam asezonarea mancarurilor cu diferite ierburi aromatice, in functie de preferintele fiecaruia. Folosirea mararului, patrunjelului, cimbrului sau busuiocului in stare proaspata in diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase in ce priveste gustul si aroma mancarii. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa excelenta de antioxidanti, minerale si vitamine", mai spune Flavia Manole.

Salatele, sosurile si mancarurile, cu sau fara carne, pot deveni adevarate delicatese, daca in loc de sare adaugati coaja rasa de portocala, lamaie sau lime, care confera o aroma aparte.

De asemenea, evitati sa consumati carne si alimente procesate ambalate. Optati pentru o bucata de carne proaspata, pentru a detine controlul asupra cantitatii de sare.

In plus, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete - banane, pepene galben, kiwi, prune, sfecla rosie, rosii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopida, nuci crude, peste si fructe de mare. Acestea sunt bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului din corp, asigurandu-se astfel o detoxifiere eficienta si o activitate normala a glandelor suprarenale. 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Vaccinul anti-HPV, gratuit, de la 1 octombrie
12/09/2025 10:33

Veste bună pentru tinerii preocupaţi de sănătatea lor. Începand cu 1 octombrie, vaccinul anti-HPV va fi disponibil gratuit pentru toate persoanele cu varste cuprinse intre 11 şi 26 de ani. Măsura, p ...

Secretul asiaticilor: de ce nu se îngrașă, deși mănâncă zilnic orez și carne
10/09/2025 06:46

Pe forumurile internationale circulă de ani buni aceeasi intrebare: cum reusesc asiaticii să rămană supli, in timp ce meniurile chinezesti, de exemplu, sunt pline de orange chicken, chow mein si portii uria ...

Ce se întâmplă cu certificatele de handicap deja emise, cu termen de valabilitate permanent
09/09/2025 18:35

Ministerul Muncii, alături de Ministerul Sănătătii, a lansat un proiect de modificare a criteriilor medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap, aflat in prezent in transparentă decizională. Aces ...

Peste 7,3 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, trecute la pierderi
09/09/2025 14:54

* acest număr ridicat reflectă atat scăderea interesului populatiei pentru vaccinare, cat si rigiditatea contractelor incheiate, care au obligat statul roman să primească doze suplimentare chiar si atunci ...

Cei patru piloni ai sănătății, fundația unei vieți în echilibru
08/09/2025 07:45

În ultima perioadă, promisiunile dietelor rapide si ale programelor de antrenament „miraculoase” ne asaltează la tot pasul, insă adevărul rămane mai simplu si mai vechi decat orice trend: ...

Președintele Societății Române de ATI cere sancțiuni pentru medicii care propagă teorii anti-vaccin: „Astfel de cazuri pot fi anchetate ca infracțiuni”
07/09/2025 11:00

Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, presedintele Societătii Romane de Anestezie si Terapie Intensivă (SRATI) si manager al Spitalului Judetean de Urgentă Timisoara, a lansat un avertisment ferm după conferinta ...

Cercetătorii de la Universitatea din Toulouse: Oamenii inhalează 68.000 de particule de microplastic în fiecare zi
06/09/2025 19:08

Inhalăm 68.000 de particule de microplastic in fiecare zi. Cantitatea este de 100 de ori mai mare decat se estimase anterior, informează publicatia poloneză Gazeta Wyborcza, pe baza constatărilor oamenilor ...

Adevărul despre restaurările dentare – cum îți influențează zâmbetul alegerile, bugetul și chiar simetria feței
05/09/2025 10:06

Unele lucruri costă mai mult cand sunt gresit alese decat cand sunt scumpe. În stomatologie, nu e vorba doar de tratamente, ci de potriviri. Între pacient si medic. Între material si nevoia ...

Începând cu 1 septembrie vor putea raporta atunci când medicii din spitalele publice îi redirecționează
01/09/2025 12:32

Sunt schimbări pentru pacientii care merg la spitalele de stat din Romania. Începand cu 1 septembrie vor putea raporta atunci cand medicii din spitalele publice ii redirectionează, in mod abuziv, către ...

Adio medicamente ieftine! Ministerul Sănătății și CNAS propun scăderea nivelului de compensare a medicamentelor
01/09/2025 08:06

* impactul direct asupra pacientilor: cresteri intre 6 si 500 lei pe lună, in functie de tratament * potrivit noii propuneri, medicamentele din Lista A (compensare 90%) vor fi mutate in Lista B, unde compensar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei